• No results found

En 3D-modell gjordes med hjälp av ArchiCAD, för att visualisera och förmedla känslan av banans utseende och storlek. Modellen gjordes även för att skapa en bättre överblick över banan i samband med slutredovisningarna (se bilaga 7).

4.2.2 Fysisk modell

En utställningsmodell i skala 1:11 byggdes i Kapaskivor (se bild 9). Kapaskivor sandwichskivor med papp/cellplast och lätta att modellera i. Skalan bestämdes av Kapaskivans maximala storlek. Modellen förväntades ge en bra känsla för rummets proportioner men kändes även nödvändig för utställningen. Modellen inreddes i tänkta färger på väggar och golv. För att skapa ett verklighetstroget intryck användes printbilder på de produkter som skulle ingå i rummet, som t.ex. den överdimensionerade gitarren och affischerna.

Bild 9. Modellen

4.2.3 Överdimensionerade frisyrer

Prototyper av de överdimensionerade frisyrerna tillverkades för att visa hur det kommer att se ut när någon har den på sig. De tillverkades också för att få lite av den rätta känslan av 50-tal och rockmusiken vid redovisning och utställning, samt som ett bevis på

humorfaktorn. Perukerna tillverkades med hjälp av ståltråd, nylonstrumpor, vadd, lim och svart sprayfärg. Storleken på perukerna blev ungefär 2-3 gånger större än en vad en vanlig peruk brukar vara (se bild 10).

Bild 10. De överdimensionerade frisyrerna.

4.2.4 Dansplattor

Ett enkelt sätt att skaffa fram prototyper på dansplattorna var att köpa snurrtallrikar som är till för tv-apparater, datorskärmar osv. Prototypen var inte särskilt slitstark och inte optimal för sitt ändamål som dansplatta men uppfyllde förväntningarna som rekvisita under två utställningsdagar. (se bild 11.)

Bild 11. Demonstration på dansplattorna.

5. Diskussion

Till en början hade vi en ganska vag uppfattning om hur vi skulle gå till väga eller vad projektet skulle resultera i. Vi visste att vi skulle blanda in fler sinnen i Boda Borgs äventyrsrum, men det var inte definierat hur. Vid en första anblick antog vi att sinnena skulle vara en del av uppgiften t ex att man hör ett ljud och ska associera ljudet till en bild och på så vis lösa problemet. Efter att vi varit på studiebesök på Boda Borg i såväl

Karlskoga som Skellefteå, kom vi snart till insikt att vi skulle blanda in sinnena på ett mer passivt sätt. Vi tänkte oss att besökarna får höra t ex ett atmosfärsljud som är knutet till ett sammanhang och att kanske en doft kan tillsättas i rummet för att höja upplevelsen. Vi diskuterade och idégenererade mycket omkring våra sinnen. Ur det här växte teman fram.

Vi ville förlägga uppgifterna till en specifik miljö för att få en större upplevelse och det blev egentligen om det som examensarbetet kom att handla. Vi hade formulerat det som vi uppfattade som deras problem.

Vi besökte Värmlands Museum för att få en annan infallsvinkel på begreppet upplevelse.

Där har man byggt en utställning som i en sluten låda för att stänga ute allt störande ljud och ljus för att på så sätt kunna påverka var fokus ska läggas av besökaren. Det här visade sig vara en situation som liknade vår väldigt mycket då Boda Borg i Skellefteå har sina lokaler i en övergiven militär kommunikationscentral, insprängd i berget. Vi har alltså möjligheter att genom ljud och ljus etc. styra vad besökaren ska uppleva.

Genom temabyggandet och scenarioskapandet ville vi ge besökaren en chans att befinna sig i en situation som han/hon normalt inte befinner sig i, där så många sinnen som möjligt ska vara stimulerade för en förhöjd upplevelse. Hörsel, syn och känsel är ganska lätta att tillfredställa, medan lukt och framför allt smak är svårare, främst av hygieniska skäl. Ska man aktivera smaken måste man ju obönhörligen stoppa något i munnen så det alternativet valdes bort efter ett tags diskuterande. Doft är komplicerat på så sätt att den är svår att isolera. Man kan tänka sig att man har lukten, liksom ljud och ljus, som ett

atmosfärselement, men då är den svår att hålla till ett rum eller ens en bana. Allergirisken var också en parameter att ta hänsyn till. Dock är ändå doft något som borde satsas på i framtiden. Det ger en extremt förhöjd upplevelse

Boda Borg hade få önskemål och det kändes som om dom var nöjda med nästan vad som helst. Därför var det viktigt för oss att dels definiera projektet och framförallt avgränsa oss eftersom det lätt kunde bli hur mycket som helst.

Avgränsningarna har dock brutits något då vi presenterade material och även vissa tips av teknisk karaktär. T ex vill vi att Studion har träfanér på väggarna för att få rätt atmosfär samt att Scenens ena vägg täcks av speglar för att ge en illusion om att rummet är större.

Vi har också varit tvungna att tillföra en avgränsning då vi fann att smaksinnet var svårt att aktivera.

Vi valde koncept delvis efter krysschema. Det konceptet som uppfyllde flest krav var riddarbanan. I restaurangen på Boda Borg i Skellefteå är det inrett som i en riddarborg så det kändes för oss som att dom förmodligen kommer att ta upp den tråden i alla fall. Därför valdes Elvisbanan och efter viss frisering av konceptet så uppfylldes kraven. Vi bytte ut hela sista rummet där vi i första tappningen tänkte oss att besökaren skulle ställa sig i poser och på så vis se ut som Elvis. Den kändes som en ganska inaktiv aktivitet så vi ändrade den till dansnumret. Vi bytte också plats på Studion och Repan för att få bättre kronologi i scenariot.

Trots vår fria spelyta har projektet begränsats av några faktorer. En har varit avståndet till Skellefteå. Det har varit svårt att få direktkontakt med uppdragsgivaren. Det kan

naturligtvis komplicera situationen om uppdragsgivaren är med och styr för mycket, men det har inte varit fallet. Snarare tvärtom. Den lilla kontakt vi har haft har skett via mejl eller ett och annat mobiltelefonsamtal. Det låga engagemanget har tvingat oss att hela tiden hålla motivationen uppe själva. Under de här förutsättningarna skulle vi också delredovisa arbetet, och det fick ju således ske via etern. Nu när vårt projekt kom att handla mycket om ljud och ljus så var allt annat än en multimediapresentation uteslutet. Här presenterade vi de tre banorna som vi satte stämningshöjande bilder och ljud samt en berättarröst till.

En annan faktor har varit att vi inte fått någon ekonomisk hjälp. Det har varit besvärligt i fråga om framtagande av modeller etc. Vi har fått bekosta en del själva och vi har även fått material av skolans verkstad. Hade vi haft närkontakt med Boda Borg och kunnat visa upp resultat allt efter som, så kanske vi hade kunnat få någon liten budget att röra oss med.

Personliga möten ger trots allt mer än bara några telefonsamtal.

Inför slutpresentationen i slutet av maj hade vi gjort i ordning modeller av gigantiska frisyrer, modellbilder från både ArchiCAD och vår fysiska modell. Vi åkte upp till Skellefteå och presenterade materialet, även den här gången med tillhörande ljud.

Presentationen blev väldigt lyckad och personalen var jättenöjda. Det hade blivit ut över deras förväntan och den slutgiltiga banan blev väl mottagen. Den spontana reaktionen var att presentationen var klockren, superbra och mycket intressant. Responsen från Boda Borg var alltså mycket god och det kändes ju förstås upplyftande. Vi kände oss nöjda med arbetet.

6. Slutsatser

Upplevelseindustrin är stor. Aktörerna måste vara unika för att hålla sig kvar på

marknaden. Boda Borgs koncept var unikt när det kom, men är nu i behov av förändring.

Examensarbetet kom att handla om att skapa upplevelser snarare än att hitta på nya aktiviteter, utan att för den sakens skull gå ifrån uppdragsbeskrivningen. Boda Borgs aktiviteter handlar mycket om att lokalisera uppgiften med synen och sedan med mer eller mindre muskelkraft försöka lösa problemet. Istället för att bara aktivera ytterligare ett sinne i problemlösandet ska sinnena snarare användas under tiden för att skapa en större

upplevelse.

Smaksinnet har valts bort från uppdraget av hygieniska skäl. Luktsinnet valdes också bort pga. allergirisken samt att en doft är svår att isolera.

Projektgruppen har levererat ett nytt sätt att tänka, gestaltat i en bana om tre rum. Boda Borg behöver höja medvetenheten och arbeta mer aktivt med att finna nya lösningar som bidrar till en förhöjd upplevelse. Det går att göra stora förändringar med små medel.

7. Tackord

Ett stort tack till BodaBorg i Skellefteå för uppdraget och för deras glada och positiva inställning till detta projekt.

Vi vill också tacka BodaBorg i Karlskoga för den hjälp vi fått av dem och för att de låtit oss komma dit och utnyttja deras anläggning

Tusen tack till Göran Karlsson, Lars Pettersson och Lars Karlsson i verkstaden på

Karlstads universitet för att de låtit oss ta material till vår modell och för den hjälp och de tips de har gett oss.

Ett jättetack till Per-Erik Ekeberg på bygginstitutionen samt Joakim Svensson och Pär Jonsson, Byggprogrammet 3: e året för all hjälp vi fått med ArchiCAD

Referenslista

Andersson O. (1988) Rum och ljus. ARKUS förlag.

Björklund, M. och Paulsson, U. (2003) Seminariehandboken – att skriva, presentera och opponera. Lund. Studentlitteratur. ISBN 91-44-04125-X

Gustafsson N. (2005) Upplevelsens betydelse för turismen - ett strategiskt synsätt – En ansats till att förstå dess underliggande grammatik. Företagsekonomiska institutionen, Stockholms Universitet.

Michanek J. (2004) Idéagenten: en handbok i idea management. Brain books. ISBN 91-89250-95-8

Mossberg L. (2003) Att skapa upplevelser – från OK till WOW. Lund. Studentlitteratur.

ISBN91-44-02687-0

Nielsen, Dorte (2001) Idéer. Bokförlaget Arena i samarbete med Aktuell Grafisk Information. ISBN 91-7843-184-0

O´dell T. (1999) Nonstop! Turist i upplevelseindustrialismen. Lund. Historiska Media.

ISBN 91-88930-67-X

Pine B.J. och Gilmore J.H. (1999) The experience economy - Work is theatre and every business is a stage (1999). Boston, Massachusetts. Harvard Business School Press. ISBN 0-87584-819-2

Bilagor

Bilaga 1

Ett GANTT-schema över projektets tillvägagångssätt.

GANTT-schema

Vecka 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Studiebesök

Brief

Tidsschema

Imageboard

Idégenerering

Utvärdering idéer

Uppsamling

Idéval

Vidareutveckling

Konceptval

Konceptutveckling

Rapport

Presentationsmaterial Utställningsmaterial

Handledning

Delredov./Redov.

Mässa

Rapportstudering

Opponering

Preliminärt

Bilaga 2

Funktionsanalys

Uppdragsgivare: Boda Borg, Skellefteå Projekt: Äventyrsbana

Detalj: 3 rum/bana Datum: 060210

Funktion Klass Anmärkning

Erbjuda Utmaning HF Både fysiskt och mentalt

Uppfylla Tidsgräns N max 3 min.

Äga Säkerhet N

Kräva Lagprestation N min. 3 pers.

Kräva Samarbete N

Medge Rumsanpassning N

Medge Målgruppsanpassning N 6-100 år

Medge Återställning N

Erbjuda Sinnesutmaning Ö

Erbjuda Smakfullhet Ö

Erbjuda "Wow-upplevelse" Ö

Medge Variation Ö

Äga Internationalitet Ö Symboler

Äga Tema Ö

Utstråla Professionalism Ö Medge Svårighetsstegring Ö

Äga Nytänkande Ö

Äga Medvetenhet Ö

Skapa Förvirring Ö

Äga Tydlighet Ö

Erbjuda Upplevelse Ö

Medge Lärande Ö

Erbjuda Snabbstart Ö 1:a rummet snabbt

Inneha Ledtrådar Ö Symboler

Bilaga 3

Nedan följer en sammanställning av resultatet från idégenereringen Sinne Idé Rubriker Förklaring av idé Tema

Hörsel

Alla går olika vägar

Ser inte varandra på hela banan eller inom ett rum. Kommunicerar genom kom-radio eller rör om man ska prata. Kan vara ledtrådar i de olika banorna eller så kan det handla om att komma samtidigt till en plats utan att se var kompisarna är.

Kommunikation,

Den ensamma får information som ska förmedlas till kompisarna som ska lösa problemet.

utelämnad, Kommunikation

Hörsel Ljudledtråd

Ledtråd kommer som ett ljud.

Behöver tolkas men framförallt uppfattas.

Lyhörd,

Uppmärksam, Kommunikation

Syn, hörsel Heta stolen

Tre stolar är utplacerade i en triangel. Deltagarna tar plats i en varsin stol. Något markerar en yta på stolen. Det gäller då för kompisarna att tala om för den som sitter i den markerande stolen vart det lyser, t.ex. höger arm. Alla instruktioner blir spegelvända. Lyfts fel kroppsdel markeras det, antingen rött på en gång eller tre chanser. Lampa kan slockna, då får man lägga ner.

Annars ska man hålla upp så länge det lyser. Ibland flera kroppsdelar i taget.

Härma ton. Tre olika skapar treklang.

Två måste stämma för grönt ljus.

Musikalisk, fokus, lyhörd,

koncentration, Kommunikation

Syn, känsel Tystnad

Klara rummet utan prat.

Kommunikation via tecken eller viskningar. Skrämseleffekter ökar svårigheten att vara tyst. Kan utlösa effekter som väsnas som därmed ger rött ljus.

Olika utländska fraser spelas upp.

Länderna ska markeras på karta.

Vissa språk kan ha flera rätt som spanska t.ex.

En person sticker upp huvudet i en burk. Då startar en storm som blåser rakt i ansiktet på den i burken. Nu är det kompisarna som ska vrida stormen åt sidan för att blåsa upp en lucka på väggen i vilken ledtråden

Blåst, utsatt, uthållig, tålig, focus, offra sig,

kommunikation, Kommunikation

är. Samtidigt måste han i burken vridas så att han kan se då sikten i burken är begränsad.

Syn Prick till prick

En stor tavla med små dioder som lyses upp då den aktiveras och personerna kan då dra sträck efter de dioder som lyser och bildar då en symbol som sedan är en ledtråd till nästa rum.

Klurig, dold ledtråd, tänka,

rita, symbol, Kommunikation

Lukt Linor

Ska leta sig fram till rätt lina och ta sig över. Linan markeras med lukt.

Aktivt val, lukt?,

balans, samband, Kommunikation

Syn

Koppla lampa för att se

Koppla samman ledningar med olika antal volt till lampor med olika antal watt för att få det bästa ljuset.

Ledningarna är olika långa och kan inte kopplas hur som helst.

Fysik, teknik, ljus/mörker,

ström Kommunikation

Syn Symboler

Ett rum fyllt med symboler med olika kopplingar till varann. Det gäller att minnas dem så att du i nästa rum kan koppla rätt symboler till det tema som dyker upp.

Minne, samband,

memory, Kommunikation

Hörsel,

känsel Memory

1 rum med 3 rum i. I första hör personen olika läten, sen talar han om för nästa person i rum 2 vad det är för ljud genom en megafon. Han gör då charader för 3:e person som då ska vända rätt ruta med bild på ljudobjektet på. 2:a person ser då och talar om om det är rätt. Det gäller att inte svara fel. Olika ljud varje gång

struktur, yta, Kommunikation

Känsel Jämvikt

Trä i rep i trissor för att hissa upp en person som ska göra ett jobb i taket sittandes på ex. en gunga. När man nuddar taket utlöses sensorer på golvet, så om man står på golvet blir det rött. Fler trissor än vad repet räcker till. Repet används till annat när personen hissats ner igen. På så vis återställs rummet.

Kommunikation, balans, precision, noggrann,

tålamod, stress, precision

Hörsel Tonval

Musikrum. Härma en ljudslinga på ett piano, ser på vägg el dyl. olika toner i C dur-skala. Eller att tavlor med noter på vägg med lampor bakom lyses upp, tex 3 till att börja med så gäller det att härma den slingan. Sen för varje gång läggs en till ton till. I slutet ska man kunna spela upp hela slingan.

Minne, musikalisk, lyhörd, reptera,

ljud, instrument Kommunikation

Hörsel, syn Telefonväxel

2 personer står i varsit rum och ska prata med varann. 3:e står i mitten o ska försöka höra vad dom säger genom att koppla sladd till rätt kontakt, annars är det bara brus el förvrängda röster han hör.

Koppla,

timing, olika rum. Kommunikation

Syn Associationer

Samband,

kreativ, effektiv, Kommunikation

Syn Fågelperspektiv

För att se ledtråd/bild på golvet som projiceras måste någon ta sig upp för en vägg för att se, går ej att se om

Höjd, kreativ, optik, klättra,

visuell. Kommunikation

man står på golvet. Blilden blir delad genom en bro som går över rummet, plankor. Ska gå på plankorna över rummet. Plankorna sätts i gungning Svårt att se.

Hörsel Rikta högtalare

Slangar hängandes ner som fungerar som högtalare. För att kunna höra måste personen stå på ett specifikt ställe då slangarna kan va olika långa. De andra personerna måste hjälpa till att hålla upp slangarna. Hålla slangarna som ett leksaks-grävmaskin i sandlåda.

Ledtråd på band som går o går men tiden rummet är endast 1 min, gäller att känna på sig att det inte gått mer

stress, Kommunikation

Hörsel Stämma gitarr

Spänna och stämma sträng mha stämapparat. En sträng förspänd, 5 strängar att själva stämma

Hörsel, musikalisk, noggrann, gehör, precision, ljud, koncentration,

tystnad, Kommunikation

Hörsel Smarta lurar

Tre bås är kuggade i varandra. Två kan se varandra åt gången. Vrider sitt eget bås för att föra över

information. Ska komma ut på andra sidan. Överföra vad?

Kommunikation, koppla,

frustration, Kommunikation

Syn Marknad

Samla pengar eller poäng för att köpa varor. Köpbeloppet måste gå jämnt ut med insamlade poäng. Ju mer varor man kan köpa detso större chans att klara sista rummet.

Matte, eftertanke,

logisk, kreativt, Marknad

Syn, känsel Leta saker

Dörren är tvådelad, 2 personer går in i ena o den tredje går in i dörren som leder till en plexicell. Är först ljust i rummet så dom ser vart de ska ta vägen först, sen mörknar det.

Mörkerglasögon monterade i en plexicell med megafon under så att en person kan instruera sina

lagkramater hur dom ska hitta nyckel el sifferkod för att låsa upp

plexicellen så att första personen kan komma ut. Finns en knapp som låser upp inifrån, men det blir rött om man trycker på den innan tiden gått ut. slags pussel, bild under. När en del av bilden blir avtäkt lyser den delen av bilden upp på väggen. Ledtråd till nästa rum. Måste stå med båda fötter på plattan för att få loss. Går endats att flytta en platta i taget.

Omväxlande belysning för att det ska hända nånting i rummet.

Tålamod, tänka,

En person pumpar så golvet fylls med luft men det kan aldrig bli stenhårt. Måste pumpa hela tiden då

Uthållighet, timing, känsla,

nöje. Fysiskt

ungefär lika mycket luft åker ut. De andra ska ta sig över golvet utan sjunka ner i golvet. Pump på andra sidan så sista person kan ta sig över.

Löpband

Utföra precisionjobb medans man springer på löpbandet. Spring och sjung samtidigt, bara du gör det får du grönt. Men det måste höras att man sjunger. Mätare på vägen som räkna ner.

I rummet står åtta plintar. En person ska ta sig från plint till plint runt rummet längs med väggarna. I utgångsläget är plintarna inte i närheten av väggarna utan måste förflyttas mha övriga deltagare. En plint förflyttas då man drar i rep från plint på motsatt sida. Plint 1,6,7,8 står mot väggen från början. För att komma till plint 2 måste man dra ut plint 6 osv.

Stress, styrka, tålamod, prestation, se

samband, balans Fysiskt

Hoppa Fysiskt

Flyttbara

klättergrepp Flyttbara klättergrepp i skåror.

Kordination, styrka, balans,

tålamod Fysiskt

Glid på magen

Gunga man lägger så på mage på och dom andra puttar på. Ska pricka olika knappar i rummet med en stav som sitter med resår i taket. Kunna styra höjden på gungan, men man får inte stöta golvet. Hänger i skena i taket så den går att styra i sidled (motordriven?). Näk knapparna börjar blinka ska man trycka på dom så får dom ett fast sken.

Kula som är magnetisk, stor mitt i rummet som man ska skjuta runt och

samla upp grejer från golv och vägg. Fysiskt

Styltor i taket

Ta sig över rummet på styltor från taket som hänger i fjädrar. 3 st, hänger i skenor, försöka få med sig dom samtidigt som man går. Lutar uppför hela vägen.

Lina hänger löst från väggen. Ska dra linan o fästa i krok så man kan gå på den.

Kommunikation, balans, precision, noggrann,

tålamod, stress, Fysiskt

Rullband

Lutande rullband med motvind, springa på för att hålla igång ljuset.

Kondition, uthållighet,

tålamod Fysiskt

Flytta vägg

Rummet jättelitet. Dörr precis bakom, men måste skjuta väggen en längre bit för att komma till ett hål så man kan krypa under väggen och skjuta tillbaka väggen för att släppa en spärr så dörren går att öppna.

Skjuter man för hårt på väggen blir det jättetrögt.

atommodell att klättra på

stålpinnar ligger på golvet. Sätta ihop dessa, magnetiskt. Klättra upp till dörr i taket. Det rasar ihop efter man öppnat dörr o kommit in i nästa

Ringar i hela rummet. Gå i rätt ringar genom att färgen i rummet talar om det. Ändra med lampor för varje gång.

Färger, klänga,

uppmärksam Fysiskt

Rädsla

Gå och inte se fötterna pga

"handbromsspår". Sätta fötterna i

"handbromsspår". Sätta fötterna i

Related documents