• No results found

Modellering av batterilager i MATLAB

3. Metod och data

3.4 Modellering och dimensionering av batterilagret

3.4.2 Modellering av batterilager i MATLAB

I MATLAB utvecklas en batterimodell som utgår från den momentana differensen mellan solelproduktionen och fastighetselkonsumtionen. Batterimodellen baseras på de två batteritekniker som presenteras i avsnitt 3.4.1 och genom att föra in information kring dessa batteriteknikers egenskaper definieras två olika batterityper i modellen. Inparametrarna till modellen är den simulerade solelproduktionen och den beräknade fastighetselkonsumtionen och användaren av modellen får ange batterityp samt total batterikapacitet. I Figur 5 visas ett enkelt flödesdiagram över batterimodellen som illustrerar hur modellen fungerar. Det som illustreras i flödesdiagrammet representerar vad som sker i batterimodellen i varje tidssteg och den illustrerade processen itereras för varje tidssteg.

29

Figur 5: Schematiskt flödesdiagram över batterimodellen i MATLAB som illustrerar den process som itereras för varje tidssteg. Batteri(t) och Batteri(t+1) – symboliserar batteriets momentana kapacitet vid tid t och tid t+1,

Batterikapacitet – symboliserar batteriets maximala kapacitet, MinSOC – symboliserar batteriets lägsta laddningstillstånd.

Figur 5 visar att om solelproduktionen överstiger elkonsumtionen och batteriet har tillgänglig lagringskapacitet flödar överskottselen till batteriet och det laddas upp. Om all överskottsel inte kan lagras i batteriet beräknar modellen hur stort det resterande överskottet är och detta måste levereras till elnätet. Om batteriet inte har någon tillgänglig lagringskapacitet levereras all överskottsel till elnätet. Om solelproduktionen understiger elkonsumtionen undersöker modellen om lagrad energi finns tillgänglig i batteriet. Om så är fallet, och batteriet inte har nått sitt lägsta laddningstillstånd, laddas det ur och om batteriet då kan tillgodose hela det resterande elbehovet behövs ingen el från elnätet. Om batteriet däremot inte kan täcka hela det resterande elbehovet behövs el från elnätet för att tillgodose elbehovet. Om batteriet har nått sitt lägsta laddningstillstånd och därmed inte kan laddas ur mer behövs el från elnätet för att tillgodose det resterande elbehovet. Batteriets uppladdning begränsas huvudsakligen av dess maximala kapacitet och batteriets urladdning begränsas av dess lägsta laddningstillstånd.

Uppbyggnad av solcellssystemet i kombination med batterilagret

Batterierna antas placeras på växelströmssidan i systemet och kräver därför separata växelriktare. Detta antagande görs då det, enligt teorin i avsnitt 2.2.4, är det vanligaste sättet att implementera energilagring i ett solcellssystem och gör systemet mer flexibelt. Dessutom är det utrymmesbrist vid bussramperna och det försvårar möjligheterna att installera batterier mellan solcellsmodulerna och växelriktarna, vilket är var batterierna skulle placeras om de ska sitta på likströmssidan. Ytterligare en anledning till varför AC-koppling väljs är eftersom grundtanken är att enbart installera solcellsmoduler vid bussdepån och att det för närvarande inte finns några fastställda beslut kring installation

30

av batterilager vid bussdepån. Därför anses det mer lämpligt att utforma systemet så att solcellsmodulerna och batterierna har separata växelriktare. Hela systemet består huvudsakligen av solcellsmoduler med tillhörande växelriktare, batterilager, batteriväxelriktare, energimätare och en last i form av bussdepåns fastighetselbehov. I Figur 6 illustreras systemets uppbyggnad och hur flödet av energi varierar beroende på om överskottsproduktion förekommer eller inte, om batteriet är fullt eller har tillgänglig lagringskapacitet eller om el från elnätet behövs för att tillgodose elbehovet.

Figur 6: Illustration av solcellssystemet i kombination med batterilagret och hur flödet av energi varierar beroende av solelproduktion, elkonsumtion och batterilagrets laddningstillstånd.

Modellering av batterier

I modelleringen av batterierna betraktas de som komponenter som kan ta emot, lagra och ge ifrån sig elektrisk energi och deras maximala energiinnehåll beror av deras förutbestämda batterikapacitet. Batteriets initiala kapacitet sätts till dess lägsta laddningstillstånd (SOC), vilket bestäms av batteriets högsta tillåtna urladdningsdjup (DOD). För varje tidsteg bestäms batteriets momentana kapacitet, alltså mängden energi i batteriet, vilken beror på om upp- eller urladdning sker. Mängden energi i batteriet vid uppladdning bestäms enligt,

𝐸𝐵(𝑡 + 1) = 𝐸𝐵(𝑡) ∗ (1 − 𝑆𝐷𝐶) + 𝐸𝐸𝑥𝑐𝑒𝑠𝑠(𝑡) ∗ 𝜂𝐵∗ 𝜂𝐵_𝑖𝑛𝑣 , (8)

där EB(t+1) är mängden energi i batteriet vid tid t+1, EB(t) är mängden energi i batteriet vid tid t, SDC är batteriets självurladdning per timme, EExcess(t) är den totala överskottsproduktionen av solel vid tid t, ηB är batteriets verkningsgrad och ηB_inv är batteriväxelriktarens verkningsgrad. Parametern EExcess(t) inkluderar påverkan av växelriktarens verkningsgrad. Ekvation 8 visar att mängden energi som kan lagras i batteriet vid varje tidssteg beror av batteriets kapacitet vid föregående tidssteg och dess självurladdning samt att batteriets och batteriväxelriktarens verkningsgrad påverkar hur stor del av överskottsproduktionen som kan lagras i batteriet. Batteriväxelriktarens verkningsgrad sätts till 95,8 % baserat på specifikationerna för batteriväxelriktaren Sunny Island 6.0H/8.0H och utgör en summerad verkningsgrad för både upp- och urladdning (SMA, u.å.). Mängden energi i batteriet vid urladdning bestäms enligt,

31

𝐸𝐵(𝑡 + 1) = 𝐸𝐵(𝑡) ∗ (1 − 𝑆𝐷𝐶) − (𝐸𝐿𝑜𝑎𝑑(𝑡) − 𝐸𝑃𝑉(𝑡) ∗ 𝜂𝑃𝑉_𝑖𝑛𝑣) , (9)

där EB(t+1) är mängden energi i batteriet vid tid t+1, EB(t) är mängden energi i batteriet vid tid t, SDC är batteriets självurladdning per timme, ELoad(t) är elbehovet vid tid t, EPV(t) är den totala solelproduktionen vid tid t och ηPV_inv är växelriktarens verkningsgrad. Ekvation 9 visar att mängden energi som kan laddas ur batteriet beror av batteriets kapacitet vid föregående tidssteg och dess självurladdning samt att växelriktarens verkningsgrad påverkar hur stor del av solelproduktionen som kan tas tillvara inom systemet.

För att vid upp- och urladdning ta hänsyn till de olika batteritypernas upp- och urladdningshastighet införs olika villkor i batterimodellen som styr hur upp- respektive urladdningen sker. För litiumjonbatteriet är upp- respektive urladdningshastigheten 1C, vilket innebär att batteriet kan laddas upp och ur med en energimängd motsvarande dess maximala batterikapacitet. Därför begränsas litiumjonbatteriets upp- och urladdning enbart av dess momentana batterikapacitet samt dess högsta respektive lägsta möjliga laddningstillstånd. Därför används ekvation 8 och 9 för att bestämma mängden energi i litiumjonbatteriet vid upp- respektive urladdning. För blysyrabatteriet begränsas däremot uppladdningen av batteriets uppladdningshastighet, vilken i sin tur beror av mängden energi i batteriet, alltså batteriets laddningstillstånd. Om batteriets SOC <70 % är uppladdningshastigheten 0,1C och om SOC >70 % är uppladdningshastigheten 0,0429C, vilket presenteras i avsnitt 3.4.1. Mängden energi i blysyrabatteriet vid uppladdning bestäms därför med ekvation 8 tillsammans med de ovan nämnda villkoren. Urladdningen av blysyrabatteriet sker däremot med en urladdningshastighet av 1C, vilket innebär att ekvation 9 används för att bestämma mängden energi i blysyrabatteriet vid urladdning. Om upp- eller urladdning sker beror först och främst på om solelproduktionen över- eller understiger elkonsumtionen. Batteriers egenskaper och prestanda kan påverkas av omgivningstemperaturen i den miljö de är placerade i. I detta arbete antas det att batterierna placeras i en miljö med gynnsamma temperaturförhållanden och därför exkluderas omgivningstemperaturens påverkan ur batterimodellen.

Dimensionering av batterilager

Eftersom ett av syftena med detta arbete är att undersöka om ett batterilager kan bidra till att öka utnyttjandet av solcellssystemet bör batterilagret dimensioneras så att egenanvändningen av den egenproducerade solelen ökar. En intuitiv metod för att maximera egenanvändningen av den egenproducerade solelen är att dimensionera batterilagret så att det kan hantera överskottsproduktionen den dag på året då solcellssystemet producerar den största mängden överskottsel. En sådan dimensionering kan dock vara problematisk, då det kan innebära att batterilagret står med outnyttjad lagringskapacitet en större del av året. Därför undersöks både hur överskottsproduktionen och hur egenanvändningen förändras beroende av batteristorlek för att kunna avgöra vad som bedöms som en lämplig batterikapacitet. Hur överskottsproduktionen varierar över året undersöks genom att ta reda på elöverskottet per dag samt genom att ta fram ett varaktighetsdiagram som visar hur elöverskottet är fördelat på antal dagar under ett år.

Related documents