• No results found

Moderbolagets ägare och koncernstruktur

5. ANALYS

5.1 Moderbolagets ägare och koncernstruktur

Att de granskade koncernerna har skilda koncernstrukturer och ägare är inget anmärkningsvärt i sig då det inte finns någon direkt standard för hur en koncern ska se ut.

Däremot kan man fråga sig om typ av ägare och koncernstruktur har en koppling till hur koncernerna hanterar utdelningar och koncernbidrag och om de har samma intressen med utbildningsverksamheten. Det är omöjligt för oss att svara på vad de privatpersoner som äger Baggium och Kunskapsskolan har för syfte med att driva utbildningsverksamhet. Det kan bero på att de ser utbildning som en kärnfråga de vill vara engagerade i, alternativt ser de branschen som säker och lukrativ då den bland annat inte påverkas av konjunktursvängningar och därmed är en säker inkomstkälla förutsatt att verksamheten tilltalar eleverna. När det gäller de koncerner där riskkapitalistbolag agerar ägare kan antas att deras främsta mål är att tjäna pengar. Detta kan uppnås exempelvis genom att lämna utdelning men även genom att expandera verksamheten, höja värdet på koncernen och därefter sälja till ett bättre pris än koncernen förvärvades för.

Att koncernernas struktur ser olika ut kan bero på att koncernerna ser olika fördelar med olika val samt att deras historia ser olika ut vad det gäller förvärv och ägarbyte. Nackdelen vi ser med att samla fler skolor i ett bolag är att det blir svårare att urskilja vad i balans- och resultaträkningen som tillhör vilken skola. Det kan exempelvis finnas skolor som har betydligt högre kostnader än andra skolor samt skolor som inte attraherar lika många elever och därav har en lägre omsättning. Då alla skolor ligger inom samma bolag går det dock ej att urskilja vilka kostnader och intäkter som går till vilken skola. Däremot kan det vid organisk tillväxt vara enklare att samla verksamheten inom ett bolag då man undkommer att starta många nya dotterbolag. Detta är Pysslingen, Kunskapsskolan och Baggium exempel på. Fördelen med alternativet att ha fler dotterbolag med färre skolor i vardera är att koncernen erhåller mycket ekonomisk information som kan vara användbar genom de extra redovisningarna. Detta har John Bauer valt att göra, denna koncern har även växt främst genom förvärv vilket kan vara anledningen till den valda koncernstrukturen. Genom att ha skolorna uppdelade i dotterbolag blir redovisningen dessutom mer begriplig för externa intressenter och redovisningen blir även mer tillförlitlig för de externa intressenterna då de tydligare kan se vad pengarna använts till.

5.2 Utdelning

Inom AcadeMediakoncernen förekommer mycket få utdelningar. Moderbolaget AcadeMedia AB erhåller utdelning från dotterbolag vid ett tillfälle och dotterbolaget Nordens Teknikerinstitut AB lämnar utdelning under samma år. AcadeMedia AB lämnar inga utdelningar trots att de har en hög och stabil soliditet. Genom att enbart utgå från soliditeten hade bolaget kunnat lämna utdelning med stöd av aktiebolagslagen. En anledning till de

39

uteblivna utdelningarna kan bero på att AcadeMedia är Sveriges största utbildningskoncern och de kan möjligen känna viss press på sig att inte göra utdelning med bakgrund av den debatt som varit. Andra anledningar kan vara att kapitalet sparas för framtida expanderingar eller att det kan behövas vid mindre framtida barnkullar.

Även inom John Bauer är utdelningarna få. Här är det två dotterbolag som vid sammanlagt tre tillfällen gör utdelning. Inga utdelningar tillfaller dock moderbolaget, vilket beror på när dotterbolagen förvärvats samt att kopplingen till koncernens moderbolag inte är direkt. Att moderbolagen inte gör några utdelningar kan dock tydligt kopplas till de låga soliditetsmåtten de uppvisar.

Inom Pysslingen ser utdelningshistoriken ut ungefär som hos AcadeMedia. Dotterbolaget lämnar utdelning som istället tillfaller moderbolaget men där verkar kapitalet stanna. Dock har moderbolaget i likhet med John Bauer-koncernens moderbolag mycket låg soliditet och utdelning är inte tillåten enligt aktiebolagslagens regler.

Baggium Utbildning AB, som är det dotterbolag som bedriver utbildningsverksamhet inom Baggiumkoncernen, lämnar under räkenskapsåret 2009 utdelning om 9,5 Mkr. Soliditeten ligger detta år på 23 % vilket tyder på att täckning finns för utdelningen – dock är soliditeten inte direkt hög. Det bör även påpekas att utdelningen utgör cirka 75 % av bolagets redovisade resultat det året samt att ett ännu större koncernbidrag lämnas samma år. Moderbolaget, Nordstenen AB, tar samma år emot utdelning om 21,3 Mkr, där de 9,5 Mkr ingår, samt en mindre utdelning under föregående år. Nordstenen AB lämnar även utdelning till sina ägare, Jonny Nordqvist och Ole Salsten, om sammanlagt 33,8 Mkr. Soliditeten är trots utdelningarna stark vilket kan försvara dem, däremot har omsättningen en negativ utveckling under de tre åren. Senaste året lämnade exempelvis Nordstenen AB utdelning om 20,0 Mkr och omsättningen var endast 5,8 Mkr.

Den andra koncernen där utdelningar förekommer inom moderbolaget är Kunskapsskolan.

Magnora AB som är moderbolag i koncernen lämnar utdelning under räkenskapsåren 2007 och 2008 om sammanlagt 40,0 Mkr. Detta är pengar som går direkt till Peje Emilson då han är ensam ägare till bolaget. Magnora AB har emellertid en mycket hög soliditet kring 87-88 % vilket kan försvara de lämnade utdelningarna.

5.3 Koncernbidrag

Pysslingens dotterbolag lämnar koncernbidrag om sammanlagt 25,1 Mkr vilket tillfaller moderbolaget. Dessa koncernbidrag är redovisade som en förändring av det egna kapitalet vilket enligt UFR 2 betyder att det ska ses som utdelning till moderbolaget. Då bolaget även gör utdelning under samma två år kan man fråga sig varför bolaget inte redovisar hela beloppet som koncernbidrag alternativt utdelning. Både utdelningarna och koncernbidrag är väl försvarbara med hänsyn till Pysslingen Förskolor och Skolor AB:s soliditet och omsättning, som är mycket hög. Ser man däremot till årets redovisade resultat är summan av de lämnade koncernbidragen och utdelningen i ett fall är något högre och ett fall något lägre än årets redovisade resultat. Bolaget lämnar med andra ord nästan hela sin sammanslagna vinst till moderbolaget under två år.

Kunskapsskolan i Sverige AB, som är det bolag som bedriver utbildningsverksamhet inom Kunskapsskolan koncernen, lämnar koncernbidrag årligen om sammanlagt 44,3 Mkr. Dessa är redovisade som en förändring av eget kapital vilket betyder att koncernbidragets syfte är

40

utdelning till moderbolaget. Då dotterbolaget inte har direkt koppling till koncernens moderbolag, Magnora AB, under räkenskapsåren 2007 och 2008 når inte dessa summor i sin helhet Magnora AB. Magnora AB erhåller dock koncernbidrag under räkenskapsåren 2007 och 2009. Dessa redovisas däremot som bokslutsdispositioner vilket innebär att de erhållits på grund av skatteskäl eller av oklara skäl.

Inom Baggium kommer det första exemplet på ett dotterbolag som erhåller koncernbidrag.

Det är Baggium Utbildning AB som erhåller 9,0 Mkr från moderbolaget. Resterande två år lämnar dock dotterbolaget koncernbidrag till moderbolaget. Moderbolaget erhåller dock koncernbidrag även från andra dotterbolag och samtliga koncernbidrag redovisas som bokslutsdispositioner. Det är dock inte särskilt stor skillnad mellan bolagens redovisade resultat varav chansen att koncernbidragen skulle lämnas på grund av skatteskäl är liten. Vad man kan fråga sig är varför dotterbolaget lämnar koncernbidrag när deras soliditet är lägre än moderbolagets, om det inte görs på grund av skatteskäl. Under de tre undersökta åren blir moderbolagets soliditet starkare och dotterbolagets svagare, vilket till viss del beror på koncernbidragen.

Inom John Bauer förekommer koncernbidrag mycket frekvent. Dotterbolagen som tillhörde John Bauer-koncernen redan 2007 har lämnat koncernbidrag samtliga år, med ett undantag.

Under det år vi granskat deras direkta moderbolag, John Bauer Organization AB, erhåller det dessa koncernbidrag, om 49,2 Mkr. Under räkenskapsåret 2007 är samtliga koncernbidrag redovisade som förändring av eget kapital vilket tyder på att det ses som utdelning till moderbolag. Dotterbolagen har betydligt högre soliditet än moderbolaget vilket kan vara en förklaring till de lämnade koncernbidragen. Dotterbolagen lämnar koncernbidrag även under de två återstående räkenskapsåren men då redovisas de som bokslutsdispositioner. John Bauer Organization AB har även tre dotterbolag som förvärvats under 2008-2009. Dessa bolag lämnar inga koncernbidrag innan de ingår i John Bauer-koncernen, däremot lämnar ett bolag koncernbidrag och ett bolag erhåller koncernbidrag under räkenskapsåret 2009. Det tredje bolaget lämnar utdelning under samma år. Samtliga koncernbidrag redovisade under räkenskapsåren 2008 och 2009 redovisas som bokslutsdispositioner. Att samtliga dotterbolag, efter lämnade koncernbidrag, slutar på förhållandevis låga resultat kan betyda att koncernbidragen syftar till att minska skattekostnaderna. Det byte vi ser av redovisning av koncernbidrag, från förändring av eget kapital till bokslutsdispositioner, kan även ha en koppling till att koncernen får en ny ägare och moderbolag under räkenskapsåret 2008.

Instruo Holding AB som är det nya moderbolaget tar dock inte emot några koncernbidrag.

AcadeMediakoncernens moderbolag, AcadeMedia AB, är det enda moderbolag som erhåller koncernbidrag under samtliga år. Dessa är redovisade som förändring av eget kapital vilket innebär att de ses som erhållen utdelning. Bland de granskade dotterbolagen lämnar majoriteten av bolagen ett eller flera koncernbidrag. Dotterbolagen som tillkom koncernen i samband med sammanslagningen av Anew Learning AB under räkenskapsåret 2008 lämnade koncernbidrag innan de ingick i AcadeMedia. I och med att bolagen bytte ägare till AcadeMedia AB började även majoriteten av bolagen att drivas i kommission åt Anew Learning Services AB. Under dessa år saknas redovisat resultat för kommissionärsbolagen och koncernbidrag lämnas eller erhålls inte. Däremot lämnar kommittentbolaget koncernbidrag under de två åren om 56,2 Mkr respektive 60,0 Mkr, vilka redovisas som bokslutsdispositioner. Då dotterbolagets direkta moderbolag inte granskats i denna studie är det svårt att veta om koncernbidragen lämnas på grund av skatteskäl eller om det finns andra motiv.

41

Av bolag som inte ingår i kommissionärsstrukturen lämnar majoriteten av bolagen koncernbidrag vid något tillfälle då de ingår i AcadeMediakoncernen. Knowledge Partner Syd AB är det enda bolag som erhåller koncernbidrag. Dock handlar det vid det tillfället enbart om 39 000 kr. Koncernbidragen som förekommer är redovisade både som förändring av eget kapital och som bokslutsdispositioner.

42

Related documents