• No results found

12.1 Mervärdesskatt (moms)

12.1.1 Moms vid inköp

12.1.1.1 Inköp i Sverige

Inköp i Sverige av skattepliktiga varor och tjänster är momsbelagda vilket betyder att moms ska ingå i priset vid fakturering.

När universitetet köper varor eller tjänster, då ingående moms finns med på leverantörsfakturan, registreras momsen separat vid ankomstregistreringen av leverantörsfakturor. Detta innebär att beloppet för ingående moms konteras på ett centralt konto på universitetet, institutionens

kostnadsbärare har därmed ingen kostnad för momsen. Detta förhållande gäller även i samband med egna utlägg som ingår i en reseräkning.

Om leverantören har påfört moms på fakturan, måste vi kontrollera att leverantören är momsregistrerad.

Om det finns ett momsregistreringsnummer på fakturan, men ingen moms är pålagd, måste en hänvisning finnas på fakturan som talar om varför ingen moms är debiterad (se vidare avsnitt 12.1.2.10 Momsfria försäljningar – hänvisningar i fakturan). Om det inte finns någon hänvisning ska leverantören kontaktas för att upplysa varför ingen moms är debiterad. Mellan statliga myndigheter ska aldrig någon moms debiteras.

12.1.1.2 Moms på bilhyra

Avdrag (dvs. det momsbelopp som registreras) får göras med endast 50 % av det fakturerade momsbeloppet.

12.1.1.3 Moms vid inköp av personbilar

Vid inköp av personbil får inget avdrag (= det momsbelopp som registreras) göras av det fakturerade momsbeloppet.

Med personbil menas i momssammanhang:

− ”Vanliga personbilar”

− Lastbilar med skåpkarosseri utan separat förarhytt om de väger mindre än 3 500 kg. Med separat förarhytt menas att det finns en luftspalt mellan förarhytten och skåpet och att fordonet fungerar som lastbil även om skåpet monteras av. Det räcker alltså inte att sätta exempelvis en plåtvägg eller galler mellan skåpet och förardelen.

− Bussar som väger mindre än 3 500 kg

För att få göra momsavdrag måste bilen ha karosserikod 09-19 eller 30.

Sid 3-24

12.1.1.4 Inköpskort - moms

Samtliga inköp gjorda med inköpskort faktureras till och betalas av universitetet. Originalkvitton med specificerad moms ska alltid bifogas fakturorna och bl.a. utgöra underlag för konteringen. Då den ingående momsen i vissa fall inte är specificerad på kortfakturan, ska momsen på de bifogade kvittona ändå registreras i ekonomisystemet. Kvittona ska fästas på A4-ark och attesteras av kortinnehavaren.

En beskrivning av orsaken till eller syftet med inköpet ska finnas.

12.1.1.5 Moms vid utlägg och vidarefakturering, inrikes och utrikes

Vidarefakturering betraktas som ny omsättning. Detta innebär att man ska lägga på och bokföra den moms som i vanliga fall läggs på vid kundfakturering.

Om vi från universitetets sida exempelvis fakturerar Lunds universitet för en resekostnad ska vi fakturera exklusive moms, eftersom Lunds universitet är en statlig myndighet. På konto 1584 ska det belopp exkl. moms som vi vidarefakturerar bokföras.

Om vi för motsvarande resekostnad i stället fakturerar Chalmers (eller andra organisationer som inte är statliga myndigheter), ska vi när vi skriver vår kundfaktura lägga på det momsbelopp som fanns på den ursprungliga betalda leverantörsfakturan. I dessa fall ska vi således fakturera inklusive moms och med momsbeloppet specificerat på kundfakturan. Vi bokför då momsbeloppet på vårt konto för utgående moms, 2571.

Vid kontering på konto 1584 sätts automatiskt momskod 0 av systemet, vilket inte ger något påslag för moms. Det går att ändra till annan momskod, exempelvis momskod 4, som anger 25 % moms vid konteringen på konto 1584. Momsen bokförs då automatiskt på kontot för utgående moms, 2571.

Övriga momskoder är 6 (6 %) och momskod 5 (12 %). När det gäller en faktura som ska vidare-faktureras och som innehåller belopp med olika momssatser, delkonterar man på konto 1584 med beloppet för varje momssats, och ändrar till den momskod som gäller för just det beloppet. På så sätt kommer beloppet för moms att redovisas på olika rader för varje momssats i fältet för moms på fakturan.

Vid vidarefakturering av exempelvis resekostnader, serveringstjänster eller hotellkostnader (under förutsättning dessa sker i Sverige) till utlandet ska vi lägga på det momsbelopp som fanns på den ursprungliga leverantörsfakturan, den som vi betalat. Denna typ av kostnader anses omsatta i Sverige, vilket innebär att det alltid är svensk moms när vi fakturerar utlandet. Detta gäller även om kunden har VAT-nummer.

12.1.1.6 Omvänd skattskyldighet för moms inom byggsektorn

Omvänd skattskyldighet innebär att det är köparen och inte säljaren som ska redovisa och betala momsen. Syftet med den omvända skattskyldigheten är att motverka skattefusk, exempelvis genom att en köpare gör avdrag för moms som inte betalas av säljaren.

Reglerna om omvänd skattskyldighet gäller i första hand företag som mer än tillfälligt säljer

byggtjänster i sin verksamhet. Även alla statliga myndigheter ska tillämpa dessa bestämmelser enligt Skatteverket.

För universitetets del gäller att när vi köper byggtjänster till vår verksamhet som åtminstone till någon del kan anses som yrkesmässig (ej myndighetsutövning), ska vi som köpare bokföra både in- och utgående moms vid köpet.

Undantag gäller när vi får en faktura från en statlig myndighet avseende byggtjänster, eftersom statliga myndigheter som nämnts ovan aldrig ska fakturera varandra moms.

Sid 4-24

En av förutsättningarna för att reglerna ska tillämpas är att det är fråga om en byggtjänst som omfattas av en kod i grupp 45 i Standard för svensk näringsgrensindelning (SNI), utgiven av Statistiska central-byrån. Denna uppdateras kontinuerligt vilket gör att tjänster tillkommer och faller bort. För att undvika gränsdragnings- och tolkningsproblem slopas direkt anknytning till SNI-koder i lagtexten. Regeringen angav dock i propositionen (2007/08:25) att SNI 2002 även i fortsättningen kan tjäna som vägledning vid bedömning av om en viss tjänst ska omfattas av reglerna om omvänd byggmoms eller inte.

Praktiska konsekvenser

Reglerna innebär att om ett företag som utför någon av de angivna tjänsterna anlitas av en institution inom universitetet, så ska leverantören upplysas om att omvänd skattskyldighet kommer att tillämpas.

Detta gäller om tjänsten köps in för verksamhet som åtminstone till någon del kan anses som

yrkesmässig. Leverantören ska alltså inte lägga på någon utgående moms på fakturabeloppet. Istället ska universitetets momsregistreringsnummer anges på fakturan. Vidare ska meddelas att omvänd skattskyldighet tillämpas genom en beskrivande text på fakturan eller hänvisning till relevant lagrum (1 kap. 2 § 4 b ML).

För att ekonomiavdelningen ska kunna fylla i skattedeklarationen på korrekt sätt måste registrering av faktura, som omfattas av omvänd skattskyldighet, ske på särskilt sätt. För EFH-fakturor gäller att kontrollera att momsbeloppet är 0,00 kr på attest-raderna. Om så inte är fallet, ändra momsbeloppet i ekonomisystemet. Attestera fakturan som vanligt.

Efter att definitivbokföring skett måste bokföring göras av in- och utgående moms. Denna bokning ska göras som en omföring i ekonomisystemet och i texten hänvisas till fakturans verifikationsnummer. 25

% av fakturans belopp beräknas och bokförs i debet på konto 1543 Årets ingående moms momspliktig verksamhet, och samma belopp i kredit på konto 2574 Utgående moms omvänd skattskyldighet i byggsektorn. Ansvar och verksamhet för dessa bägge konton sätts automatiskt utifrån de

konteringsregler som ligger på kontona. Det är alltså inget som konteraren behöver kontera.

12.1.1.7 Inköp av varor från EU-länder

Fakturor från andra EU-länder som avser varuleverans till Sverige ska aldrig inkludera moms. Vid beställning av varor från andra EU-länder ska universitetets VAT-nr uppges, SE202100315301, för att leverantören ej ska debitera utländsk moms. Utöver VAT-nr krävs för momsfrihet att varan levereras till Sverige. Om leverantören inte har kännedom om vårt VAT-nr kommer denne att debitera utländsk moms. Om ni felaktigt blivit debiterade för sådan moms bör felet korrigeras i samråd med

leverantören innan betalning sker. Be att denne ställer ut en ny faktura utan moms, eller be att få en kreditfaktura på momsbeloppet - sänd i så fall fakturan till betalning tillsammans med kreditfakturan.

I normalfallet ska både ingående och utgående moms (s.k. förvärvsmoms) bokföras av köparen vid betalning av varor från momsregistrerade leverantörer i andra EU-länder. Denna bokning av förvärvsmoms sker på ekonomiavdelningen och deklareras tillsammans med svensk moms varje månad. Momsdeklarationen sköts av ekonomiavdelningen.

12.1.1.8 Inköp av varor från länder utanför EU (tredje land)

Inköp från dessa länder kallas import. Inköp av varor från länder utanför EU kan belastas med införselmoms (=moms på tullvärde, med tillägg av tull och annan statlig skatt eller avgift än moms) som då faktureras separat av Tullverket. Tullverket fakturerar ekonomiavdelningen som betalar införselmomsen. Tullverket är också den myndighet som svarar på frågor om moms vid import av varor.

På upphandling och inköps hemsida www.ea.adm.gu.se/upphandling under rubriken Lag och rätt samt Tull och import kan man läsa mer om vad som gäller om tull och tullbestämmelser.

Sid 5-24

12.1.1.9 Inköp av tjänster från utlandet

Vid köp av tjänster från utlandet är det bl.a. tjänstens karaktär som avgör ifall den utländska leverantören debiterar oss moms eller ej (se vidare 12.1.3 Återbetalning av utländsk moms).

Related documents