• No results found

MONITORING MÉDIÍ

In document ANO PRESS IT (Page 21-41)

Hudba na hradě Valdštejn Čtvrtek 29.12.2011 ve 14.00 Il divino Claudio – koncert ve valdštejnské kapli Zazní dílo renesančního velikána  italské kompozice. Pátek 30.12.2011 ve 14.00 Vánoční varhanní koncert – hudba starých mistrů Vystoupí Mgr. Radek Rejšek a Vít  Janata. Neděle 1.1.2012 ve 14.00 Slavnostní fanfáry. Účinkuje Kvarteto lesních rohů Valdštejn. Sobota 7. 1. 2012 ve 14.00 Tříkrálový  koncert. Účinkuje Hradecké komorní tucteto.

SAL2: Českolipský deník; Jablonecký deník

Zpracovatel: Anopress IT a.s.

« zpět na začátek 2. Zámek Hrubý Rohozec ukáže další komnatu  

NENECHTE SI UJÍT

Hrubý Rohozec  Ještě do 1. ledna můžete navštívit Státní zámek Hrubý Rohozec u Turnova. Začátky prohlídek po všechny dny konání  vždy v 10, 11, 12, 13 a 14 hodin.

Jako dárek pro návštěvníky vánočních prohlídek je poprvé v historii zpřístupněn hostinský pokoj hraběte Kuna Des Fours Walderode, zařízený v orientálním stylu. Čeká na ně japonský a čínský porcelán, kompletní samurajská zbroj či zajímavé životní příběhy hraběte a jeho blízkých příbuzných.

Prohlídky nabídnou vánočně vyzdobené místnosti, které vedle výkladu o historii zámku a vybavení jeho interiérů zahrnují také povídání o  vánočních zvyklostech někdejších majitelů. V zámecké kapli si je možné prohlédnout starý vyřezávaný betlém, v salonu čeká ozdobený  vánoční stromeček a pod ním dárky pro pana hraběte, paní hraběnku i jejich děti. Zámek Hrubý Rohozec se svými původně zařízenými  interiéry skýtá pravdivý pohled do života šlechty v první polovině 20. století. Dříve sloužil jako reprezentační a obytné sídlo příslušníků  původem francouzské hraběcí rodiny Des Fours Walderode.

SAL2: Orlický deník; Svitavský deník

Zpracovatel: Anopress IT a.s.

« zpět na začátek 3. Zámek Hrubý Rohozec ukáže další komnatu  

NENECHTE SI UJÍT

Hrubý Rohozec  Nenechte si ujít příležitost a využijte toho, že ještě do 1. ledna můžete navštívit Státní zámek Hrubý Rohozec u  Turnova.

Začátky prohlídek po všechny dny konání vždy v 10, 11, 12, 13 a 14 hodin.

Jako dárek pro návštěvníky vánočních prohlídek je poprvé v historii zpřístupněn hostinský pokoj hraběte Kuna Des Fours Walderode, zařízený v orientálním stylu.

Čeká na ně japonský a čínský porcelán, kompletní samurajská zbroj či zajímavé životní příběhy hraběte a jeho blízkých příbuzných.

Prohlídky nabídnou vánočně vyzdobené místnosti, které vedle výkladu o historii zámku a vybavení jeho interiérů zahrnují také povídání o  vánočních zvyklostech někdejších majitelů.

Vzámecké kapli si je možné prohlédnout starý vyřezávaný betlém, v salonu čeká ozdobený vánoční stromeček a pod ním dárky pro pana  hraběte, paní hraběnku i jejich děti. Zámek Hrubý Rohozec se svými původně zařízenými interiéry skýtá pravdivý pohled do života šlechty v první polovině 20. století.

Dříve sloužil jako reprezentační a obytné sídlo příslušníků původem francouzské hraběcí rodiny Des Fours Walderode.

Zpracovatel: Anopress IT a.s.

« zpět na začátek 4. Koktejl svátečních výletů  

Pokud zatoužíte utéct od úklidu, vánočních pohádek a rodinných návštěv a "dát si" pár kilometrů na vzduchu, doufáme, že vás  potěšíme. Vybraly jsme zajímavé akce pořádané v době vánoční, na silvestra i první den nového roku.

Pro vánoční náladu

Romantika

- Zámek Hrubý Rohozec (Turnov)

Na zámku si prohlédnete vánočně vyzdobené interiéry a uslyšíte povídání o vánočních zvycích někdejších zámeckých majitelů. V zeleném  salonu bude ozdobený stromeček a pod ním dárky pro pana hraběte, hraběnku a jejich děti. Poprvé bude vystavený jeden z 

nejbizarnějších exponátů na zámku: čerstvě zrestaurovaný posilovací stroj hraběte Mikuláše Vladimíra des Fours Walderode z konce 19.

století. Cvičení na něm je bohužel zakázáno, takže vánoční kila musíte vysportovat jinde.

Informace

Termín: 26. 12. 2011-1. 1. 2012 www.hruby-rohozec.eu

Procházka

- Zámek Lysice (Jihomoravský kraj)

Jen na dva dny na konci prosince se otevře historické patro, kde jsou knihovny, velký salon s vánočním stromečkem a také zámecká  kaple s Jezulátkem. K nahlédnutí bude i dámský svět na zámku, tedy salon a apartmány. Při hezkém počasí si můžete vyjít na procházku  do zámecké zahrady.

Informace

Termín: 25. a 31. 12.

www.zameklysice.cz

Zábava

- Brněnský polární expres pro děti

Které dítě by se nechtělo svézt polární krajinou, zatímco vy budete nakupovat? V nákupním a zábavním centru Olympie jezdí v Brně až  do 8. 1. 2012 speciální Polární expres - prohání se vánoční krajinou, zasněženými kopečky. Děti cestou uvidí veverky, medvědy, zajíce  nebo ovečky a velký vánoční strom. Během projížďky můžete ratolesti vyfotografovat.

Informace

www.olympia-centrum.cz Silvestrovské výlety

- Z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice

Den před silvestrem vypraví společnost Jindřichohradecké místní dráhy zvláštní parní vlak. Romantická trať z Jindřichova Hradce do Nové  Bystřice vede krásným krajem lesů a rybníků, Českou Kanadou.

Informace www.jhmd.cz

- Z Vimperka do Kubovy Huti s cirkusem

Chcete si poslední den v roce užít jinak? Vydejte se silvestrovským vlakem z Vimperka do Kubovy Huti. Tradiční jízda bude mít letos  cirkusový nádech a má název Cirkusový vlak aneb cirkus na kolejích. Výlet je spojený s výstupem na Boubín.

Informace www.vimperk.cz - Na silvestra na hrad

Netradiční akci nachystali na hradě Šternberk. Na silvestra pořádají poslední prohlídky roku 2011 s občerstvením a vánoční výzdobou.

Sportovce nadchne silvestrovský orientační běh v hradním parku a milovníci přírody můžou vyrazit na vycházku do Národního parku  Podyjí, která letos vede do okolí Mašovic.

Informace

www.hrad-sternberk.cz

- Do Zoologické a botanické zahrady města Plzně

O silvestru se v zoo chystá dopolední program: budete procházet naučnou stezkou s deseti zastaveními. U každého jsou připravené  otázky a podle úspěšnosti vašich odpovědí budete odměněná. Na Nový rok dostanete v zoo vstupenku se speciálním razítkem, jež  opravňuje k dalšímu vstupu během roku. Obě akce se hodí hlavně pro rodiny s dětmi.

Informace

www.zooplzen.cz Kde budete slavit?

5 tipů pro poslední den v roce

- Na zámku Chateau Mcely se chystá kubánská noc plná energických kubánských rytmů, barevných masek a kulinářských zážitků.

- Zábavu až do rána s diskotékami, tanečními a zábavnými vystoupeními připravuje Centrum Babylon v Liberci.

- Na zámku Dětenice se chystá historický program se šermíři, tanečnicemi i kouzelníkem. Personál bude obsluhovat v dobových  kostýmech a na půlnoc je připravený velkolepý ohňostroj v zámeckém parku.

- Silvestrovský parník Európé vypluje v osm večer a projede historickým centrem Prahy. Těšte se na novoroční přípitek na venkovní  palubě lodi, netradičně uprostřed Vltavy pod Karlovým mostem, v záři ohňostrojů.

- Vplout do roku 2012 můžete i na palubě lodi Porta Bohemica 1, která se vydává na plavbu po Labi z přístavu v Litoměřicích.

- Procházka na Nový rok

Chcete-li první den v roce 2012 strávit na vzduchu, podívejte se na stránky Klubu českých turistů. V každém větším městě se koná  novoroční výstup, výšlap či "šlapanda" na nejbliž ší horu, kopec, rozhlednu. Zda se podobná akce koná i ve vašem okolí, zjistíte na  www.kct.cz

Foto: PROFIMEDIA. CZ

Zpracovatel: Anopress IT a.s.

« zpět na začátek 5. Prohlídky na Hrubém Rohozci Soudruzi, vítejte u nás na zámku  

TURNOV (jh) Po loňském úspěchu návratu do dob socialismu vsadí na zámku Hrubý Rohozec na stejnou kartu i při druhé Hradozámecké  noci. Ta proběhne tuto sobotu večer od osmi do jedenácti hodin. Noční prohlídky ve stylu padesátých a šedesátých let začínají každou hodinu, v případě velkého zájmu i častěji.

Podle zkušeností správa zámku doporučuje návštěvníkům využít možnost rezervace. Kastelánovo hlaholení "Soudruzi, soudružky, soudruhu předsedo, vítejte, vítejte. Vítám celé vaše jednotné zemědělské družstvo Záře. Nemyslete si, že vaše družstvo neznáme. 

Mluví se o něm po celé Československé socialistické republice. Víme, že živíte nejen naši vlast, ale i polovinu Sovětského svazu," si loni  nenechaly ujít stovky návštěvníků, kteří na prohlídku čekali i více než hodinu. Návrat skutečných soudruhů na zámek rodu Des Fours Walderode nehrozí tolik, jako návrat původních vlastníků. Dědičce majetků Johanně Kammerlander okresní soud zámek přidělil. Další  kolo soudní pře se bude odehrávat u krajského soudu.

(jh)

Zpracovatel: Anopress IT a.s.

« zpět na začátek 6. SPISOVATEL Z HRUBÉHO ROHOZCE  

Po velmi úzkém a hodně točitém schodišti - původně pro služebnictvo - chodí několikrát denně Jiří Holub. Je kastelánem na Hrubém  Rohozci a jinak také autorem knih pro děti i dospělé.

Pravda, bydlí na zámku, ale pro život s rodinou by to za daných okolností v Turnově nebylo. Nejenže ve dvou komnatách v druhém  podlaží (s převysokými stropy) přespávají i na zatím státním zámku také další průvodci, ale navíc se do kuchyňky, koupelny i na WC schází vzpomínaným schodištěm.

Svobodný se zámkem na krku

"Být kastelánem obnáší, když je třeba, například sekání trávy v parku, prodávání vstupenek nebo i zorganizování koncertu Vlasty Redla  na nádvoří a hlavně hodně papírování," vypočítává šestatřicetiletý Jiří, absolvent hotelové střední školy - obor cestovní ruch a také  pražské Škvoreckého literární akademie, kterou začal studovat v devětadvaceti letech a dodnes vzpomíná, jak bylo zábavné být v  ročníku nejstarší.

Nyní ve svém volnu píše knihy (Kolik váží Matylda, Vzpoura strašidel) a cestuje. Prázdninami nazývá i dobu, kdy je průvodcem turistů - nejčastěji v Latinské Americe nebo Africe. Ale to až když na zámku skončí sezona a do české kotliny se vkrade chlad a zima. Po vlastně  nepřetržitých měsících v práci má dost dovolené, tak spojuje příjemné s přivýdělkem.

"Takto pracuji od devatenácti. Po střední škole jsem začínal na Červené Lhotě a po několika štacích jsem měl první kastelánské místo na  hradě Švihov. A tady působím druhým rokem. Na začátku studia vysoké školy jsem na zámku Humprecht, nedaleko v Českém ráji,  vypomáhal za kolegyni na mateřské. Tady odcházel pro změnu kastelán do důchodu - tak jsem tu. Svobodný, bezdětný, nekuřák. 

Pravda, rodinnému životu tato práce moc nenahrává."

Ztráty a návraty

Jiří Holub si za svoji kastelánskou kariéru prý potvrdil, že je typem "rozjížděče".

"Baví mě měnit kompletně expozici, spolupracovat na zvýšení návštěvnosti. Udržování expozice a samovolného chodu objektu mě už  tak nebere. Tady jsem nastoupil ve chvíli, kdy se sem vracely původní, kmenové předměty a po padesáti letech se rušila expozice uměleckoprůmyslového muzea. V současné době je zámek asi z devadesáti procent zařízen - podle dochovaných fotek z dvaatřicátého  roku - tak, jak to tu vypadalo ve třicátých letech minulého století."

Novodobá historie, současnost se na životě zámku projevuje i vleklým soudním jednáním o prolomení Benešových dekretů. Dědicové se  ucházejí omajetek a zrovna nedávno soud vrátil jednání na samý začátek, což se na zámku v době naší návštěvy projevilo tak, že malíři po sobě zanechali vymalované stropy v několika komnatách a stěny nedokončili, protože stát přestal posílat další peníze.

"Dvacet let se ten soud táhne, a i když naposledy řekl, že se majetek tentokrát vydá, tak já počítám, že se stát bude odvolávat a  pojede se další kolečko. Uvidíme. Já jsem na Hrubý Rohozec přicházel s tím, že jsem o tomto problému věděl, i když asi málokdo  předpokládal, že stejný soudce o stejné věci rozhodne jednou tak, že se vracet nebude, a podruhé, že ano."

Za sedmiměsíční sezonu zámkem projde mezi sedmadvaceti až třiceti tisíci návštěvníků. "Pomáháme návštěvnosti i kulturními akcemi, i  když většinou nejde o výdělečné akce."

Tiché svědectví Jizery

"Čas tu utíká velmi rychle a v březnu musí být připravena další sezona. Už to pro mne není taková romantika, jako když jsem začínal, ale  pořád je to příjemně různorodá práce. Nedovedu si že bych jen seděl někde v kanceláři. Pořád jsou kolem mě noví lidé, takže ani nejde stihnout nějakou ponorku." Průvodci a průvodkyně přicházejí a odcházejí, kastelán zůstává. (A na listopad připravuje k vydání další  knihu. Po třech titulech pro děti, už druhou pro dospělé čtenáře.) Zatím zůstává i expozice připomínající život nejen ve dvacátých,  třicátých letech dvacátého století.

Na středověkých základech hradu vyrostl zámek, který byl poslední roky soukromého užívání hlavně obytný, bez "pohádkových" 

tanečních sálů. "Z parku vypadá jako obecná škola," dodává s úsměvem a nadsázkou kastelán Jiří a přiznává, že jeho naturelu více  vyhovují syrovější hrady. Však také bylo a je jedním z jeho počinů vyklízení dříve nepřístupného středověkého sklepení, které stojí za  prohlídku a nabízí - přes těžko odpředstavit, stranitelnou vlhkost - prostor pro další expozice či programy.

"Je tu možné vidět soukromé pokoje mající spíš ducha bytů, pracovny a knihovny, ale i reprezentativní jídelnu či vzácnou kapli a  varhany. Škoda, že se tu v padesátých letech vybourala dobová koupelna či kuchyň, protože to by lidi, kteří už jsou přesyceni různými  salonky, jak se nám potvrzuje, zajímalo dnes nejvíce."

Řeka Jizera si sídlo budované na skále pamatuje jako raně gotický hrad i jako staveniště na počátku 19. století, kdy Hrubý Rohozec  získal svoji dosavadní podobu. Ale nic podrobnějšího nám, třeba o posledních obyvatelích - příslušnících rodu Des Fours Walderode, nedosvědčí.

Foto popis| Nádvoří svědčí i koncertům.

Foto popis| Kastelán a spisovatel Jiří Holub.

Foto popis| Kdo podstoupí cestu po dlouhých schodech, bude odměněn jedinečným pohledem na zámek.

Foto popis| Zámek Hrubý Rohozec má otevřené brány i budoucnost.

Foto popis| K Hrubému Rohozci patří i knihovny a pracovny.

Foto popis| Kastelánovo soukromí od prohlídkového okruhu oddělují jedny dvoukřídlé dveře.

Foto popis| Jídelna je tu ozdobou.

Foto popis| Schodiště určené služebnictvu pro dnešní uživatele ztrácí na romantice.

Foto popis| I na zámku jsou hračky.

Foto popis| Není ložnice jako ložnice, toto je zámecká expozice. ¨ Foto autor| FOTO PRÁVO - DORIAN HANUŠ

Zpracovatel: Anopress IT a.s.

« zpět na začátek 7. Z historie zámku  

Předchůdcem dnešního zámku byl raně gotický hrad postavený po roce 1300 na skále nad řekou Jizerou. Jeho zakladatelem byl s největší pravděpodobností člen rodu Markvarticů – Havel, který se podle svého nově založeného sídla začal následně psát s přídomkem 

"z Rohozce". Ve 14. a 15. století se v držení hradu vystřídali páni z Turgova, páni z Michalovic a Krajířové z Krajku. Na počátku 16. 

století, za Konráda Krajíře z Krajku, dochází k přestavbě Hrubého Rohozce do podoby pohodlného pozdně gotického sídla.

Od poloviny 16. století patří Hrubý Rohozec do majetku Vartenberků, kteří po roce 1600 přistupují k jeho další přestavbě, tentokrát již  do podoby renesančního zámku. Vartenberkové se však zúčastnili stavovského povstání, a proto jim byl po bitvě na Bílé hoře majetek zkonfiskován; v roce 1623 Hrubý Rohozec koupil slavný Albrecht z Valdštejna. Od něj však již roku 1628 získává zámek i s okolním  panstvím Mikuláš Des Fours, jehož potomkům pak zámek sloužil jako rodové sídlo po více než tři staletí, tedy až do konfiskace v roce 1945.

Příslušníci rodu Des Fours (od roku 1831 Des Fours Walderode) si zámek, jeho interiéry i nejbliž ší okolí upravovali podle svých  požadavků a dobového vkusu. Hrubý Rohozec tak prošel nejprve barokní úpravou; z tohoto období se do dnešních dnů dochoval interiér zámecké kaple Nejsvětější Trojice vybavený barokním a rokokovým zařízením. Svou konečnou podobu pak zámek získal v 19. 

století, kdy byl podle návrhu architekta Jana Filipa Joendla přestavěn ve stylu empíru. Romantické úpravy z poloviny 19. století (např.

novogotický portál dveří vedoucích na schodiště do zámecké kaple) pak již na celkovou podobu zámku neměly výraznější vliv. V 19. 

století získaly svou dnešní podobu i některé interiéry zámku, z nichž k nejvýznamnějším patří zámecká jídelna s cennou výmalbou stěn a stropu ve stylu romantické gotiky či některé pokoje druhého patra vymalované ve stylu druhého rokoka. V současné době jsou interiéry  zámku prezentovány v původní podobě ze třicátých let 20. století, kdy na zámku bydlel jeho předposlední majitel hrabě Mikuláš Vladimír  Des Fours Walderode se svou manželkou Gabrielou Karolínou a jejich syny Maxmiliánem a Ludvíkem.

Zpracovatel: Anopress IT a.s.

« zpět na začátek 8. Z historie zámku  

Předchůdcem dnešního zámku byl raně gotický hrad postavený po roce 1300 na skále nad řekou Jizerou. Jeho zakladatelem byl s největší pravděpodobností člen rodu Markvarticů – Havel, který se podle svého nově založeného sídla začal následně psát s přídomkem 

"z Rohozce". Ve 14. a 15. století se v držení hradu vystřídali páni z Turgova, páni z Michalovic a Krajířové z Krajku. Na počátku 16. 

století, za Konráda Krajíře z Krajku, dochází k přestavbě Hrubého Rohozce do podoby pohodlného pozdně gotického sídla.

Od poloviny 16. století patří Hrubý Rohozec do majetku Vartenberků, kteří po roce 1600 přistupují k jeho další přestavbě, tentokrát již  do podoby renesančního zámku. Vartenberkové se však zúčastnili stavovského povstání, a proto jim byl po bitvě na Bílé hoře majetek zkonfiskován; v roce 1623 Hrubý Rohozec koupil slavný Albrecht z Valdštejna. Od něj však již roku 1628 získává zámek i s okolním  panstvím Mikuláš Des Fours, jehož potomkům pak zámek sloužil jako rodové sídlo po více než tři staletí, tedy až do konfiskace v roce 1945.

Příslušníci rodu Des Fours (od roku 1831 Des Fours Walderode) si zámek, jeho interiéry i nejbliž ší okolí upravovali podle svých  požadavků a dobového vkusu. Hrubý Rohozec tak prošel nejprve barokní úpravou; z tohoto období se do dnešních dnů dochoval interiér zámecké kaple Nejsvětější Trojice vybavený barokním a rokokovým zařízením. Svou konečnou podobu pak zámek získal v 19. 

století, kdy byl podle návrhu architekta Jana Filipa Joendla přestavěn ve stylu empíru. Romantické úpravy z poloviny 19. století (např.

novogotický portál dveří vedoucích na schodiště do zámecké kaple) pak již na celkovou podobu zámku neměly výraznější vliv. V 19. 

století získaly svou dnešní podobu i některé interiéry zámku, z nichž k nejvýznamnějším patří zámecká jídelna s cennou výmalbou stěn a stropu ve stylu romantické gotiky či některé pokoje druhého patra vymalované ve stylu druhého rokoka. V současné době jsou interiéry  zámku prezentovány v původní podobě ze třicátých let 20. století, kdy na zámku bydlel jeho předposlední majitel hrabě Mikuláš Vladimír  Des Fours Walderode se svou manželkou Gabrielou Karolínou a jejich syny Maxmiliánem a Ludvíkem.

SAL2: Kolínský deník; Pražský deník

Zpracovatel: Anopress IT a.s.

« zpět na začátek 9. Hrady a zámky nabízejí v létě šermíře i operu  

LIBERECKÝ KRAJ (ČTK) Vystoupení šermířů, divadelní představení, tematické prohlídky, také koncerty a operu nabídnou v létě  návštěvníkům hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu v Libereckém kraji.

Už minulé úterý dostali například návštěvníci frýdlantského zámku jedinečnou možnost zažít audienci u Albrechta z Valdštejna, který  zámek v tento den navštívil. "Znovu tuto možnost turisté dostanou až 18. srpna," řekl náměstek pro správu památkových objektů v kraji Petr Weiss.

Památkový ústav v Libereckém kraji spravuje osm hradů a zámků a všechny jsou veřejnosti přístupné, loni je navštívilo téměř 400 tisíc  lidí. Bohatý program připravil na prázdniny zámek Hrubý Rohozec. Už o svátcích si návštěvníci mohli prohlédnou zámecké interiéry z  doby posledních majitelů z rodu Des Fours Walderode v doprovodu kostýmovaných průvodců, kteří je provedli módou sedmi staletí. O  víkendech si přijdou na své hlavně děti, pro které jsou každou neděli připravena loutková představení.Na zámku se uskuteční také dva  varhanní víkendy, jeden v červenci a druhý v srpnu. Na někdejším královském hradě Bezděz budou zase v létě vládnout hlavně šermíři.

O prázdninách se tam vystřídá se svými programy hned několik skupin, které nabídnou šermířské souboje, rvačky i regulérní rytířská  klání.

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

Grabštejn už nabídl pro návštěvníky výlety do minulosti této zajímavé památky a až do konce července netradiční výstavu věnovanou

In document ANO PRESS IT (Page 21-41)

Related documents