• No results found

Motion angående en bättre hjälp till markägare vars mark eroderar längs vattendragen

Efter flera större ras längs Sättnaån har vi uppmärksammat avsaknaden på tydlig information kring ras vid och av vattendrag. Många markägare har stora områden som berörs av

vattendragets förändringar men svårt att få en bild av markägarens möjligheter att påverka vattendraget i syfte att förebygga och förhindra skador på mark. Det är även svårt att hitta vilket stöd som finns och vem som bär ansvaret för att ett vattendrag inte gör förödande skador på sin omgivning. I dagsläget råder ett läge där osäkerheten är stor och rådgivningen otydlig och svåråtkomlig. Det är ett problem som kan lösas, om inte annat bättre än i dag.

Det här är även ett problem som av Länsstyrelsen i Västernorrlands egen sårbarhetsanalys kommer att öka i takt med större variationer i våra vattendrags vattenförsel.

Möjligheterna till handledning, rådgivning och stöd ses över och informationen som finns tillgängliggörs för fler med kortare ledtider. Detta för att få ett mer ansvarstagande brukande av mark längs vattendrag då dagens otydlighet utan tvekan leder till att markägare hellre tiger och gräver än samråder och åtgärdar på bästa sätt. Lägre trösklar kommer att leda till bättre skötsel.

Korrespondens mellan Länsstyrelse och motionär har pågått utan särskilt tillfredställande svar.

Selånger Sättna LRF avdelning yrkar

att LRF Västernorrland påverkar Länsstyrelsen att förtydliga markägares

möjligheter att påverka vattendragens förändringar och förebygga samt åtgärda skador.

/Magnus Alskog , ordförande Selånger- Sättna LRF avdelning

/ Motionen antagen vid Selånger- Sättna LRF avdelnings årsmöte 20/1 2021.

35 REGIONSTÄMMAN 2021

LRF VÄSTERNORRLAND REGIONSTYRELSENS YTTRANDE

Nr 6

Motion nr 6

Motionen har initierats enligt följande:

Motion nr

6 Lokalavdelning

Selånger - Sättna Motionens innehåll

Motionären tar här upp frågan om hur markägarna kan förhindra markerosion genom att påverka vattendrag. Det råder idag en osäkerhet hos markägarna om hur de kan skydda sin egendom från att rasa ner i vattendrag.

Styrelsens ställningstagande och förslag

LRF har vid ett flertal tillfällen identifierat äganderätt och god myndighetsutövning som en av de viktigaste medlemsnyttor som LRF måste säkerställa för medlemmen. Regionstyrelsen ser denna fråga som viktig att få tydlighet i och att osäkerheter vid myndighetsutövning åtgärdas så långt som möjligt. Vi anser att myndigheter i många situationer bör stödja genom goda råd och vägledning innan de hanterar ärenden som ett kontroll ärende och det ser vi att denna fråga landar inom.

Här behöver tydlig information komma från Vattenmyndigheten och Länsstyrelsen som har handläggningsansvar i liknande frågor. Det skall vara lätt att göra rätt är allas mål. Vid kontakter med vattendirektören inom Vattenmyndigheten så konstateras att information behöver synliggöras och finnas tillgänglig för de markägare som har sina marker vid vattendrag.

Förslag till beslut

Regionstyrelsen föreslår stämman besluta

att bifalla motionens intentioner och uppdra till regionstyrelsen att tillskriva ansvarig myndighet i frågan gällande möjlighet att skydda marker från erosion mot vattendrag, att regelverket i frågan synliggörs via Västernorrlands Gröna sidor i LAND, samt

att uppmana Länsstyrelsen att synliggöra informationen på lämplig plats på deras webbsida.

36

LANTBRUKARNAS

RIKSFÖRBUND

NORA -SKOG LRF ADELNING

MOTION TILL REGIONSTÄMMAN

Nr 7

Motion angående framtagande av ett informationsmaterial om svensk livsmedelsproduktion

Snacket om mat.

Idag finns det alla möjliga argument för att inte äta både det ena och andra. En stor del handlar om att djurhållning är mycket dåligt för miljön och därför bör man inte äta kött. En annan del handlar om att man inte bör äta mejeriprodukter därför att det är synd om de djur som måste producera så mycket mjölk. Man bör heller inte äta fläskkött eftersom det kommer från köttfabriker osv, osv.

Från den enskilde matproducentens sida brukar framhållas att man har god djurhållning, öppet landskap, lokalproducerat, tradition etc. Hur kan vi göra dessa påståenden trovärdiga?

Vi tror att det är dags att hjälpa till med fakta i debatten där varje enskild människa som tror på lantbruket ges argument med hårda fakta som kan ledas i bevis om varför Västernorrländsk mat är bra och viktig. Hur kan vi möta miljöfundamentalisternas påståenden? Hur kan vi på ett trovärdigt sätt argumentera för vår egen verksamhet.

Vi behöver stöd i vår argumentation. Det måste gå att argumentera utan att ta ytterligheter till hjälp. Vi kan välja mat utifrån egen övertygelse men vi ska inte ha felaktiga grunder för beslutet. Ekonomi är ofta viktigt men kan vi lägga våra pengar på rätt saker känns det onekligen mycket bättre. Så klart bör vi äta mindre mängd kött. Ät då lokalproducerat eftersom det är bättre för miljön att produkten inte kommer långt ifrån. Men hur ser fakta ut för det här påståendet?

LRF, antingen på regionalt plan eller på riksplanet, bör ta fram ett informationsmaterial som till stor del är fakta som obestridligt framhåller fördelarna av att tänka rätt mat vid rätt tillfälle.

En lista med frågor och svar kan ge den enskilde både kunskap och väl underbyggda åsikter.

Varför ska man vara stolt över att vara primärproducent för matvaror i länet och också naturligtvis i Sverige?

37 Nora-Skog LRF avdelning föreslår

att regionen tar fram ett informationsmaterial som syftar till att ge producenter av mat argument för varför man ska vara stolt över sitt arbete. En lista med frågor och svar eller påståenden och motargument kan hjälpa oss vara stolta över vårt arbete.

Peter Levin, motionär

Per -Uno Norgren, ordförande

/ Motionen antagen vid Nora – Skog LRF avdelnings årsmöte 10/2 2021

38 REGIONSTÄMMAN 2021

LRF VÄSTERNORRLAND REGIONSTYRELSENS YTTRANDE

Nr 7

Motion nr 7

Motionen har initierats enligt följande:

Motion nr

7 Lokalavdelning

Nora-Skog

Motionens innehåll

Motionären tar här upp behovet av fakta i debatten. Svensk livsmedelsproduktion behöver få hjälp med argumenten så att producenterna återigen får känna stolthet för sitt arbete.

Motionären ställer frågan om hur kan vi möta miljöfundamentalisternas påståenden, hur kan vi trovärdigt argumentera för vår egen verksamhet?

Styrelsens ställningstagande och förslag

Regionstyrelsen kan bara hålla med motionären om att argumentationsbasen behövs hela tiden då vi idag så lätt hittar och tar till oss den sanning som bäst passar vår egen tro och

ideologiska bas. Vi har otaliga gånger sett världsstatistiken används som en Sverigesanning, vilket blir helt missvisande.

Idag kan vi på LRF:s webbsida hitta bl.a.

- Frågor och Svar angående jordbruket, skogen och klimatet.

(https://www.lrf.se/politikochpaverkan/det-grona-naringslivet-och-klimatet/fragor-och-svar/) - Varför välja svensk mat?

(https://www.lrf.se/politikochpaverkan/marknad-och-mervarden/varfor-valja-svensk-mat/) - Välj svensk mat - marknad och mervärden

(https://www.lrf.se/politikochpaverkan/marknad-och-mervarden/)

Regionstyrelsen menar att det redan idag finns ett stort informationsmaterial tillgängligt på LRF.se men att det skulle gå att paketera ihop den informationen bättre, och kanske förstärka med information som kopplar till Västernorrland.

39 Förslag till beslut

Regionstyrelsen föreslår stämman besluta

att bifalla motionens intentioner och uppdra till regionstyrelsen att initiera beställning av de argumentationerna som efterfrågas i motionen. Både en lättare infograf samt en nedladdningsbar ”frågor och svar” kring fördelarna med lokal och regional handel.

40

41

42

Related documents