• No results found

Motion från Maud Richthoff (SD) om införande av vårdhund i Strängnäs kommun

In document 2020-08-26 26 (Page 41-48)

Beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

1. avslå motionen om att köpa in tjänsten vårdhundsteam i Strängnäs kommun.

Yrkanden

Maud Richthoff (SD) och Björn Karlsson (SD) yrkar bifall till motionen.

Beslutsgång

Ordföranden ställer bifall till motionen mot bifall till liggande förslag och finner att kommunstyrelsen bifaller liggande förslag.

Beskrivning av ärendet

Maud Richthoff har till kommunfullmäktiges sammanträde den 26 augusti 2019 lämnat in en motion om att socialnämnden ska köpa in tjänsten under en begränsad tid för att sedan utvärdera tjänsten.

Det har tidigare kommit in en motion om att utreda möjligheterna för inrättande av vårdhund den 27 mars 2017 (KS/2017:234–034). Förslaget avslogs då med anledning av nämndens ansträngda ekonomiska läge.

Enligt Socialstyrelsen bör hundvårdsprogram vara upprepade, schemalagda och i närvaro av syftet utvald hund med förare som besöker den äldre. Programmet ska innehålla individuella sessioner, kombinerad med gruppaktiviteter och fungera som social träning, målinriktad träning och behandling.

En vårdhund kan användas som allmän insats för alla på ett särskilt boende eller som individuell behovsprövad insats.

Socialstyrelsen bedömer att ett vetenskapliga underlaget inte är tillräckligt för att man ska kunna göra en bedömning av insatsens effekter, det kan dock finnas positiva effekter.

I en större kommun i Sverige som har egna vårdhundar är priset ca 650 kronor + moms för en timma.

Socialkontoret har idag ingen möjlighet att administrera köpet av tjänsten hundvårdsteam. Att köpa in tjänsten medför också ett stort arbete kring

systematiskt kvalitetsarbete utifrån socialstyrelsens vägledning. En tjänst måste också alltid upphandlas och det går inte att välja ett specifikt hundvårdsteam.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Socialstyrelsen skriver vidare att om en vård- eller omsorgsverksamhet använder hund i sitt arbete ska dessa insatser inkluderas i det systematiska

kvalitetsarbetet. Det innebär att alla tänkbara risker identifieras och att rutiner för att förebygga dessa risker ska tas fram och dokumenteras. Det krävs också en individuell riskanalys och riskhantering inför varje vård och

omsorgssituation. Ansvarig för verksamheten måste ha en gällande egenkontroll.

Insatserna med hund måste också systematiskt följas upp för att insatserna ska kunna utvecklas och förbättras.

Det finns också ett antal risker med att ta in djur på boenden för äldre, exempelvis allergier, rädslor och risker för smitta som Socialstyrelsen skriver i sitt dokument.

Sammantaget saknas administration och budget för att kunna köpa in tjänsten för närvarande.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen Inga ekonomiska konsekvenser.

Övriga konsekvenser Barnkonsekvenser.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag

Protokollsutdrag, SN § 89, 2020-06-16, Svar på motion om införandet av vårdhund i Strängnäs kommun

Motion från Maud Richthoff (SD) om införande av vårdhund i Strängnäs kommun, 2019-07-04

Beslutet skickas till Kommunfullmäktige

Comfact Signature Referensnummer: 932209

KS § 176 Dnr KS/2019:648-037

E-förslag om trafiksäker gång- och cykelväg längs väg 55 till Eskils källa och korsningen väg 900 (f.d. E20)

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar att

1. yrka att överklagandet i förvaltningsrätten i Linköpings mål 5759-20 avslås,

2. anta nedanstående yttrande som sitt eget och överlämna det till förvaltningsrätten i Linköping.

Beslutsgång

Ordföranden finner sedan att det endast finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunstyrelsens beslut.

Beskrivning av ärendet

Christina Nilsson Löw (nedan Christina) lämnade den 3 november 2019 in ett e-förslag gällande en trafiksäker gång- och cykelväg längs väg 55 till Eskils källa och korsningen väg 900 (f.d. E20).

Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde 2019-12-16 § 284 att överlämna ärendet till teknik- och fritidsnämnden för beredning. Teknik- och fritidsnämnden beslutade 2020-02-25 § 26 att föreslå kommunfullmäktige att avslå e-förslaget, med motiveringen att teknik- och fritidsnämnden saknar ekonomiska medel för en utbyggnad och drift av denna gång- och cykelväg, som skulle kosta runt 20-30 miljoner kronor. Ärendet överlämnades till kommunstyrelsen för beredning.

Kommunstyrelsen beslutade 2020-04-29 i att föreslå kommunfullmäktige att avslå e- förslaget med samma motivering som teknik och fritidsnämnden.

Kommunfullmäktige beslutade 2020-05-25 § 177 att avslå förslaget, med samma motivering som teknik och fritidsnämnden.

Under ärendets gång inkom frågor kring beredningen av detsamma som besvarades av kommunsekreterare 2020-06-10 samt i telefonsamtal mellan teknik- och fritidsnämndens ordförande och Christina.

Enligt föreläggande från förvaltningsrätten i Linköping 2020-06-26 har Christina kommit in med ett överklagande i ärendet. Förvaltningsrätten anmodar nämnden att inkomma med det överklagade beslutet, beslutsunderlag samt anslagsbevis senast den 10 augusti 2020 och förelägger kommunen att komma in med ett yttrande över överklagandet senast samma dag. Anstånd har beviljats till den 4 september.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Christina anför i sin överklagan bland annat följande. Frågan om en gång- och cykelväg mellan Strängnäs och Härad har varit aktuell under ett flertal år. Invånare i Härad har diskuterat frågan och bestämt sig för att lämna in ett e-förslag eftersom de önskar en gång och cykelväg men ansåg att den summa Christina tror projektet skulle kosta kommunen var en för stor summa för en enskild nämnd.

Ärendet lyftes till kommunfullmäktige utan att dessförinnan beredas av

kommunstyrelsen. Inga ledamöter i kommunfullmäktige fick enligt Christina del av förslaget. Kommunfullmäktige beslöt att överlämna frågan till teknik- och fritidsnämnden för beredning. Av underlaget (vid den beredningen) framgår att kostnaden för vägen skulle uppgå till 20 – 30 miljoner kronor trots att Christina fått uppgift från trafikverket om att kostnaden för kommunen skulle uppgå till 14 miljoner kronor och trafikverket skulle stå för hälften av den totala kostnaden.

Christina har i samband med beredningen i kommunstyrelsen och

kommunfullmäktige skickat ett e-postmeddelande till alla politiker angående hanteringen, som hon fått svar i på. Hon har fått ett brev. Teknik- och

fritidsnämndens ordförande har också ringt till henne och bl.a. berättat att kostnaden för förslaget uppgick till högre belopp än trafikverket angett och att nämnden var enig vid sitt beslut. Kommunfullmäktige har beslutat att avslå hennes förslag.

Yttrande till förvaltningsrätten

Den fråga som förvaltningsrätten har att pröva i ärendet är om beslutet tillkommit på lagligt sätt, på sätt som krävs enligt 13 kap 8 § KL. Kommunstyrelsen vill därför framhålla följande.

Gällande lagstiftning och styrdokument

Av 13 kap 8 § kommunallagen (SFS) framgår att ett överklagat beslut ska upphävas, om

1. det inte har kommit till på lagligt sätt

2. beslutet rör något som inte är en angelägenhet för kommunen eller regionen

3. det organ som har fattat beslutet inte har haft rätt att göra det eller 4. beslutet annars strider mot lag eller annan författning

Första stycket 3 och 4 gäller inte beslut enligt 11 kap. 5 § andra och tredje styckena samt 12 och 13 §§ och beslut om att använda medel från en

resultatutjämningsreserv enligt 14 §.

Domstolen får inte ersätta det överklagade beslutet med något annat beslut

Av 5 kap 15 § KL framgår att varje ledamot och ersättare i kommunfullmäktige ska kallas till sammanträde minst en vecka före sammanträdesdagen. Kallelsen ska innehålla uppgift om tid och plats för sammanträdet och om de ärenden som ska behandlas.

Av 5 kap 26 § KL framgår att innan ett ärende avgörs av fullmäktige, ska det ha beretts antingen av en nämnd vars verksamhetsområde ärendet berör eller av en fullmäktigeberedning.

Comfact Signature Referensnummer: 932209

Av 5 kap 34 § KL framgår att fullmäktiges beslut att enligt överlåta till styrelsen eller en annan nämnd att besluta i ett ärende som har väckts genom

medborgarförslag får fattas utan föregående beredning (bestämmelsen tillämpas analogt av Strängnäs kommun i förhållande till e-förslag, se vidare nedan).

Frågan om hur ett e-förslag ska behandlas inte i lag men i arbetsordning beslutad av kommunfullmäktige 2020-04-27 § 129 (se vidare nedan). Av § 25

kommunfullmäktiges arbetsordning framgår följande.

Alla fysiska personer får väcka ett elektroniskt förslag (e-förslag). Med ett e-förslag menas ett förslag till en åtgärd eller förändring som kan verkställas inom ramen för den kommunala organisationen.

Förslaget ska vara skrivet på svenska och uppgifter om namn och e-postadress ska anges.

E-förslag kan endast väckas via kommunens webbplats.

Andra fysiska personer kan lämna sitt stöd för ett väckt e-förslag. Den som vill stödja ett e-förslag ska lämna uppgifter om namn och e-postadress.

Det är endast möjligt att stödja ett väckt e-förslag via kommunens webbplats.

För att ett väckt e-förslag ska tas upp till politisk behandling krävs det att förslaget stöds av minst 30 personer.

Fullmäktige får, utan föregående beredning, överlåta till kommunstyrelsen eller en annan nämnd att besluta om ett e-förslag, utom i ärenden av principiell betydelse eller annars av större vikt för kommunen som följer av 5 kap. 1 § kommunallagen.

Fullmäktige eller styrelsen eller annan nämnd till vilken fullmäktige överlåtit att besluta om ett e-förslag, ska fatta beslut inom ett år från det att förslaget väckts.

Styrelsen eller annan nämnd som handlägger e-förslag ska minst två gånger om året informera fullmäktige om vilka beslut som fattats med anledning av förslagen.

Närmare om den formella gången i ärendet

Ordningen för ”E-förslag” regleras inte i kommunallagen utan har införts av flera kommuner i syfte att främja lokal demokrati (se exempelvis kammarrätten i Sundsvalls dom i mål 945-17 och förvaltningsrätten i Malmös dom i mål 217-17 som både behandlar e-förslag ur olika aspekter). Frågan om hur ett e-förslag ska hanteras regleras i kommunens egna styrdokument. Strängnäs kommun har vid utformandet av styrdokumenten valt att hämta drag från regleringen kring medborgarförslag när man har reglerat hur ärendena ska beredas. Därför har bland annat 5 kap 34 § KL åberopats ovan.

Kommunstyrelsen framhåller att det i ärendet inledande beslutet att lämna e-förslag till teknik- och fritidsnämnden var en fråga i beredningen. Själva sakfrågan har sedan beretts av teknik och fritidsnämnden. Teknik- och fritidsnämnden har lämnat kommunfullmäktige förslag till beslut. Innan ärendet togs upp för beslut i sakfrågan i fullmäktige har kommunstyrelsen berett ärendet. Kommunstyrelsen

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

anser därmed att beredningskravet i kommunallagens 5 kap 26 § är uppfyllt i ärendet.

För frågor kring beredningen i övrigt hänvisas till det brev från

kommunsekreterare till förslagsställare daterat den 2 juni 2020, som finns i ärendet, till kommunfullmäktiges arbetsordning samt till kallelser till

kommunfullmäktiges sammanträden den 16 december 2019 och den 25 maj 2019, där det framgår att förslaget delgivits ledamöter och kommuninvånare i rätt tid inför respektive sammanträde.

Kommunstyrelsen konstaterar att förslaget behandlats i den ordning som anges i lag och kommunens egna styrdokument, beslutade av kommunfullmäktige.

Närmare om invändningar kring hur förslaget skulle finansieras och hur mycket det skulle kosta att genomföra

Ärendet har, som framgått ovan, passerat teknik- och fritidsnämnden och kommunstyrelsen vid beredningen i sakfrågan. Det framgår därmed att

kommunens inställning är att om man ska finansiera en gång/cykelväg ska det ske inom ramen för teknik- och fritidsnämndens budget. Det finns inte medel att finansiera förslaget nu och i dess nuvarande form.

Det e-postmeddelande som Christina hänvisar till avser trafikverkets uppfattning av kostnaderna för del av sträckningen, vid den tidpunkt hon skickade sin fråga dit. Trafikverket har lämnat andra uppgifter till kommunen - och utifrån de uppgifterna beräknades kostnaderna för genomförandet av medborgarförslaget i sin helhet för kommunen beräknades uppgå till det belopp som anges i

beslutsunderlaget, dvs. 20-30 miljoner kronor.

Av förarbetena till KL framgår att en nämnd har full frihet att avgöra om och i så fall i vilka former dess ärenden ska beredas (se prop. 1990/91:117 s. 200),

nämnden har därmed inte varit skyldig att redovisa sina närmare beräkningar. Det faktum att Christina och kommunen haft olika uppfattningar om/förutsättningar att beräkna den totala kostnaden för genomförandet av förslaget och olika

uppfattning om hur kommunenens kostnader ska finansieras medför inte att kommunfullmäktiges beslut strider mot lag. Det finns inte heller skäl att upphäva beslutet av annan orsak, med stöd av bestämmelsen i 13 kap 8 § KL.

Kommunstyrelsen yrkar mot bakgrund av det som anförts sammanfattningsvis att överklagan ska avslås, eftersom det inte finns någon grund för att upphäva

kommunfullmäktiges beslut.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Comfact Signature Referensnummer: 932209

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande, Svar på förvaltningsrätten i Linköpings föreläggande i mål 5759-20 Christina Nilsson Löw./.Strängnäs kommun, 5759-205759-20-07-02

E-förslag om trafiksäker gång- och cykelväg längs väg 55 till Eskils källa och korsningen väg 900 (f.d. E20)

Ordförandeförslag gällande e-förslag om trafiksäker gång- och cykelväg längs väg 55 till Eskils källa och korsningen väg 900 (f.d. E20)

Kallelse till kommunfullmäktiges sammanträde 2019-12-16

Anslagsbevis, kallelse till kommunfullmäktiges sammanträde 2019-12-16 Protokollsutdrag, kommunfullmäktige § 284, 2019-12-16, Nyinkomna medborgarförslag och e-förslag.

Kallelse till teknik- och fritidsnämndens sammanträde 2020-02-25

Protokollsutdrag, teknik- och fritidsnämnden § 26, 2020-02-25, Svar på e-förslag om trafiksäker gång- och cykelväg längs väg 55 till Eskils källa och korsningen väg 900 (f.d. E20)

Kallelse till kommunstyrelsens sammanträde 2020-04-29

Protokollsutdrag, kommunstyrelsen § 81 2020-04-29 Svar på e-förslag om

trafiksäker gång- och cykelväg längs väg 55 till Eskils källa och korsningen väg 900 f.d. E20

Skrivelse från förslagsställaren registrerad 2020-05-19 Svar på frågor från förslagsställaren daterat 2020-06-02 Kallelse till kommunfullmäktiges sammanträde 2020-05-25

Anslagsbevis, kallelse till kommunfullmäktiges sammanträde 2020-05-25

Protokollsutdrag, kommunfullmäktige § 177, 2020-05-25, E-förslag om trafiksäker gång- och cykelväg längs väg 55 till Eskils källa och korsningen väg 900 (f.d. E20) Anslagsbevis, Protokoll kommunfullmäktige 2020-05-25

Skrivelse och föreläggande från förvaltningsrätten daterade 2020-06-26 Beslutet skickas till

Förvaltningsrätten i Linköping Kommunfullmäktige för kännedom Teknik- och fritidsnämnden för kännedom

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

KS § 177 Dnr KS/2020:185-037

Medborgarförslag om skapande av ett bed&breakfast samt

In document 2020-08-26 26 (Page 41-48)

Related documents