• No results found

Motion om utökad medlemspåverkan på budget och avgifter samt ny avgiftsstruktur

In document SBS ÅRSMÖTE Underlag (Page 22-26)

Följande motion har inkommit från Reine Andersson som medlem gällande utökad medlemspåverkan på budget och avgifter.

Södertälje Båtsällskap Epost: kansliet@sodertaljebs.se

Södertälje Båtsällskap Epost: kansliet@sodertaljebs.se

Styrelsens svar: Styrelsen har gått igenom både motionen samt de förslag på ny avgiftsstruktur som även ingick i underlaget till styrelsen. Styrelsens analys av den mycket breda motionen sammanfattas nedan:

Förslag & Yrkanden Styrelsens svar

”föreslår att Sällskapets medlemmar ges möjlighet att se över intäkts- och utgiftsfrågan, samt ges möjlighet att fatta beslut, för en mer rättvis fördelning av Sällskapets gemensamma ekonomi.”

Styrelsen anser att SBS medlemmar redan idag har god insyn i klubbens ekonomi:

-

indirekt genom den styrelse och de revisorer som medlemmarna väljer och som har till uppgift att representera medlemmarna

-

genom medlemmarnas möjlighet att ställa frågor till kassör och styrelse under året

-

genom att budget och samtliga avgifter och ersättningar beslutas direkt av medlemmarna under klubbmötet.

Styrelsen anser därför att det inte finns behov av någon förändring gällande medlemmarnas möjlighet att fatta beslut kring klubbens budget och avgifter.

”en ideell förening bör ha en låg medlemsavgift”

Kassören anser att SBS redan idag har en låg totalt avgiftsnivå samtidigt som mindre båtar gynnas (en dubbel så stor båt kostar mer än dubbelt så mycket i båt-relaterade avgifter) för att därigenom göra det enklare att kliva in i båtlivet. Samtidigt gör vår relativt enkla avgiftsstruktur att fakturering kan ske enkelt baserat på tillgänglig information i BAS.

Att det är en fördel om vi kan få in flera familjemedlemmar som betalande medlemmar inkl.

berättigande av rösträtt ses av motionären som en fördel. Detta är inte ett självklart antagande då SBS är en båtklubb där fokus ska vara att främja båtlivet snarare än att agera som en politisk organisation eller allmän medlemsförening. Samtidigt innebär fler medlemmar också att klubben kommer att behöva ha en större administration samt att våra kostnader för medlemskap i SBU / SSF etc ökar.

Förslag på justering av avgifter

Styrelsen har gjort en samlad analys av de föreslagna avgiftsjusteringarna. Övergripande är vår slutsats att de föreslagna ändringarna innebär att:

-

tröskeln för nya båtägare höjs (med nya och högre avgifter för inträde och båtägande)

-

kostnaden för existerande båtägare höjs (med nya och högre avgifter för båtägande)

-

man gynnar icke båtägare och familjemedlemmar.

Funktionärer ska betala full medlemsavgift

Klubbens valda funktionärer (dvs styrelsen, sektionsledare, revisorer och valberedning) har idag en reducerad medlemsavgift. Att ta bort detta ”Tack” till de funktionärer som gör mest inom klubben ser inte styrelsen som rätt väg att gå då kostnaden för klubben för detta är relativt liten samtidigt som det är ett litet tack till några av de som gör mest inom klubben. Styrelsens slutsats är att denna del av förslaget inte gynnar klubbens verksamhet.

”Föreslår att arbetsplikten höjs till 10 tim och värderas till 2000kr/år.”

Styrelsen ser idag inte ett behov av att kräva utökad arbetsplikt av de som gör sin arbetsplikt varje år.

Problemet är snarare att allt fler medlemmar väljer att inte utföra sin arbetsplikt. Med nuvarande Coronasituation har styrelsen valt att inte höja avgiften för ej utförd arbetsplikt. Fortsätter denna nedåtgående trend med engagemang inom klubben kommer dock frågan kring höjda avgifter för ej utförd arbetsplikt aktualiseras. Styrelsens slutsats är att denna del av förslaget inte gynnar klubbens medlemmar idag – den kan dock aktualiseras framöver.

Höjd ersättning för utfört arbete

Styrelsen anser att de som gör mer än sin arbetsplikt skall få en symbolisk ersättning för detta utifrån den verksamhet vi bedriver. Vi vill däremot inte att klubben skall ses som en arbetsgivare. Bedömningen gjordes i budgetarbetet att 100kr/timme är en rimlig klapp på axeln för de medlemmar som gör mer än sin arbetsplikt. Styrelsen ställer sig därför inte bakom en höjning av ersättningen utifrån den situation vi ser idag.

Förslag om ökad rättvisa gällande båthanteringen

Styrelsen anser att dagens båthantering under de organiserade/gemensamma upptagningstillfällena fungerar bra med väl fungerande styrning och uppföljning till låga kostnader för medlemmarna. Vissa utmaningar finns fortfarande kvar gällande de privata upptagningar som genomförs (där ex

medlemmar som ej betalt sina avgifter tar upp vid sidan om) men det är något som både båthanteringen och styrelsen diskuterar.

Gällande avsättningar för framtida normala investeringar görs detta redan. Detta inkluderar dock inte större projekt som uppförande av nya hallar eller liknande. Något beslut om någon sådan investering finns dock inte var styrelsen inte heller ser det som lämpligt att hämta in mer pengar från

medlemmarna förrän beslut om investering tagits på årsmöte eller klubbmöte.

Styrelsen ser idag inga anledningar till att förändra denna verksamhet.

Södertälje Båtsällskap Epost: kansliet@sodertaljebs.se Utredning kring ekonomi och

framtid för Axvik och Fifång.

Styrelsen kan först och främst slå fast att det inte föreligger något behov av en utredning kring vad Fifång eller Axvik kostar då detta framgår av klubbens granskade bokföring. Medlemmarnas direkta kostnader för Fifång var under år 2020 totalt 116 612kr vilket motsvarar ca 235kr/medlem. Motsvarande siffra var för Axvik under 2020 totalt 71 000kr eller 142kr/medl. Hänsyn är då tagen till både kostnader och intäkter – men inte till arbetsgivaravgifter/sociala avgifter.

Gällande framtiden för Fifång och Axvik måste klubben kontinuerligt titta på detta. Andra båtklubbar har redan idag avvecklat klubbholmar då de sett att det blivit för dyrt samtidigt som intresset i klubben för att driva dessa verksamheter vidare har saknats. Inom SBS har vi idag ett bra engagemang för båda våra klubbholmar och ser inget behov av avveckling. Frågan bevakas dock kontinuerligt av sektionsledare och styrelse.

Styrelsen ser idag inget behov att med utgångspunkt från den inkomna motionen förändra verksamheten.

Styrelsens sammanfattande svar: Styrelsen tackar motionären för den motion samt de förslag som inlämnats.

Styrelsen anser att SBS medlemmar redan idag har god insyn i klubbens ekonomi och att det inte finns behov av någon förändring gällande medlemmarnas möjlighet att fatta beslut kring klubbens budget och avgifter.

Motionären har även lyft en rad olika förslag i sin motion som styrelsen kommenterat ovan. Sammantaget är styrelsens rekommendation att motionen inklusive tillhörande förslag avslås i sin helhet men rekommenderar samtidigt motionären att inkomma med en eller flera uppdaterade motioner för respektive fråga som han anser behöver hanteras.

VAL 10.1: Medlemmarna väljer mellan att antingen

(1)

Stödja motionen och ge styrelsen i uppgift att presentera hur detta kan genomföras samt om möjligt inarbeta detta i kommande budgetprocess 2021.

(2)

Följa styrelsens rekommendation och avslå motionen i sin helhet baserat på att medlemmarna redan har insyn och fullt beslutsmandat i budgetarbetet samt att inkomna förslag inte gynnar merparten av klubbens medlemmar.

Södertälje Båtsällskap Epost: kansliet@sodertaljebs.se

In document SBS ÅRSMÖTE Underlag (Page 22-26)

Related documents