• No results found

Svar på motion väckt av Bo Ehlin (SD) och Mikael Stigenberg (-) om lokalt tiggeriförbud i Sollentuna

I ärendet föreligger tjänsteutlåtande 2019-08-29 från kommunledningskontoret.

Sammanfattning

Bo Ehlin (SD) och Mikael Stigenberg (-) har vid kommunfullmäktige 2019-03-21 väckt en motion om lokalt tiggeriförbud i Sollentuna kommun.

I motionen yrkas att kommunstyrelsen ska ges i uppdrag att utreda möjligheten att införa lokalt tiggeriförbud på ett begränsat antal utsatta platser i kommunen.

Kommunstyrelsens förslag

Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att besluta följande:

 Motion väckt av Bo Ehlin (SD) och Mikael Stigenberg (-) om lokalt tiggeriförbud i Sollentuna avslås.

Överläggning i fullmäktige

Under överläggningen yttrar sig Arne Nilsson (SD), Anki Elken (SP), Henrik Thunes (M), Joakim Jonsson (S), Rickard Truedsson (M), Magnus Ramstrand (KD), Soley Aksöz Lithborn (M), Anna-Lena Johansson (L), Oscar Berggren (C), Hannes Waldetoft (V), Rosie Karlsson (MP), Joakim Jonsson (S), Jonas Riedel (C) och Magnus Ivarsson (V).

Arne Nilsson (SD), Henrik Thunes (M), Rickard Truedsson (M) och Soley Aksöz Lithborn (M) yrkar bifall till motionen.

Magnus Ramstrand (KD), Anna-Lena Johansson (L), Oscar Berggren (C), Hannes Waldetoft (V), Rosie Karlsson (MP), Anki Elken (SP), Joakim Jonsson (S), Jonas Riedel (C) och Magnus Ivarsson (V) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

Proposition

Ordförande Björn Karlsson (M) ställer förslagen mot varandra och finner att kommunfullmäktige bifaller kommunstyrelsens förslag.

Omröstning begärs.

Omröstning

Den som önskar att bifalla kommunstyrelsens förslag röstar JA. Den som önskar bifalla motionen röstar NEJ.

Med 37 ja-röster mot 24 nej-röster finner ordföranden att kommunfullmäktige bifaller kommunstyrelsens förslag.

Kommunfullmäktiges beslut

 Motion väckt av Bo Ehlin (SD) och Mikael Stigenberg (-) om lokalt tiggeriförbud i Sollentuna avslås.

Protokollsanteckning

Henrik Thunes (M) lämnar följande protokollsanteckning:

"Sverige har ett av världens bästa sociala skyddsnät. För dig som är medborgare eller innehar uppehållstillstånd finns stöd och skydd som innebär att du aldrig behöver tigga för brödfödan.

Tiggeriet i Sverige har blivit allt mer utbrett. I november 2015 uppskattades antalet utsatta EU-medborgare, som är här för att tigga, till cirka 4 700 personer. Situationen är även allvarlig i deras hemländer. Många av de som tigger i Sverige kommer från Rumänien och Bulgarien – länder där det råder stor fattigdom och social utsatthet. Lösningen på problemen är dock inte tiggeri på Sveriges gator och torg. Att tigga är varken en väg ur fattigdom eller utanförskap.

Antalet utsatta EU-medborgare som kommer till Sverige för att tigga är fortfarande stort och det har varit svårt att hitta hållbara lösningar på problematiken med tiggeri. För det första är tiggeri inte ett lämpligt sätt att försörja sig. Det låser in människor i fattigdom. För det andra leder tiggeri till att människor utnyttjas. Polisen gör bedömningen att det finns flera grupperingar som tigger i Sverige och som styrs av kriminella aktörer.

Flera Sollentunabor har under en längre tid vittnat om en växande otrygghet förknippat med tiggeri och de effekter som följer i dess kölvatten.

Moderaterna har ett stämmobeslut som önskar ett införande av ett nationellt tiggeriförbud. I Sollentuna har vi, via kommunstyrelseordförande Henrik Thunes ställt oss bakom implementeringen av ett sådant förbud. Tyvärr saknas stöd på nationell nivå och vi står att själva försöka finna en lösning för Sollentunas bästa.

I mars 2019 lämnade Sverigedemokraterna in en motion på fullmäktige vars syfte är att få till stånd en utredning om införande av ett tiggeriförbud i Sollentuna. Givet den allmänna opinionen och mängden människor, i synnerhet äldre, som uttryckt en ökande otrygghetskänsla så yrkar

Moderaterna bifall till motionen med syfte att utreda möjligheterna för ett tiggeriförbud i Sollentuna."

Magnus Ramstrand (KD) lämnar följande protokollsanteckning med stöd av Anna-Lena Johansson (L), Oscar Berggren (C), Hannes Waldetoft (V), Rosie Karlsson (MP), Anki Elken (SP), Joakim Jonsson (S), Jonas Riedel (C) och Magnus Ivarsson (V):

"Vi är alla överens om att tiggeri är ovärdigt. Vi är alla också överens om att ingen ska behöva lida nöd. Även om de politiska partierna kan göra olika bedömningar om vad som är bäst verktyg för att skapa ett bra samhälle finns

det en bred samsyn i Sverige om att det ska finnas skyddsnät som fångar upp den som misslyckas eller drabbas av motgång i livet.

De senaste årens förändrade gatubild med ett ökat tiggande har ruskat om det uppbyggda svenska välfärdssystemet och hela den svenska självbilden, att alla i Sverige ska ha rätt till ett gott liv. Att då förbjuda tiggeriet är ungefär lika verkningsfullt som att förbjuda att någon ska vara olycklig.

Bilden är alldeles för komplex för att hanteras med förbud.

Eftersom vi har en klar uppfattning om vad vi tycker om ett tiggeriförbud i Sollentuna ser vi heller ingen anledning att utreda frågan och på det sättet slösa med tid och resurser för kommunledningskontoret. Motionen bör därför avslås.

Av följande skäl går vi emot ett tiggeriförbud:

• Ett förbud leder inte till, och är inte ens ett steg mot, förbättrade förhållanden för dem som tigger. Tvärtom, det försämrar.

• Det finns säkert de som utnyttjas och exploateras av kriminella aktörer, men det är inte klarlagt i vilken utsträckning det är så. Det är långt ifrån säkert att ens merparten av tiggarna är det.

• I debatten hänvisas ibland till att tiggarna själva begår brott. Men det är onödigt att förbjuda det som är förbjudet. Det är till exempel brottsligt i hela EU att tvinga någon att tigga, och på flera håll också att tigga tillsammans med barn eller be om pengar på ett påträngande sätt. Förbud mot illegala bosättningar finns också.

• Ett förbud riskerar att flytta runt tiggeriet snarare än att hindra det.

• Ett förbud riskerar att förvärra den etniska diskrimineringen mot romer, och utanförskapet kan komma att förstärkas ytterligare.

• Att på kommunal nivå förbjuda tiggeri påverkar inte den rumänska staten.

Det är mer konstruktivt att Sverige inom det europeiska samarbetet trycker hårdare på den rumänska staten att använda det stöd man får från EU till att stötta romernas egenförsörjning och integration i samhället.

• Ett förbud riskerar snarare att göra samhället mer intolerant mot grupper som kan anses vara som avvikande, och att det blir mer accepterat att ta till förbud som en möjlighet att slippa se sociala problem.

• Ett förbud riskerar att gå ut över rättigheten att be en annan människa om hjälp. Det blir konstigt att införa ett tiggeriförbud där man redan från början tvingas undanta vissa former av tiggeri. Ett förbud mot tiggeri skulle också bli ett förbud riktat mot den som ger till någon som ber om hjälp, detta är en olycklig väg att gå.

• Det finns, och kommer alltid att finnas, sådant som stör i vårt välordnade samhälle. Det är bättre att rätta till orsakerna till det som stör än att förbjuda det."

Beslutsexpediering:

Akt

Utredare Linus Rantakrans

§ 141/2019 Dnr 2019/0083 KS-3 Diariekod: 039

Related documents