• No results found

Informanterna anser att motivationen hos medarbetarna varierar och att det finns tydliga skillnader hos de som är motiverade respektive omotiverade. Informant 2 förklarar att det som skiljer de motiverade från de omotiverade är engagemanget att vilja påverka och förändra. Hon menar således att de motiverade medarbetarna har ett större driv. Informanter menar att alla människor är motiverade, att det är olika sammanhang som motiverar olika individer. En del drivs av sitt arbete andra drivs av någonting utanför arbetet. Att alla inte drivs av sitt arbete är enligt informanterna okej så länge arbetsprestationen inte påverkas negativt:

Jag tror att alla är motiverade men alla har kanske inte sin verkstad på jobbet utan det man drivs av har man utanför jobbet. Det kan ju märkas lite ibland men jag tänker att det är okej så länge man gör det man ska. Men det där lilla extra saknas hos de som inte är så motiverade. Och det kan ju störas av att man har sin verkstad någon annanstans då de knappt gör det de ska utan vill hem så fort som möjligt. (Informant 2)

Informant 3 menar att det är viktigt att känna sig tillfreds på sin arbetsplats. Dels med arbetsuppgifter och möjligheten till kompetensutveckling men även relationerna. Ansvaret för att detta sker ligger delvis på chefen men mycket är individens eget ansvar. Hon menar att initiativet till förändring måste komma från medarbetaren själv men att det därefter är upp till henne som chef att försöka lösa det. Möjligheten att kunna säga till när något inte är bra eller om något behöver förändras är enligt samtliga informanter viktigt och något de tror motiverar medarbetarna till att vilja vara med och påverka vilket informant 2 i sin tur tror stimulerar människor.

Enligt cheferna är trivseln med arbetskollegor viktigt för motivationen. De menar att gemenskap och högt i tak många gånger är avgörande faktorer för människors välmående. För att få medarbetarna att trivas och känna den här samhörigheten arbetar informanterna på olika sätt. Informant 5 menar att det är viktigt att bygga ett team eller ett lag där alla är lika viktiga oavsett position. Ingen är mer än någon annan och även om han är chef så är han bara sig själv och försöker inte utge sig för något annat. Hans medarbetare vet att det är han som i slutändan tar besluten så det är inget han på något vis behöver hävda. Informant 5 påtalar att teambuilding sker redan vid rekrytering av ny personal då företaget han arbetar för består av personer som känt

34

varandra länge och arbetat tillsammans på ett eller annat sätt även innan de påbörjade sin anställning på det här företaget. Han förklarar detta genom följande:

Vi är där vi är för att vi tycker om varandra och gärna arbetar tillsammans. Vi valde ju ut när vi startade det här företaget. // Vi är enkla och lättsamma människor utan prestige och kommer det in någon som är något annat blir denne inte långvarig. Antingen slutar han självmant eller så blir han ombedd att söka annat arbete. (Informant 5)

Informant 1, 3 och 4 arbetar även de aktivt med gemenskap i gruppen och att hitta den rätta teamkänslan. Det görs bland annat genom olika teman, exempelvis veckofrukostar, där alla är engagerade och får möjlighet att koppla bort den vanliga arbetsmiljön en stund och hitta glädje och avslappnade sammanhang. Informant 3 beskriver detta då hon uttrycker:

Det bildar en teamkänsla, känslan av sammanhang, att man är med. För många är det största motivationen. Människorna du arbetar med.

Informant 4 beskriver chefens betydelse för motivation på arbetsplatsen på följande sätt: Oavsett inom vilken organisation du är chef handlar det om att vilja utveckla och vilja framåt, bidra till god kvalité och ha inställningen att det här ska bara fungera. Vill du inte det då kanske du inte ska vara chef. // Vi ska se till att ge förutsättningarna att motivera och inspirera. Att förändra till det tankesättet, vi kan inte förändra människor utan människan måste själv förändra sitt sätt att tänka.

Genom teambuilding menar informanterna att gemenskapen på arbetsplatsen stärks vilket leder till att cheferna själva samt deras medarbetare upplevs mer motiverade och engagerade.

5.6 Sammanfattning

Den psykiska hälsan på arbetsplatsen anses enligt informanterna vara viktig och cheferna arbetar aktivt för att främja denna. Att vara medveten om sig själv och sina förmågor är en grundförutsättning för att må bra på arbetsplatsen. Informanterna menar att om chefen har en god självuppfattning blir det även enklare att förstå sina medarbetare och kollegor. Genom god självuppfattning ökar, enligt informanterna, möjligheten att vara öppen och dela med sig både av positivt och negativt och förmågan att använda feedback förbättras. Informanterna förklarar att öppenhet och användning av feedback underlättar för chefer och medarbetare att bli medvetna

35

om helheten i organisationen. Vem som gör vad, varför det sker, vart man ska vända sig i olika situationer och hur olika individer vill bli bemötta. Genom ett socialt nätverk på arbetsplatsen menar informanterna att chefer och medarbetare får utrymme att öppna upp sig, få stöd samt dela olika erfarenheter. Detta minskar risken för att känna sig ensam och ökar istället chansen att känna sig som en del av ett sammanhang vilket leder till motiverade och engagerade individer med viljan att påverka och utvecklas som i sin tur, enligt informanterna, är ett tecken på välmående.

36

Related documents