• No results found

6. Trestní nalézací komise Broumov

6.1. Národnostní problematika u TNK Broumov

Problematika určování národností je i v dnešní době složitá záležitost a existuje celá řada studií, které se tímto tématem zabývají. Hraje však určení národnosti v dnešní společnosti nějakou roli? Petr Lozoviuk vysvětlil pojem národ jako fenomén kolektivní identity, který byl vytvořen procesem etnizace. To znamená, že pokud si určité společenství lidí osvojí konkrétní zvyklosti a tradice, lze ho právě díky těmto znakům považovat za etnické společenství, tedy jinými slovy národ. Národnost jako taková tedy není považována za přirozenou lidskou vlastnost.165 Dnešní společnost většinou nerozlišuje mezi státní příslušností a národností, v minulosti tomu však tak nebylo. Již v období tzv. první republiky bylo Československo postaveno na národnostním principu a určení národnosti hrálo velice významnou roli.

Ve válečném období požádala spousta osob československé národnosti o národnost německou, především v pohraničí. Důvodů, proč lidé podávali žádosti o německou národnost, bylo hned několik. Mohlo jít o sympatizanta s nacionálním socialismem, obchodníka, který nabytím německé národnosti (a následnou možností udělení říšskoněmecké státní příslušnosti) získal větší počet německých zákazníků, či o člověka, který byl k tomuto kroku jednoduše donucen z existenčních důvodů. A právě na tyto osoby se po válce u OVK množila celá řada udání.

Dle tzv. malého retribučního dekretu mohly být před TNK souzeny původně pouze osoby české, slovenské či slovanské národnosti, s výjimkou trestných přečinů podle bodů g) a ch) směrnice MV166, jež byla vydána k tzv. malému retribučnímu dekretu a mohla soudit osoby jakékoliv národnosti.167 Jak tedy mohla TNK soudit osoby původně československé národnosti, jež během války požádaly o národnost německou? V tomto bodě se před TNK nacházel kámen úrazu. Trestní řízení mohla vést pouze s osobami, jež přihlášením se k německému či maďarskému občanství neztratily československou státní příslušnost. Mohly být stíhány tedy pouze ty osoby, kterým byla žádost o nabytí německé či maďarské státní příslušnosti říšskými orgány zamítnuta či jim byla národnost během války odebrána. Tato

165 LOZOVIUK, Petr: Evropská etnologie ve středoevropské perspektivě. Pardubice 2005, s. 40-46.

166 STACH, J: c. d., s. 8 – 12.

167 KMOCH, P: c. d., s. 133.

36

skutečnost byla v roce 1947 změněna na základě třetího dodatku ke směrnici MV168, kdy mohly být před TNK za přihlášení se k německé či maďarské národnosti trestány rovněž i ty osoby, u kterých nebylo jisté, jaké státní příslušnosti byly.

Ústavní dekret prezidenta republiky č. 33/1945169 ze dne 2. srpna 1945 uváděl, že osoby, jež získaly německou či maďarskou národnost, ztratily dnem nabytí jiné národnosti československou státní příslušnost. Tyto osoby tedy lze podle zákona považovat za říšskoněmecké státní příslušníky, kteří byli v rámci poválečného odsunu Němců transportováni za hranice. Pokud byli protektorátní státní příslušníci s československou národností donuceni pod nátlakem získat německou národnost, jejich záležitost přezkoumalo v poválečném období ministerstvo vnitra, které jim poté mohlo uznat osvědčení o národní spolehlivosti. Tato osvědčení měla vydávat příslušná OSK. Žádosti o osvědčení o národní spolehlivosti bylo možno u OSK podávat do 6 měsíců od vydání tohoto dekretu. Záviselo tedy na OSK, zda po přezkoumání jednotlivých případů osvědčení vydá.

Pavel Kmoch ve své práci uvedl, že osoba, jež během okupace dobrovolně nabyla německé či maďarské národnosti, zažádala ve zmíněných 6 měsících o osvědčení o národní spolehlivosti, se nacházela v právním vakuu nevyjasněné příslušnosti, a tím pádem nemohla být souzena před TNK. Naopak, pokud se o osvědčení o národní spolehlivosti ucházel člověk, jenž byl během okupace údajně donucen zažádat o německou či maďarskou národnost, byl před TNK postižitelný.170 Příkladem takové kauzy před TNK Broumov bylo trestní řízení s Aloisem Dubišarem171, který před německou okupací pracoval jako železniční zaměstnanec u ČSD v Meziměstí. Avšak během okupace mu bylo údajně naznačeno, že jako československý občan bude z práce propuštěn a pokud by nechtěl o místo přijít, měl by zažádat o německou národnost. O práci přijít Dubišar nechtěl a z toho důvodu byl posléze údajně zavolán na bývalý německý obecní úřad v Meziměstí, kde byl dle své výpovědi v dochovaných archivních spisech pod nátlakem donucen podepsat žádost o německou národnost. Po roce 1945 byl obviněn z provinění proti národní cti získáním německé národnosti. Po mnoha výsleších jeho samotného i svědků, včetně MNV v Meziměstí, zprostila TNK Broumov Aloise Dubišara viny s tím, že žádost o německou národnost podepsal pod nátlakem a rovněž mu bylo následně vydáno osvědčení o národní spolehlivosti.

168 Ministerstvo vnitra: Č. B-222O-23/11-45-I/2. Třetí dodatek ze dne 7. ledna 1947 ke směrnicím ministerstva vnitra ze dne 26. listopadu 1945.

169Ústavní dekret prezidenta republiky č. 33 ze dne 2. srpna 1945, o úpravě československého státního občanství osob národnosti německé a maďarské. In: Sbírka zákonů a mezinárodních smluv. Stránky Ministerstva vnitra České republiky. [citováno 25. 3. 2012]

170 KMOCH, P: c. d., s. 135.

171 SOkA Náchod, fond: ONV Broumov, karton:798 (Dubišar Alois).

37

Podobný případ byla kauza skupiny žen (Kristina Bohadlová172, Marie Flousková173, Marie Hoffmanová174, Eliška Kociánová175, Matylda Krtičková176, Anežka Kubínová177), jež pracovaly v tkalcovně v Polici nad Metují. Všechny ženy byly za svobodna německé státní příslušnosti (rovněž německé národnosti) a československou státní příslušnost přijaly až po sňatku s Čechem. Koncem roku 1941 přišlo údajně do tkalcovny nařízení, že práci, podepsaly. V červnu 1946 na ně bylo vzneseno obvinění z provinění proti národní cti za přihlášení k německé národnosti, o kterých však prý nevěděly, že podepsaly. Z toho důvodu bylo

8. července 1946 zastaveno řízení i s těmito obviněnými. Tvrzení, že obviněné nevěděly, co podepisují, bylo dle mého názoru velice diskutabilní.

Na osoby, jež měly během války německou národnost, avšak ještě v tu dobu zažádaly o československou státní příslušnost a ta jim byla v roce 1945 udělena, se tzv. malý retribuční dekret nevztahoval. Udělení československého státního příslušnosti osobám německé národnosti nebylo zdaleka jednoduchým procesem. Muselo se jednat o tzv. antifašisty, osoby, jež během válečného konfliktu zůstaly věrné Československé republice, či ty osoby německého původu, jež se vrátily z koncentračního tábora či nacistického zajetí. Nikde nebylo přesně uvedeno, koho vlastně šlo za tzv. antifašistu považovat. V praxi se však jednalo především o členy komunistické a sociálnědemokratické strany, či o aktivní bojovníky za Československou republiku. Při určování statusu tzv. antifašisty docházelo k častému chybení a celá řada těch, jež obdrželi legitimaci tzv. antifašisty, o ni často z důsledků zpřísnění kritérií zase přišli178.179 Z tohoto důvodu byly u příslušných ONV určeny komise180 pro vydávání osvědčení o tzv. státní spolehlivosti. U ONV Broumov působila i tzv. Antifa komise složená

172 SOkA Náchod, fond: ONV Broumov, karton: 797 (Bohadlová Kristina)

173 Tamtéž. Karton: 798 (Flousková Marie) legitimací antifašistů přednost, a legitimace jim byla zachována.

179 ARBURG A. - STANĚK T.: c. d., s. 158.

180 Složení komise ONV Broumov – Josef Brandejs, Miroslav Pešek, Dr. Jaroslav Kuřátko.

38

z německých antifašistů181, jež měla za úkol posuzovat udělování výše zmíněných antifašistických legitimací.