• No results found

Nämnd: Kommunstyrelsen

In document Ladda ner (Page 142-145)

Nämndens budgetram enligt KF i tkr är: 106 926 tkr.

1. Verksamhet/område: Kommunledningsförvaltningen Beskrivning av konsekvensen:

Behovet utifrån uppräkningar mm är 110 457 tkr, vilket gör att det krävs en besparing på 3 531 tkr. I KS ingår två förvaltningar; Kommunledningsförvaltningen och (del av) Kultur- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Enligt den fördelningsnyckel som används blir besparingen på KLF 1 906 tkr och KoS 1 624 tkr.

Förslag på åtgärder inom KLF:

Den åtgärd som har störst ekonomisk effekt är att KLF har tagit bort funktionen kommunjurist. Kostnaden finns kvar 2020 men försvinner 2021. Det är en bruttobesparing på ca 750 tkr men som kompensation behöver visst juridiskt stöd upphandlas. Nettobesparingen bedöms därför bli ca 500 tkr. En konsekvens av förändringen är att kommunen inte har det lätt tillgängliga stöd i juridiska frågor som när det funnits en jurist anställd. Det ökar risken för att kommunen fattar formellt felaktiga beslut.

Med ovan besparing gjord återstår behov av att sänka kostnader med 1,4 mnkr. Med en budget på drygt 100 mnkr är det ett relativt litet belopp. En stor del kan hanteras genom allmän återhållsamhet och genom att det finns poster som erfarenhetsmässigt visat sig få ett utfall som är något lägre än budget (t.ex. sommarjobbare och överförmyndare). Konkreta beslut om sänkt budget som kan behöva göras gäller KS resurs, där budgeten bör sänkas med förslagsvis 300 tkr. Projektfinansiering av en kommunikatör upphör december 2020.

Förvaltningen kommer försöka lösa fortsatt finansiering av tjänsten inom ram.

Självfallet behöver som en åtgärd den månatliga uppföljningen av KS budget fortsätta, så att politik och förvaltning kan reagera och vidta åtgärder per omgående om åtgärderna ovan visar sig inte räcka.

2. Verksamhet/område: Kultur- och samhällsbyggnadsförvaltningen Beskrivning av konsekvensen

Enligt fördelningsnyckel ska den del av Kultur- och samhällsbyggnadsförvaltningen som lyder under KS genomföra en besparing på 1 624 tkr vilket motsvarar 5,6 % av förvaltningens del av budgeten. Denna summa omfattar inte den besparing som måste göras inom mat&måltider då de inte kan höja sina priser ut mot förvaltningarna barn&utbildning och social. Denna besparing omfattar 1 200 tkr. Den totala

kostnadsbesparingen som förvaltningen har att genomföra omfattar således 2 824 tkr.

Förslag på åtgärder inom KoS:

Besparingar 2021

Budget för KoS inom KS är indelad i gamla budgetuppdelningen för område samhällsbyggnad och område kultur och fritid. Dessa behöver omstruktureras och omfördelas så rätt kostnad går på rätt budget.

Inom ramen för gamla område samhällsbyggnads budget ligger budget för hyra och städ för banklokalen på Bondegatan samt övergripande kostnader för gemensamma inköp så som tex kontorsmaterial. Merparten av dessa kostnader ska omfattas och finansieras av taxor. Ett förslag på uppgraderade taxor som omfattar även hyreskostnad och kontorsmaterialkostnad är på väg upp i samhällsbyggnadsnämnden för vidare beslut i KS och KF. Antas taxeförslagen så innebär det att stora delar av den idag skattefinansierade hyran och kostnader för kontorsmaterial blir avgiftsfinansierad i enlighet med SKRs råd för framräkning av taxa. Detta innebär då att skattekollektivet gör motsvarande besparing vilket medför minskad ram.

För tekniska sker inga förändringar i budgetramar. De besparingar som genomförs omfattar i huvudsak minskat underhåll, mindre inköpta tjänster från entreprenörer och att man går från leasing till ägande av vissa fordon. Konsekvenserna av detta blir att nivån på underhåll av verksamhetsspecifik utrustning blir lägre och det blir mer återbruk än nyköp. I övrigt kommer ett minskat underhåll av parker och rabatter att genomföras då mindre läggs ut på entreprenad. Det kommer även bli viss minskning på smålagningar av våra gator.

För mat och måltider medför oförändrade ramar för BoU och SOC att inga prisökningar kan ske avseende måltider. I realiteten innebär detta att även om besparingen inom ram inte syns så behöver verksamheten spara 1200 tkr. Ett gemensamt ansvar för Mat&Måltiders framtida budget 0ch 2023 behöver tas av BoU, SOC och KoS. De nedskärningar som har utförts sen 2018 och som kommer utföras 2021 innebär att personalstyrkan blir så slimmad att inga marginaler finns kvar.

För i huvudsak turism och landbygdsutveckling kommer besparingar som genomförs omfatta minskad budget för trycksaker Marknadsföringen kommer bli mer styrd mot gratis annonskanaler och mindre mot egna trycksaker. I övrigt kommer förvaltningen jobba med besparingar inom kontorsmaterial och

förbrukningsinventarier.

Besparingar 2022

Besparingen om 800 tkr kommer i huvudsak behöva hanteras inom tekniska verksamheten där 660 tkr sparas genom att avtalet för gräsklippning sägs upp och ersätts med en säsongsanställd parkarbetare. Övrig besparing fördelas på övriga verksamheter genom ytterligare effektiviseringar inom administrativa kostnader som kontorsmaterial, underhåll mm

143

Besparing 2023

Besparingen om 900 tkr kommer innebära att pensionsavgångar inte ersätts vilket i första hand påverkar tekniska och ger en besparing på 350 tkr. Ytterligare besparingar kräver sammanslagning av tjänster där uppdragen och personalstyrkan minskas ner vilket ger en besparing på 550 tkr.

--

Sammanställning av drift ovan:

2021 2022 2023

Verksamhet Behov tkr Åtgärder/

Besparing

2.KoS 1624 Effektivisering 800 Uppsägning

entreprenörskontrakt 900 Minskning i uppdrag och personal Totalt

Netto

Mall framtida investeringar

Nämndens investeringsram enligt KF i tkr är: 9 145 tkr.

OBS! Vid eventuell begäran om utökad investeringsram ska investeringskalkyl bifogas. Se

Investeringspolicy och riktlinjer för investeringar på Rankan/Ledningsstöd/Ekonomi/Investeringar.

Investering utöver

Namn: Ralf Hedin och Ghita Sjösteen

vingaker.se

Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

In document Ladda ner (Page 142-145)