• No results found

Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning

Att kunna försörja sig själv genom eget arbete borde vara en självklarhet i en välfärds-stat som Sverige. Tyvärr har vi många fullt arbetsföra vuxna människor i Göteborg som inte har ett jobb idag. För att hantera detta samhällsproblem har vi en nämnd för arbetsmarknad och vuxenutbildning. Enligt svensk lag är denna nämnd även en arbetslöshetsnämnd.

Vi har en allvarlig situation i vårt land med många människor som inte behärskar svenska. Nämnden har på sitt ansvar att utbilda dessa individer i det svenska språket.

Vidare saknas ofta grundläggande kunskaper hos denna grupp, vilket gör att de har svårt att få ett jobb. Nämnden erbjuder diverse yrkesutbildningar för att hjälpa dem komma närmare en anställning och en egen försörjning.

I nästan alla samhällen finns det människor som hamnat i svårigheter i livet och som kanske har psykiska problem. Kanske har man varit kriminell, haft problem med alko-hol eller narkotika. Nämnden kan genom andra förvaltningar, bland annat park- och naturförvaltningen, erbjuda särskilda jobb till denna grupp som en hjälp att komma till-baka till ett normalt liv. Detta arbete har visat sig fungera bra och liknande insatser har gjort att många människor kunnat få en riktig anställning inom staden och en nystart i livet.

Sverigedemokraternas inriktning för nämnden

En god tillgång till arbetstillfällen skänker löntagarna såväl trygghet som valfrihet.

Tillväxtskapande åtgärder som främjar en sådan utveckling måste därför vara centrala i en löntagarvänlig politik. Arbetsmiljön har stor betydelse för arbetstagarnas psykiska och fysiska hälsa. De anställdas välmående får inte äventyras av kortsiktiga vinstintres-sen.

Komma i arbete

Arbetsmarknadens funktion behöver ses över, det behövs drivkraft och ambition som resulterar i riktiga arbeten. Att få fler människor i arbete är nödvändigt för att kunna behålla vår svenska välfärd. Välfärd i framtiden är ingen självklarhet då den förda poli-tiken resulterat i ett stort överskott av okvalificerad arbetskraft. Denna arbetskraft måste genom utbildning eller på annat sätt uppnå den kvalifikationsnivå som är en förutsätt-ning för att komma in på arbetsmarknaden. Nämndens huvudinriktförutsätt-ning ska vara att alla som kan arbeta ska ges den möjligheten och få rätt vägledning till ett riktigt arbete eller en yrkesförberedande utbildning.

Potential

Göteborgsregionen är en viktig del av Sveriges arbetsmarknad. Att Göteborg har en välfungerande arbetsmarknad är därför mycket viktigt, inte bara för Göteborg utan för hela regionen. Det är fundamentalt att alla medborgares potential tas tillvara. Alla som kan, ska ges möjlighet att utvecklas och komma i arbete. Den fria

arbetskraftsinvand-ringen för EU-medborgare som infördes 2008 har inneburit påfrestningar på arbets-marknaden. Det har i vissa fall lett till undanträngningseffekter för göteborgarna och medför även en risk för lönedumpning. Alla ska ha lika förutsättningar på arbetsmark-naden och alla typer av diskriminerande åtgärder ska motverkas.

Arbetsmiljö

Den offentliga sektorn är Sveriges största arbetsgivare och för Sverigedemokraterna är det en självklarhet att denna ska gå i bräschen för goda villkor på arbetsmarknaden.

Arbetsmiljön ska präglas av god stämning och säkerhet. Detta påverkar personalen och ökar trivseln och hälsan. Som regel utförs ett bättre jobb när personalen inte behöver må dåligt eller slita ut sig fysiskt. Trygga, välfungerande och säkra arbetsplatser innebär ökad livskvalitet för den enskilde arbetstagaren. För arbetsgivaren kan detta innebära ökad produktivitet och förbättrad möjlighet att behålla nyckelkompetens. Goda ar-betsmiljöer och välmående arbetstagare leder till minskade ekonomiska och sociala problem.

Tidig kontakt med arbetslivet

Kunskaper om samhälle och arbetsliv utgör en viktig grund för att den arbetssökande ska få idéer och uppslag om sina framtida yrkes- och intresseområden. Undervisningen måste därmed bli starkare förankrad gentemot näringslivet där den studerande ges möjlighet att via delaktighet i den privata sektorn kunna upptäcka samhällets behov av yrken samt få möjligheten till mentorskap av redan yrkesverksamma. Vi vill se tydliga-re fokus på att matcha fötydliga-retagens behov på arbetsmarknaden. Skolan måste i störtydliga-re utsträckning forma sin undervisning efter den kompetens som efterfrågas på arbets-marknaden. Stadens skolor ska bredda samarbetet med näringslivet för att skapa en naturlig brygga mellan skolan och arbetslivet. Denna brygga kan vara praktik i form av lärlingsplats under eller efter utbildningstiden som senare resulterar i ett riktigt arbete.

Statusen för lärlingsutbildningar måste höjas. Lärlingsplatser ska inte i första hand som idag, vara en plats för individer som saknar studiemotivation, utan ska ses som ett sätt att skaffa sig en bra utbildning som leder till ett arbete.

Vuxenutbildning

Gymnasieskolans uppdelning mellan studieförberedande och yrkesinriktade program kräver en väl utbyggd vuxenutbildning. En person som valt att läsa ett yrkesförberedan-de program måste ges en reell möjlighet att läsa in yrkesförberedan-de ämnen som saknas för att kunna sadla om och välja en väg inom högre utbildning. Komvux är också ett viktigt redskap för att säkerställa att vi har en utbildad befolkning som motsvarar de krav och önskemål som arbetsgivarna ställer.

Trygghetsskapande åtgärder i nämnden

Trygghet och studiero är betydelsefullt för hur de studerande kommer att lyckas nå målen för utbildningen.

Studiemiljön ska vara lugn, trygg och fokusera på kunskapsinlärning som förbereder de studerande för arbetslivet och vidare studier. Skolan ska utgöra en god arbetsmiljö som genomsyras av respekt – respekt mellan de olika individer som vistas där, men också respekt för den arbetsro som både studerande och lärare behöver.

De studerande ska ha goda möjligheter att koncentrera sig på sitt utbildande.

Strukturerad och varierad undervisning samt tillitsfulla relationer mellan lärare och studerande är förutsättningar för detta. Ett gemensamt förhållningssätt hos personalen främjar tillit, tolerans och goda relationer såväl studerande emellan som mellan lärare och studerande.

Nämnden ska tillse att skolorna:

Involverar hela organisationen i arbetet för att skapa en skolmiljö präglad av trygghet och studiero.

Arbetar systematiskt för att främja och upprätthålla såväl trygghet som studiero.

Arbetar för trygghet och studiero i vardagen och ur ett långsiktigt perspektiv.

Signaler om otrygghet eller sviktande studiero fångas upp tidigt, situationerna i vardagen hanteras och insatser sätts in för att förhindra att liknande uppstår igen.

Har en skolledning som aktivt driver ett välfungerande, målmedvetet och långsiktigt arbete.

Våra prioriterade mål

Alla arbetsföra ska kunna erbjudas jobb i Göteborg.

Nämnden ska bredda dialogen mellan skolan och näringslivet.

Nämnden ska ha ett samarbete med berörda nämnder och näringslivet med målsättningen att öka antalet platser på bristyrkesutbildningar.

Nyföretagande och innovationsutveckling ska stimuleras.

Personer med funktionsnedsättning samt personer med förtidspension ska ges fler möjligheter till arbete eller utbildning som kan resultera i ett arbete.