• No results found

En stad är inte bara hus, betong och vägar. Det finns parker och grönområden också.

Göteborg har väldigt många grönytor som måsta skötas. Därför har vi en park- och naturnämnd. I centrala staden har vi många parker, men det byggs även nya parker när nya bostadsområden tillkommer. Vi har många naturområden med motionsspår och stigar som är ovärderliga för göteborgarna. Nämnden har också ansvar för våra stränder och lekparker och ser till att dessa är välskötta och rena. Det finns också många gräsmattor och buskar nära stora vägar. Här vistas nästan aldrig människor, men dessa platser är viktiga för att staden ska bli lite grönare.

Våra statyer och fontäner bidrar till Göteborgs karaktär. Dessa måste ibland renoveras och detta ligger an på park- och naturnämnden. Ett annat ansvar som innebär mycket arbete och stora kostnader är underhåll och renovering av våra kajkanter. Det gäller inte bara kajerna mot älven, utan även de som finns i alla våra fina kanaler.

Ett lite annorlunda uppdrag för nämnden är oljesanering. Oljeutsläpp kan orsaka stora skador och det är viktigt av man har beredskap för detta. Det snöar inte så ofta i Göte-borg, men när det väl gör det så har nämnden ansvar för att snöröjningen bli gjord.

Sverigedemokraternas inriktning för nämnden

Göteborg har många fantastiska naturområden och parker som berikar göteborgarnas friluftsliv. Även tillresta turister och besökare uppskattar våra grönområden. Vi har ett bra samarbete med grannkommuner när det gäller vandringsleder som sträcker sig över flera kommuner. Många vandringsleder börjar i Göteborg, vilket gynnar besöksnäringen i staden. Den västsvenska naturen är unik, den måste bevaras och göras tillgänglig för stadens invånare och tillresta besökare.

Översiktsplanen och Parker

Det vi nu ser i centrala staden är att hela stadskärnan håller på att förändras. Vi har en ny Hisingsbro och i anslutning till denna kommer en ny centralstation och västlänkssta-tion att byggas. Runt detta vill man bygga ett kluster av höghus. Bergslagsparken är det enda grönområde som kommer att vara kvar. I den nya översiktsplanen måste man säkerställa att det finns gröna stråk som binder samman stadsdelarna. Man måste låta älvstränderna vara öppna och gröna med promenad- och cykelstråk. I Gullbergsvass måste man knyta samman älven med skansen lejonet med ett grönt stråk.

Cykelstråken måste prioriteras, annars kommer Göteborg under nästa århundrade se ut som det alltid gjort, med bilar och spårvagnar som dominerar stadsbilden. Cykelstrå-ken ska vara gröna och inbjudande med vackra planteringar. StråCykelstrå-ken ska även vara separerade från kollektivtrafik och biltrafik med bullerplankför att öka säkerheten på hårt trafikerade leder. Dessa åtgärder kommer att göra cyklandet mer attraktivt.

Parker, gröna stråk samt en harmonisk och sammanhållen innerstad är begrepp som helt fallit bort i de styrandes iver att förtäta och driva upp höghus till varje pris. Anpass-ning till befintliga gamla klassiska byggnader är obefintlig, och parkernas utrymme krymper. Hanteringen av stora stadsutvecklingsprojekt lämnar med andra ord en hel del övrigt att önska.

Motionsspår

Det finns ett stort antal motionsspår i staden, flera av dessa är även elljusspår. Motions-spåren är uppskattade och välanvända av göteborgarna. För att göra motionsMotions-spåren mer tillgängliga bör de knytas samman med skyltning och markeringar, detta kommer att medföra att löpupplevelser blir mer varierade och fler motionsslingor kommer att bli tillgängliga. Antalet motionsslingor med elbelysning måste även bli fler för att kunna utnyttjas under vinterhalvåret.

Ridvägar

Staden förvaltar 70 km ridväg som är fördelade på flera platser i staden. Ridvägarna är mycket uppskattade av hästägare och ridsportintresserade. Det förekommer dock alltför ofta att cyklister tar sig in på ridvägarna, vilket har orsakat tillbud och olyckor. Sverigede-mokraterna har därför yrkat på bättre skyltning av ridvägar för att förhindra olyckor i framtiden.

Gröna kilar

I Göteborgsregionen finns ett antal gröna kilar. De sträcker sig från ytterkanterna av regionen, över kommungränser, ända in till centrala delarna av Göteborg. Utbredning-en gör det relativt Utbredning-enkelt att nå dem. Sinsemellan är kilarna avgränsade gUtbredning-enom bland annat dalgångar, stora trafikleder och järnvägar. I de mer tätortsnära områdena kan bostäder och annan verksamhet bryta kilarna. Genom gröna korridorer kan kilarna förlängas in i den mer täta staden. Vissa av kilarna når närmare stadens centrum än andra. Där det finns en möjlighet till kontinuitet in till centrum ska detta aktivt arbetas med i all fysisk planering. De gröna kilarna kan förlängas in mot de centrala parkerna, med hjälp av ett nätverk av mindre parker och naturområden samt gröna länkar. Gröna länkar kan exempelvis vara gröna stråk längs vattendrag och alléer. Dessa kopplingar gör det möjligt för människor och djur att röra sig i staden genom grönska. När man bygger nya parker i Frihamnen och Färjenäs så måste man bygga gröna broar så kall-lade ekoviadukter för att knyta ihop de gröna stråken.

Just nu utreder staden en omvandling av Dag Hammarskjöldsleden till en boulevard.

Det vore bättre att bygga en ekoviadukt mellan Botaniska och Slottsskogen och på så sätt knyta samman dessa stora grönområden. Man kan då behålla planskildheten och få snabba och säkra transporter till Sahlgrenska med ambulans, kollektivtrafik och bil.

Sverigedemokraterna har även motionerat om att Skansen Lejonet ska vara kvar som ett landmärke och att ett grönt promenadstråk ska gå hela vägen från älven fram till Skansen Lejonet.

Arbetshästar

Dagens arbetsfordon och maskiner har flera nackdelar. Dels är de tunga och förstör

Arbetsmarknadsinsatserna är ett viktigt instrument för att få tillbaka människor i arbets-livet, och det ska givetvis inte vara ett hinder om man är kvinna. Här behöver man se till att arbetsledarna har rätt kompetens för att kunna handleda och bemöta alla på lika villkor.

Ett annat exempel som skulle kunna leda till en jämnare könsfördelning är att låta främst kvinnor och flickor som av olika anledningar behöver stöd, sköta hästarna i vårt pilotprojekt. Det kan röra sig om stressrelaterade sjukdomar eller psykiska besvär, till exempel självskadebeteende. Samhällsvinsten är mycket stor om dessa personer kun-de finna en väg tillbaka till livet. Dessa insatser kan vara helt avgörankun-de för kun-den enskilkun-de individen.

Trygghetsskapande åtgärder i nämnden

Idag upplevs många parker och grönområden som otrygga, och många undviker där-för dessa platser, vilket i sig är ett misslyckande där-för stadens trygghetsarbete. Om man planerar parker med öppna områden och med bra belysning kan man göra parker-na mer inbjudande. Vid behov ska även övervakningskameror sättas upp. På särskilt utsatta platser i centrala staden ska ordningsvakter anställas för att säkerställa götebor-garnas trygghet. Målet är att alla göteborgare ska kunna gå igenom våra parker och grönområden utan att känna sig otrygga eller bli trakasserade.

Våra prioriterade mål

Stärk folkhälsan i alla ålderskategorier genom att erbjuda göteborgarna välskötta parker och grönområden för motion och rekreation.

Prioritera renovering och nybyggnation av de nedslitna gångvägar och trappor som finns i våra parker.

Bygg fler gröna stråk ända från kommungränserna in till de centraladelarna av staden. Utveckla och underhåll de befintliga stråken.

Knyt ihop motionsspåren och bygg ut elbelysningen för att öka tillgängligheten.

Utred alternativ med ekoviadukter till närliggande grönområden vid projektering av Jubileumsparken och Färjenäsparken.

Utred en ekoviadukt mellan Slottsskogen och Botaniska som alternativ till att bygga en boulevard av Dag Hammarsköldsleden.

Bygg en grön park i form av ett promenadstråk som knyter ihop Skansen Lejonet med älven.

Bygg trygga och säkra ridvägar med tydlig skyltning.

Starta ett pilotprojekt där arbetshästar används för städning och skötsel.

Parkerna ska vara öppna och trygga platser med god belysning och övervakningskameror.

Vid behov ska ordningsvakter finnas i stadens centrala parker för att öka tryggheten.