• No results found

Nämndens lednings- och styrdokument

Revisionskontoret har granskat nämndens verksamhetsplan för år 2011 och bedömer att nämndens egna mål för verksamhetsområdet ansluter till kommunfullmäktiges mål.

Nämnden har fastställt totalt 21 egna mål som knyter an till fullmäktiges mål och delvis till fullmäktiges indikatorer. För de egna målen har nämnden tagit fram ett antal indikatorer. Revisionskontoret konstaterar dock, i likhet med föregående år, att det fortfarande finns behov av fler indikatorer inom t.ex.

verksamhetsområdet ”Stockholmarna ska uppleva att de får god service och omsorg.” Behovet av indikatorer är särskilt stort när det egna målet inte är konkret eller har en svag koppling till fullmäktiges mål.

Sammanfattningsvis bedömer revisionskontoret att nämndens verksamhetsplan i huvudsak är ett tydligt styrdokument som kan utvecklas genom att fler

indikatorer tas fram som stöder styrningen och uppföljningen av verksamheten.

Nämndens uppföljning av ekonomi och verksamhet

Från den 1 juli 2011 överfördes verksamheterna arbetsmarknad och svensk-undervisning för invandrare (sfi) till arbetsmarknadsnämnden. Dessa organisa-toriska förändringar har enligt förvaltningen inte påverkat nämndens styrning och uppföljning.

Det finns dokumenterade rutiner finns för hur nämndens mål och indikatorer ska följas upp. I samband med uppföljningarna upprättas bl.a. interna anvisningar med tillhörande bilagor där det framgår hur och när uppföljningen ska göras samt vem som är ansvarig.

I enlighet med stadens anvisningar tillämpar nämnden en uppföljnings- och rapporteringsmodell med två tertialrapporter och ett antal månadsrapporter.

Månadsrapporterna är skriftliga och innehåller uppföljning av nämndens ekonomi med helårsprognoser samt viss verksamhetsredovisning, t.ex.

prestations- och volymuppgifter. Tertialrapporterna har ett bredare innehåll och beskriver vid sidan om det ekonomiska resultatet även de olika verksamheternas utveckling. I tertialrapporterna lämnas fördjupade helårsprognoser för nämndens ekonomi och verksamheter.

Nämnden har under året arbetet med resultatbaserad styrning (RBS). Nämnden planerar under år 2012 utveckla styrningen och uppföljningen genom att s.k.

styrkort ska tillämpas som underlag för uppföljningen med fokus på områdena ekonomi, personal, resurser och processer.

Verksamhetsberättelsen är ett viktigt underlag för både fullmäktiges och nämndernas styrning, uppföljning och kontroll. Revisionskontorets uppfattning är att nämndens verksamhetsberättelse bör utvecklas så att den på ett mer samlat och tydligt sätt ger svar på frågan om nämnden har nått fullmäktiges mål. Detta ställer i sin tur krav på att nämndens mål blir mer mätbara och att de förses med ett ökat antal indikatorer för att underlätta uppföljning och utvärdering av verksamhetens utveckling.

Det finns förhållandevis detaljerade beskrivningar av utfallet för nämndens egna verksamheter med jämförelser med föregående år. Det saknas dock i vissa fall en tillräcklig analys om vad avvikelserna beror på. Detta gäller framförallt socialjourens verksamhet som bl.a. visar att antalet anmälningar, barnavårds-ärenden och placeringar kraftigt ökat.

Det är enligt revisionskontorets bedömning viktigt att nämnden fortsätter sitt arbete med att analysera orsakerna till dessa ökningar. En sådan analys bör göras utifrån ett stadsövergripande perspektiv tillsammans med berörda stadsdelsnämnder.

Sammanfattningsvis bedömer revisionskontoret att nämndens verksamhets-berättelse ger en i huvudsak tillräcklig information om de olika verksamheterna.

STADSREVISIONEN 6 (12)

REVISIONSKONTORET 2012-03-14

Nämnden har lämnat följande ekonomiska prognoser under året:

Sammanställningen visar att prognossäkerheten i nämndens tertialrapporter har varit god under året.

Samverkan kring barn som far illa eller riskerar att fara illa (rapport nr 9, november 2011)

Revisionskontoret har granskat om det finns en fungerande samverkan mellan förskola, skola och socialtjänsten utifrån socialtjänstlagen, nationella riktlinjer och stadens riktlinjer. Granskningen har omfattat fyra stadsdelsnämnder (Hässelby-Vällingby, Rinkeby-Kista, Södermalm och Farsta). Socialnämnden och utbildningsnämnden berörs också av granskningen.

Revisionskontorets samlade bedömning är att det i delar finns en samverkan som fungerar i de granskade stadsdelsnämnderna. Exempel på detta är anmälningsmöten när de hålls och nätverk där samverkan också sker med polisen. Men det finns brister som gör att arbetet med att implementera stadens nya riktlinjer behöver intensifieras. Bland annat behöver fristående förskolor, skolor och gymnasiet ingå i samverkansstrukturen. Vidare är det viktigt att socialtjänsten, så långt lagstiftningen tillåter, eftersträvar en öppen

kommunikation med förskolan och skolan i sin handläggning av anmälnings-ärenden.

Nämnden har den 31 januari 2012 lämnat ett särskilt yttrande över rapporten.

Av nämndens yttrande framgår att förvaltningen i stort instämmer i revisionskontorets synpunkter. Socialförvaltningen tillsammans med

utbildningsförvaltningen kommer att intensifiera arbetet för att åstadkomma en förbättrad samverkan. Ett antal konferenser med stadsdelsförvaltningarna planeras kring dessa frågor. Vidare kommer socialförvaltningen tillsammans med stadsdelsförvaltningarna utarbeta förbättrade rutiner för återkoppling till verksamheterna efter anmälan.

Insatser för vuxna med missbruksproblematik (rapport nr 11, december 2011)

Revisionskontoret har granskat om stadsdelsnämnderna har ändamålsenliga system och rutiner för att hantera signaler avseende personer som kan behöva stöd och hjälp för missbruksproblematik samt om det finns en ändamålsenlig styrning, uppföljning och kontroll av de insatser som ges. Granskningen har omfattat de tre stadsdelsnämnderna Bromma, Kungsholmen och Skärholmen.

Socialnämnden som bl.a. utarbetar riktlinjer och följer upp stadsdelsnämndernas missbruksverksamhet berörs också av granskningen.

Revisionskontoret bedömer att stadens statistik av LVM-anmälningar inte är helt tillförlitlig. Revisionskontoret rekommenderar att socialnämnden

säkerställer att stadens statistik är korrekt och att rutinerna för registrering av inkommande information i Paraplyet tydliggörs.

Rapporten har överlämnats till nämnden för yttrande senast den 15 mars 2012.

Related documents