• No results found

Nämndens lednings- och styrdokument

Revisionskontoret har granskat nämndens verksamhetsplan för år 2011 och bedömer att det är ett tydligt styrinstrument. Nämndens egna mål för verksam-hetsområdet ansluter till kommunfullmäktiges mål.

Nämndens uppföljning av ekonomi och verksamhet

Nämndens tertialrapporter och verksamhetsberättelse har upprättats enligt stadens anvisningar. Nämnden har en väl fungerande rutin för löpande ekonomi- och verksamhetsuppföljning som gör att avvikelser upptäcks tidigt och kan åtgärdas.

STADSREVISIONEN 6 (14)

REVISIONSKONTORET 2012-03-14

Nämnden har lämnat följande ekonomiska prognoser under året:

Sammanställningen visar att prognossäkerheten i nämndens tertialrapporter har varit god under året.

Samverkan kring barn som far illa eller riskerar att fara illa (rapport nr 9, november 2011)

Revisionskontoret har granskat om det finns en fungerande samverkan mellan förskola, skola och socialtjänsten utifrån socialtjänstlagen, nationella riktlinjer och stadens riktlinjer. Granskningen har omfattat fyra stadsdelsnämnder varav Södermalm är en.

Revisionskontorets samlade bedömning är att det i delar finns en samverkan som fungerar i de granskade stadsdelsnämnderna. Exempel på detta är anmäl-ningsmöten när de hålls, och nätverk där samverkan också sker med polisen.

Men det finns brister som gör att arbetet med att implementera stadens nya riktlinjer behöver intensifieras. Bland annat behöver fristående förskolor och skolor och gymnasiet ingå i samverkansstrukturen. Vidare är det viktigt att ändamålsenliga fora för dialog skapas mellan samverkande parter och att socialtjänsten, så långt lagstiftningen tillåter, eftersträvar en öppen kommuni-kation med förskolan och skolan i sin handläggning av anmälningsärenden.

Stadsdelsnämnden bör vidare utveckla en mer strukturerad uppföljning och återrapportering till nämnden av hur samverkansarbetet har fungerat.

Stadsdelsnämnden har i februari 2012 yttrat sig över rapporten. Av detta fram-går att stadsdelsnämnden, genom det stora antalet fristående förskolor/skolor som finns inom stadsdelsområdet, har särskilda svårigheter att få till stånd en fungerande samverkan med alla parter. Förvaltningen kommer att pröva att hålla områdesvisa träffar i syfte att få tillstånd mindre mötesforum för dialog. Ett förslag till ny samverkansöverenskommelse med mål för arbetet har tagits fram och ska, efter att den undertecknats av alla berörda parter, anmälas i nämnden.

Rutin för anmälan av beslut till sociala delegationen

Revisionskontoret har genomfört en granskning av hur ärenden anmäls till nämndens sociala delegation. Syftet med granskningen har varit att bedöma om nämnden har ändamålsenliga rutiner för uttag och anmälan till sociala delega-tionen av information från verksamhetssystemet Paraplyet om fattade beslut inom socialtjänsten.

Granskningen har genomförts genom en intervju och granskning av utdata från verksamhetssystemet Paraplyet som anmälts till den sociala delegationen. En stickprovsvis granskning har genomförts av de underlag som anmäls till den sociala delegationen.

Det framgår av protokollen vilken enhet som anmäler delegationsbesluten samt vilken period som avses, vilket gör att det finns en spårbarhet mellan protokoll och underliggande handling.

Enligt revisionskontorets bedömning har nämnden i huvudsak tillräcklig kon-troll i sina rutiner för anmälan av beslut till den sociala delegationen. Gransk-ningen visade endast på smärre avvikelser inom området omsorg om funktions-hindrade.

Barnomsorgsgarantin

Mot bakgrund av att nämnden under januari månad 2009 och 2010 inte klarade barnomsorgsgarantin, d.v.s. att tillhandahålla förskoleplats inom 3 månader, har en översiktlig granskning genomförts i syfte att undersöka hur nämnden arbetar med köhantering och framförhållning för att klara barnomsorgsgarantin och möta den ökade efterfrågan på förskoleplatser.

STADSREVISIONEN 8 (14)

REVISIONSKONTORET 2012-03-14

Vid granskningstillfället hade nämnden 3 188 barn inskrivna i kommunala förskolor och 3 048 i fristående förskolor. Inom Södermalm finns f.n. 60 kommunala och 70 fristående förskoleenheter. De fristående drivs av 50 olika utförare varav endast fem är anslutna till den kommunala kön. Det innebär att föräldrar kan ställa sitt barn i 46 olika köer inom Södermalm, med minimala eller ens några möjligheter till samordning.

I stadens kösystem för plats i förskolan har föräldrarna möjlighet att söka fem placeringsalternativ med rätt att stå kvar i kön även efter erhållen garantiplats.

Därmed har förvaltningen att utöver tilldelning av garantiplatser även att hantera omflyttningar. Något som försvårar nämndens planering är att ansökan om plats ligger kvar om föräldrar inte meddelar att de flyttat eller fått plats i en fristående förskola som inte är med i kösystemet.

Förvaltningen arbetar med informationsöverföring bl. a. genom regelbundna möten med föräldrar, besök vid barnavårdscentralen och samarbete med fri-stående förskolor och skolor. Nämndens förskoleavdelning har en ständig bevakning av om förskolegarantin uppfylls, hur många barn som står i kö, antalet inskrivna barn i enskild och kommunal verksamhet och om fristående förskolor etablerar sig i området. Att följa befolkningsprognosen är också viktigt, men kräver uppföljning och utvärdering för att ta till vara erfarenheter från tidigare prognosers tillförlitlighet.

Förskoleavdelningen träffar nämndens lokalenhet var 14:e dag. Vid några tillfällen har efterfrågan på platser kunnat lösas genom att tomställda lokaler relativt enkelt har kunnat anpassas till förskoleverksamhet, t ex servicehus som står tomt i väntan på ombyggnad. Förskoleavdelningens chef träffar nämndens förskolechefer var 14:e dag för att i samarbete med dem avgöra den kapacitet som är möjlig på respektive förskoleenhet. Ibland kan en mindre ombyggnad av en förskolelokal innebära tillskott av nya platser. Förvaltningen samarbetar med exploateringskontoret för genomgång av pågående planärenden och projekt och för att anmäla behov av lokaler i områden där behovet av förskoleplatser inte är tillgodosett och där antalet barn ökar.

Revisionskontoret bedömer sammanfattningsvis att nämnden arbetar på ett aktivt sätt med att klara barnomsorgsgarantin.

Granskningen har visat att det finns en löpande uppföljning av köhanteringen och ett arbetssätt med ständig dialog och samarbete såväl inom förvaltningen som med externa parter. Förvaltningen har visat att det genom bra samarbete med förskolecheferna, god lokalplanering och optimalt utnyttjande av befintliga lokaler och genom att noga följa befolkningsprognoser, finns god

framförhåll-ning och planering för att möta efterfrågan och att kunna ge plats åt alla barn inom garantitiden.

Nämnden har under 2011 klarat barnomsorgsgarantin alla månader. År 2012 förväntas ett behov av ytterligare ca 150 platser, vilket enligt nämndens bedömning kommer att tillgodoses genom bland annat nya kommunala och fristående förskolor.

Related documents