• No results found

Nämndens verksamhetsområden

In document Protokoll BIN 2013-03-05 §§ 13-26 (Page 29-57)

Bildningsnämnd och administration Driftredovisning

Tkr och löpande priser

2010 2011 2012

Ny lednings- och enhetsorganisation beslutas läsåret 2013/14 inom grundskola/förskola med tre geografiska "team", med syfte att förenkla, effektivisera och utveckla verksamhet-erna utifrån ett barn/elev perspektiv.

Barnomsorgsadministratör flyttas från ekonomi till bildningsförvaltningen.

Klagomålsrutiner fungerar väl och få anmälningar till skolinspektionen tyder på ett gott proaktivt arbete ute på enheterna.

Tjänstegarantier

Tjänstegaranti Måluppfyllelse

Vi besvarar inkomna ärenden inom fem arbetsdagar. Om ärendet kräver längre handläggning meddelar vi detta med uppgift om vem som handlägger ärendet (gäller ej fasta bidrag)

Uppnått All behandling av fasta bidrag skall vara klar för utbetalning senast 30

dagar efter sista ansökningsdag (utom lokalt aktivitetsstöd) under för-utsättning att nödvändiga handlingar inkommit i tid

Uppnått Uppgifter om föreningars arrangemang m.m läggs ut på vara

kom-muns hemsida under förutsättning att vi fått uppgifter om arrange-manget

Uppnått Minst en gång per år inbjuds föreningslivets representanter till

inform-ations- och diskussionsmöte Uppnått

Bildningsnämnd, Årsredovisning 2012 29(57)

Förskola, förskoleklass och skolbarnomsorg

Driftredovisning

Tkr och löpande priser

2010 2011 2012

2012 avsatte Bildningsnämnden extra resurser, 1 500 tkr till en högre personaltäthet för 1-3-åringar.

Den pedagogiska tätheten är 6,2 inskrivna barn/personal jmf med riket 5,3

Snittiden för barns vistelse i förskolan fortsätter att öka och är för 2012 30,7 tim/vecka jämfört med 2011 30,2 tim/vecka.

I januari öppnade ytterligare en förskoleavdelning i tillfälliga lokaler på Torsgårdsskolan och tillhör Torsgårdens förskola.

Under året har det varit stort tryck på platser i centralorten, vilket inneburit att föräldrar erbjudits plats på ytterförskolorna i väntan på plats i Vara tätort.

Nätverkande(förskola och fritids) kring läroplan förskolan11, digitala verktyg och Vara lyfter skolan har genomförts.

En ny skolområdesorganisation har beslutats och kommer att träda i kraft ht 2013. Skol-områdena är indelade i team för att öka samverkan.

Pedagogisk omsorg har erbjudits i samma omfattning som tidigare.

Under hösten har friförskolan Solgården på försök erbjudit nattbarnomsorg i liten skala.

Beslut om utbyggnad av Räfsans förskola i Kvänum har tagits. Lokalerna tas i anspråk 2014.

I oktober startade Jung friförskola med plats för 20 barn.

Tjänstegarantier

Tjänstegaranti Måluppfyllelse

Vi ger er saklig information om våra olika barnomsorgsformer så att ni

därigenom har valmöjlighet Uppnått

Vi kontaktar er inom fem arbetsdagar efter det att ansökan mottagits Uppnått Vi erbjuder barnomsorgsplats inom fyra månader efter det att ansökan

mottagits. Om platsen inte är den mest önskade har ni förtur för om-placering till den barnomsorgsplats ni föredrar

Uppnått Ni och ert/era barn får en kontaktperson på den enhet där ert/era

barn vistas Uppnått

Bildningsnämnd, Årsredovisning 2012 30(57)

Tjänstegaranti Måluppfyllelse

Utvecklingssamtal tillsammans med er kontaktperson erbjuds en gång

per år Uppnått

Kvalitet och prestationer

2010 2011 2012

FÖRSKOLA

Antal inskrivna barn 1 - 5 år 656 698 707

Andel (%) inskrivna barn av samtliga 1 - 5 år 88 91 88

Andel (%) inskrivna barn i enskild regi 17 17 18

Antal inskrivna barn/avdelning 19 19 19

Andel (%) årsarb m ped högsk.utb. 67 72 67

Tkr och löpande priser

2010 2011 2012

Elevhälsans underskott på 1 139 tkr som består av tilläggsbelopp till elever i behov av ex-traordinärt stöd ingår här.

Viktiga händelser

I den nya läroplanen, Lgr 11, är bedömning för lärande (formativ bedömning) en väsentlig del för att stimulera elevernas lärande. Under 2012 har lärarna i åk 1 - 6 deltagit i Skol-verksprojektet "Entreprenöriellt lärande genom formativ bedömning", och projektet har utvecklats till konstruktiva nätverk kring de förmågor som läroplanen föreskriver att ele-verna ska tillskansa sig för att kunna få sammanhang med sina kunskaper: analytisk

för-Bildningsnämnd, Årsredovisning 2012 31(57)

måga, kommunikativ förmåga, metakognitiv förmåga, förmåga att hantera information och begreppslig förmåga: The Big Five. The Big Five är framarbetat av Göran Svanelid, lärarut-bildare. Många lärare har hållit sig àjour med denna utveckling genom diskussioner på fa-cebooksidan The Big Five. Mall för den individuella utvecklingsplanen har utarbetats av pedagoger, utifrån förmågorna och spridits och diskuterats med kolleger i kommunen.

Ett digitalt pedagogiskt verktyg, EdWise, har upphandlats för att förenkla arbetet för barn/elever och lärare i grundskolan med individuell utvecklingsplan, skriftliga omdömen, formativ bedömning, utvecklingssamtal. EdWise kommer också att ge föräldrarna en större möjlighet att kunna följa sina barns lärade och utveckling och kunna ha en kontinuerlig och enkel kontakt med skola/lärare. En EdWise-pedagog på 20% har anställts för att driva im-plementeringen av verktyget på skolorna. EdWise-pedagogen har under ht -12 träffat re-presentanter från alla grundskolor och förslag på gemensamma mallar för individuell ut-vecklingsplan, att lägga i EdWise, har diskuterats fram.

För att stärka likabehandlingsarbetet har två pedagoger anställts, 25% vardera, för att kart-lägga och stödja enheternas arbete med likabehandling. Tjänsterna finansieras av den ide-ella föreningen "Våra älskade barn"

En ny mall för kvalitetsuppföljning färdigställdes under våren och sjösattes inför läsåret 2012/13, för att förenkla dokumentation och underlag av det systematiska kvalitetsarbetet i förskola, fritids och skolan. Under ht -12 har enheterna satt sig in i mallen för att kunna använda den fullt ut under 2013.

Fr.o.m. ht -12 sätts betyg i åk 6. Rektorer och lärare har under hela 2012 förberett detta myndighetsutövande genom deltagande i Skolverkets betygskonferenser och i skolnätverks-träffar i kommunen; både enhetsvis, enhetsöverskridande och ämnesvis. Vid skolnätverks-träffarna har berörda lärare diskuterat bedömning utifrån den nya betygsskalan, A - F. Det är ett omfat-tande uppdrag, då få lärare på mellanstadiet tidigare satt betyg, skolan har en ny läroplan och betygsskalan är ny.

Bildningsförvaltningen har sökt medel från Skolverket för att utveckla undervisningen i matematik- och svenskämnet: Läsa, skriva, räkna-projekt och blivit tilldelat 350 000 kr.

Målet är att öka måluppfyllelsen och syftet är att förbättra undervisningen utifrån resultat på de nationella proven. Lärare från alla enheter och stadier i grundskolan har under ht -12 träffats för att kartlägga undervisningen, analysera och arbeta fram åtgärder, samt deltagit i föreläsningar och läst relevant pedagogisk litteratur.

En kartläggning av behörighet hos kommunens förskollärare och lärare utifrån den reform riksdagen införde 2011 att införa legitimation för förskollärare och lärare, för att vara in-förd fullt ut 2015, har genomförts. Ett fåtal lärare är obehöriga och några av dessa har på-börjat studier. Några lärare har kompletterat sin utbildning för att få ut sin examen. Dis-kussioner har under året förts kring utmaningar för små enheter att klara samtliga ämnes-behörigheter.

Bemanningen av organisationen för läsåret 2012/13 och läsåret 2013/14, har byggt på kart-läggningen. Översyn av tjänstefördelning på och mellan enheterna har gjorts för att säker-ställa enligt reformen och för att elever ska få undervisning av lärare med den bästa ämnes-didaktiska kompetensen.

Ett flerårigt partnerskapsutbyte med Srikakulam, Indien, finansierat av SIDA, avslutades under vt -12. Projektgruppen har bestått av lärare, åk 4 - gymnasiets år 3, och utvecklings- och projektledare från Vara och Srikakulam. Mål för projektet har för Varas del varit att öka måluppfyllelsen i matematik och för Srikakulam att få fler barn/unga att stanna i ut-bildning. Syftet för båda länderna har varit att utveckla undervisning. En vecka i januari 2012 besökte projektgruppen från Vara Srikakulam för att på skolor observera

undervis-Bildningsnämnd, Årsredovisning 2012 32(57)

ning och ha pedagogiska samtal med indiska kolleger, samt att gemensamt avsluta partner-skapsutbytet. Projektet är redovisat till och godkänt av SIDA. Resultat av projektet är undervisningsmetoder för att öka elevers förståelse och kunskap i t ex begreppsbildning, fler gemensamma och mer strukturerade genomgångar och att lärarna har högre förvänt-ningar på eleverna. En vinst av projektet är att lärare i större utsträckning ser möjligheter i att samarbeta i nätverk över enhetsgränserna.

Den organisation för samverkan kultur - skola, Kulturpedagogen, som sjösattes ht - 11 har under 2012 resulterat i att en skola i samarbete med Kultur i Väst ska arbeta med den s k Hörlursriggen. Ett kommunövergripande Skapande skola-projekt (Statens Kulturråd) har initierats för ansökan om en satsning - "Hela skolan sjunger" i samarbete med Vara Kon-serthus.

Ny lednings- och enhetsorganisation införs fr.o.m. läsåret 2013/14 och strategiska förbere-delser har påbörjats. Målet med den nya organisationen är att rektorer/förskolechefer och lärare arbetar allt mer i team för att förenkla, effektivisera och utveckla.

Vid chefsutvecklingsdagar, våren 2012, väcktes idén om att stärka skolans professionalitet och att förändra den mörka mediabilden av skolan. Idén har under ht -12 utvecklats till en massiv insats "Vara lyfter skolan" som sker i början av 2013 och har planerats och förank-rats på enheterna, hos föräldrar, i näringslivet, hos politiken och kommunledning. Under hösten 2012 har en styrgrupp, med förvaltningschef, tre rektorer och utvecklingsledare, haft planeringsmöten och genomfört träffar med lärarrepresentanter från alla enheter och verksamheter och träffar med elevrepresentanter från alla enheters elevråd. Responsen har varit mycket positiv från alla led. Idén har också spridits i sociala medier och till andra kommuner.

Tjänstegarantier

Tjänstegaranti Måluppfyllelse

Utvecklingssamtal med elev och förälder tillsammans med ansvarig kontaktlärare genomförs en gång per termin. Utvecklingssamtalet ska dokumenteras och följas upp vid kommande utvecklingssamtal. Föräl-der och elev ska i god tid ha möjlighet att ta del av frågor som tas upp vid samtalet

Uppnått

Elever som riskerar att inte uppnå godkända betyg i kärnämnena

ma-tematik, svenska och engelska erbjuds möjlighet till extra stöd Uppnått Du får en näringsrik och vällagad lunch där grönsaker serveras

daglig-en. Lunchen ger 1/3 del av dagsbehovet av näring och energi Uppnått

Vid medicinska skäl serveras specialkost Uppnått

Kvalitet och prestationer

2010 2011 2012

Bildningsnämnd, Årsredovisning 2012 33(57)

Åk 3 matematik - delprov, antal elever med godkänt resultat Antal elever

Åk 3 svenska - delprov, antal elever med godkänt resultat Vara Riket

Antal elever 153 A Muntlig

uppgift 95,4 97,4

B Läsning

skönlitteratur 95,4 95,3 C Läsning

interpunktion 86,8 89,8 G Skriva

läsligt 82,2 87,0

H

Skrivupp-gift beskri- 80,6 84,7

Bildningsnämnd, Årsredovisning 2012 34(57)

Redovisning av nationella prov åk 6

Svenska Vara Riket

Antal elever 127

A Samtala och redogöra

(muntligt) 96,3 93,4

B/C Läsförståelse 97,1 92,7

D Skrivuppgift, berättande

text 92,6 87,3

E Skrivuppgift,

argumente-rande text 93,4 86,9

Andel (%) som uppnått krav-nivån i samtliga delprov i svenska

88,8 82,1

Matematik Vara Riket

Antal elever 127

A Geometri, plangeometriska figurers egenskaper, area, omkrets (muntligt)

93,6 91,1

B Taluppfattning och tals användning, algebra, geometri, problemlösning (utan mi-niräknare)

87,9 84,3

C Taluppfattning och tals användning, algebra, geometri (utan miniräknare)

96,5 89,4

D Taluppfattning och tals användning, sannolikhet och statistik, samband och föränd-ring, problemlösning (med miniräknare)

92,9 81,1

Andel (%) som uppnått krav-nivån i samtliga delprov i ma-tematik

86,4 78,6

Engelska Vara Riket

Antal elever 127

Bildningsnämnd, Årsredovisning 2012 35(57)

Svenska Vara Riket

A Formulera sig och

kommu-nicera i tal (muntligt) 92,2 88,4

B Läsförståelse och

hörförstå-else 88,7 89,5

C Formulera sig och

kommu-nicera i skrift 91,5 86,8

Andel (%) som uppnått krav-nivån i samtliga delprov i eng-elska

89,1 86,9

Terminsbetyg åk 6

Ämne A B C D E F -

Redovisning av betyg per ämne åk 9

Andel (%) elever som erhållit visst betyg eller ej nått målen i ämnet

Antal elever Totalt

Ämne G VG MVG Ej nått målen

Bild 179 46,4 44,1 5,6 3,9

Engelska 179 49,2 31,8 12,3 6,7

Hem o konsu- 179 56,4 32,4 7,8 3,4

Bildningsnämnd, Årsredovisning 2012 36(57) Andel (%) elever som erhållit visst betyg eller

ej nått målen i ämnet

Redovisning av nationella prov åk 9

Andel (%) av elever som gjort delprovet

Ämne Antal

Behörighet till gymnasieskolan

Svenska Andel (%) behöriga till högskoleförberedande program

Högskoleförberedande program

Yrkesprogram Estetiskt program

Bildningsnämnd, Årsredovisning 2012 37(57) Svenska Andel (%) behöriga till högskoleförberedande program

program Samtliga

elever 183 88,0 86,9 85,8 85,2 12,0

Flickor 84 89,3 88,1 86,9 86,9 *

Pojkar 99 86,9 85,9 84,8 83,8 13,1

*Ej tillgång till uppgiften p.g.a för litet statistiskt underlag

Analys

I åk 3 är resultaten för Vara under riksgenomsnittet i både svenska och matematik; dock betydligt under i matematik. Viktigt är, för att elever ska nå sin fulla potential, att eleverna i tidiga åldrar får en undervisning som efter grundskolans åk 9 ger dem behörighet till gym-nasiet. Insatser för att stärka undervisning och elevers resultat i matematik och svenska är det Skolverksprojekt, "Läsa, skriva, räkna", som flera lärare från åk 1 - 9, alla skolenheter, har deltagit i. I projektet har lärarna, både stadievis och årskursövergripande, djupanalyserat de nationella proven, för att utifrån det finna orsaker till elevers systematiska felinlärning och förändra undervisning och metoder. Kontakt är knuten med Göteborgs universitet och ett tjugotal lärare i kommunen ingår i ett forskningsprojekt om matematikmetodik.

Ett samarbete med skolor i Norge och Danmark är initierat, där undervisning om matema-tik och läsförståelse står i förgrunden och där s k gråzonelever (elever som ej har special-undervisning, men har svårigheter med inlärning och lätt hamnar i skymundan i klassrum-met) ska kartläggas. Projektet riktar sig mot åk 4-5, då det är dokumenterat att många elever tappar studiemotivation just i dessa årskurser.

I åk 6 ligger Vara över riksgenomsnittet, vad gäller de nationella proven.

Det är första gången betyg i åk 6 redovisas och man kan ana en försiktighet, då de flesta elever fått betyget E (godkänt) i de allra flesta ämnen.

Ca 12 % av eleverna i åk 9 är inte behöriga till gymnasieskolan, vilket är ett tjugotal elever.

Ovanstående insatser riktar sig mot att fånga upp dessa elever, framför allt på ett tidigare stadium.

Gymnasieskola

Driftredovisning

Tkr och löpande priser

2010 2011 2012

Lagmansgymnasiet visar ett underskott på 3 249 tkr. Efter vårterminens slut gick de sista

Bildningsnämnd, Årsredovisning 2012 38(57)

eleverna ut restaurangprogrammet, fordonsprogrammet och handels- och kontorspro-grammet. En anpassning av organisationen har pågått under hela året.

Viktiga händelser

Hälsodag januari 2012. I stället för en traditionell friluftsdag där hälften av eleverna brukar delta satsades på att ta hit en föreläsare som pratade mer allmänt om hälsa. Denna person blev Paolo Roberto som gjorde en formidabel succé bland eleverna.

Resultaten för slutbetyg för elever i avgångsklasser på yrkesprogram, har förbättrats kraf-tigt.

En förbättring ht 2012 var att 50% av Vara kommuns elever valde Lagmansgymnasiet.

Kundundersökningen visar goda resultat/förbättringar gällande elevers trivsel och förvänt-ningar på utbildningen. 92% av årskurs ett eleverna kan tänka sig att rekommendera skolan till andra.

Skolgång för ensamkommande flyktingungdomar har startats.

Från höstterminens start hade samtliga elever på skolan tillgång till en egen dator.

Sakta men säkert börjar också pedagogiken att anpassas efter detta. Ett par kompetensut-vecklingsdagar med både intern och extern input har genomförts.

Ett antal studieresor utomlands för elever i årskurs 1 har genomförts. Resmål detta år bland annat Rom, London och Krakow. Kvaliten på dessa resor har ökat eftersom skolan ställer högre krav på programmet avseende studiebesök för eleverna.

Skolans idrottsförening har startats på nytt och har lyckats få fart på verksamheten. Föru-tom att delta i allehanda Skol-SM (fotboll, futsal, innebandy och ishockey) arrangerades också en "Julcup" i futsal där hela 14 lag ställde upp och övriga elever utgjorde publik.

Kvalitet och prestationer

2010 2011 2012

Antal elever i vara gymnasieskola 634 584 441

varav interkommunala elever 234 215 141

Elever från Vara i vara gymnasieskola 400 369 300

Antal elever från Vara kommun i interkommunal

gymnasieutbildning 309 333 333

Antal elever från Vara kommun i

gymnasieutbild-ning 709 712 633

Bildningsnämnd, Årsredovisning 2012 39(57)

Medvetet strategiskt arbete med höga förväntningar på eleverna för att höja de yrkesförbe-redande programmens resultat, har givit god effekt. Flertalet program ligger över rikssnittet.

Lärcentrum

Driftredovisning

Tkr och löpande priser

2010 2011 2012

Stora förändringar har skett inom vuxenutbildningen då samtliga kursplaner är nya och ett

Bildningsnämnd, Årsredovisning 2012 40(57)

nytt betygssystem har införts. Förändringen trädde i kraft 1 juli. Kursplaner och betyg är nu desamma som ungdomsgymnasiets. Vuxenutbildningarna i Skaraborg arbetar tillsammans och en gemensam kompetensutvecklingsdag för de anställda genomfördes med fokus på betyg och bedömning och vidare har ett antal grupper bildats för att diskutera innehåll och konsekvenser av förändringarna.

Möjligheterna att anordna yrkesutbildning har minskat i takt med att de statliga bidragen blivit lägre. Staten har också minskat sina anslag till universitet och högskolor vilket gjort det svårare att få ta del av deras utbud via distans.

I början av året övergick ansvaret för flyktingars SFI-undervisning till Vara Lärcentrum och under året har 37 personer deltagit i undervisningen. Enligt etableringslagen har flyktingar rätt till 60 timmars samhällsorientering på sina hemspråk och för att tillgodose den rätten har Skaraborgs kommuner gått samman. Vid Vara Lärcentrum har samhällsorientering på arabiska ägt rum.

Vara Lärcentrum har deltagit i en rad aktiviteter och sammankomster med anledning av att Asko Appliances i Jung flyttar sin produktion till Slovenien. Koncept till två nya yrkesut-bildningar har tagits fram och Vara Lärcentrum har föreberett sig för möta ev. behov från de anställda.

En utbildning har påbörjats för personal inom vården som saknar formell undersköterske-kompetens men är anställda inom Vara kommun. Personalen validerar sina kunskaper och satsningen genomförs med hjälp av statliga medel, det s k Vårdlyftet.

Restaurang- och storhushushållsutbildningen har tidigare haft sin verksamhet förlagd till ungdomsgymnasiets lokaler i Vårdcentralen. Då ungdomsgymnasiet inte längre bedriver restaurangutbildning har vuxenutbildningen flyttat till undervisningsköket på Lagmans-gymnasiet. Det har inneburit en mera lättarbetad verksamhet med bättre möjligheter till metodmatlagning. Under senare delen av året har viss cateringverksamhet påbörjats.

Kvalitet och prestationer

2010 2011 2012

Heltidsplatser Sfi 20 30 60

Heltidsplatser gruv/gy 64 64 64

Deltagare Särvux 7 10 10

Deltagare högskolestudier distans i vara ca 90 ca 75 ca 30

Antal distanskurser/program, högskolan 12 5 3

Antal i övr utb.insatser med Lärcentrum 95 ca 100 ca 125

Antal företag i kontakt med Lärcentrum 40 40 ca 40

Bildningsnämnd, Årsredovisning 2012 41(57)

Särskola

Driftredovisning

Tkr och löpande priser

2010 2011 2012

Under året har beslut tagits om omorganisation av särskolan. Fr.o. m. hösten 2013 blir grundsärskola och gymnasiesärskola en enhet med en rektor. Planering inför omorganisat-ionen påbörjades under senare del av hösten 2012.

Grundsärskolan har tagit emot flera nya elever under året. Organisation, gruppindelning och fördelning av resurser har kontinuerligt setts över och förändrats. Arbetet med ökad integrering pågår ständigt. Nämnas kan att flera elever från grundsärskolan går in i försko-leklass och grundskolans grupper kontinuerligt. Det har också varit integrering i olika tema-arbeten, exempelvis "The blue orange" och elevens val. En studieresa till Stockholm ge-nomfördes under våren. Det var mycket uppskattat och befäste det man studerat innan resan.

På gymnasiesärskolan har arbetet fortskridit under året med individuellt anpassad undervis-ning, där varje elev har fått möjlighet att utvecklas i sin egen takt. Stor vikt har lagts vid kommunikation, ordlös såväl som verbal. Betonats har också stärkande av elevens själv-känsla och självständighet inför steget ut i samhälle och arbetsliv efter avslutad skolgång.

En viktig pusselbit i denna strävan har varit praktik på arbetsplatser (APU). Kontakt med arbetsförmedling etc. fortfar.

Två längre studieresor har under höstterminen genomförts av gymnasiesärskolan till bl a Universeum och Sjöfartsmuséet/Liseberg i Göteborg. Utflykter till mer näraliggande mål har också företagits såsom Hillet, Vara samhälle och friidrottsdag i Lidköping. Här har den pedagogiska betoningen lagts vid trygghet i mötet med omvärlden.

Kvalitet och prestationer

2010 2011 2012

Antal elever grundsär + träningsskola 21 19,5 24,5

Antal lärare/100 elever 23,4 21 24,2

Antal elever gymnasiesärskolan 11 7 7

Antal lärare/100 elever 22,3 31,8 49,8

Bildningsnämnd, Årsredovisning 2012 42(57)

Kulturskola

Driftredovisning

Tkr och löpande priser

2010 2011 2012

28/2-2012 Kulturskolan genomförde enligt traditionen sedan konserthusets invigning 2003 sin stora årliga temakonsert i konserthuset. Denna gång under temat "med pejl på TV" en föreställning som rönte stor uppskattning bland publiken och de medverkande barnen och ungdomarna. En förkortad skolföreställning framfördes dagen efter.

Under v. 23 genomfördes Kulturskolans vecka med ett flertal föreställningar av skilda slag (dans, musik och konstutställningar) i Vara och Kvänum.

Under v 49 och 50 genomfördes julprogram - föreställningar i Vara, samt juldanser för förskoleklass och årskurs 1 i kommunens samtliga skolor.

Kvalitet och prestationer

2010 2011 2012

Antal elever instrument/sång 281 235 234

Antal elever popgrupper 3 3 6

Tkr och löpande priser

2010 2011 2012

Verksamhetens

intäk-ter 726 673 600

Verksamhetens kost- -14 485 -14 748 -14 729

Bildningsnämnd, Årsredovisning 2012 43(57) Tkr och löpande priser nader

Nettokostnader -13 760 -14 075 -14 127

Budgetanslag 13 519 13 797 14 207

Viktiga händelser

2012 har varit ett intressant och händelserikt verksamhetsår för Kostenheten, de största händelserna har varit:

• Upphandling och införande av kostdataprogram AIVO, där vi säkerställer närings-riktigheten i vår måltidsplanering samt hantering av beställning och produktion

• Nytt tillagningskök på Levene skola startades i februari.

Kostenhetens personal har under året haft utbildningar för att utveckla de nya rutiner som genomförts, utbildningar i nya tillagningsmetoder och bakning för att öka utbudet samt i service och bemötande för att tillgodose våra kunders/gästers måltidsupplevelser.

Utifrån den gemensamma arbetsplanen har enheterna arbetat intensivt med att minska matsvinn, klimatanpassa matsedlarna samt sopsortera avfall på ett så miljövänligt sätt som det finns förutsättningar till i verksamheterna. Samordning med övriga verksamheter för att få gemensamma sopstationer pågår och fortsätter under 2013.

Arbetet med att förbättra samt utveckla matråd för att få eleverna mer delaktiga i

Arbetet med att förbättra samt utveckla matråd för att få eleverna mer delaktiga i

In document Protokoll BIN 2013-03-05 §§ 13-26 (Page 29-57)

Related documents