• No results found

Under året har Region Gotland tagit fram informationsmaterial i syfte att förhindra smittspridning, både i fysiskt och digitalt format.

Denna skylt sitter vid badplatsen vid Tingstädeträsk och uppmanar besökarna att hålla avstånd.

Foto: Region Gotland/Malin Ericsson

Här ges en övergripande bild av Region Gotlands nämnder och förvaltningars verksamhet. Information ges kring viktiga händelser, måluppfyllelse, ekonomi samt utveckling på sikt. Slutligen presenteras utvalda verksamhetsmått samt en övergripande bild av nämndens resultaträkning och medarbetarstatistik.

ÄMNDER OCH FÖRVALTNINGAR

Politikerorganisationen

REGIONFULLMÄKTIGES ORDFÖRANDE: INGER HARLEVI (M) REGIONSTYRELSENS ORDFÖRANDE: EVA NYPELIUS (C) REVISIONENS ORDFÖRANDE: MATS ÅGREN (S)

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDENS ORDFÖRANDE: GUNNEL LINDBY (C) PATIENTNÄMNDENS ORDFÖRANDE: BERIT CEDERGREN ONSJÖ (M) VALNÄMNDENS ORDFÖRANDE: ARNE JOSEFSSON (C)

Under begreppet politikerorganisationen redovisas det samlade resultatet för ansla-gen för regionfullmäktige, regionstyrelse, revision, överförmyndarnämnd, valnämnd och patientnämnd.

Resultatet för regionfullmäktige och re-gionstyrelsen har en tydlig koppling till pågående pandemi. Antalet ledamöter har reducerats på bland annat fullmäk-tigemöten. De digitaliserade mötena har även inneburit minskade reseersättningar.

I övrig har även anslaget för utbildning av förtroendevalda inte utnyttjats i budgete-rad omfattning. Till detta kommer att övri-ga kostnader i huvudsak rese- och represen-tationskostnaderna blivit lägre än tidigare år. Vad gäller överförmyndarnämndens re-sultat så förklaras det i huvudsak av lägre kostnader för arvoden till ställföreträdare då antalet ärenden som betalas av Region Gotland har minskat. Övriga uppvisar i princip balans mot budget.

REGIONENS

FÖRTROENDEVALDA REVISORER De förtroendevalda revisorernas upp-drag är definierat i kommunallagen och innebär att årligen granska verksamheten och pröva ansvarstagandet i styrelse och nämnder. Revisorerna ska dessutom utta-la sig om detta i revisionsberättelsen till regionfullmäktige.

Revisorernas arbete präglas av integri-tet och oberoende. Därför väljer reviso-rerna självständigt vilken verksamhet som ska granskas och hur det ska ske. De för-troendevalda revisorerna är ingen nämnd eller styrelse, utan var och en har rätt att ha en egen uppfattning i ansvarsfrågan.

Revisorerna är 9 till antalet och har under året biträtts av revisorer från PwC.

Under 2020 uppgick kostnaderna för regi-onens revision till 3 764 tkr och redovisar ett överskott om ca 70 tkr. Den positiva budgetavvikelsen beror i sin helhet på se-narelagd revisionsplanering och att delta-gande i konferenser, erfarenhetsutbyten och studiebesök inte varit möjliga att ge-nomföra som följd av rådande pandemi.

Följande granskningar har bildat un-derlag för bedömningen 2020. Gransk-ning av årsredovisGransk-ningen, delårsrapport och grundläggande granskning för samt-liga nämnder. När det gäller granskning av den interna kontrollen, system, rutiner och att redovisning överensstämmer med lagstiftning och god redovisningssed har följande granskningar genomförts; regio-nens lönehantering, patientavgifter inom hälso- och sjukvård, köp och planering av verksamhet såsom utomlänsvård, hem-tjänst och särskilt boende samt förskola och skola. Vidare har regionens finans-verksamhet varit föremål för granskning.

I syfte att bedöma så väl verksamheter-nas ändamålsenlighet som den interna kontrollen har ytterligare fördjupade granskningsinsatser genomförts.

Dessa granskningar har omfattat; re-gionstyrelsens mål- och budgetprocess på regionövergripande nivå och hälso- och sjukvårdens ekonomistyrning, regionens arbete med personal- och kompetensför-sörjning samt implementeringsprocessen för nya läkemedel i vården.

Vidare har en uppföljande gransk-ning genomförts tillsammans med an-dra regioner avseende hur de nationella invånartjänsterna 1177 implementerats.

Bygglovsprocessen har granskats ur såväl myndighetsperspektiv som serviceper-spektiv och hantering av allmänna hand-lingar avseende registrering och utläm-nande har varit föremål för granskning liksom regionens förebyggande arbete mot mutor vid inköp och upphandling.

Revisionsrapporterna återfinns i sin helhet på regionens webbplats och en sammanfattning av granskningsresul-tatet finns i revisionens redogörelse som bifogas revisionsberättelsen.

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Enligt lag ska det i varje kommun finnas en överförmyndare eller en överförmyn-darnämnd. Region Gotland har sedan 1 januari 2007 en överförmyndarnämnd.

Överförmyndarnämnden ska efter ansökan eller anmälan utreda behov av god man, för-valtare eller förmyndare för personer som av olika anledningar inte kan förvalta sin egendom, föra sin talan och tillvarata sina rättigheter. Överförmyndarnämnden an-svarar därefter för tillsyn över förmynda-res, förvaltares och gode mäns förvaltning.

Överförmyndarnämnden utövar också viss kontroll över föräldrar som har barn under 18 år. Kontrollen gäller i första hand de barn som äger tillgångar över 8 prisbas-belopp. Nämnden utser även god man för ensamkommande barn som anländer till Gotland efter anvisning av Migrations-verket eller som kommer till Gotland efter placering av annan kommuns socialtjänst.

Viktigare händelser

En motion har inkommit och väckt frå-gan om att utreda huruvida överförmyn-danämnden ska fortsätta att existera i sin nuvarande form eller om man ska övergå till att ha en överförmyndare igen. Motio-nen är under behandling. Digitaliserings-processen och initierandet av e-arkiv av överförmyndarnämndens verksamhet är påbörjade i enlighet med det remissvar till regionstyrelsen som skickades in till Regi-on Gotlands digitaliseringsgrupp.

Måluppfyllelse

Målet att samtliga årsräkningar ska vara granskade innan 31 augusti 2020 upp-nåddes. E-post besvarades inom angi-ven tidsram men på grund av pandemin stängdes besökstiden från och med den 24 november och samtidigt bestämdes att kansliet inte skulle ta emot bokade besök eller ha utbildningar på plats. Handlägg-ningstiderna slutade på cirka 107 dagar vilket överskred målet på 70 dagar. Orsa-ken är en ökad arbetsbelastning samt hög personalomsättning på kansliet. Resultaten från den kundenkät som genomförts visar särskilt goda resultat gällande bemötande och tillgänglighet.

RESULTAT 2020, mnkr

Regionfullmäktige +0,8

Totalt resultat +4,0

ÄMNDER OCH FÖRVALTNINGAR Utveckling på sikt

På grund av den personalvolym kansliet har idag och med hänsyn till den rådan-de arbetssituationen kan överförmyn-darnämnden inte se att personalen ska kunna genomföra den påbörjade digitali-seringsprocessen i den takt som förslaget anger. Behovet av ställföreträdare är vidare fortsatt stort vilket innebär att ytterligare resurser behöver läggas på rekrytering och kompetensutveckling av ställföreträdare.

PATIENTNÄMNDEN

Patientnämnden har fyra huvuduppgifter:

• Stödja och hjälpa patienter och närstående med klagomål på vården.

• Bidra till kvalitetsutveckling och hög patientsäkerhet i vården

• Bidra till att verksamheterna anpassas efter patienternas behov och ningar, det vill säga bidra till ökad personcentrering i vården.

• Ge tvångsvårdade patienter möjlighet att få en stödperson.

Viktigare händelser

Pandemin har påverkat verksamheten på olika sätt. Informationsmöten har fått stäl-las in. Fysiska besök på kansliet har undvi-kits. Stödpersonernas kontakt med patien-terna har huvudsakligen skett per telefon.

Antalet ledamöter på sammanträdena be-gränsades initialt för att senare övergå till di-gitalt deltagande. Kanslipersonal har hospi-terat i vården med syfte att hjälpa till om behov uppstår. Tjänsteresor har ställts in.

Måluppfyllelse

Patientnämnden bidrar, genom sin rappor-tering och återkoppling till vårdens kvali-tetsutveckling och ökad patientsäkerhet.

Vården anpassas efter patienternas behov och förutsättningar. Under 2020 inkom 255 klagomål på vården. Det är något färre än föregående år. Av dessa var 22 relatera-de till panrelatera-demin. Unrelatera-der året har patient-nämnden bidragit till ökad måluppfyllelse inom målet Alla som nyttjar Region Got-lands tjänster kan vara medskapande och blir respektfullt bemötta. Nämnden upp-visar ett plusresultat på 0,2 mnkr. Detta beror huvudsakligen på pandemins på-verkan samt att verksamheten, under året, inte varit fullt bemannad.

Utveckling på sikt

Processerna för klagomåls- och stödper-sonsärenden ska digitaliseras samt förbe-redas för e-arkivering. Arbetet med detta har påbörjats genom förstudier inför byte av handläggningssystem. Digitaliseringen kommer att underlätta och effektivisera arbetet med klagomåls- och stödpersons-ärenden framåt.

VALNÄMNDEN

Kommunen är skyldig att genomföra de allmänna valen till riksdag, kommun-fullmäktige, delegatsval till Europaparla-mentet samt eventuella folkomröstningar.

Valnämnden och dess kansli har till upp-gift att bland annat förordna röstmottaga-re, skaffa vallokaler och förtidsröstnings-lokaler, samt tillhandahålla valmaterial till förtidsröstning och vallokaler. 2020 var inget valår och valnämnden har därför inte genomfört några sammanträden eller haft någon annan verksamhet.

Under året har även fullmäktige ställt om till digitala sammanträden. Inger Harlevi (M) är regionfullmäktiges ordförande och Lisa Tunegård arbetar som stadssekreterare i Region Gotland.

VERKSAMHETSMÅTT

PATIENTNÄMNDEN 2020 2019

Antal klagomål 255 266

varav

- klagomål relaterat

till pandemin 22

varav

- somatisk specialistvård 128 149

- psykiatri 23 26

- primärvård 77 70

- tandvård 13 9

- kommunal vård 11 8

- övrig verksamhet 2 4

- övrig vård 1 0

Antal tillsatta stödpersoner 2 5

ÖVERFÖRMYNDAR-NÄMNDEN 2020* 2019

Antal aktiva ärenden 970 742

varav

- god man ensam -

kommande barn 4 7

- särskild förordnad

vårdnadshavare 20 18

- förvaltare 97 94

- god man 613 621

Handläggningstid från inkommen ansökan till

yttrande, dagar 107 100

* Uppdaterat sätt att räkna antal aktiva ärenden sedan förutvarande år ( inkluderar numera övriga förmynder-skapsärenden).

RESULTAT-RÄKNING, tkr budget 2020 bokslut

2020 bokslut 2019 Verksamhetens

intäkter 0 137 1 563

Verksamhetens

kostnader -30 300 -26 426 -31 010 Verksamhetens

nettokostnader -30 300 -26 289 -29 447 Kommunbidrag 30 300 30 300 31 353 Årets resultat 0 4 011 -242

Budgetavvikelse 223

Foto: Region Gotland/Mattias Ahlgren

ÄMNDER OCH FÖRVALTNINGAR

Regionstyrelsen

ORDFÖRANDE: EVA NYPELIUS (C)

Related documents