• No results found

PwC

2. Näringslivsverksamheten i Vallentuna

2.1. Förutsättningar

Vallentuna har under många år haft en stark befolknings- och företagstillväxt.

Kommunen får en allt mer integrerad roll i den växande Stockholmsregionen. Goda kommunikationer finns idag till centrala Stockholm och Arlanda flygplats samtidigt som boendemiljön i kommunen är småskalig och varierad. Många nya företag som startar i kommunen är enmans- eller fåmansföretag i bostadsbebyggelsen. I

Vallentuna finns också en högt värderad natur- och kulturbygd med goda möjligheter till fritidsaktiviteter.

En del av de nya företag som etablerar sig i kommunen består av företag som flyttar ut från mer centrala delar av Stockholmsregionen till kranskommuner där

markpriser och hyror är lägre.

Antal verksamma företag i Vallentuna är idag 3 661 stycken, ingen ökning skedde under 2012. År 2002 fanns 2 724 företag i kommunen. Antal arbetstillfällen har under samma period ökat från 6 543 till 8 800 stycken. De tre största branscherna är verksamhet inom ”juridik, ekonomi, vetenskap och teknik”, ”byggentreprenörer”

samt ”handel”. Under 2012 nystartade 263 företag och 323 la ner vilket ger ett negativt netto på 60 företag. Cirka 10 500 personer pendlar ut från kommunen varje dag och cirka 2 800 pendlar in.

I det följande presenteras ett antal undersökningar som på olika sätt söker jämföra och ranka kommunerna avseende företagsklimat och förutsättningar för det lokala näringslivet. Det är viktigt att inse att en ranking är ett relativt mått på hur

kommunen placerar sig i förhållande till andra kommuner. Det är inte ett bra mått på kvalitet i verksamheter eller som ett sätt att mäta utveckling och förändring.

Detta eftersom en kommun kan förbättra sig i absoluta tal men ändå inte stiga nämnvärt i en ranking, eller t o m försämra sin placering. Risken är att rankingen ses som överordnat det faktiska resultatet (som ligger till grund för placeringen i rankingen).

2.1.1. Servicemätningar

I september 2013 presenterade Stockholm Business Alliance (SBA) sin senaste servicemätning av de deltagande kommunernas myndighetsutövning. I rapporten jämförs kommunerna inom SBA, och nationellt. SKL genomför motsvarande undersökning i övriga landet till de kommuner som inte ingår i SBA. SKL:s undersökning benämns Insikt, och är upplagd på samma sätt som SBA:s med samma frågor. Detta möjliggör jämförelser på nationell nivå när resultaten från SBA:s och SKL:s mätningar läggs samman. Undersökningarna omfattar följande fem myndighetsområden:

1. brandtillsyn

Näringslivsverksamheten

Företagare som haft ett ärende med kommunen inom ett eller flera av dessa områden har fått svara på en enkät med frågor om information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet samt med hjälp av tre frågor göra en helhetsbedömning av servicen i kommunen. Det är denna

helhetsbedömning som ligger till grund för måttet ”Nöjd-Kund-Index” (NKI).

Det genomsnittliga NKI-resultatet för samtliga deltagande kommuner inom SBA var 66, vilket är en försämring från tidigare mätning (NKI 67). Vallentunas NKI var 65, vilket innebar en förbättring jämfört med 2011 års mätning (NKI 58).

Vallentuna placerade sig på plats 130 nationellt (dvs när SBA:s och SKL:s undersökningar läggs samman), och på plats 37 bland de 51 kommunerna som ingår i Stockholm Business Alliance. Som jämförelse kan nämnas att NKI för grannkommunen Täby i SBA:s undersökning var 67 och för Upplands Väsby 70.

Enligt kommunfullmäktiges mål Kund/invånare/företag ska vara nöjda med den verksamhet och service som kommunen levererar ska NKI enligt SBA vara minst 75.

Detta innebär att kommunen ligger 10 enheter under målet 2013.

2.1.2. Svenskt Näringslivs undersökning 2013

Svenskt Näringsliv genomför varje år en företagsklimatundersökning. Företagare får betygsätta hur de upplever situationen för det egna företaget ur skilda aspekter.

Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. Den tyngst vägande delen i rankingen är företagens bedömning av ”Det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen”. Andra frågor är: ” Service till företagen, Tillämpning av lagar och regler, Konkurrens från kommunens verksamheter samt Tillgång på medarbetare med relevant kompetens”. Det är fem delfrågor om attityder och två infrastrukturfrågor. I rankingen vägs också strukturella förutsättningar för företagande i respektive kommun in.

I undersökningen 2013 hamnade Vallentuna på plats 68 av 290 kommuner.

Kommunen klättrade i och med detta från 2012 års ranking där man låg på plats 80. Grannkommunerna Täby och Upplands Väsby hamnade på plats 18 respektive plats 13 i mätningen år 2013.

2.1.3. Bygglovsalliansens kundundersökning 2012

2012 års resultat av Bygglovsalliansens kundundersökning (som visserligen vänder sig till såväl privatpersoner, byggherrar och företag) visar att Vallentuna är en av de kommuner som får lägst värden vad gäller kundernas nöjdhet med tydlighet i beslut, handläggarnas professionalitet och vägledning inför ansökan om bygglov.

Näringslivsverksamheten

Oktober 2013

Vallentuna kommun 7 av 14

PwC

2.2. Organisation och arbetsformer

Näringslivsfrågorna i kommunen är organiserade under Kommunikations- och marknadsavdelningen på kommunledningskontoret under kommunstyrelsen.

Kopplat till kommunstyrelsen finns Näringslivs- och planutskottet, vars ordförande är kommunstyrelsens ordförande. Inom Kommunikations- och

marknadsavdelningen arbetar kommunens näringslivschef vars uppdrag är att värna om de företag som finns samt få nya företag att etablera sig i kommunen.

Detta genomförs genom att lotsa nyföretagare rätt inom kommunen och genom att följa upp hur näringslivet i kommunen utvecklas samt att sprida information om detta.

För att utveckla näringslivsklimatet deltar näringslivschefen i ett antal nätverk, bland annat på Länsstyrelsen i Stockholms län, Sveriges kommuner och Landsting (SKL) samt Stockholm Business Alliance, som är ett partnerskap mellan 51

kommuner där fokus ligger på att attrahera utländska investeringar till regionen.

2.2.1. Näringslivsrådet

Näringslivsrådet ska fungera som ett rådgivande forum och består av

representanter från kommunen, näringslivsorganisationer och enskilda företagare.

Rådets uppgift är att främja näringslivets utveckling och tillväxt samt att samordna aktiviteter i kommunen och ta initiativ till olika utvecklingsprojekt, seminarier och näringslivsdagar. Rådet består av 18 personer, varav 8 politiker, näringslivschefen samt företag och näringslivsorganisationer. Ordförande är kommunstyrelsens ordförande. Kommunen är sammankallande och rådet träffas två gånger per år.

Träffarna hålls ofta ute på ett företag i kommunen.

I intervjuer med företagarrepresentanter framkommer att rådet främst är ett forum för informationsutbyte mellan kommun och företagare.

2.3. Styrdokument

Styrande för kommunens näringslivsverksamhet är dels den gemensamma Nordostvisionen för kommunerna i nordöstra Stockholm samt kommunens näringslivspolicy, översiktsplan samt detaljplaner. Mål för verksamheten finns också i nämndernas verksamhetsplaner.

2.3.1. Nordostvisionen

Nordostkommunerna i Stockholms län, dvs. Danderyd, Norrtälje, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker, har antagit en gemensam vision för att utveckla

regiondelen. Tidsperspektivet sträcker sig från 2010 till 2040. Visionen visar hur dessa kommuner gemensamt och var för sig tar sitt ansvar för tillväxten och vilka insatser detta kräver från andra ansvariga aktörer. Visionen antogs av respektive kommuns fullmäktige under våren 2012.

Kommunerna ska gemensamt verka för att 50 000 nya arbetstillfällen skapas i ett differentierat och expansivt näringsliv, att Nordostkommunerna utgör en

gemensam arbetsmarknad inom Stockholmsregionen samt att de tillsammans erbjuder bra etableringsmöjligheter för de flesta företag.

Näringslivsverksamheten

Oktober 2013

Vallentuna kommun 8 av 14

PwC

För Vallentuna innebär detta bland annat att befolkningen i kommunen ska öka från 30 000 till 45 000 invånare samt att arbetstillfällena i kommunen ökar från 8 000 till 15 000 fram till 2040.

2.3.2. Näringslivspolicy

Näringslivspolicy för Vallentuna anger inriktningen för kommunens

förhållningssätt i näringslivsfrågor och hur kommunen ska planera och arbeta med dem. Den beskriver även hur Vallentuna kommun ska medverka till

näringslivsutvecklingen lokalt och regionalt.

Som grund för policyn ligger kommunens fastställda vision Med det goda småstadslivet i en nära och högt värderad natur- och kulturbygd bidrar Vallentuna kommun till en växande och hållbar storstadsregion. Policyn utgår också från kommunens översiktsplan, Vision Stockholm Nordost samt den regionala utvecklingsplanen för stockholmsregionen (RUFS).

Kommunens ambition är att antalet små och medelstora företag ska öka för att möta den allt större befolkningens behov av arbetstillfällen, framförallt inom kunskaps- och högteknologiska verksamheter. Stora logistikanläggningar ska hänvisas till kommuner med bättre strukturella förutsättningar för detta.

Ambitionen är också ett ökat antal företag inom tjänstesektorn, service, handel och besöksnäring.

Detta ska enligt policyn uppnås genom att servicen till näringslivet ska präglas av effektivitet, rättsäkerhet, gott bemötande, hög tillgänglighet och god

kommunikation. Kommunen ska också arbeta aktivt för att skapa ett gott företagsklimat genom bland annat olika informationskanaler och

mötessammanhang.

Kommunens fysiska planering ska enligt policyn inriktas mot att förutsättningar för kunskapsföretag förbättras. Kommunen ska också ha en god framförhållning och attrahera nyetableringar och omlokaliseringar genom färdigställd mark. Enligt policyn ska kommunen också verka aktivt för utbyggnad av kommunikationer såväl inom regionen som till övriga världen via Arlanda.

Enligt näringslivspolicyn ska konkreta årliga mål för näringslivsverksamheten anges i kommunplan och verksamhetsplaner. Målen ska följas upp i tertialrapporter och årsredovisning.

2.3.3. Kommunplan 2013-2015

I tabellen nedan finns de mål kommunens plan fram till 2015 som berör näringslivsverksamheten

Mål Indikatorer

Kund/invånare/företag ska vara nöjda med den verksamhet och service som kommunen levererar

- Medborgarundersökning: SCB:s Nöjd-Medborgar-Index (NMI), Nöjd-Region-Index (NRI) och Nöjd- Inflytande-Nöjd-Region-Index (NII). Värden över rikets snitt.

- Nöjd-Kund-Index (NKI) enligt Stockholm Business Alliance (SBA) minst 75 (mäts

Näringslivsverksamheten

Oktober 2013

Vallentuna kommun 9 av 14

PwC

2013).

Alla som har behov av kommunens tjänster ska uppleva att det är enkelt, snabbt och smidigt att få sitt ärende behandlat.

- Ökad tillgänglighetsindikator.

- Tid från beslut till verkställighet, stickprov

Vallentuna kommun bidrar aktivt till en växande storstadsregion genom en god planering av bebyggelse,

infrastruktur, kommunikationer.

- Antal byggda bostäder, minst 300 stycken i genomsnitt per år.

- Årlig befolkningstillväxt +2 %.

- Årligt antal arbetstillfällen +2 %.

Vallentuna kommun ska på ett aktivt sätt attrahera kunskapsföretag och vara en företagsvänlig kommun.

- Nöjd-Kund-Index (NKI) enligt Stockholm Business Alliance (SBA) minst 75 (mäts 2013).

- Antal nystartade företag.

- Andelen kunskapsföretag i kommunen, årlig ökning (30 % år 2014).

Utveckling och förvaltning av

Vallentuna kommuns byggnads- och markinnehav ska hanteras så att värdet för kommuninvånarna ökar

- Framtagande av strategisk plan för Vallentunas byggnads- och markinnehav.

- Individuella affärsplaner för samtliga byggnader.

- Procentandel av den totala omslutningen för akutunderhåll ska minska.

- Långsiktiga underhållsplaner.

Näringslivsverksamheten

Oktober 2013

Vallentuna kommun 10 av 14

PwC

Related documents