• No results found

närmaste chef är öppen för återkoppling”

Respekt för mänskliga rättigheter

JÄMSTÄLLDHET, JÄMLIKHET OCH TILLGÄNGLIGHET Chalmers arbete med jämställdhetsintegrering har fortsatt under 2021. Prioriterade områden har fortsatt varit jämställ-da löner, jämställd rekrytering, nolltolerans mot diskrimine-rande beteenden samt att följa upp fördelning av interna och externa resurser med hänsyn till kön.

I och med pandemin har stora delar av verksamheten verkat på distans, vilket har påverkat möjligheten att genomföra vis-sa jämställdhetsinitiativ. Initiativ som kräver fysiska vis- sam-mankomster som olika typer av utbildningar och workshops har inte kunnat genomföras i samma utsträckning som plane-rat. Hur pandemin eventuellt har inverkat på jämställdheten är osäkert. Resultatet av årets medarbetarenkät visar inte på några större förändringar i jämställdhetsaspekterna gente-mot föregående år.

Jämställdhetsperspektiv integreras stegvis för chefer och led-are, exempelvis ingår kunskap om könsbundna mönster avse-ende beroavse-endeproblematik och våldsanvändning/-utsatthet i en chefsutbildning.

GENIE – CHALMERS JÄMSTÄLLDHETSSATSNING

Jämställdhetsprojektet Genie, Gender initiative for excellen-ce, som finansieras av Chalmers stiftelse, är ett tioårigt initia-tiv som startade 2019. Målet är att öka jämställdheten på Chal-mers, både vad gäller antalet lärare och forskare men även att påverka arbetsmiljö och kultur. Under 2021 har projektet bli-vit utvärderat av stiftelsen. Arbetet går enligt plan och under 2022 ska projektet integreras i ordinarie organisation.

Genie har bidragit med finansiering bland annat till anställ-ning av elva gästforskare, en professor, sex forskarassistenter, en doktorand och tre postdocs, finansiering av en docent-tjänst och medel till forskare för att bredda sin forskning.

I Genies öppna utlysning, som kombinerar vetenskaplig ex-cellens med en jämställdhetsaspekt, beslutade rektor att be-vilja medel för 30 olika projekt för att främja jämställdhet med en total summa av 23,4 miljoner kronor. Samtidigt har samtliga institutioner på Chalmers fått 2 miljoner kronor för

att använda till jämställdhetsarbete under en fem-årsperiod som följs upp av rektor under perioden. En utsedd Genie-re-presentant per institution har en tät dialog med Genies led-ningsgrupp och deltar i ett nätverk med de andra represen-tanterna för samverkan över institutionsgränserna. Rep- resentanterna får en specialutformad utbildning inom orga-nisatorisk kulturförändring.

Genies ledning har dessutom gett flera föreläsningar exem-pelvis för Knut och Alice Wallenberg stiftelse och andra läro-säten, deltagit på konferenser, skrivit artiklar och blogg-posts om initiativet och dess lärdomar samt blivit intervjuade i in-ternationell media.

LÖNEKARTLÄGGNING

Handlingsplanen för 2019 års lönekartläggning har löpt över tre år och inkluderat fem olika befattningar där lönegapet ska utjämnas. För att uppfylla lagkravet om en årlig lönekartlägg-ning samt utveckla arbetet kvalitetsmässigt har BESTA-klas-sificering införts på Chalmers, vilket var en del av handlings-planen för 2020 års lönekartläggning. BESTA-klassificeringen ska underlätta i arbetet att jämföra lönebilden mellan mans- och kvinnodominerade arbeten.

Ingen lönekartläggning har genomförts på grund av arbetet med personalneddragningarna.

STUDENTERNAS HÄLSA OCH SÄKERHET

Chalmers arbetar kontinuerligt med att utveckla sin verksam-het, för att se till att den är trygg och inkluderande för alla studenter. Arbetet sker framför allt via det systematiska ar-betsmiljöarbetet. Chalmers genomför en årlig enkät som syf-tar till att kartlägga studenternas upplevelse av studiemiljön.

Resultatet från undersökningen utgör grunden för Chalmers systematiska arbetsmiljö- och likabehandlingsarbete med fo-kus på studenter.

Studenternas arbetsmiljö har under 2021 påverkats av pande-min och övergången till distansundervisning. I 2021 års stu-dentbarometer uppgav 62 procent av de svarande att deras motivation hade påverkats negativt och 58 procent att deras mentala hälsa försämrats under pandemin. Den sociala

dis-MÅL OCH RESULTAT – HÅLLBART ARBETSLIV

Mål Indikator Resultat 2021

Alla chefer/ledare ska ha genomgått Chalmers

arbetsmiljöutbildning. Andel chefer som genomfört

arbets-miljöutbildning, totalt och per kön. Totala antalet chefer och ledare på Chalmers som genomgått utbildningen:

45 % har genomfört hela utbildningen.

7 % har genomfört ena delen av utbildningen.

Alla grupper i medarbetarenkäten (avdelningar/

enheter/program) ska ha möjlighet till tillräcklig återhämtning/tid för eftertanke.

Ökad andel anser sig ha tid för återhämtning, totalt och per kön (resultat av mätningar i medarbetarenkäten).

Andel anställda som anser sig ha tid för återhämtning:

2017: 60 % 2018: 62 %, 2019: 62 %, 2020: 65 %, 2021: 64 % Chalmers arbetar systematiskt och

förebyggande med en strävan att ständigt förbättra arbets- och studiemiljön.

Antalet arbetsskador, totalt och per kön för;

incidenter, dödsolyckor, olyckor, arbets-sjukdom och riskobservation.

Se tabell sid 51.

STYRDOKUMENT – SOCIALA OCH PERSONALRELATERADE FRÅGOR

Strategier, policys, styrdokument Resultat från policys Uppföljning Alkohol- och drogpolicy Tydliggör Chalmers förhållningssätt och ingår

i chefsutbildningen.

Chalmers code of conduct Uppförandekod som utgår från Chalmers värdeord. Uppföljning sker via medarbetarenkäten, samt via dialog i medarbetarsamtalet.

Informationssäkerhetspolicy Stickprov i organisationen genomförs årligen

Arbetsmiljö- och jämställdhetspolicy avseende studenter och anställda på Chalmers

Chalmers ambition och målsättning är att ha en hållbar

och jämlik arbetsplats. Mål och handlingsplan följs upp årligen av institutionsledningarna.

Föräldrapolicy Policyn understryker vikten av att respektera föräldraskap och möten rekommenderas att förläggs mellan klockan 09:00 och 16:00 för att underlätta föräldrars arbetsliv. Vid mötes-planering utanför dessa tider ska mötes-ordnaren säkerställa att tiden fungerar för alla delaktiga.

Uppföljning vid behov från arbetsgivarens eller medarbetarens sida.

Kommunikationspolicy Kontakter med media ska präglas av öppenhet och den interna kommunikationen ska främja delaktighet och samarbete i öppen dialog.

Ledarskapspolicy Chefens ansvar för arbetsmiljö samt stöd i medarbetar-

och budgetansvar förtydligas. Chefer får feedback vid medarbetarsamtal med egen chef samt feedback från medarbetarna i hens enhet/avdelning.

Språkpolicy Policyn anger att väsentlig information till medarbetarna ska finnas både på svenska och engelska, att med-arbetarna ska ges chansen att utveckla sina språ-kfärdigheter på båda språken samt att universitetet eftersträvar enkelhet och klarspråk i sin kommunikation.

En kontinuerlig översyn att viktiga dokument även finns översatta på engelska på Chalmers intranät.

Friskvårdspolicy Genom friskvårdspolicyn tydliggörs Chalmers önskan om att jobba förebyggande med hälsa. Chalmers erbjuder en timma varje vecka för friskvård under betald arbetstid.

Följs upp genom sjukfrånvaro, användning av friskvårdsbidrag och delaktighet i olika arrangemang inom området.

Riktlinjer för distansarbete för anställda

på Chalmers Riktlinjer för distansarbete ska finnas då Chalmers arbete delvis organiseras som distansarbete.

Riktlinjen tydliggör vad som gäller vid distansarbete;

arbetsgivarens ansvar kopplat till arbetsmiljö och försäkringar samt klargörande av medarbetarens ansvar.

Uppföljning sker löpande, vid årliga medarbetarsamtal eller vid behov från arbetsgivarens eller medarbetarens sida.

MÅL OCH RESULTAT – JÄMSTÄLLDHET, JÄMLIKHET OCH TILLGÄNGLIGHET

Mål Indikator Resultat 2021

Chalmers ska upplevas som en jämlik arbets plats oavsett diskrimineringsgrund som aktivt arbetar för att minska obalansen mellan könen i hela verksamheten.

I medarbetarenkäten ska gapet mellan män och kvinnor i upplevd jämlikhet (oavsett diskrimine-ringsgrund) minska. Minskningen får inte bero på att mäns upplevda jämlikhet minskar jämfört med 2015.

Upplevd jämlikhet för män: 2018: 85 %, 2019: 85 %, 2020: 85 %, 2021 86 % Upplevd jämlikhet för kvinnor: 2018: 78 %, 2019: 79 %, 2020: 80 %, 2021: 79 %

Högst 75 procent av dem som anställs på befattningar som kräver doktorsexamen ska vara män.

Statistik om anställningar från HR-avdelningen. 70 % av dem som rekryterats eller befordrats till tjänster som kräver doktorsexamen var män, vilket innebar att Chalmers klarade målet.

MÅL OCH RESULTAT – STUDENTERNAS HÄLSA OCH SÄKERHET

Mål Indikator Resultat 2021

Aktivt arbete för studenternas hälsa genom

systematiskt arbetsmiljöarbete. Uppföljning vid arbetsmiljöronder i studentmiljö. Alla ronder genomförda och alla iakttagelser korrigerade.

Alla studenter skall veta vad de skall göra vid

utrymning. Uppföljning kännedom utrymning, upplevelse att

campus är trygga, öppna och säkra i student-barometern.

63 % på nöjdhetsindex.

Studenterna ska uppleva campus som trygga,

öppna och säkra. Uppföljning av upplevelse av trygghet på

Chalmers i studentbarometern. 91 % på nöjdhetsindex.

tanseringen påverkade starkt och endast 24 procent ansåg att de hade möjlighet att hålla social kontakt med andra studen-ter. Många studenter har lyft behov av socialt stöd från sina studiekamrater för att klara av sina studier, både i form av socialt sammanhang, men även för att göra framsteg i det egna lärandet. Flera utbildningsprogram har gjort insatser för att motverka social isolation. Studentbarometern visar att oli-ka studentgrupper klarar av anpassningen till hemstudier och distansundervisning i olika grad.

Skillnaderna i män och kvinnors uppfattning om sin studie-miljö har minskat något, då männen tidigare år varit mer nöj-da med studiemiljön än kvinnorna. Männens nöjdhet har minskat på fler frågor i enkäten än den gjort för kvinnorna.

Minoritetsgrupper utifrån de övriga diskrimineringsgrunder-na visade en lägre nöjdhet på fler frågor jämfört med föregå-ende års resultat. Fler studenter (jämfört med tidigare år) har ansökt om pedagogiskt stöd till studenter med funktionsned-sättning.

Det första halvåret 2021 var det få studenter som anmälde trakasserier, diskriminering eller annat kränkande beteende via självrapproteringsverktyg ”Trygg på Chalmers”. Åter-gången till campusundervisning och ökad aktivitet i student-livet har ökat rapporteringen. Från januari till och med no-vember inkom ett 30-tal ärenden som rör studenter, där majoriteten har inträffat under höstterminen 2021.

Chalmers har inlett ett fördjupande arbetet kring Aktiva åt-gärder (Diskrimineringslagens kapitel 3) efter Diskrimine-ringsombudsmannens granskning av Chalmers arbete från 2018. En rad förändringar har gjorts och dokumentationen av åtgärder och systematiken ska fortsatt förbättras. Chalmers bedöms uppfylla kraven kring undersökning av risker och i samarbetet med studenter.

En satsning på att integrera jämställdhet, likabehandling och mångfald i utbildningarnas utformning och innehåll har in-letts under året. Syftet är att öka kvalitén på Chalmers grundutbildning då dessa aspekter tydligare integreras i ut-bildningsprogrammens mål och innehåll och ge alla studen-ter goda förutsättningar till lärande och känna sig inkludera-de i uninkludera-dervisningen. Målet är att utexaminerainkludera-de stuinkludera-denter ska ha den kompetens som krävs för att bidra till jämställd-het, likabehandling och mångfald i samhället som ledare och medarbetare.

Motverkande av korruption

Chalmers bedriver verksamhet inom ett brett fält av områden och har ett omfattande kontaktnät både i Sverige och interna-tionellt. Ett universitet är en i hög grad decentraliserad orga-nisation med ansvar fördelat på många medarbetare. Detta ställer höga krav på organisationens förmåga att dels arbeta med värderingar och attityder, dels på ett strukturerat sätt implementera och underhålla konkreta riktlinjer och kon-trollfunktioner integrerade i våra arbetsprocesser för att sä-kerställa ett sakligt och opartiskt agerande.

Med väl utformade processer som stöttar intern styrning och kontroll kan man hitta nya utvecklingsmöjligheter, reducera risken för oegentligheter samt stärka förtroendet för Chal-mers hos myndigheter och det omgivande samhället. Som ett led i detta har Chalmers tagit fram en policy mot korruption samt en uppförandekod. Chalmers tillhandahåller även se-dan ett antal år en interaktiv online-utbildning med huvud-syftet att ge alla medarbetare en grund att stå på i det före-byggande arbetet mot korruption och oegentligheter.

”Målet är att öka jämställdheten på