• No results found

Några regionexempel

För att ta del av framgångsfaktorer i regionernas arbete avseende produktivitet inom hälso- och sjukvården har vi haft kontakt med ekonomidirektörerna i Region Jönköpings Län, Region Dalarna och Västra Götalandsregionen. Det är tre regioner med generellt god produktivitet och med olikheter i struktur och förutsättningar. Region Dalarna utifrån sin struktur och sina förutsättningar med bl.a. geografisk gleshet och en hög andel äldre, Västra Götalandsregionen utifrån ett storregionperspektiv och Region Jönköpings län utifrån hur man kan utvecklas och lyckas utifrån generellt sett goda förutsättningar. Vi har försökt fånga vad som ligger bakom detta, vad gör de, hur gör de och vad finns att lära? Ja, det första att konstatera är att det inte finns någon mirakelmedicin att tillgå utan det är mer en kombination av utvecklingskraft, ledarskap och kultur. Här följer en kort sammanfattning av vad som framkom i intervjuerna.

Region Jönköpings län Vi lever visionen

Visionen ”För ett bra liv i en attraktiv region” är inte bara ord, det efterlevs i arbetet.

Region Jönköpings län levandegör visionen bland annat genom en kontinuerlig dialog i olika forum utifrån gemensamma bilder. Ett exempel på detta är ”Vad är bäst för Ester?” Det är ett förhållningssätt som innebär att kontinuerligt prata om och konkretisera visionen utifrån sina invånare, sina patienter och vad som är bäst för dom.

40 Kvalitet och ständiga förbättringar har ”kommit innanför skinnet” och präglar ledarskapet och våra värderingar

Region Jönköpings län har under lång tid haft ständiga förbättringar och kvalitet som strategi för visionen. Kopplat till visionen finns bland annat tretton värderingar, individperspektivet samt budget och verksamhetsplaner. Det är inte så mycket fokus på pengar och på

produktivitet i vardagen. Det ekonomiska tänkandet finns med från början, det kan ligga i de småländska generna. Genom att ha kvalitet som strategi, att göra rätt saker från början på rätt sätt, så får de ekonomin på köpet.

Närhet och enkelhet till invånarna och inom organisationen

Region Jönköpings län har en storlek som är ”lagom” i ett hälso- och sjukvårdsperspektiv, inte för stor, inte för liten. De har en enkel regionorganisation med en styrelse och tre nämnder. De har en tydlig målstyrning med dialogtillfällen mellan ledning och verksamhet, månadsuppföljning, delårsrapporter och årsredovisning. Regionen jobbar för närhet och enkelhet till varandra inom organisationen och till sina invånare. När det uppstår frågor och utmaningar i organisationen så hanteras det i nära dialog. När invånarna behöver hälso- och sjukvård är det också närhet i fokus utifrån förhållningssättet ”Vad är bäst för Ester?”.

Genuint engagerad politik

Den politiska ledningen är mycket engagerad i hela budget och uppföljningsprocessen – inte bara mål/mätetal utan även ned på aktivitetsnivå där bland annat produktiviteten är en viktig del. Politiken vill ha en hälso- och sjukvård i världsklass med en ekonomi i balans. De är noggranna att finansiella mål uppfylls och förstås. Egenfinansiering är gott exempel på mått som är enkelt att förstå. Stort fokus på ”God och nära vård” – hur får man till det på riktigt.

Västra Götalandsregionen Produktivitet mäts över tid

VGR använder flera mått på produktivitet, bland annat salstid för operationer och antal behandlingar per läkare. Produktivitetsindikatorerna är till för att varje sjukhus ska kunna analysera och jämföra sina egna siffror över tid. Indikatorerna används inte främst för att jämföra sjukhusen mellan varandra, utan ska användas för analys och jämförelser över tid inom respektive sjukhus.

Ekonomi har stort fokus i regionen

I regionen är det stort fokus på ekonomi i balans och har så varit under många år. I alla verksamheter och på alla nivåer pratas det ekonomi, och detta har gett resultat. VGR arbetar systematiskt när det gäller införandet av nya läkemedel i vården och detta har en

återhållande effekt.

Beställar-utförar-modell där alla vill leverera

VGR har geografiskt indelade sjukvårdsnämnder som beställer vård till sin befolkning.

Fullmäktige förmedlar medel till nämnderna utifrån behov som sedan beställer nämnderna vård av utförarorganisationerna. Det finns en kultur att leverera resultat och värna den egna verksamheten. Det kan ibland påverka möjligheten att se helheten, men det skapar också en stark prägel av att få så mycket volym som möjligt och leverera resultat.

41 Region Dalarna

Produktivitetsförbättringar handlar mer om dialog än produktionsplanering

Dialogen mellan olika delar av organisationen har varit avgörande för produktivitets-förbättringar, inte minst att dialogen kring ekonomi och verksamhet sker i ett gemensamt sammanhang. Som stöd för dialogen behövs bra faktaunderlag och det har Region Dalarna utvecklat senaste åren, t ex avseende DRG-poäng. Regionen har ett verktyg,

Ledningsportalen, som bland annat visar utveckling och nivåer kopplat till budget, rapporterad tid och kostnad per patient för olika verksamheter.

Det är inte antingen eller, det är både fokus på patienten och ekonomi i balans

Verksamheten har kvaliteten och patienten i fokus, och där kan produktivitet uppfattas som en ibland främmande och inte alltid välkommen fågel, men i realiteten finns inget motsatts-förhållande. Regionen har arbetat för en ökad acceptans att jobba med kvalitets- och kostnadsfrågorna samtidigt, det är inte antingen eller, det är både och.

Förhållningssättet minst lika viktigt som planering och struktur

En framgångsfaktor för stärkt produktivitet är ett systematiskt arbetssätt och ett

förhållningssätt som bland annat handlar om vilja att förbättra sig, hitta orsaker till varför det ser ut som det gör och att genomföra relevanta åtgärder. En annan framgångsfaktor är att de helt enkelt varit tvingade att jobba med produktivitet och att vara ännu mer kreativa utifrån deras tuffa ekonomiska läge.

Ständig förbättring

Region Dalarna har lyckats i sina produktivitetsambitioner men det innebär inte att allt är bra, de vill hela tiden förbättra sig. Det är fortfarande bristande kunskap om hur kostnaden ser ut i förhållande till vad det ger för patienten. Enbart en produktivitetsökning mätt i DRG kommer inte räcka för att möta framtidsutmaningarna, utan de behöver mer underlag för att lägga pengar på rätt insatser.

Viktigt med relevanta jämförelser

Vissa DRG finns inom flera verksamheter, t.ex. både inom barn och unga samt för vuxna. Här är det viktigt att jämföra barn och unga med barn och unga. Detsamma gäller palliativ vård.

Där ges ett annat behandlande enligt beslut. Men samma saker kanske görs på en

kirurgavdelning och blir då betydligt billigare. Palliativ verksamhet bör bli jämförd med andra verksamheter som har palliativt uppdrag.

42

Related documents