• No results found

NABC-modellen, utvecklad vid Stanford Research Institute, fungerar som ett stöd för att de- finiera en affärsidé. Namnet är en akronym som kommer av Need (behov), Approach (tillvä- gagångssätt), Benefit (fördelar), och Competition (konkurrens).

B.3.1

Need

Enligt en kartläggning av svenska folkets levnadsförhållanden år 2018–2019 hade 50,7% av de tillfrågade mellan 20–29 år, låt oss kalla dem unga vuxna, stövat i skog och mark mer än 6 gånger de senaste 12 månaderna. Denna procentsats kan jämföras med motsvarande andelar för samtliga åldersgrupper mellan 30–79 år, vilka alla låg mellan 56,7-69,7%. 4 En tidigare kartläggning, som dessutom dokumenterade inkomstnivå, visade även att det fanns ett samband mellan inkomst och friluftsaktivitetsfrekvens. Av de tillfrågade tillhörande den lägsta inkomsttertilen hade 37,7% varit ute i skog och mark mer än 12 gånger de senaste åren jämfört med 64,4% av de tillfrågade tillhörande den högsta inkomsttertilen [M2]. Avsaknad av utrustning är ett vanligt hinder för uteblivet deltagande i utomhusaktiviteter, detta enligt

Naturvårdsverkets nationella undersökning av svenska folkets friluftsvanor gjord år 2018 [M1]. Bland annat upplever sig 30,5% av de tillfrågade sakna utrustning för att kunna vara ute i skog och mark för att få en naturupplevelse, 43,7% saknar utrustning för att vandra i fjällen och 42,0% uppger att utrustningsbrist hindrat dem från att tälta/övernatta i naturen [M1].

Applicerar man samma tertilsindelning som ovan på Statiska centralbyråns statistik över för- värvsinkomst år 2015 ser man att individer tillhörande gruppen unga vuxna är överrepresen- terade i den lägsta inkomsttertilen. 26,0% av individerna tillhörande den lägsta inkomstter- tilen var unga vuxna i en mätning där andelen unga vuxna uppgjorde 16,4% av de över 2,3 miljoner observationerna.

Baserat på hypotesen att begränsande privatekonomi kan utgöra en tröskel för presumti- va friluftsaktiviteter genomfördes en marknadsundersökning där 81,6% av de 98 tillfrågade uppgav att skälet ”kostnad” var en anledning till varför de tillfrågade i dagsläget inte ägde den nödvändiga utrustningen för att utföra de friluftsaktiviteter som de var intresserade av att utföra. Här presenteras de tre populäraste aktiviteterna i fallande ordning med medföl- jande utrustning:

1. Vandra över dagen. I marknadsundersökningen ansågs vandrarskor, sittunderlag och stormkök behövas till denna aktivitet.

2. Paddla kajak. Utrustning som kopplades till denna aktivitet var kajak, flytväst och pad- del.

3. Längre vandring med övernattning i tält (3-7 dagar). Här behövs vandrarskor, liggun- derlag, sovsäck och stormkök.

Vidare angav 96,5% av de tillfrågade att de var intresserade av att hyra utrustningen som de i dagsläget saknar. Affärsidén torde därmed tillgodose ett existerande behov på marknaden.

B.3.2

Approach

Avsikten är att utforma en webbapplikation för uthyrning av friluftsutrustning där kunderna, tillika webbapplikationens användare avses vara unga vuxna mellan 18-29 år. Ett av målen är att den skapade webbapplikationen ska ha ett lättnavigerat användargränssnitt som gör det enkelt för kunden att hitta eftersökta produkter. Ytterligare en ambition är att skapa ge- nomgående hög navigerbarhet samt alla funktioner som behövs för att bokning av friluftsut- rustning skall vara möjlig. För att nå ambitionerna om hög användbarhet och navigerbarhet kommer utvecklingsarbetet baseras på information och forskning inom just dessa områden. Även metoder för att mäta dessa två aspekter kommer att tillämpas.

B.3.3

Benefit

Affärsidén skulle infria fördelar åt främst två grupper av intressenter: presumtiva friluftsak- tivitetsutövare samt den inhemska turistnäringen.

Till att börja med får användarna av tjänsten möjligheten av att utöva friluftsaktiviter utan att behöva investera i själv utrustningen. Utöver den ekonomiska besparingen och glädjen över att göra någonting av intresse så har själva aktiviteten flera fysiska och psykiska fördelar. Det finns många studier som visar på fördelarna med friluftsaktiviteter. En av dem undersö- ker effekten av endast en kort exponering mot naturen, exempelvis en 90-minuters prome- nad. Resultatet visar att denna exponering sänker både självrapporterat ältande samt minskar hjärnaktiviteten i subgenual prefrontala cortex [M3], en del av hjärnan som bl.a. är kopplad till exekutiva funktioner, planering och impulskontroll [M4]. Ytterligare en positiv aspekt är

B.3. NABC

den fysiska rörelsen som friluftsaktiviteter naturligt medför. Fysisk aktivitet har länkats till bättre mental hälsa som tex lägre ångest- och panikångestsymptom [M5] men även fysisk hälsa så som minskad förekomst av icke-insulinberoende diabetes mellitus [M6] och mins- kad risk för kranskärlssjukdomar [M7].

Den svenska turistnäringen skulle också gynnas av ökad inhemskt turistande. Enligt Svenska Turistföreningens (STF) uppmättes besöksrekord på dess fjällanläggningar under sommaren 2019, en total ökning på 8% jämfört med sommaren 20182. Trots att besöksnäringen växer mest i storstadskommuner har den större betydelse för den lokala ekonomin i landsbygds- kommuner. Ser man till samtliga sysselsatta inom besöksnäringen i Sverige återfinns mer- parten i storstäder samt på platser med stora naturvärden där det finns stora möjligheter till friluftsliv och friluftssporter [M8]. Trots att besöksnäringen inte ensam kan lyfta en kom- mun skapar onekligen ökad naturturism arbetstillfällen och potential att bidra till en levande landsbygd.

Slutligen skulle det även kunna argumenteras för att webbapplikationen för med sig miljö- mässiga fördelar. Ett exempel på detta är minskad konsumtion då utrustningsartiklarna hyrs vilket därmed minskar det totala behovet av antal artiklar än om varje individ skulle köpa var sin produkt. Väljer kunder att till exempel vandra i Sverige istället för att resa långt ut- omlands med flyg är även detta mer hållbart ur ett miljöhänseende. Huruvida folk kommer göra dessa val baserat på tillgängligheten av friluftsutrustning är dock svårt att fastslå.

B.3.4

Competition

Det finns i dagsläget tämligen få aktörer som hyr ut friluftsutrustning, där Naturkompaniet och HikeHire är de nämnvärda. Naturkompaniets produktutbud är begränsat till ryggsäckar, tält och fjällpulkor. Även tidsflexibiliteten är begränsad med valmöjligheterna en vecka eller en helg som enda hyresperiod. Vidare kan produkterna endast hämtas och lämnas i någon av Naturkompaniets butiker mellan specifika tidsspann. På företagets hemsida visas vilka pro- dukter som tillhör butikskedjans uthyressortiment. Vill man dock veta huruvida en produkt är tillgänglig under en tidsperiod och därefter hyra produkten måste man kontakta en butik via telefon, mail eller genom ett fysiskt besök. Denna information och bokning av produkten erbjuds alltså inte online.

HikeHires produkterbjudande är, i jämförelse med Naturkompaniets, större och innefattar även hyrpaket för en till flera personer. Många av de saker som kan tänkas behövas under en vandringstur inkluderas i dessa paket. HikeHire har till skillnad från Naturkompaniet inga fysiska butiker utan produkter bokas online och levereras till kund med hjälp av postombud. Även företagets uthyrningsperioder är mer flexibla, med de fyra tidsalternativen ett, tre, sju eller 14 dygns hyra. Bokningsprocessen är dock uppdelad i två steg där första steget består av en bokningsförfrågan som skickas via hemsidan. HireHike undersöker därefter produktens tillgänglighet för angiven tidsperiod och skickar därefter en bekräftelse till kunden via email, varvid kunden då måste godkänna bokningsbekräftelsen och betala hyran. Kunden kan alltså inte se under vilka perioder som produkterna är tillgängliga direkt på hemsidan eller boka på kort varsel.

Andra aktörer som skulle kunna börja erbjuda liknande typ av uthyrning är sportartikelsför- säljare, tex Intersport, Stadium och AddNature. I dagsläget säljer de denna typ av friluftsar- tiklar. Då de tre tidigare nämnda företagsexemplen alla lagerhåller friluftsprodukter och är väletablerade med en stark kundbas skulle en expansion av deras företagsmodell, d.v.s att erbjuda uthyrning som komplement till dagens försäljning, vara trolig.

Som konstaterat finns det i dagsläget både aktörer som hyr ut friluftsutrustning eller som skulle kunna tänkas börja hyra ut. Sättet som projektets webbapplikation skulle särskilja sig från konkurrenterna är dess användbarhet och navigerbarhet. Som tidigare nämnts så är ste- gen många och tidskrävande i de hyresprocesser som Naturkompaniet och HireHike erbju-

der. En webbapplikation som erbjuder en smidigare process med information om tillgänglig- het och bokning direkt via webbapplikationen torde föredras av kunder. Webbapplikationens produktutbud bör vara minst lika stort som dagens konkurrenters erbjudande. Baserat på en- kätundersökningen, vilken närmare 100 personer tillhörande tjänstens målgrupp besvarade, kommer hyran ligga på ca 15-20% av produktens nypris. Detta är i samma prisklass som webbapplikationens konkurrenter.

Related documents