• No results found

Nackdelar med influencer marketing

3 Teoretisk referensram

4.6 Nackdelar med influencer marketing

Trots att det finns många möjligheter med att använda sig av influencer marketing så finns det också nackdelar med det. Pyk40 anser att influencer marketing kan leda till att problem uppstår. Han menar att han har fått uppleva detta på sitt vardagsjobb där han arbetar med sitt företags egna sociala medier och samarbeten. Ett av de vanligaste problemen som han anser finns är att det idag existerar flertal influencers som inte tar sin roll eller samarbeten på allvar, utan framförallt vill utnyttja en aningen större följarskara som företaget kan ha med syftet att få gratis produkter utan att sedan riktigt uppfylla de krav som överenskommits mellan parterna. Wessman41 instämmer om att en del problem kan uppstå med denna typ av marknadsföring och tog upp andra exempel som han har sett kan uppstå. Ett problem som han menar är unikt inom detaljhandeln är att det alltid är en fråga om vad man faktiskt marknadsför i ett inlägg. Om en influencer håller i ett par skor från exempelvis varumärket Nike och berättar att det är personens favorit skor så kan frågan uppkomma om vad denna person faktiskt marknadsför. Marknadsför personen sig själv, varumärket Nike eller företaget Sneakers Point? Wessman menar att företaget måste säkerhetsställa att marknadsföringen blir kopplad till företagets varumärke och inte influencern eller produkter som personen i fråga marknadsför. Han förklarar att eftersom Sneakers Point säljer samma produkter som sina största konkurrenter finns det en risk att de även kan råka marknadsföra sina konkurrenter om de inte sätter en direktlänk till Sneakers Point som genererar

39 Eriksson, Tove. Telefonintervju. 2020-01-07

försäljning för just dem. Wessman poängterade även att detta blir enklare om man har ett eget varumärke, eftersom man då suddar ut ett led.

Vidare menar Wessman att det kan uppstå andra problem kring att företag använder sig av influencer marketing. Det kan alltid uppstå händelser kring kända människor och om en influencer som ett företag samarbetar med “hamnar i blåsväder” i media, kan detta vara skadligt för varumärket. Det kan då leda till att en person som företaget har betalat för att marknadsföra något, istället bidrar med negativ marknadsföring till dem. Raaegaard42 instämmer med de andra och förklarar att även han kan se flertal problem som kan uppstå med användningen av influencers ihop med marknadsföring. Ett problem som han anser att han har upplevt är att det kan vara svårt att lita på influencers. Han tog upp ett exempel där han beskrev att influencers berättar i sina sociala medier om en tröja som de påstår är den snyggaste de äger och menar att hur ska man egentligen veta att dessa influencers talar sanning, de får ju betalt för att säga det som de säger påstår Raaegaard. Detta är något som Andersson43 instämmer med. Hon förklarar att då många influencers gör så pass många samarbeten idag, kan det vara svårt som utomstående att veta vad influencern i fråga egentligen tycker om och inte tycker om. Hon fortsätter med att förklara att idag är det många influencers som gör exakt samma samarbeten vilket betyder att de skriver samma sak till sina bilder som de lägger upp. Detta kan göra att följarna litar mindre på dem. Berggren44 hade samma tänk som Andersson angående detta och förklarar i hennes intervju att om flera influencers gör samma samarbete, kan det finnas chans att man som följare till slut inte tror på vad dessa influencers säger då alla marknadsför exakt samma tröja och alla kan inte tycka att samma tröja är den snyggaste de har sett. Aldsjö45 tog också upp detta problem och beskriver det genom att om ett företag har valt att investera i en influencer som sedan visar sig inte gör det content du vill att den ska så kan det uppstå konsekvenser och problem för företaget. Hon förklarar att trots att allt kan kännas bra och att företag har skrivit på ett kontrakt kan influencerns inlägg ändå tolkas fel och gå emot vad företaget står för genom att texten till en bild är formulerad på ett speciellt sätt exempelvis.

42 Raaegaard, Karl-Johan. Personlig intervju. 2019-12-09

43 Andersson, Amanda. Telefonintervju. 2020-01-02

44 Berggren, Amanda. Telefonintervju. 2020-01-05

Eriksson46 fortsätter på samma ämne och förklarar att ett stort problem som kan uppstå är om man samarbetar med någon som inte står för samma sak. Så fort en influencer har lagt upp en samarbetsbild kommer företaget automatiskt att associeras med denna influencer. Vidare förklarar Eriksson att om denna influencer antingen uttrycker sig kontroversiellt eller negativt landar det på företaget och kan skapa hinder för företaget då ryktet kommer att spridas snabbt, eftersom att folk talar. Därav kan det vara av stor vikt att man faktiskt kollar en extra gång vilka man väljer att arbeta med i marknadsföringssyften.

Raaegaard fortsätter och förklarar att marknaden med influencers är som “rena vilda

västern” då det är svårt för konsumenten att skilja på vad som är äkta och inte och hur

mycket av det vi ser och hör spelar på känslor. Han menar att på grund av det faktum att influencers får betalt för att marknadsföra en produkt vet man som konsument inte om det som de säger är äkta eller om de bara säger dessa ord för att spela på våra känslor och få oss att köpa produkten. Ett annat problem som Raaegaard nämner är att influencers ibland inte är så tydliga med de inlägg som de lägger ut på sina sociala medier, om det är en annons eller egna tankar och åsikter. Han säger att en annons inte är objektiv utan skrivs på ett sätt för att det ska se bra ut och säljas. Detta är något som många influencers gör och detta gör det svårt för följaren att veta om det som influencern säger är äkta tankar och känslor eller bara för att sälja.

5 Analys

I detta kapitel kommer vi presentera de kopplingar vi har hittat från de teorier vi använt oss av samt från vår insamlade empiri. Analysen kommer sedan vara ett stöd för oss när vi ska besvara våra forskningsfrågor.

Related documents