• No results found

Nationellt kompetenscentrum för offentliga måltider Livsmedelsverket ska inom ramen för regeringens vision ”Sverige – det

In document Livsmedelsverket (Page 62-64)

nya matlandet” inrätta ett nationellt kompetenscentrum med syfte att stödja och stimulera kommuner och landsting i deras arbete med att ta fram handlingsprogram för den offentliga måltiden i skola, vård och om- sorg. Livsmedelsverket ska tillhandahålla kunskap inom till exempel sen- sorik, måltidskunskap, hållbara matvanor, nutrition, hygien och säkerhet samt angränsande ämnen inom verkets ansvarsområde som kan relateras till den offentliga måltiden. Vid behov ska kompetenscentret vägleda frå- geställare till andra aktörer. Det kan till exempel gälla offentlig upphand- ling av mat, miljöaspekter, samverkan mellan skola och primärproduk- tion eller projekt, där maten används som pedagogiskt verktyg. Livsmed- elsverket ska i arbetet utbyta kunskaper med berörda aktörer. I förekom- mande fall ska även den eventuella kostnaden för den enskilde beaktas. Verket ska också följa det arbete inom området som bedrivs i projekt finansierade via Jordbruksverket. Inom tillämpliga områden ska Livsme- delsverket samråda med Socialstyrelsen, Skolverket och andra berörda. För att genomföra uppdraget tilldelas Livsmedelsverket fyra miljoner kronor per år under 2011–2014.

Arbetet startade i mitten av september 2011 och drivs i form av ett projekt. Under 2012 har mycket tid lagts på att möta branschföreträdare och olika aktörer för att lyssna av vilka behov som finns av exempel- vis råd och stöd. Projektgruppen har deltagit i ett stort antal utåtriktade aktiviteter, som möten, träffar, konferenser och seminarier. Initiativet till aktiviteterna har i de flesta fall tagits av olika aktörer i branschen. Nedan följer exempel på aktiviteter relaterade till regeringens vision ”Sverige – det nya matlandet” som Livsmedelsverket har deltagit i under det gångna året:

• Miljöstyrningsrådets arbete med upphandling av livsmedel

• Hushållningssällskapets arbete med bland annat ”Fokus Matglädje” • Sveriges konsumenters arbete med äldre och sjukhusmåltider • Skolmat Sverige, verktyg för kvalitetssäkring av skolmåltider

• SIK och projektet ”Den Svenska skolmaten – en gastronomisk mål- tidsupplevelse”

• Matlandetkonferens 2012

Organisationer som på olika sätt arbetar med offentliga måltider och som Livsmedelsverket har haft kontakt med är Kost och näring, Allebarnsrät- ten, Skolmatsakademin i Västra Götaland, Skånes skolmatsakademi, Ut- bildningscentrum för måltiden i Vara, Lantbrukarnas riksförbund (LRF), Skolmatens vänner, Kommundietisterna och Nationellt centrum för främ- jande av god hälsa hos barn och ungdom (NCFF).

Livsmedelsverket har deltagit i ett trettiotal olika regionala träffar, från Haparanda i norr till Trelleborg i söder. Där har politiker, kostche- fer, kökspersonal och omvårdnadspersonal informerats om verkets arbe- te med offentliga måltider. Ett vanligt tema för träffarna har varit ”Målti- derna som gör skillnad”. Vid flera av träffarna har bakgrunden till Livsme- delsverkets råd förklarats, eftersom det har efterfrågats av arrangörerna. E-post och telefonkontakter från kommun- och landstingsföreträdare till Livsmedelsverket, med frågor om offentliga måltider, har till stor del hanterats av kompetenscentret.

Kontakter med Statens folkhälsoinstitutet har ägt rum vid samråd om genomförande av Uppmärksamhetsveckan 2012, framtagande av material på temat mat och måltider, föreläsningar för Folkhälsoinstitutets länskon- takter och vid regionala träffar för arrangörer av aktiviteter. Livsmedels- verket har tillsammans med Folkhälsoinstitutet och organisationen ”Ett friskare Sverige” tagit fram en inspirationsbroschyr, som riktar sig till ansvariga för planering av måltiderna för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Broschyren lanserades i samband med Uppmärk- samhetsveckan i oktober. I samverkan med Folkhälsoinstitutet togs även initiativ till ett nätverk.

Livsmedelsverket fick under hösten ett regeringsuppdrag att i samver- kan med Statens skolverk arbeta med ett projekt om ”Näringsriktig skol- mat och skolmåltidens utformning”, en informations- och utbildnings- satsning som genomförs 2012–2013. Projektet har starka kopplingar till och överlappar delvis det arbete som bedrivs inom ramen för nationellt kompetenscentrum för offentliga måltider. Skolmåltidsprojektet hanteras därför praktiken som en integrerad del av arbetet med kompetenscentret, se nästa avsnitt. Utöver det nära samarbete kring skolmåltiderna som be- skrivs ovan har Livsmedelsverket deltagit i diskussioner om Skolverkets planerade uppdatering av de allmänna råden för förskolan.

Livsmedelsverket har gett stöd till inspektörerna på Skolinspektionen när det gäller myndighetens tillsyn under våren med anledning av de nya lagkraven på näringsriktiga skolmåltider. Viss samverkan och kontakter med andra länder har också skett, till exempel inom ramen för Nordiska ministerrådet och vid ”runda bords-samtal” på temat offentliga måltider i Tyskland. Livsmedelsverket har deltagit i träffar med representanter för Institutionen för kostvetenskap i Uppsala och Umeå och diskuterat sam- verkan i utvecklingsfrågor och mellan forskning och praktik. Branschfö- reträdare har bjudits in till dialogmöte om måltider i äldreomsorgen, för att diskutera ambitionsnivån när det gäller näringsriktighet. Livsmedels- verket har medverkat i en hearing som arrangerades av Landsbygdsde- partementet om den offentliga måltiden.

Med stöd av ett antal företrädare för storhushållsbranschen togs en tolkning av begreppet ”lagat från grunden” fram och lanserades under

våren. Den är avsedd att användas som utgångspunkt för att skapa sam- syn om rätt ambitionsnivå med hänsyn till de olika förutsättningar vad gäller exempelvis kompetens, lokaler och utrustning i köken.

I ett regeringsbeslut 2012 fick Livsmedelsverket i uppdrag att ansvara för den övergripande kommunikationen när det gäller fokusområdet ”den offentliga måltiden”. Livsmedelsverket deltar även i det samlade kom- munikationsarbetet för ”Sverige – det nya matlandet”.

Under våren 2012 har samverkan och samordning av kommunikatio- nen kring de olika fokusområdena strukturerats. Bland annat genomförs numera regelbundna telefonavstämningsmöten, där representanter för de olika fokusområdena finns med. Där ger man varandra tips om nyheter och information som kan vara lämplig att föra ut i flera av de kanaler som finns för matlandetarbetet, exempelvis www.matlandet.se. Informa- tionen om offentliga måltider på Livsmedelsverkets webbplats, www.livs- medelsverket.se, har utvecklats och strukturerats om.

I syfte att synliggöra arbetet och för att utöka antalet kanaler att nå ut med information och budskap startades i november 2011 en blogg, www.maltidsbloggen.blogspot.se. Sedan starten har 70 blogginlägg och 233 kommentarer till dem publicerats.

Två korta filmer, ”Utomhusmatlagning” och ”Veckans kock – barn i köket”, har spelats in och lanserades under hösten på Livsmedelsverkets webbplats. Syftet är att visa möjligheterna med måltiden som pedagogisk resurs och samtidigt visa goda exempel på verksamhet, där man klarar att hantera risker i såväl livsmedelshygien som arbetsmiljö.

Näringsriktig skolmat och skolmåltidens utformning

In document Livsmedelsverket (Page 62-64)