• No results found

Naturvärdesinventeringen

Naturvärdesinventering, NVI, Prästgårdshöjden i Alunda,

2 Naturvärdesinventeringen

2.1 Inventeringsmetod

• högsta naturvärde, naturvärdesklass 1, störst positiv betydelse för biologisk mångfald

• högt naturvärde, naturvärdesklass 2, stor positiv betydelse för biologisk mångfald

• påtagligt naturvärde, naturvärdesklass 3, påtaglig positiv betydelse för biologisk mångfald

• visst naturvärde, naturvärdesklass 4, viss positiv betydelse för biologisk mångfald

2.1.1. Underlag

Inför inventeringen har följande underlag gåtts igenom:

Utdrag från Artportalen för inrapporterade artfynd under perioden 1900-2016. Därefter har en bedömning av relevansen för de äldsta fynden gjorts.

5

Skogens pärlor, Skogsstyrelsens databas för naturvärden i skog, konsulterades TUVA, Jordbruksverkets databas för värdefulla ängs- och betesmarker konsulterades 2.1.2. Tidigare inventeringar och områdesskydd

Inga kända inventeringar av naturvärden är kända från trakten.

2.2 Beskrivning av inventeringsområdet

Inventeringsområdet begränsas i norr av Torpvägen och i väster av Skyndelnvägen. I söder och öster gränsar det till bebyggelsen i Kyrkgärdet.

Inventeringsområdet ligger som en flack platå inne i samhället. Jordmånen består troligen av morän med inslag av en del större block. Markförhållandena är i huvudsak torra-friska. I sydost går berget i dagen. Längst i norr sluttar området ned mot Torpvägen och här är

markförhållandena i huvudsak friska.

Den största delen av området består av gallrad, 60-80 år gammal tallskog på torr-frisk mark.

Trädskiktet är av påtagligt enhetlig ålder. Underståndare i trädskiktet saknas och buskskiktet är ganska glest. Vegetationen består i huvudsak av vanliga barrskogsväxter.

I den norra delen finns en remsa av äldre barrskog med ett litet inslag av lövträd, främst asp.

Trädskiktet är till skillnad från i tallskogen olikåldrigt. Det finns också ett litet inslag av död ved,

Figur 1. Barrskogen i den norra delen. Trädskiktet är som synes tydligt olikåldrigt med främst gran och tall. På bilden syns ett par gamla aspar, och också det ganska högvuxna riset av främst blåbär.

6

samt gamla träd av arterna tall, gran, asp och sälg. Eftersom det inte skett någon gallring de senaste decennierna har detta området en karaktär av begynnande naturskog.

Längst i sydost finns ett litet området med äldre tallar. Träden har här en ålder på ca 150 år, möjligtvis något äldre. Träden står i anslutning till några bergknallar.

Längst i väster finns en liten sumpskog som innehåller en mindre, öppen vattenyta. Sumpskogen och vattenmiljön har hydrologiskt samband med ett dike och en trumma under vägen.

2.3 Resultat

2.3.1. Kända naturvärden

Inga fynd finns inrapporterade på Artportalen inom inventeringsområdet. Några allmänna, vedlevande insektsarter finns noterade strax utanför inventeringsområdet. Fynden har i huvudsak gjorts för ganska länge sedan, 1960-talet, men arternas biologi säger att de

fortfarande bör finnas i inventeringsområdets barrskogar. Men här handlar det alltså bara om allmänna arter.

Inga skogliga naturvärden påträffades i inventeringsområdet eller i dess närhet då Skogsstyrelsens Skogens pärlor konsulterades.

Inga ängs- eller betesmarker (enligt Jordbruksverket databas TUVA) finns i det aktuella inventeringsområdet, eller i dess omedelbara närhet.

Enligt Linnea Johansson, Östhammars kommun, finns ett bestånd av orkidéer i en liten glänta i skogen längst i norr. Enligt bilder tagna 2015 är det jungfru marie nycklar.

Figur 2. Inventeringsområdet inringat med röd linje. Samhället i anslutning till inventeringsområdet är Alunda.

7

2.3.2. Förekomst av naturvårdsarter

Vid Callunas inventering observerades tre naturvårdsarter.

Fridlysta arter: Mindre vattensalamander, jungfru marie nycklar (figur 3) och nattviol.

Naturvårdsarterna finns förtecknade i en lista i bilaga 3, där det också framgår i vilket naturvårdsobjekt de hittats.

2.3.3. Naturvärdesobjekt

Sammanlagt tre objekt med naturvärde identifierades. Alla tre gavs klassningen Påtagligt

naturvärde, naturvärdesklass 3. Dessa bestod av en barrblandskog längst i norr (objekt 1, se bild på rapportens framsida), en mindre sumpskog i väster (objekt 3) samt ett mindre område med gamla tallar i sydost (objekt 2).

En beskrivning av de olika naturvärdesobjekten finns i bilaga 2.

2.3.4. Biotopskyddade objekt Inga biotopskyddade objekt påträffades.

Figur 3. Orkidén jungfru marie nycklar.

8

2.3.5. Fridlysta arter

Tre fridlysta arter påträffades, de två orkidéerna jungfru marie nycklar (se figur 3) och nattviol, samt mindre vattensalamander.

Jungfru marie nycklar påträffades med sammanlagt tio exemplar på tre platser. Två av platserna finns i områdets centrala södra del. Området bestod av en slänt ned mot den nya bebyggelsen i söder. I slänten var marken något fuktig och det verkar som om plantorna av jungfru marie nycklar gynnats av lite körning eller annan störning i slänten. Två exemplar hittades i anslutning till stigen som leder i öst-västlig riktning i områdets norra del. På ytterligare en plats, en glänta i skogsområdet längst i norr (objekt 1) noterades arten år 2015. Jungfru marie nycklar är

möjligen den allmännaste orkidén i Sverige och trivs bäst i skogar och hagar. Den har med andra ord ett ganska brett spektrum när det gäller livsmiljöer.

Nattviol påträffades med sammanlagt två exemplar i en liten glänta i den östra delen av objekt 1.

Arten påträffas normalt i olika typer av betes- eller ängsmarker. Förekomsten i gläntan i skogen utgör troligen en rest från när området var mer öppet och kanske betades.

Mindre vattensalamander påträffades med några vuxna individer i dammen i den västra delen av sumpskogen (objekt 3). Vattensamlingen är förmodligen en ganska bra lekmiljö för mindre vattensalamander, men vattenkvaliteten är troligen ganska dålig från och till, främst beroende på att dagvatten från vägen och andra hårdgjorda ytor hamnar i vattnet.

Figur 4. Karta med naturvårdsobjekt, fridlysta arter och gamla träd.

9