• No results found

PM Bedömning av bevarandestatus och risk för påverkan för fridlysta arter i Prästgårdshöjden

Alunda, Östhammars kommun Bakgrund

Östhammars kommun arbetar med en detaljplan för Prästgårdshöjden i Alunda, i syfte att bygga bostäder. Det har tidigare genomförts en naturvärdesinventering av området, under vilken det påträffades tre arter som är skyddade enligt artskyddsförordningen. På uppdrag av Östhammars kommun genomför Naturföretaget en bedömning av arternas bevarandestatus och risk för påverkan på denna. Bedömningen av bevarandestatus baseras på fynd gjorda under Callunas inventering 2016, på fynd i Artportalen, samt på ArtDatabankens bedömning av utbredning och hotstatus för de tre arterna.

Arter som bedöms i detta PM Kärlväxter:

Jungfru Marie nycklar – omfattas av 8§ i artskyddsförordningen Nattviol – omfattas av 8§ i artskyddsförordningen

Grod- och kräldjur:

Mindre vattensalamander – omfattas av 6§ i artskyddsförordningen

Jungfru Marie nycklar

Jungfru Marie nycklar påträffades i sammanlagt tio exemplar under inventeringen 2016. Två växtplatser fanns i en slänt ned mot den nya bebyggelsen i söder, och en växtplats längs en stig i områdets norra del. År 2015 påträffades arten även i en glänta i skogsområdet längst i norr. Arten verkar kunna gynnas av störning, som Calluna nämner i sin rapport, och den kan leva i ett brett spektrum av livsmiljöer.

Arten är vanlig och väl spridd i hela Uppsala län. I Östhammars kommun har arten påträffats i åtminstone hälften av de 2,5x2,5 km rutor som inventerats i projektet Upplands flora (se bilaga 1).

Nationellt är Jungfru Marie nycklar bofast i alla län enligt ArtDatabanken. Den är vanlig i stora delar av södra och mellersta Sverige, däremot har den lite färre kända förekomster i Värmlands och Gävleborgs län samt i norra Norrland. Den är bedömd som Livskraftig (LC) och de skattade värdena som bedömningen baserar sig på ligger alla inom intervallet för kategorin Livskraftig (LC) enligt den svenska rödlistan.

Vi bedömer att arten har en gynnsam bevarandestatus lokalt, regionalt och nationellt, och att den planerade verksamheten inte riskerar att påverka artens bevarandestatus. Bedömningen baseras på ovanstående beskrivning.

Nattviol

Nattviol påträffades i två exemplar i en liten glänta i den nordöstra delen av planområdet

under inventeringen 2016. Gläntan ingår i det område i norr som är planlagt som naturmark i det aktuella planförslaget.

Arten är vanlig och väl spridd i hela Uppsala län. I Östhammars kommun har arten påträffats i nästan alla de 2,5x2,5 km rutor som inventerats i projektet Upplands flora (se bilaga 1).

Nationellt är nattviol bofast i alla län enligt ArtDatabanken. Den är vanligast i södra och mellersta Sverige. Den är bedömd som Livskraftig (LC) och de skattade värdena som bedömningen baserar sig på ligger alla inom intervallet för kategorin Livskraftig (LC) enligt den svenska rödlistan.

Vi bedömer att arten har en gynnsam bevarandestatus lokalt, regionalt och nationellt, och att den planerade verksamheten inte riskerar att påverka artens bevarandestatus. Bedömningen baseras på ovanstående beskrivning.

Mindre vattensalamander

Mindre vattensalamander påträffades med några vuxna individer i en damm i sumpskogen strax söder om planområdet. Callunas bedömning är att vattensamlingen förmodligen är en ganska bra lekmiljö för arten, men att vattenkvaliteten troligen är dålig från och till eftersom dagvatten från vägen och andra hårdgjorda ytor hamnar i vattnet. Endast en liten del av sumpskogen berörs av detaljplanen, och den delen är planlagd som naturmark. Däremot skulle grävarbeten i samband med byggnation kunna påverka hydrologin i sumpskogen, vilket bör utredas om det inte redan är gjort. Var arten övervintrar är vad vi känner till inte utrett, men då både stor del av sumpskogen samt även annan skog kommer att sparas finns antagligen fortsatta möjligheter till övervintring.

Arten är vanlig och väl spridd i hela Uppsala län. Troligtvis finns den på fler lokaler än vad kartan i Bilaga 1 visar, då groddjur inte eftersöks och rapporteras i samma grad som t.ex. fåglar. Detta exemplifieras i Östhammars kommun av att majoriteten av lokalerna i Artportalen är från en

inventering som inrapporterades 2007. Det finns flera lokaler som har upptäckts senare, men få eller inga av lokalerna från 2007 verkar ha återbesökts.

Nationellt är mindre vattensalamander bofast i alla län enligt ArtDatabanken. Den är vanligast i södra och mellersta Sverige, och förekommer lite mer sparsamt i Norrland. Den är bedömd som Livskraftig (LC) och de skattade värdena som bedömningen baserar sig på ligger alla inom intervallet för

kategorin Livskraftig (LC) enligt den svenska rödlistan.

Vi bedömer att arten har en gynnsam bevarandestatus regionalt och nationellt, och att den planerade verksamheten inte riskerar att påverka artens bevarandestatus på dessa nivåer. Bedömningen baseras på ovanstående beskrivning.

Lokalt är det lite svårare att göra en bedömning då vi inte vet om hydrologin i sumpskogen riskerar att påverkas, och då inga fynduppgifter finns från omgivningen. Om det finns flera andra småvatten med mindre vattensalamander i närheten så gör vi bedömningen att bevarandestatusen inte heller påverkas lokalt, då detta bara är en liten lokal. Detta är sannolikt eftersom mindre vattensalamander oftast är ungefär lika vanlig som vanlig groda eller padda, så om det finns lämpliga småvatten så finns arten sannolikt där. Men istället för att utreda om det finns fler lokaler kan försiktighetsåtgärder vidtas så att hydrologin inte påverkas. Det kan till exempel vara att inte gräva för nära sumpskogen, beroende på hur avrinningen i området ser ut.

Källor

Andersson H. (2016). Naturvärdesinventering, NVI, Prästgårdshöjden i Alunda, Östhammars kommun, 2016. Calluna AB.

SLU. Artfakta.se. www.artfakta.se (2018-06-11) SLU. Artportalen. www.artportalen.se (2018-06-11) PM upprättat av: Niina Sallmén, Naturföretaget

Figur 1. Fynd av Jungfru Marie nycklar i Uppsala län enligt Artportalen. Alla fynd är från 2000 eller senare och noggrannheten för fynden varierar mellan ± 1 meter till ± 2500 meter.

Figur 2. Fynd av Jungfru Marie nycklar i Östhammars kommun enligt Artportalen. Alla fynd är från 2000 eller senare och noggrannheten för fynden varierar mellan ± 1 meter till ± 2500 meter.

Figur 3. Fynd av nattviol i Uppsala län enligt Artportalen. Alla fynd är från år 2000 eller senare och noggrannheten för fynden varierar mellan ± 1 meter till ± 1250 meter.

Figur 4. Fynd av nattviol i Östhammars kommun enligt Artportalen. Alla fynd är från år 2000 eller senare och noggrannheten för fynden varierar mellan ± 1 meter till ± 1250 meter.

Figur 5. Fynd av mindre vattensalamander i Uppsala län enligt Artportalen. Alla fynd är från år 2000 eller senare och noggrannheten för fynden varierar mellan ± 1 meter till ± 2500 meter.

Figur 6. Fynd av mindre vattensalamander i Östhammars kommun enligt Artportalen. Alla fynd är från år 2000 eller senare och noggrannheten för fynden varierar mellan ± 1 meter till ± 2500 meter.

Bygg- och miljöförvaltningen