• No results found

Näringsutskottet lwr b.:slutat \lcrL'da lwstadsut-;k1·1ttet tillfalh.' att vttra sig över proposition 1983/~4:ti2 ,)r,1 forhatt stiid for :itgiirder för att c'rsiitta olja.

m. m. samt för investeringar inum c·ncrgit>niriidd j:imtc eventuc·lla m<1-tioner.

Svt:nska viirmepumpfiireningt:n och Elcktn• St<1ndard AB har i skilda skrivt:lscr till bostadsutskuttt:t Himnal synpt1'1kle1 pi~ fr<1gan nm sti.•d till värmcpum par.

Bostadsutskottet avger frilj:111dc yttrande.

lJtskottt:t behundlar rnd i pnip<•sitionc·n och i \·is'a llll<li<.>ncr 1°:ireslagi1' om ett invcsteringsprogram inclfll cn·~rginmi in:ltt för :ir I 9S4 s:1vit: pr:

1gram-1rn:t rör t:nergitillförselåtg~irdcr i bu-;tadshus.

Efter att ha redogjort för giillande st•:idsystem och l'finrat om regeringens förslag i proposition 1983184:40 om finan-;icllt stöd till tillförs.::l;'itg;irder i befintliga hyresrätts- och bostadsriittshus anför statsr{1det Dahl att eld därutöver bör vara möjligt att lämna stöd i form av siirskilda bidrag, bl. a. till vissa energitillförsel{1tgiirder i bostadshus. Den rådamk konjllnktur- Pch syssclsättningssituationen anses göra det motiverat att genomföra ett inve,k-ringsprogram under år 1984. Såvitt stiidY.ysteml'l rör tillförseli1tgärder för vilka bostadslan kan utgå föreslås i propositionen f,j}jande.

För utt stimulera till ökade inveskring:.ir i 1·iinmpw1111ar förordas ett bidrag till värmepumpar. Bidragets storlek bör \'ara hög-.;1 i 5 ''i . DL't bör dock inte utgå _till anläggningar som utnyttjar avluft i smiihus eller tlerho-stadshus då siidana värmepumpar f. n. angl:s vara si1 lönsamma att ytterligare stimulanser anses obehövliga. Ej heller bör bidrag kunna lämnas i fastigheter inom fjärrvärme- nch naturgasförsörjda områden. Skälet för detta ;ir att för en byggnad stöd i princip inte skall kunna erhiillas för flera tiliförscbystem.

Betriiffande stöd till soh·iin11ea11/dgg11i11gar fiirorda> t'tt bidrag om hiigst 50 S·(, till solvärmeanliiggningar i systt:m mt:d en cn.:rgiam ändning som är mindre än 3 GWh per år.

Anläggningar fö1 elvärme (el patroner. elkas~etter och elpumpar) iir enligt uppgift i propositiont:n mycket fördelaktiga att installera. Ni'tgot stöd till vad i propositionen benämnts som normala anläggningar förölfts diirför inte.

Däremot föreslås att bidrag nm högst 15 r;; skall kunna utgå för clvärme-anläggningar som installeras i oljeeldad.:: pannor i tlcrbostadshus och gruppc.::ntraler i områden som enligt fastlagda planer skall försörjas med ett storskaligt energisystem. Ett villkor för stöd iir att installationen skall göras

NU 1983/84:9 (BoU 198.3/84:1 y) 63

tidsbegränsad i avvaktan pä anslutning till fjiirrviirmc eller naturgas.

Bcträffandt! anslutning till fjärfl"iirme föresl{1s ett bidrag för under tir 1984 tillkommandt! effekt.

I propositionen bcriiknas behovet av mt!del för stöd i form av direkta bidrag till byggnad~anknutna tillförsclsystcm under ilf" 1984 till 100 milj. kr.

Vad i propositiont!n förordats om stöd till solvärmeanliiggningar. clviirmc och fjärrvärme har inte mött invändningar i motioner i annan män iin att i motion 185 (c) den uppfattningen framförs att stiid till encrgitillförsdi1tgiir-der i bostäencrgitillförsdi1tgiir-der hör bibehållas i nuYarandc utformning och inte utformas säsom regeringen i annat sammanhang (prop. 1983/84:40 hil. 9) förordat. n;imligen i form av riktade ent!rgibidrag. Denna senare irC1ga behandlas i bostadsutskot-tcts bctiinkandc BoU 198.3/84: 11. Vidare finns i motion 184 (m) ett yrkande om avslag på förslagen i den nu bt:handladc propositillllt!n utom sfi.Yitt avser vad motionärerna betecknar som en budgctmiissig omliiggning.

Bostadsutskottet har ingen t!rinran mnt vad i propositiL111en förordats om stöd till solvärmeanläggningar. elviirmc och fjiirrY:irme och avstyrker diircmot stiillda motionsförslag.

Vad rör stöd till värmepumpar har som framgiltt ovan i propositionen sådant stöd föreslagits, dock att stöd till anläggningar som utnyttjar avluft i småhus och flerhostadshus inte skulle utg;l.. Inte heller skall stöd kunna liimnas för värmepumpar inom fjiirrviirmc- och naturgasfiirsiirjda omri1dcn.

I motioner behandlas frägan om utformningt!n av stödet till viirmcpumpar.

Si1lunda anförs i motion 176 (s) att värmepumpar oavsett typ i stödhiinsccndc bör behandlas lika. Motionärerna finnt!r det inte rimligt" att viirmepumpar baserade pä franluft diskrimineras genom att de undantas från stöd. I motion 177 (vpk) yrkande l föreslås att stöd till installation av värmepumpar skall utgå utan restriktioner. Även i motion 183 (fp) anförs att skiil saknas att diskriminera någon viss teknisk lösning för viirmepumpar. I motion 185 (c) slutligen förs fram den uppfattningen att stöd bl. a. till viirmepumpar skall prioriteras så att användningen av importerad och miljiip~1\'erkandc energi mm1mcras.

Bostadsutskottet vill med anledning av vad i propositionen och motioner-na föreslagits om stöd till värmepumpar anföra följ and<!.

Utskottet ddar den i propositionen framförda uppfattningen att ckt iir lämpligt att genom stöd till viirmepumpar stimulera till ökade investeringar.

Det kan emellertid, såsom görs i vissa motioner, hiivdas att stöd bör utgä till samtliga typer av värmt!pumpar eller att det iir angdiigct alt värmepumpar i stödhänsecnde behandlas lika. Enligt vad' utskottet erfarit skulle er'! utvidg-ning av stödsystemet enligt motionsförslagen innt!biira s~I stora anspråk pt1 mt!del att det kan befaras att den cfterstriiv~ide stimulansen för andra typer av värmepumpar än frånluftsvärmepumpar delvis uteblir om inte det i proposi-tionen föreslagna mcdclsbehovct ökas. Utskottet anser sig i nuvarande samhällsekonomiska situation inte kunna förorda en ökad medelstilldelning.

Det kan i sammanhanget vara lämpligt ·erinra om att avsaknadt!n av stöd inte

NU 1983/84:9 (BoU 1983/84:1 y) 64

innehär att frånluftsvärmepumpar inte kommer att kunna instalkras.

Uostadsutskottet förordar att niiringsutskottct tillstyrker vad i propositionen nu förordats och avstyrker motionerna 176 (s). 177 (vpk) yrkande I. lii."l ( fp) och 185 (c) de bt1da senare i motsvarande delar.

Utskottet förutsätter att vad i propositionen förordats om att bidrag inte·

skall lämnas i fastigheter inom fjärrvärme- och naturgasförsörjda omrilden ges en tillämpning stl att vlirm1.:pumpinstallationer inte försviiras inom områden för vilka endast finns föga preciserade planer:· planer som kanske kommer att förverkligas först om flaa M.

Slutligen vill utskottet stryka under att olika möjligheter tas till vara för att i rimlig grad förenkla och samordna den administrativa hantt:ringcn av det stöd som föreslås i propositionen med det system avseende cnergisparstöd som avser bostadsdepartementets verksamhetsomri1de.

Vad i övrigt i propositionen förordats har inte givit bostadsutskotlet anledning till erinran eller särskilt uttalande.

Stockholm den I december 1983 På bostadsutskottets vägnar KJELL A. MA TISSON

Närvarande: Kjell A. Mattsson (c). Oskar Lindkvist (s). Rolf Dahlbt:rg (m).

Thure Jadestig (s). Knut Billing (m). Magnus Persson (s). Ivar Nordberg (s), Bertil Danielsson (m), Birgitta llamhraeus (c), Per Olof Håkansson (s).

Lennart Nilsson (s), Margareta Gard (m), Kerstin Ekman (fp ); Tore Claeson (vpk) och Margareta Palmqvist (s).

Avvikande meningar

I. Kjell A. Mattsson (c). Birgitta Hamhraeus (c). Kerstin Ekman (fp) och Tore Claeson ( vpk) anser att den del av utskottets yttrande som pi1 s. [63) börjar "Utskottet delar" och på s. [64) slutar "motsvarande delar'' bort lyda:

Som anförs i motionerna är det väsentligt att värmepumpar oavsett typ behandlas lika. Den utformning av bidragssystemet som förordas i proposi-tionen kan medföra att installation och användning av olika typer av värmepumpar inte kommer att förverkligas i önskvärd omfattning. Utskottet har inte kunnat finna entydiga belägg för vad som anförs i propositionen om att värmepumpar som utnyttjar avluft (fränluft) f. n. är så lönsamma att ytterligare stimulanser är obehövliga. Såvitt utskottet har sig hckant torlk det inte vara motiverat att så reservationslöst som giirs i propositionen h~ivda frånluftsvärmepumparnas goda lönsamhet i jämförelse med andra viirme-pumpanläggningar.

NU 1983/84:9 (BoU 1983/84:1 y) 65

Vad nu anförts innehär enligt hostadsutskottets uppfattning att det i propositionen förordade bidraget om högst 15 r;,;, bör utgt1 oavsett typ av viirmepump, En sådan vidgning av möjligheterna bör inte nu innebiira en ökning av det i propositionen förordade medelshehovet om HlO milj, kr,

Vad hostaclsutskottet nu med anledning av proposition 62 och vissa motioner anfört hör näringsutskottet föreslå riksdagen att som sin mening ge regeringen till känna,

2, Rolf Dahlberg, Knut Billing, Bertil Danielsson och Margareta Gard (alla m) anser att elen del av utskottets yttrande som på s. [62] börjar "Utskottet behandlar" och på s. [64] slutar "särskilt uttalande" bort lyda:

I mntion 184 (m) har yrkats avslag på samtliga dc förslag som i propositionen kan anses beröra bostadsutskottcts heredning~områdc.

Bostadsutskottet föresnr näringsutskottet att tillstyrka motionen. Ett sådant ställningstagande innebiir att vad i propositit>nen och i andra motioner föreslagits om utformning av vissa enskildheter bör avstyrkas av niiringsut-skottet. Ställningstagandet innebiir ncks;I att den likabehandling av olika typer av värmepumpar som betonas bL a, i motioner (s), (fp) och (vpk) kommer att förverkligas,

NU 1983/84:9 66 Bilaga 3 Översikt av utskottets behandling av propositionen och motionerna

Proposition/

NU 1983/84:9 67 Innehåll

Ärendet . . . 1

Propositionen ... . Huvudsakligt innehåll . . . 1

Förslag . . . 2

A1otio11ema . . . 4

Utskottet . . . 6

Inledning . . . 6

Åtgärder föratt ersätta olja . . . 7

Riktlinjer . . . 7

Medelsanvisning . . . 11

Åtgärder för att iika investeringar i energiutrustning . . . 12

Inledning . . . 12

Riktlinjer för 1984 ftrs investeringsprogram . . . 13

Översikt . . . 13

Inhemska bränslen . . . 13

Värmepumpar . . . 14

Solenergi . . . 16

Fjärrvärme . . . 17

Spillvärme. små vattenkraftverk, elv1irme, m. m. . . . 18

Uppföljning av 1983 års investeringsprogram och upp-handling inom energiområdet . . . 19

Mcdelsanvisning . . . 21

1984 års investeringsprogram . . . 21

1983 års investeringsprogram och upphandling på energi-området . . . 22

Finansiering, m. m. . . . 24

Övrigt... 28

Hemställan . . . 29

Reservationer l. Redovisning av beslutsunderlag ( c, fp) . ... . . . 35

2. Vissa riktlinjer för stöd föroljeersättande åtgärder( m) . . . 36

3. Beloppsgränsen för stöd ( m) . . . 36

4. Beloppsgränsen för stöd ( c) . . . 36

5. Delegering till de regionala utvecklingsfonderna, m. m. (m) . . . 37

6. Delegering till de regionala utvecklingsfonderna, m. m. ( c) . . . . 37

7. Prioriteringar mellan olika energislag (m) . . . 38

8. Prioriteringar mellan olika energislag (c, vpk) . . . 38

9. Anslag föroljeersättande åtgärder. in. m. (m) . . . 39

10. Terminaler för separering av industriråvara och bränsleråvara (m, c, fp) . . . 39

NU 1983/84:9 68

22. Utbyggnad av distributionsanläggningar för fjiirrviir111e. 111. m. (m) . . . 46

23. Utbyggnad av distributionsanläggningar för fjärrvärme, 111. m. (c) . . . 46

24. Utbyggnad av distrihutionsanläggningar för fjärrviir111e, 111. 111. (c) . . . 47 2. Villkor för stöd till fjärrvärme (vpk) Bilagor I. Skatteutskottets yttrande SkU 1983/84:4 y ... . 2. BostadsutskottetsyttrandeBoU 1983/84:1 y ... . 3. Översikt av utskottets behandling av propositionen .och motio-52

Related documents