• No results found

ningsförslaget.

In document Aktivera rummen mellan rummen (Page 90-93)

Mitt mål med studien har varit att hitta stöttande litteratur som har kunnat tillämpas för att skapa stödjande och stimulerande miljöer för vistelse och fysisk aktivitet. Detta för att samla en grund för hur platserna kan omgestaltas för att skapa mer aktiverande, hållbara och levande platser i stadens mellanrum. Detta program är baserat på litter- aturstudien och resultaten från platsanalyserna. Här nedan beskrivs fokusområden.

I ett initialskede har tanken varit hur de valda platserna kan koppla ihop med varandra samt till kontexten. Hur vidare stråken är trygga och stödjande, där gång- och cykelväg är tydliga och säkra i sin utformning. Dessa stråk bör, med hänsyn till att främja den fysiska aktiviteten, men även stärka karaktären i området, knyta samman i ett tryggt och stimulerande utförande för den aktiva.

Då platserna idag uppfattas som bortglömda och sargade men innehar kvaliteter som bör tas tillvara på ska den adderande designen förstärka platsernas kvaliteter men även karaktärer. Detta för att skapa mer integrerade platser till sin kontext men samtidigt för att skapa mer attraktiva utrymme som kan locka till mer vistelse och fysisk aktivi- tet. Detta ska göras genom att utnyttja rummets potential och karaktär på bästa sätt. I Gestaltningsprocessen prövades dessa olika möjligheter att försöka tillämpa platsernas optimala användning för fysisk aktivitet och vistelse.

Då höjdskillnaderna på två av platserna känns av vid vistelse borde dessa utnyttjas i designen. Då mer topografi ökar den fysiska aktiviteten hos människan ska denna ut- nyttjas där den kan och även infogas om det behövs. Funderingar kring detta är om det finns möjlighet till att uppleva landskapet via sinnena genom den fysiska aktiviteten. Om det är genom den som aktiveringen av plats bör ske och om det är där identitetss- kapandet främst finns. Detta testas och arbetas fram i gestaltningsprocessen.

Då platsernas utformning idag utgör barriärer eller stora öppna rum ska dessa brytas upp och skapa nya små rum som utgör olika zoner som ska införas för att bjuda in till vistelse och fysisk aktivitet i olika form och olika intensitet. De olika zonerna ska även skapas för att människan ska känna sig bekväm och trygg vid utförande av fysiska aktiv- iteter i det offentliga rummet. På platserna ska aktiviteterna stå i centrum och zonerna ska anpassas efter de aktiviteteter som kan förväntas uppstå där. Detta kan göras med landskapet och vegetationen.

Men för att understödja aktivisterna krävs det nya och bättre material på platserna för att underlätta till rörelse av olika slag. Mjuka material till lugnt tempo och lugnare in- tensitet på aktivitet, samt hårda material till högre intensitet på aktivitet.

Tanken är att nyttja vegetationen på plats. Där det kan adderas ska det göras det och där den finns ska den gå att åtnjuta genom möjlighet till goda siktlinjer för att njuta av vyn.

Då två av platserna ligger parallellt till kyrkogården ska dessa få äga sin zon som över- lappar till de mer sociala och fysiska ytorna. Detta för att visa värdighet åt begravning- splatsen.

Fem punkter är fokusområden i gestaltningsförslaget som har vunnits genom litter- aturstudien och från platsanalys: Dåliga kopplingar mellan platserna och kontexten samt bruten grönstruktur. Ingen större aktivitet eller vistelse på plasterna idag. Öppna o-inbjudande ytor eller barriärer som skapar otillgängliga ytor. Karaktär och identitet- slösa och bortglömda ytor som behöver höjas och få ett nytt värde till staden. Dessa fokusområden behandlas i gestaltningen genom de nedanstående nyckelord att fokus- era på. För att underlätta för läsaren brukar jag dessa fem ord som återkommer för alla tre platserna i gestaltningsförslaget.

AKTIVERA- Platserna ska aktivera i olika grad för att locka olika personligheter. Alla känner sig inte lika bekväma i rörelse och därför ska det vara lätt för den som inte skil- drar sig själv som sportig att även den kunna röra sig på en offentlig plats. Platserna ska i sin utformning agera som en upplevelse av landskapet och detta görs genom att den aktiverande designen nyttjar rummets kvaliteter för att aktivera och locka befolkningen till rörelse och lek men även vila. Platserna ska i den mån de kan erbjuda aktiviteter med olika intensitet och tempo. Detta görs genom att det skapas olika rum med vari- erad markbeläggning som bjuder in till olika intensitet på rörelse. Hårda material ska infogas där aktiviteter med högre intensitet kan vara möjliga samt att mjukare mate- rial ska infogas där lugnare aktiviteter kan ta plats. Rum för aktivitet bör vara flexibla samt kunna erbjuda multifunktionella lösnigar då det skapar möjligheter till fler sociala möten. Här är det vitalt att platsen även erbjuder robusta ramar för att rummet inte ska upplevas tomt och inte bli brukat.

BINDA IHOP- För att få en hållbar och stödjande struktur ska platserna bindas sam- ma. Detta ska göras genom att skapa säkra och trygga stråk samt förstärka dem med estetiskt grönska som ska lockar till rörelse som även är en förlängning av övriga rep-

etitioner i området. Men detta ska även kopplas ihop till övriga områden för att skapa en högre konnektivitet och för bättre flöde och attraktivitet som gynnar den fysiska aktiviteten och folkhälsan.

GOD VISTELSE– Platserna ska bjuda in till god och trygg vistelse både dag som natt. Vare sig det handlar om att vila, studera livet på gatan, njut av väder eller för att studera andra som tränar. Det ska skapas platser där det är möljigt att både stå och gå. Med både primära och sekundära sittmöjligheter. Detta som ett första steg till fysisk aktivitet och ett steg mot social interaktion och hållbara miljöer.

GODA SNITT- Rummet ska ge möjlighet till att kunna överblick goda vyer där det är möjligt att njuta av rummets kvaliteter och händelser i rummet. Men även skapa möjligheter till att kunna överblicka rummet för en trygg vistelse på platsen med god belysning och goda vyer som underlättar orientering på platsen.

RUMSINDELNING– Platsernas rumsindelningar ska få olika aktivitetszoner med mer eller mindre aktiva rum i varierande grad. Platsernas barriärer ska brytas upp och rum- men ska överlappa varandra för att det inte bli skarpa gränser mellan det publika och semiprivata rummet som ska bjuda in till vistelse och aktivitet. Det ska skapas flexibla och robusta rum som tål förändring och varierande aktivitet för att stödja brukares utforskande och kreativitet vid aktivering.

SAMMANFOGA- Rummen ska sammanfogas med kontexten och platsens kvaliteter ska tydliggöras för en lyckad identitet. Detta ska frambringa rummets kvaliteter som kan brukas för bästa vistelse och aktiveringsmöjlighet. Detta ska spegla brukare, omgivning för ett identitetsskapande av platsen.

In document Aktivera rummen mellan rummen (Page 90-93)