• No results found

Observera att detta är ett arbetsdokument och att det här inte finns någon inbördes ordning mellan de nominerade. Motiveringarna är något redigerade och i vissa fall nedkortade. Kultur och fritid har mottagit sex nomineringar avseende fem önskade mottagare till kulturstipendiet. Flera nominerade till kulturstipendiet kan komma på tal för eldsjälsstipendiet, och är därför upptagna även i sammanställningen av nominerade till detta.

Tom Linder

Den verklige eldsjälen i Oxelösunds föreningsliv är Tom Linder. För föreningen Femörefortet har han gjort, och gör, en fantastisk insats. Han har alltid flera saker på gång och behärskar alla typer av uppgifter såväl tekniska som

organisatoriska och personella. Dessutom ställer han så ofta han kan upp som guide. Allt oavlönat! Tom är med sitt positiva och glada sätt en inspirationskälla för sin omgivning.

Jonathan Fröberg

Jonathan är 21 år, boende och uppvuxen i Oxelösund. Han har musicerat i 11 av dessa år och satsar nu helt och fullt på en karriär inom musikbranschen, I Postkodslotteriets musiktävling ”lite mer”, där uppdraget var att göra om deras reklamlåt på sitt eget sätt, kom Jonathan på en tredjeplats.

Efter den upplevelsen bestämde han sig för att spela in en riktig skiva tillsammans med musiker han arbetat med under projektet med

Postkodslotteriet. Han är en ung entreprenör som dessutom på egen hand utforskat hur man går tillväga för att distribuera musik både digitalt och på CD. I samband med detta insåg han att det är nödvändigt att samarbeta med ett skivbolag, så han startade ett eget, JMF Music.

Skivan ”På väg hem” som släpptes i maj 2014.

Jonathan har tillsammans med sitt band spelat bl. a. på Visor vid vattnet som förband åt Patrik Isaksson och Uno Svenningsson samt som förband till Melodifestivalvinnaren Robin Stjernberg på Nyköpings Festdagars stora scen.

Under det senaste året ha Jonathan inlett ett samarbete med producenten och gitarristen Jens Back, medlem i Hovet, kompband åt Lars Winnebäck. Detta har

Datum

resulterat i tre siglar varav den sista släpps i dagarna.

Han har satt sitt namn på Oxelösunds/Nyköpings karta och vem vet, kanske sätter han om några år Oxelösund på Sveriges musikkarta?

Linus Strömberg

Linus Strömberg är 22 år och brinner för teater och musik, allt sedan unga år.

Han har varit med i Oxelörevyn i flera år och utöver revypubliken har han förgyllt tillvaron för släkt, vänner och andra Oxelösundare. Han har även varit

engagerad i flera andra Oxelösundsevenemang.

Peter Bergström

Peter ”Peppe” Bergström är 35 år och uppvuxen i Oxelösund. Gymnasiet

studerade han i Norrköping med inriktning Dans/teater och vidare studerade han med samma inriktning på Musikteaterskolan i Bjärnum och Performing Arts School i Göteborg.

Karriären har rullat på sedan dess med sammanlagt sju år på Wallmans salonger och medverkan och producering av diverse shower. Han har ett brinnande intresse för kulturlivet & scenkonsten.

Arne Gustafsson

Arne Gustafsson har som ordförande i Oxelösunds Hembygdförenings

Torpgrupp på ett fantastiskt sätt verkat för Oxelösunds kulturliv, bl. a. genom att arrangera mycket intressanta och välbesökta Kulturvandringen i kommunen.

Han har varit en mycket entusiastisk ordförande som inspirerar

gruppmedlemmarna och som länge vikt sitt liv till 100 % åt detta arbete.

Peter Rundström

Medieutbildad fartygsentusiast som våren 2015 ställt ut ett antal av sina bilder från resor med fartyg i Koordinatens Galleri O. Peter brinner för fartygen, historian, hantverket och vill gärna dela med sig av sin kunskap om denna nästan bortglömda kultur.

Ett stipendium skulle inte bara uppmuntra Peter till att fortsätta i samma anda, utan också möjliggöra fler kreativa projekt för att utveckla evenemang i

Oxelösunds skärgård. En typisk eldsjäl som länge stöttat föreningar och styrt upp aktiviteter och möteshelger med kreativ anda.

Varje år tillverkar han med egna bilder Skutkalendrar som visar och förklarar kulturhistoria i klassiska, enastående och omöjliga fartyg. Dessa säljs till ett billigt pris till alla intresserade och kan beställas genom hans egna företag Skutfilm.se

Datum

En av kommunens mest drivande föreningar 2014-15. Med små medel och stora ambitioner renoverar de den historiska byggnaden Bruna Villan till att bli en äkta kulturbyggnad med sjöfartsmuséum och bibliotek för fakta om samma tema. Engagemanget ger ringar på vattnet och resulterar bland annat i ett snabbt växande medlemsantal.

Christer Marklund

Christer är sekreterare i Oxelösunds Hembygdsförening. Han är drivande i Ålö-projektet och engagerad i flera olika grupper med aktivt deltagande i diverse frågor som rör utveckling av kommunens bevarande av kultur.

Föreningen Sörmlands Veteranjärnväg

FSVJ har gjort det många ansåg omöjligt. Ett tomt lokstall och en nybildad förening 2010 med 5 medlemmar. År 2014 publika visningar av verksamhet, fordon och lokstall. Dessutom efter långt och slitsamt arbete kunna bedriva tågtrafik i egen regi på statens spåranläggning, ska egentligen knappast vara möjligt i dagens ibland byråkratiska tillvaro. Men Oxelösund har lyckats med något som har fått många tillresande att hitta till stallet under 2014-15.

Oxelösund har nu fått en upplevelsemöjlighet som visar Oxelösunds långa historia utmed räls och kajkant. För att kunna framföra sina fordon måste föreningen uppfylla trafikverkets regelverk och 2016 står föreningen inför nya utmaningar när alla fordon oavsett ålder måste utrustas med speciell

mobiltelefoni för att få framföras, vilket kommer kosta föreningen stora summor.

Brassox

Brassox firar 25-årsjubileum 2016. Ensemblen strävar efter en bred repertoar som omfattar allt från 1400-talsmusik till Gershwin. Man spelar på äldreboenden och olika kyrkliga och kulturella sammanhang runt om i Oxelösund och

Nyköpingstrakten, bland gjort många framträdanden till förmån för Världens barn. Ensemblen samarbetar ofta med andra utövare såsom Kyrkokören, Oxelökören, Musikskolan, Abbey Road, mfl. Brassox har också tagit initiativ till bildandet av Sörmland Latin Band, ett kommunövergripande latinband.

Ensemblen strävar efter att utveckla sin kompetens och sin repertoar.

Möjligheter skymtar att skapa musik med rötter i 600-talet och senare

århundraden. I samband med konserter har man provat att framföra musik till storbildspresentationer med anknytning till musiken. På motsvarande sätt har man valt att anknyta musiken till olika litterära citat och produktioner. Dessa arbeten avser man att utveckla ytterligare.

2015-11-02

Related documents