• No results found

NORMER OCH VÄRDEN

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar:

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar,

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller

funktionsnedsättning, och

respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö.”

(Läroplan för förskolan, Lpfö 98)

”Förskolor och skolor i Solna ska ge barn, ungdomar och vuxna kunskaper och erfarenheter som rustar den för livet och ger goda möjligheter till fortsatta studier och arbete.”

(Kommunstyrelsen Solna)

”Medborgarnas nöjdhet med Solna stads verksamheter ska öka till minst nöjdhetsindex 60 i medborgarundersökningen år 2013.”

(Barn- och utbildningsnämnden) 7.1 Förskolans mål

Varje lärandesituation ska genomföras på ett sådant sätt att varje barn kan utveckla respekt och förståelse för sig själv och för sina kamrater.

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling ska vara väl förankrad hos medarbetare, vårdnadshavare och barn.

Strategier

Alla barn ska få sin röst hörd.

Alla barns åsikter lyssnas på och respekteras.

Varje lärandesituation bygger på en tydlig planering och följs upp i relation till målet.

Vi tar tillvara varje tillfälle till lärandesituationer, såväl planerade som spontant uppkomna.

Aktiviteter för måluppfyllelse

Förskolan ska genomföra följande aktiviteter:

- FN – veckan v. 43. Vi vill fokusera på temat på lika/olika. Vi kommer att jobba med kroppen då vi sett att barnen är intresserade av detta. Vi kommer att rita. Jobba med lera, göra handavtryck, fotavtryck, egna porträtt, fotografera olika kroppsdelar, prata om barns rättigheter. Gemensamt fika där föräldrarna tar med sig olika bakverk från sina hemländer 21 oktober.

Ansvarig för genomförande är alla pedagoger.

Ansvarig för planering är avdelningsansvariga

- Vänskapsveckan - Vi ska jobba med temat vänskap på avdelningarna. Vad betyder det att vara vän? Hur ska vi bete oss mot varandra? Detta gör vi genom sagor som tar upp temat, diskussion, gemensamt collage.

Ansvarig för genomförande är alla pedagoger.

Ansvarig för planering är avdelningsansvariga

Metoder för mätning av måluppfyllelse

Måluppfyllelsen kommer att mätas genom att:

- Observationer av barnen och aktiviteter och pedagogisk dokumentation.

Ansvarig för genomförande är barnskötare och förskollärare i arbetslaget.

7.2 Kvalitetsredovisning 2015/2016 – Normer och värden

Förskolan gör följande bedömning och analys gällande de mål och aktiviteter som genomförts under verksamhetsåret 2015/2016. Därefter anges de åtgärder som är lämpliga att genomföra så att arbetet inom området Normer och värden ytterligare förbättras.

Mål 1

Varje lärandesituation ska genomföras på ett sådant sätt att varje barn kan utveckla respekt och förståelse för sig själv och för sina kamrater.

Måluppfyllelse

X

Överträffat Uppnått Ej uppnått

Mål 2

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling ska vara väl förankrad hos medarbetare, vårdnadshavare och barn.

Måluppfyllelse

X

Överträffat Uppnått Ej uppnått

Genomförda aktiviteter

1. FN – veckan v. 43. Vi vill fokusera på temat på lika/olika. Vi kommer att jobba med kroppen. Vi kommer att rita. Jobba med lera, göra handavtryck, fotavtryck, egna porträtt, fotografera olika kroppsdelar, prata om barns rättigheter. Gemensamt fika där

föräldrarna tar med sig olika bakverk från sina hemländer den 21 oktober Ansvarig för genomförande är alla pedagoger.

Ansvarig för planering är avdelningsansvariga

2. Vänskapsveckan - Vi ska jobba med temat vänskap på avdelningarna. Vad betyder det att vara vän? Hur ska vi bete oss mot varandra? Detta gör vi genom sagor som tar upp temat, diskussion, gemensamt collage.

Ansvarig för genomförande är alla pedagoger.

Ansvarig för planering är avdelningsansvariga

Analys

1. Vi har pratat om känslor, läst böcker om känslor, fotograferat barnens olika

känslouttryck. Under FN- veckan pratade vi om FN konventionen och barns rättigheter.

I samband med temat pratade vi också om olika känslor och vikten att prata om känslorna. Vi har även gjort en tavla med bilder på några grundläggande känslor som glad, ledsen, arg. Tillsammans med barnen reflekterade vi om hur vi mår idag. Barn fick sätta upp sin bild bredvid den känsla de har denna dag. Vi jobbade med världens flaggor och uppmärksammade olika språk som finns i gruppen men även andra språk. Vi har även gjort en flagga med handavtryck av alla barn och vuxna.

2. Spindeln: Vi läste ”God natt alla djur” på olika sätt. Barnen fick även dramatisera boken.

De äldre barnen fick en vante i sitt skogsbrev. Vi läste och pratade om sagan om

”Vanten” både i skogen och på mötet/samlingen. De fick skapa ett hus tillsammans till djuren. De yngre gjorde collage av sina fötter. Barnen visade intresse för sagor och skapande.

Nyckelpigan: Vi har arbetat mycket med kompisböckerna, där barnen har fått återberätta sagorna genom, tal och skapande. Barnen tycker mycket om kompisböckerna för att genom böckerna har de fått en insikt om hur man är en bra vän.

Getingen: Under Vänskapsveckan jobbade vi aktivt med böckerna ”Kompis böcker” och pedagogerna spelade teater (olika konfliktsituationer) framför barnen där vi tillsammans med barnen har kommit fram till olika lösningar.

Utvecklingsåtgärder

Bättre planering och mer förberedelse, förbestämt ansvarsområde. Inte den röda tråden mellan avdelningarna som vi önskar. Förslag är att vi turas om avdelningsvis alternativt en från varje avdelning att ha hand om olika temaveckor och ser till att det blir något gemensamt, tex teater, öppna dörrar och stationer, disco.

Barnen visade stort intresse för både böcker och diskussioner. Deltagande i diskussioner och i att ställa frågor har varit högt. Det som vi kunde ha haft mer av var gemensamma aktiviteter med andra avdelningar.

Related documents