• No results found

Norrmejeriers biogasanläggning i Umeå

3 Goda svenska exempel

4. Industrianläggningar

4.2 Norrmejeriers biogasanläggning i Umeå

Fakta/unikt:

x Utvinner biogas ur vassle från osttillverkning

x Biogastekniken optimerar både rening och energiutvinning

Ostvändning.

Norrmejerier utvinner biogas ur vasslen från osttillverkningen med hjälp av biogas- teknik. På så sätt blir Umeå mejeri mer självförsörjande med energi och restpro- dukter blir en tillgång istället för en miljöbelastning.

Vassle omvandlas till energi

Vid osttillverkning blir ungefär 90 procent av mjölken vassle. Vassle är en restpro- dukt som innehåller värdefulla proteiner. Genom att vidareförädla vasslen, vilket innebär att proteinerna från vasslen utvinns genom ultrafiltrering, kan dessa använ- das som råvara för att förstärka andra livsmedel med protein. Den kvarvarande vasslen går vidare till rötning och omvandlas tillsammans med mejeriets avlopps- vatten och andra restprodukter till biogas. Därmed är det möjligt att optimera både rening av avloppsvatten och energiutvinning ur restprodukterna.

Biogasanläggningen vid Norrmejerier är den första i Sverige och en av få i Europa som tar tillvara vassle på ett både miljö- och energieffektivt sätt. Satsningen ger dessutom ökad kapacitet för osttillverkning vilket gör att investeringen inte bara är fördelaktig för miljön utan även för mejeriets konkurrenskraft. Biogasanläggningen togs i drift 2005 och är ett samarbete mellan Norrmejerier, SIK (Institutet för

NATURVÅRDSVERKET RAPPORT 6518 Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter

97

Skiss över Norrmejeriers biogasanläggning.

Råvaran i biogasprocessen

Det är vassle, processavloppsvatten och mjölkrestprodukter från Umeå mejeri samt vassle från mejeriet i Burträsk, som ligger cirka 10 mil norr om Umeå, som utgör substratet eller råvaran till biogasanläggningen.

Beskrivning av processen

Substratet passerar en hydrolyskammare på 800 m3och pumpas sedan vidare till biogasreaktorerna eller rötkamrarna. I dagsläget finns två biogasreaktorer med en total volym på 5 000 m3. Rötningen sker i en kontaktprocess. Det innebär att efflu- enten, dvs. det utgående flödet som går ut från biogasreaktorerna, pumpas via en dekanter som både centrifugerar effluenten så att det bildas ett slam samt återför en del av slammet tillbaka till biogasreaktorerna för att behålla kvar bakterierna i bio- gasreaktorerna.

Omsättningstiden i biogasreaktorerna ligger runt 20 dygn och rötningstemperaturen är 36 ºC.

Mängd producerad biogas och användningsområde

Biogasen som bildas används i mejeriet i en ångpanna för ångproduktion. Den årliga produktionen ligger på cirka 22 000 MWh biogas. Dessutom erhålls ytterli- gare 7 000 MWh i form av värme och kyla från effluentet dvs. det som går ut från biogasreaktorn, via en värmepump.

Rötrest

En kontinuerlig ström av rötrest tas ut från biogasprocessen. Detta görs genom att tillsätta en polymer i effluenten, alltså det utgående flödet från biogasreaktorn. Polymeren gör att det bildas partiklar som binder till varandra och skapar större sammanhängande aggregat eller flockar. Denna rötrest förs via en silbandspress som pressar ur vattenfasen och ger den slutliga rötresten en torrsubstanshalt på 15- 20 %.

Processchema över Norrmejeriers biogasanläggning.

Rötresten används idag främst som näringsförstärkare vid rörflensodling samt vid kompostering. Målet är att rötresten ska certifieras och användas även i andra sammanhang såsom spannmålsodling, potatisodling, skogsgödsling osv.

Erfarenheter av biogasproduktion

Biogasanläggningen fungerar idag enligt planerna trots att det uppkommit en del inkörningsproblem vid samordningen av gaspanna, värmepump och process. Pro- duktionen av biogas är högre än vad som beräknades vid uppstarten 2005 och inve- steringskostnaderna har haft en återbetalningstid på cirka 6 år. Norrmejeriers led- ning anser att projektet ligger rätt i tiden och kan rekommendera investeringen för dem som funderar på denna typ av lösning. Det är dock viktigt att undersöka förut- sättningarna mycket noggrant och syna branschens problem och problemlösningar samt analysera och utvärdera dessa ur olika aspekter innan man startar upp ett lik- nade projekt.

Finansiering

År 2005 startade biogasproduktionen och under 2011 gjordes ytterligare en investe- ring vid biogasanläggningen. Då byggdes en anläggning för kemisk rening av av- loppsvatten. I denna process tillsätts aluminiumklorid som främst fäller ut fosfor i avloppsvattnet. Detta innebär att en större del av fosforn hamnar i rötresten istället för att gå ut med avloppsvattnet till det kommunala reningsverket. Fosforhalten i rötresten ökar och fosforn tas tillvara på ett mer hållbart sätt genom denna process. Fosforn hamnar i rötresten som är både näringsrik och av hög kvalitet och därför

NATURVÅRDSVERKET RAPPORT 6518 Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter

99

Anläggningen har fått stor uppmärksamhet och studiebesöken är många, både från Sverige och från utlandet.

Vinster för miljö och samhälle

Norrmejerier använder biogasen till att ersätta oljeanvändningen på mejeriet. Den mängd olja som den nuvarande biogasproduktionen ersätter är cirka 2100 m3olja per år. Ultrafiltreringen av vasslen innan den rötas gör också att värdefulla protei- ner kan tillvaratas och användas t.ex. som råvara i andra livsmedel.

Liknande utländska anläggningar har ofta fokus på rening av avloppsvatten. Vid Norrmejeriers biogasanläggning har både energiutvinning ur restprodukterna och rening av avloppsvatten optimerats vilket minskat belastningen på det kommunala reningsverket. Detta ger vinster för såväl företaget som för samhället och miljön.

Faktaruta 1. Basdata anläggning

Startår biogasanläggning 2005

Storlek biogasreaktor 2 x 2 500 m3

Processtemperatur 36 ºC

Total initial investeringskostnad 90 miljoner kronor

Faktaruta 2. Årliga input & output

Substrat: vassle, processavloppsvatten och mjölkrestprodukter

COD belastning in cirka 8 000 ton

Energi från biogasanläggning 22 000 MWh/år

Energi från värmepump 7 000 MWh/år

Biomassa från rötrest 600-700 ton total-TS

Kontakter

www.norrmejerier.se

Tony Bäckström, driftansvarig Telefon: +46 90 18 28 12 tony.backstrom@norrmejerier.se Camilla Wolf-Watz, miljöansvarig Telefon: +46 90 18 28 20

Leverantörer

Biogasanläggning Enviro-Chemie

www.envirochemie.com Peab

www.peab.se

YIT Vatten och miljöteknik,

numera Econet Vatten & Miljöteknik www.econetgroup.se YIT

Bravida

NATURVÅRDSVERKET RAPPORT 6518 Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter

101