• No results found

NOT 2A: SAMMANFATTNING AV VÄSENTLIGA REDOVISNINGSPRINCIPER

In document SPELA FÖR ATT VINNA (Page 47-50)

De huvudsakliga redovisningsprinciper som tillämpats i upprättandet av denna koncernredovisning beskrivs nedan. Principerna har tillämpats på ett konsekvent sätt för alla år som visas såvida inget annat anges.

Koncernredovisning

Koncernredovisningen omfattar redovisningar för Unibet Group plc (”bolaget”) och de företag över vilka bolaget har bestämmande inflytande (dess dotterbolag) som upprättats fram till respektive årsskifte. Bestämmande inflytande innebär att bolaget har förmåga att styra ett investerat företags ekonomiska och operativa strategi för att erhålla fördelar från dess verksamhet. Där så är nödvändigt justeras dotterbolagens redovisningar för att anpassa de redovisningsprinciper som används till dem som används av övriga företag i koncernen. Samtliga interna transaktioner och mellanhavanden mellan koncernens bolag kvittas vid upprättandet av koncernredovisningen. Dotterbolag konsolideras enligt inköpsmetoden från det datum kontrollen överförs till koncernen och upphör att konsolideras från det datum kontrollen överförs från koncernen. Vid förvärv värderas ett dotterbolags tillgångar, skulder och villkorade skulder till deras verkliga värden på förvärvsdatumet.

BOKSLUT

Redovisning av intäkter

Spelöverskottet från sportspel utgörs av nettot av erhållna spelinsatser och utbetalda spelvinster inom koncernen för räkenskapsåret i fråga. För övriga spelprodukter är spelöverskottet detsamma som bruttoomsättningen.

Intäkt redovisas när intäktsbeloppet kan beräknas på ett tillförlitligt sätt och det är sannolikt att framtida ekonomiska fördelar kommer att erhållas efter vissa specifika kriterier har uppfyllts. I de fall intäkten kan beräknas på ett tillförlitligt sätt men transaktioner ännu inte har avslutats på balansdagen kommer intäkten att redovisas i balansräkningen som uppskjuten inkomst.

Koncernen betraktar:

i) spelöverskottet som finansiella instrument i vilka speltransaktioner visas netto, d.v.s. insatser (eller bruttoomsättning) minus utbetalningar, och

ii) eventuella vinster och förluster till följd av kundbonus (eller free bets) som intäkt, vilken värderas till värdet av den ersättning som erhålls eller kan fordras från kunder.

Segmentrapportering

Till följd av antagandet av IFRS 8 under 2009 rapporteras rörelsesegment på ett sätt som överensstämmer med den interna rapporteringen till den verkställande beslutsfattaren. Den verkställande beslutsfattaren, som ansvarar för att fördela resurser och utvärdera rörelsesegmentens resultat, har identifierats som koncernchefen som, efter styrelsens bemyndigande, fattar strategiska beslut. Jämförande uppgifter för 2008 har inkluderats i enlighet med den nya utformningen för presentationen av rörelsesegment.

Leasing

Unibets leasingavtal är alla operationella leasingavtal (leasingavtal där uthyraren står för en betydande del av ägarskapets risker och förmåner). Leasingavgifter som betalas enligt operationella leasingavtal redovisas i resultaträkningen linjärt över leasingperioden i fråga (efter avdrag för eventuella incitament som mottagits från uthyraren).

Utländsk valuta

Koncernen bedriver verksamhet både i Malta och i ett antal internationella territorier. Koncernredovisningen presenteras i GBP, eftersom detta är den valuta som bolagets aktier är utgivna i.

Transaktioner i andra valutor är den funktionella valutan för det bolag i vilket de registreras bokförs initialt till transaktionsdagens valutakurs. Monetära tillgångar och skulder i sådana valutor omräknas till balansdagens kurs. Vinster och förluster som uppkommer vid växling redovisas i årets nettoresultat. Vinster och förluster i samband med finansiering, inklusive orealiserade vinster och förluster som uppkommer vid omräkningen för obligationen, redovisas under finansiella kostnader. Vinster och förluster som uppkommer i verksamheten redovisas under rörelsekostnader.

Koncernen ingår inga termins- eller optionskontrakt för att säkra sig mot valutakursrisker. Omräkningsdifferenser relaterade till omräkning för obligationen redovisas i resultaträkningen under finansiella kostnader.

I koncernredovisningen omräknas tillgångar och skulder som hänför sig till koncernens utlandsverksamheter till balansdagens valutakurs. Intäkts- och kostnadsposter omräknas till de genomsnittliga valutakurserna för perioden.

Valutakursdifferenser som uppkommer till följd av omräkning av reserver i dotterbolag klassificeras som eget kapital och överförs till koncernens omräkningsreserv.

Goodwill och justeringar av verkliga värden som uppkommer vid förvärv av ett utländskt företag behandlas som det utländska företagets tillgångar och skulder och omräknas enligt kursen på förvärvsdagen.

Pensionskostnader

Koncernen har ingen definierad förmånsbestämd pensionsplan för anställda eller styrelseledamöter. Vissa bolag i koncernen bidrar till definierade avgiftsbestämda pensionsplaner för anställda om så är obligatoriskt eller baserat på kontraktsvillkor.

Koncernen har inga ytterligare betalningsskyldigheter efter betalningen av dessa bidrag. Bidragen bokförs som anställningsförmånskostnader när de betalas.

Koncernen tillhandahåller inga andra förmåner efter pensionering.

Skatt

Skattekostnaden utgörs av summan av aktuell skatteskuld samt förändringar i avsättningen för uppskjuten skatt.

Aktuell skatteskuld baseras på det skattepliktiga resultatet för året. Det skattepliktiga resultatet skiljer sig från det nettoresultat som redovisas i resultaträkningen, då det inte omfattar intäkts- och kostnadsposter som är skattepliktiga eller avdragsgilla för andra år, och det omfattar inte heller poster som aldrig är skattepliktiga eller avdragsgilla.

Koncernens aktuella skatteskuld beräknas enligt de skattesatser som är föreskrivna på balansdagen eller tidigare har aviserats.

Uppskjuten skatt är den skatt som bolaget förväntar sig betala eller erhålla på grund av skillnader mellan det redovisade värdet på tillgångar och skulder och motsvarande skattemässiga värde som används i beräkningen av det skattepliktiga resultatet. Detta redovisas enligt den så kallade

balansräkningsmetoden. Uppskjutna skatteskulder redovisas i allmänhet för alla skattepliktiga temporära skillnader, och uppskjutna skattefordringar redovisas i den mån det är sannolikt att avdragsgilla temporära skillnader kommer att kunna utnyttjas mot framtida skattepliktiga överskott. Sådana fordringar och skulder redovisas inte om den temporära skillnaden i fråga härrör från den första redovisningen (såvida det inte gäller ett företagsförvärv) av andra tillgångar och skulder vid en transaktion som påverkar vare sig det skattepliktiga eller det redovisade resultatet.

Uppskjutna skatteskulder redovisas för skattepliktiga temporära skillnader som uppkommer för investeringar i dotterbolag och intressebolag samt andelar i samriskföretag, utom i de fall där koncernen kan styra tidpunkten för återföringen av den temporära skillnaden och det är sannolikt att den temporära skillnaden inte kommer att återföras inom överskådlig tid.

Det redovisade värdet på uppskjutna skattefordringar granskas vid varje bokslutstillfälle och reduceras i tillämplig utsträckning till dess att det inte längre är sannolikt att tillräckliga skattepliktiga överskott kommer att finnas tillgängliga för att helt eller delvis utnyttjas mot den uppskjutna skattefordran i fråga.

Uppskjuten skatt beräknas enligt de skattesatser som förväntas gälla under den period då skulden regleras eller tillgången realiseras. Uppskjuten skatt redovisas som intäkt eller kostnad i resultaträkningen, utom i de fall då den hänför sig till poster som redovisas direkt mot eget kapital; i sådana fall behandlas den uppskjutna skatten även under eget kapital. Uppskjuten skatt kvittas där så är tillämpligt.

Goodwill

Goodwill som uppkommer vid förvärv av ett dotterföretag utgörs av skillnaden mellan den erlagda ersättningens verkliga värde och det verkliga värdet av de identifierbara tillgångar och skulder som förvärvas. Goodwill redovisas till anskaffningsvärde, med avdrag för ackumulerade nedskrivningar. Goodwill och justeringar av verkligt värde som uppkommer vid förvärv av ett utländskt företag behandlas som det utländska företagets tillgångar och skulder och omräknas enligt kursen på förvärvsdagen. Justeringar vid omräkningar förs till omräkningsreserven. Nedskrivningsprövningar för det redovisade värdet på goodwill utförs varje år. Nedskrivningar på goodwill reverseras inte.

Övriga immateriella tillgångar

Kostnader för forskningsverksamheter redovisas till anskaffningsvärde som kostnad under den period då de uppkommer.

En internt upparbetad immateriell tillgång avseende utveckling redovisas till anskaffningsvärdet endast om samtliga följande kriterier uppfylls:

• En tillgång skapas som kan identifieras (som t.ex. en databas eller programvara)

• Det är sannolikt att den skapade tillgången kommer att skapa framtida ekonomiska fördelar

• Utvecklingskostnaden för tillgången kan beräknas på ett tillförlitligt sätt.

I de fall där ingen internt upparbetad immateriell tillgång kan redovisas, redovisas utvecklingskostnader som kostnad under den period då de uppkommer. Internt upparbetade immateriella tillgångar avskrivs linjärt över tre till fem år.

NOTER TILL KONCERNREDOVISNINGEN

Immateriella tillgångar som identifieras i samband med ett företagsförvärv behandlas till verkligt värde i enlighet med IAS 38 och upptas på koncernens balansräkning på förvärvsdatumet. I de fall där immateriella tillgångar uppkommer till följd av förvärv av ett utländskt företag behandlas de som tillgångar i det förvärvade företaget och omräknas enligt kursen på förvärvsdagen. Förvärvade immateriella tillgångar omfattar varumärken, kunddatabaser och handelsnamn, som skrivs av över en period på tre till fem år, då styrelsen anser att detta är sådana tillgångars ekonomiska livslängd. Varumärket ”Maria” anses ha en obestämd ekonomisk livslängd och är därför inte föremål för avskrivning utan i stället för en årlig nedskrivningsgranskning.

Programvara

Förvärvade programvarulicenser aktiveras baserat på kostnaderna för att förvärva och implementera den specifika programvaran i fråga. Dessa kostnader skrivs av över deras beräknade livslängd på tre år. Kostnader i samband med underhåll av programvara kostnadsförs då de uppstår.

Nedskrivning av icke-finansiella tillgångar

Tillgångar med obestämd livslängd, som t.ex. goodwill, är inte föremål för avskrivning och prövas varje år för nedskrivning. Tillgångar som är föremål för avskrivning granskas för nedskrivning närhelst händelser eller förändrade omständigheter antyder att det redovisade värdet inte kan återvinnas. En nedskrivning redovisas för det belopp med vilket tillgångens redovisade värde överstiger dess återvinningsvärde. Återvinningsvärdet är det högsta av en tillgångs verkliga värde minus försäljningskostnader och dess nyttjandevärde.

Materiella anläggningstillgångar

Installationer och utrustning redovisas till anskaffningsvärdet efter avdrag för ackumulerade avskrivningar och eventuella nedskrivningar.

Avskrivningar redovisas så att tillgångarnas värde, efter avdrag för beräknat restvärde, avskrivs linjärt över deras beräknade livslängd, enligt nedan:

Anläggning och kontorsinventarier 3 år

Installationer 3 – 5 år

Eventuell vinst eller förlust som uppkommer vid avyttring eller utrangering av en tillgång utgörs av skillnaden mellan försäljningsintäkterna och tillgångens redovisade värde, och sådan vinst eller förlust redovisas i resultaträkningen.

Tillgångars restvärden och livslängder ses över, samt justeras om så är tillämpligt, vid varje bokslutstillfälle.

Om eventuell nedskrivning identifieras i en tillgångs redovisade värde, nedskrivs den till sitt återvinningsvärde.

Aktiekapital

Stamaktier klassificeras som eget kapital. Merkostnader som är direkt hänförbara till nyemittering av aktier eller optioner redovisas i eget kapital som ett avdrag, efter skatt, från intäkterna. I de fall där något företag inom koncernen förvärvar bolagets egna aktiekapital, dras den erlagda ersättningen, inklusive eventuella direkt hänförliga merkostnader (efter inkomstskatt), av från det kapital som är hänförligt till bolagets aktieägare fram till dess att aktierna makuleras eller på nytt emitteras. I de fall där sådana aktier senare emitteras på nytt, inkluderas eventuell erhållen ersättning, efter avdrag för eventuella direkt hänförliga merkostnader för transaktioner samt relaterade inkomstskatteeffekter, i kapital som är hänförligt till bolagets aktieägare.

Finansiella tillgångar

Koncernen klassificerar sina finansiella tillgångar i följande kategorier: till verkligt värde via resultaträkningen samt lån och fordringar. Klassificeringen beror på det ändamål för vilket de finansiella tillgångarna förvärvades. Ledningen fastställer klassificeringen av finansiella tillgångar vid den första redovisningen.

(a) Finansiella tillgångar till verkligt värde via resultaträkningen

Finansiella tillgångar till verkligt värde via resultaträkningen är finansiella tillgångar avsedda för handel. En finansiell tillgång klassificeras i denna kategori om den i huvudsak förvärvas för att säljas på kort sikt. Tillgångarna i denna kategori klassificeras som omsättningstillgångar.

(b) Lån och fordringar

Lån och fordringar är icke-derivata finansiella tillgångar med fasta eller fastställbara betalningar som inte är noterade på en aktiv marknad. De inkluderas i omsättningstillgångar, utom för löptider på mer än 12 månader efter balansdagen. Dessa klassificeras som anläggningstillgångar. Koncernens lån och fordringar omfattar kundfordringar och andra fordringar samt likvida medel i balansräkningen.

Reguljära förvärv och avyttringar av finansiella tillgångar redovisas på affärsdagen, d.v.s. den dag då koncernen förbinder sig att förvärva eller avyttra tillgången.

Investeringar redovisas initialt till verkligt värde plus transaktionskostnader för samtliga finansiella tillgångar som inte redovisas till verkligt värde via resultaträkningen. Finansiella tillgångar som redovisas till verkligt värde via resultaträkningen redovisas initialt till verkligt värde, och transaktionskostnader kostnadsförs därvid i resultaträkningen. Finansiella tillgångar avförs när rätten att erhålla kassaflöden från investeringarna har löpt ut eller överförts och koncernen väsentligen har överfört ägandeskapets alla risker och fördelar. Lån och fordringar redovisas till upplupet anskaffningsvärde enligt effektivräntemetoden.

Eventuella vinster eller förluster till följd av ändringar i det verkliga värdet av kategorin ”finansiella tillgångar till verkligt värde via resultaträkningen” redovisas under spelöverskott i resultaträkningen.

Omräkningsdifferenserna för monetära värdepapper redovisas i koncernens resultaträkning, medan omräkningsdifferenser för icke-monetära värdepapper redovisas i redovisningen av förändringar i eget kapital. Koncernen bedömer vid varje balanstillfälle huruvida det finns objektiva indikatorer på att en finansiell tillgång eller grupp av finansiella tillgångar är nödlidande.

Kundfordringar och andra fordringar

Kundfordringar redovisas initialt till verkligt värde och värderas därefter till upplupet anskaffningsvärde enligt effektivräntemetoden, med avdrag för eventuell avsättning för nedskrivning, vilket krävs om det finns objektiva indikatorer på att koncernen inte kommer att kunna driva in alla fordringsbelopp enligt den urprungliga fordran. Som indikatorer på att fordringen är osäker räknas betydande ekonomiska svårigheter för gäldenären, sannolikhet för att gäldenären kommer att gå i konkurs eller genomföra ekonomiska omstruktureringar samt uteblivna eller förfallna betalningar (mer än 30 dagar försenade). Avsättningsbeloppet är skillnaden mellan tillgångarnas redovisade värden och det aktuella värdet av uppskattade framtida kassaflöden, diskonterat enligt den ursprungliga effektiva räntan.

Finansiella skulder

Finansiella skulder klassificeras som finansiella skulder till verkligt värde via resultaträkningen eller som finansiella skulder värderade till upplupet anskaffningsvärde. Koncernen fastställer klassificeringen av sina finansiella skulder vid den första redovisningen.

Värderingen av finansiella skulder beror på deras klassificering: (i) finansiella skul-der till verkligt värde via resultaträkningen redovisas i balansräkningen till verkligt värde medan vinster eller förluster redovisas i resultaträkningen; och (ii) finansiella skulder värderade till uppluppet anskaffningsvärde redovisas initialt till verkligt värde och värderas därefter till upplupet anskaffningsvärde enligt effektivränte-metoden. Upplupet anskaffningsvärde beräknas med hänsyn till alla eventuella emitteringskostnader samt varje eventuell under- eller överkurs vid reglering.

Vinster och förluster som uppkommer vid återköp, reglering eller annullering av skulder redovisas under ränta och andra intäkter samt finansiella kostnader.

Leverantörsskulder

Leverantörsskulder, inklusive kundtillgodohavanden, redovisas initialt till verkligt värde och värderas därefter till upplupet anskaffningsvärde enligt effektivräntemetoden.

Lån och finansiella kostnader

Lån redovisas initialt till verkligt värde efter avdrag för uppkomna

transaktionskostnader. Lån redovisas därefter till upplupet anskaffningsvärde.

Skillnader mellan intäkterna (efter avdrag för transaktionskostnader) och inlösenvärdet redovisas i resultaträkningen över låneperioden enligt effektivräntemetoden. Lån klassificeras som kortfristiga skulder såvida inte koncernen har en ovillkorlig rättighet att skjuta upp regleringen av skulden i minst 12 månader efter balansdagen.

BOKSLUT

Aktierelaterade ersättningar till anställda

Koncernen har ett antal aktierelaterade ersättningsprogram, enligt vilka koncernens bolag erhåller tjänster från anställda som ersättning för

egetkapitalinstrument (optioner) i Unibet. Det verkliga värdet av de tjänster från de anställda som erhålls i utbyte mot optioner redovisas som kostnad. Den totala kostnadsförda summan fastställs utifrån de tilldelade optionernas verkliga värde, exklusive effekterna av eventuella tjänster eller lösenvillkor. Den totala kostnadsförda summan redovisas över optionernas intjäningsperiod, vilket normalt är tre år.

Vid slutet av varje redovisningsperiod granskar koncernen sina uppskattningar av antalet optioner som förväntas bli intjänade. Koncernen redovisar effekterna av denna granskning på de ursprungliga uppskattningarna, om så är tillämpligt, i resultaträkningen, med motsvarande justering av eget kapital.

Erhållna intäkter, efter avdrag för eventuella direkta kostnader, krediteras aktiekapitalet och överkursfonden när optionerna utnyttjas.

Likvida medel och finansiella intäkter

Likvida medel omfattar kassa, omedelbart tillgängliga banktillgodohavanden, andra kortfristiga likvida placeringar med ursprunglig löptid på högst tre månader samt checkräkningskrediter.

Finansiella intäkter redovisas under banktillgodohavanden när de är upplupna.

Aktieutdelning

Utdelningar redovisas som skuld under den period då utdelningarna godkänns av bolagets aktieägare. Interima utdelningar redovisas när de utbetalas.

In document SPELA FÖR ATT VINNA (Page 47-50)

Related documents