• No results found

NOTER | GEMENSAMMA FÖR MODERBOLAG & KONCERN

In document ÅRSREDOVISNING 2009 (Page 40-47)

NOT 1 | REDOVISNINGS- & VÄRDERINGSPRINCIPER Bolagets årsredovisning har upprättats enligt årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd. Vid redovisning av emissionskostna-der har Redovisningsrådets Akutgrupps uttalande URA 25 tillämpats.

Koncernredovisningen har upprättats enligt Redovisningsrådets rekom-mendation RR 1:00. Kassaflödesanalys upprättas enligt Redovisningsrå-dets rekommendation RR 7. Redovisningsprinciperna är oförändrade i jämförelse med föregående år.

Koncernredovisning

I koncernredovisningen ingår dotterföretag där moderbolaget direkt eller indirekt innehar mer än 50 % av rösterna, eller på annat sätt har ett bestämmande inflytande.

Koncernens bokslut är upprättat enligt förvärvsmetoden, vilket innebär att dotterbolagens egna kapital vid förvärvet, fastställt som skillnaden mellan tillgångarnas och skuldernas verkliga värden, elimineras i sin helhet.

I koncernens egna kapital ingår härigenom endast den del av dotterbola-gens egna kapital som tillkommit efter förvärvet. Obeskattade reserver har i koncernredovisningen delats upp i eget kapital och uppskjuten skatt där den uppskjutna skatten beräknats till 26,3%.

Under året förvärvade bolag inkluderas i koncernredovisningen med belopp avseende tiden efter förvärvet. Resultat från under året sålda bolag har inkluderats i koncernens resultaträkning för tiden fram till tidpunkten för avyttringen.

Internvinster inom koncernen elimineras i sin helhet. I moderbolagets bokslut redovisas andelar i dotterföretag till anskaffningsvärde med avdrag för eventuella nedskrivningar. Som utdelning från dotterföretag redovisas endast erhållen utdelning av vinstmedel som intjänats efter förvärvet.

Intresseföretagsredovisning

Som intresseföretag betraktas de företag som inte är dotterföretag men där moderbolaget direkt eller indirekt innehar minst 20 % av rösterna för samtliga andelar, eller på annat sätt har ett betydande inflytande.

I koncernens bokslut redovisas andelar i intresseföretag enligt kapitalan-delsmetoden. Kapitalandelsmetoden innebär att andelar i ett företag re-dovisas till anskaffningsvärde vid anskaffningstillfället och därefter justeras med koncernens andel av förändringen i intresseföretagets nettotillgångar.

Andelarnas värde inkluderar goodwill (efter avdrag för ackumulerade avskrivningar) vid förvärvet. I koncernens resultaträkning ingår som intäkt koncernens andel av intresseföretagets resultat. Ej utdelad ackumulerad vinstandel hänförlig till intresseföretag redovisas i koncernbalansräkningen som kapitalandelsfond under bundna reserver. Orealiserade internvinster elimineras med den på koncernen belöpande andelen av vinsten.

I moderbolagets bokslut redovisas andelar i intresseföretag till anskaff-ningsvärde med avdrag för eventuella nedskrivningar. Som intäkt från intresseföretag redovisas endast erhållen utdelning av vinstmedel som intjänats efter förvärvet.

Utländska valutor

Tillgångar och skulder i utländsk valuta värderas till balansdagens kurs.

I de fall valutasäkringsåtgärd genomförts, t ex terminssäkring, används terminskursen. Transaktioner i utländsk valuta omräknas enligt transak-tionsdagens avistakurs.

Intäkter

Nettoomsättningen avser fakturerad försäljning av varor, tjänster och licenser. Intäkter av varuförsäljning redovisas när de avgörande riskerna förknippade med äganderätten övergått till köparen. Normalt sker detta

i samband med leverans av varor. Intäkter av tjänster redovisas i samband med att tjänsten utförs. Licensintäkter periodiseras över avtalstiden och intäktsförs därmed i den period licensen nyttjas. Med nettoomsättning avses försäljningsvärde exklusive mervärdesskatt, särskilda varuskatter, rabatter och returer. Övriga rörelseintäkter omfattar intäkter utanför den ordinarie verksamheten.

Inkomstskatter

Redovisade inkomstskatter innefattar skatt som skall betalas eller erhållas avseende aktuellt år, justeringar avseende tidigare års aktuella skatt samt förändringar i uppskjuten skatt.

Värdering av samtliga skatteskulder/-fordringar sker till nominella belopp och görs enligt de skatteregler och skattesatser som är beslutade eller som är aviserade och med stor säkerhet kommer att fastställas.

För poster som redovisas i resultaträkningen, redovisas även därmed sam-manhängande skatteeffekter i resultaträkningen. Skatteeffekter av poster som redovisas direkt mot eget kapital, redovisas mot eget kapital.

Uppskjuten skatt beräknas enligt balansräkningsmetoden på alla tempo-rära skillnader som uppkommer mellan redovisade och skattemässiga värden på tillgångar och skulder.

I moderbolaget redovisas - på grund av sambandet mellan redovisning och beskattning - den uppskjutna skatteskulden på obeskattade reserver, som en del av de obeskattade reserverna. Uppskjuten skattefordran avseende underskottsavdrag eller andra framtida skattemässiga avdrag redovisas i den omfattning det är sannolikt att avdragen kan avräknas mot framtida skattemässiga överskott.

Immateriella tillgångar - Forsknings- och utvecklingsarbeten

Utgifter för forsknings- och utvecklingsarbeten kostnadsförs vanligtvis lö-pande när de uppkommer. Vissa större utvecklingsprojekt har ansetts vara av väsentligt värde för företaget under kommande år och har aktiverats i balansräkningen som Balanserade utgifter för forsknings- och utvecklings-arbeten då följande kriterier är uppfyllda:

- Det är tekniskt och ekonomiskt möjligt att färdigställa tillgången.

- Avsikt och förutsättning finns att sälja eller använda tillgången.

Det är sannolikt att tillgången kommer att ge framtida ekonomiska förde-lar. Utgifterna kan beräknas. Avskrivning påbörjas när tillgången är klar för kommersialisering.

- Patent

Kostnader för ansökningar av patent har aktiverats. Avskrivning sker linjärt över 5 år.

- Produkträttigheter

Posten avser förvärvade produkträtigheter. Avskrivning kommer att påbörjas när produkten är klar för kommersialisering.

- Goodwill

Goodwill utgörs av det belopp varmed anskaffningsvärdet överstiger det verkliga värdet på koncernens andel i det förvärvade dotterföretagets nettotillgångar vid förvärvstillfället.

Goodwill skrivs av linjärt över den beräknade nyttjandetiden. Goodwill som uppkommit på de större strategiska förvärv koncernen gjort för att utvidga sitt sortiment inom närliggande produktområden, skrivs av över 15 år. Övrig goodwill skrivs av över 5 år.

41

Materiella anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningsvärde minskat med avskrivningar. Utgifter för förbättringar av tillgångars prestanda, utöver ursprunglig nivå, ökar tillgångens redovisade värde. Utgifter för reparation och underhåll redovisas som kostnader. Vissa lånekostnader aktiveras, se avsnitt om lånekostnader.

Ränta på kapital som har lånats för att finansiera tillverkningen av en tillgång räknas in i anskaffningsvärdet till den del räntan hänför sig till tillverkningsperioden. Övriga lånekostnader redovisas som kostnader.

I moderbolaget redovisas samtliga lånekostnader som kostnader i den pe-riod de uppkommer. Materiella anläggningstillgångar skrivs av systematiskt över tillgångens bedömda nyttjandeperiod.

När tillgångarnas avskrivningsbara belopp fastställs, beaktas i förekomman-de fall tillgångens restvärförekomman-de. Linjär avskrivningsmetod används för samtliga typer av materiella tillgångar.

Följande avskrivningstider tillämpas:

Inventarier, verktyg och installationer 5 år

Installationer, förbättringskostnader i hyrd lokal 20 år Statliga stöd

Statliga stöd redovisas till verkligt värde när det finns rimlig säkerhet att stödet kommer att erhållas och att koncernen kommer att uppfylla alla därmed sammanhängande villkor. Statligt stöd som hänför sig till förvänta-de kostnaförvänta-der redovisas som förutbetalda intäkter. Stöförvänta-det intäktsförs i förvänta-den period då de kostnader uppkommer som det statliga stödet är avsett att kompensera. Statliga stöd för anskaffning av immateriella och materiella anläggningstillgångar reducerar tillgångens redovisade värde.

Leasingavtal

Samtliga leasingavtal, oavsett om de är finansiella eller operationella, redovisas som hyresavtal (operationella leasingavtal). Leasingavgiften kostnadsförs linjärt över leasingperioden.

Fordringar

Fordringar med förfallodag mer än 12 månader efter balansdagen redovi-sas som anläggningstillgångar, övriga som omsättningstillgångar. Fordringar upptas till det belopp som efter individuell prövning beräknas bli betalt.

Varulager

Varulagret värderas, med tillämpning av först-in först-ut-principen, till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärdet på balansdagen.

Kassaflödesanalys

Kassaflödesanalysen upprättas enligt indirekt metod. Det redovisade kas-saflödet omfattar endast transaktioner som medför in- eller utbetalningar.

Som likvida medel klassificeras, förutom kassa- och banktillgodohavan-den, kortfristiga finansiella placeringar som dels är utsatta för endast en obetydlig risk för värdefluktuationer, dels

- handlas på en öppen marknad till kända belopp eller

- har en kortare återstående löptid än tre månader från tidpunkten.

NOT 2 | NETTOOMSÄTTNINGENS & RÖRELSERESULTA-TETS FÖRDELNING PÅ VERKSAMHETSGRENAR OCH GEOGRAFISKA MARKNADER

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Nettooomsättningen fördelar sig på geografiska marknader enligt följande:

Sverige 27 405 493 9 784 263 511 343 236 025 Norden exkl Sverige 449 244 25 612 449 244 25 612 Europa exkl Norden 340 356 375 623 340 536 375 623 Övriga marknader 805 002 1 150 911 805 002 1 150 911 Summa 29 000 095 11 336 409 2 106 125 1 788 171

NOT 3 | ERSÄTTNING TILL REVISORERNA

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Andra uppdrag än revisionsuppdraget

SET Revisionsbyrå AB - 57 700 - 57 700

Summa 564 138 375 200 304 950 320 700

NOT 4 | OPERATIONELLA LEASINGKOSTNADER Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Leasingkostnader 1 446 701 510 727 22 838 -(exkl hyra för lokaler)

42

NOTER

NOT 5 | PERSONAL

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Medelantalet anställda

Kvinnor 26 15 3 2

Män 6 3 2 1

Totalt 32 18 5 3

Löner, ersättningar, sociala avgifter och pensionskostnader Löner & ersättningar

till styrelsen och VD 1 633 000 1 459 476 1 018 000 841 876 Löner & ersättningar

till övriga anställda 5 833 332 2 351 050 1 115 896 589 080 7 466 332 3 810 526 2 133 896 1 430 956 Sociala avgifter enligt

lag och avtal 2 267 371 1 293 274 591 920 544 363 Utgifter för utvecklingsarbetet har aktiverats som balanserade utgifter och delvis minskat personalkostnaderna.

Styrelseledamöter och ledande befattningshavare Antal styrelseledamöter på balansdagen

Kvinnor 1 - 1

-Män 7 7 4 4

Totalt 8 7 5 4

Antal ledande befattningshavare inklusive VD

Kvinnor - - -

-Män 3 7 1 5

Totalt 3 7 1 5

Villkor för verkställande direktören i Orasolv AB

VD har i sitt avtal ett arvode som på årsbasis uppgår till 1 200 000 kronor. Båda parter har en månads uppsägning. Det utgår inga pensions-försäkringar.

Ersättning till styrelse

Under år 2009 har styrelsen erhållit 300 000 kronor i ersättning, exklu-sive sociala kostnader. Utbetalningen har fördelats enligt följande: Rune Löderup, styrelseordförande, 120 000 kronor, Rolf Bornstein, styrelsele-damot, 60 000 kronor, Göran Lindblad, styrelselestyrelsele-damot, 60 000 kronor, Anders Ingerstedt, styrelseledamot, 60 000 kr.

NOT 6 | ÖVRIGA RÄNTEINTÄKTER & LIKNANDE RESULTATPOSTER

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Ränteintäkter 176 647 74 844 372 279 174 487 Summa 176 647 74 844 372 279 174 487 Varav avseende

koncernföretag - - 154 003 107 087

NOT 7 | SKATT PÅ ÅRETS RESULTAT

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Aktuell skatt för året -47 519 -67 334 762 700

-Uppskjuten skatt - -164 375 -

-Summa -47 519 -231 709 762 700 0

NOT 8 | BALANSERADE UTGIFTER FÖR UTVECKLINGSARBETEN

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Årets aktiverade utgifter,

intern utveckling 1 955 527 - 1 955 527

43

NOT 9 | PATENT

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008 Ingående avskrivningar -663 586 -622 236 -663 586 -622 236 Försäljningar

NOT 10 | PRODUKTRÄTTIGHETER

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Ingående

anskaffningsvärden 357 300 357 300 357 300 357 300 Utgående ackumulerade

anskaffningsvärden 357 300 357 300 357 300 357 300 Utgående restvärde

enligt plan 357 300 357 300 357 300 357 300 Under 2006 förvärvade OraSolv AB en produkträttighet inom området Hygiene/Infection Control. Produkten är avsedd att användas som hand-desinfektionsmedel vid behandling av patient och senare även i konsu-mentledet.

NOT 11 | GOODWILL

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

NOT 12 | INVENTARIER, VERKTYG & INSTALLATIONER Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008 Ingående avskrivningar -437 874 -30 077 -47 284 -30 077 Årets avskrivningar -380 086 -176 610 -17 207 -17 207 Utgående ackumulerade

avskrivningar -817 960 -206 687 -64 491 -47 284 Utgående restvärde

enligt plan 4 640 063 2 358 174 21 546 38 753

NOT 13 | ANDELAR I INTRESSEFÖRETAG Troll Dental do Brasil Produtos Odontólogicos Ltda Org nr: 03.761.167/0001-63

Säte: Rio de Janeiro, Brasilien Kapitalandel (Koncernen) 25 %

Bolagets andel i intresseföretagets redovisade resultat uppgår till 0 (7 016) kronor. Bolagets andel i intresseföretagets egna kapital uppgår till -144 363 (-144 363) kronor

44

NOTER

NOT 14 | FÖRUTBETALDA KOSTNADER OCH UPPLUPNA INTÄKTER

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Aktieägarna har lämnat villkorat aktieägartillskott som uppgår till totalt 7 081 690 kr (7 081 690kr). Årsstämman 2009 bemyndigade styrelsen att, vid ett eller flera tillfällen före nästa årsstämma, med eller utan av-vikelse från aktieägarnas företrädesrätt, besluta om nyemission av aktier eller emission av konvertibler eller teckningsoptioner. Betalning av emit-terade aktier, konvertibler eller teckningsoptioner skall, i enlighet med vad styrelsen därom beslutar, kunna ske kontant, genom kvittning, med apportegendom eller i annat fall på villkor som avses i 2 kap. 5 § andra stycket 1-3 och 5 aktiebolagslagen. Under perioden från årsstämman till 091231 har styrelseledamöter och ledande befattningshavare förvärvat 12 000 000 teckningsoptioner.

Årsstämman den 21 april 2008 fattade beslut om att utge högst 10 000 000 teckningsoptioner vilka i sin tur berättigar till teckning av högst 10 000 000 aktier i bolaget. Rätten att teckna sig för teckningsoptioner gavs, med avvikelse från aktieägarnas företrädelserätt, endast till det helägda dotterbolaget Mediteam Dental AB, 556726-3495, med rätt och skyldighet att till marknadsvärde vidare överlåta teckningsoptionerna till styrelseledamöter och ledande befattningshavare i bolaget. Teckningsop-tion IV ger rätt att för en (1) teckningsopTeckningsop-tion teckna en ny aktie till 0,25 kr under perioden 22 maj 2008 till den 22 november 2010.

Till och med den 31 december 2009 har styrelseledamöter och ledande befattningsinnehavare inte tecknat sig för teckningsoption IV.

NOT 15 | FÖRÄNDRING AV EGET KAPITAL

Ej registrerat Bundna Fria reserver Aktiekapital aktiekapital reserver & årets resultat Koncernen

Aktiekapital aktiekapital Reservfond Överkursfond eget kapital Moderbolaget

Antal aktier i bolaget uppgår till 296 425 323 (211 732 374) aktier.

45

NOT 16 | UPPSKJUTEN SKATT

Skillnaden mellan å ena sidan den inkomstskatt som har redovisats i resultaträkningen samt å andra sidan den inkomstskatt som belöper sig på verksamheten utgörs av

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

NOT 17 | UPPLUPNA KOSTNADER & FÖRUTBETALDA INTÄKTER

Koncernen Moderbolaget 2009.12.31 2008.12.31 2009.12.31 2008.12.31

Förutbetalda intäkter - 213 125 - 213 125

NOT 18 | STÄLLDA SÄKERHETER För egna avsättningar och skulder

Koncernen Moderbolaget 2009.12.31 2008.12.31 2009.12.31 2008.12.31 Avseende skulder till kreditinstitut

Nettotillgångar

NOT 19 | FÖRVÄRV AV DOTTERFÖRETAG Under året har följande dotterföretag förvärvats:

Preventum Partner AB

Verksamhet: Ekonomiska konsultationer Förvärvstidpunkt: 2009-12-31 Kapitalandel, 100 % Röstandel, 100 %

Förvärvade dotterbolag redovisas i koncernens bokslut enligt förvärvs-metoden. Avseende förvärvet av Preventum Partner AB skall slutlig reglering av köpeskillingen ske år 2010. I bokslutet per 2009-12-31 har den totala köpeskillingen beräknats till 6 500 tkr, med en tilläggsköpeskil-ling om 1 000 tkr, som reserverats i koncernredovisningen.

Ska erläggas kontant 2010 3 500 tkr

Verkligt värde av emitterade aktier 3 000 tkr

Summa 6 500 tkr

Beräknad tilläggsköpeskilling 1 000 tkr

Summa 7 500 tkr

Goodwill 5 589 678

Materiella anläggningstillgångar 513 243

Övriga omsättningstillgångar 3 652 919

Avsättningar -122 460

Kortfristiga skulder -2 133 380

Total köpeskilling 7 500 000

Ej utbetald del av köpeskillingen -7 500 000 Likvida medel i det förvärvade bolaget 1 247 303 Påverkan på koncernens likvida medel från årets förvärv 1 247 303 Totalt kassalöde hänförligt till investeringar i dotterföretag 1 247 303

2009 2008 Ingående anskaffningsvärden 206 093 100 000

Inköp av andelar 6 500 000 7 681 415

Försäljningar av andelar - -7 575 322

Utgående ackumulerat anskaffningsvärde 6 706 093 206 093 Utgående redovisat värde 6 706 093 206 093

46

Resultat- och balansräkningarna kommer att föreläggas årsstämman 2010-05-26 för fastställelse.

Stockholm, 12 maj 2010

RUNE LÖDERUP JOHANNA FAGRELL KÖHLER CONNY KÄLLÉN

Ordförande

GÖRAN LINDBLAD JOACHIM CEDERBLAD MORTEN WERNER

Verkställande direktör

Vår revisionsberättelse har lämnats 2010-05-12, Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB

BO ÅSELL Auktoriserad revisor

NOT 21 | FODRINGAR HOS KONCERNFÖRETAG

2009 2008

Ingående anskaffningsvärden 7 751 465

-Tillkommande fordringar 522 123 7 751 465

Utgående ackumulerat anskaffningsvärde 8 273 588 7 751 465 Utgående restvärde enligt plan 8 273 588 7 751 465 NOT 20 | ANDELAR I KONCERNFÖRETAG

Koncernen Org nr Säte Kapitalandel

Orasolv Clinics AB 556757-3612 Stockholm 100 %

Tandpoolen Askrikegatan AB 556750-8410 Stockholm 100 %

Aurakliniken AB 556652-4129 Stockholm 100 %

Orasolv Waxholm AB 556757-4404 Vaxholm 100 %

Orasolv Products AB 556726-3495 Stockholm 100 %

Preventum Partner AB 556613-2790 Stockholm 100 %

Orasolv China 1249718 Hong Kong 100 %

Moderbolaget Bokfört värde Bokfört värde

Kapitalandel Rösträttsandel Antal aktier 2009-12-31 2008-12-31

Orasolv Clinics AB 100 % 100 % 1 000 100 000 100 000

Orasolv Products AB 100 % 100 % 1 000 100 000 100 000

Preventum Partner AB 100 % 100 % 1 000 6 500 000

Orasolv China 100 % 100 % 10 000 6 093 6 093

Summa 6 706 093 206 093

NOTER

47

In document ÅRSREDOVISNING 2009 (Page 40-47)

Related documents