• No results found

(Belopp i Mkr om ej annat anges) Innehåll

Not Sida

1 Redovisnings- och värderingsprinciper 67

2 Nya redovisningsregler från och med 2005 68

3 Finansiell riskhantering 69

4 Redovisning per segment 70

5 Nettoomsättning och rörelseresultat 70

6 Övriga rörelseintäkter 70

7 Övriga rörelsekostnader 70

8 Leasing 70

9 Finansiella intäkter och kostnader 70

10 Skatt 70

11 Immateriella anläggningstillgångar 71

12 Materiella anläggningstillgångar 71

13 Finansiella anläggningstillgångar 72

14 Varulager 72

15 Kundfordringar och andra fordringar 72

16 Finansiella instrument 72

17 Aktiekapital och antal aktier 73

18 Obeskattade reserver 73

19 Pensioner 73

20 Övriga avsättningar 73

21 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 73

22 Ansvarsförbindelser 73

23 Anställda, personalkostnader och ersättningar 74

24 Arvoden till revisorer 74

25 Aktier och andelar 75

Not 1 Redovisnings- och värderingsprinciper Grunder för upprättande av redovisningen

Bolagets redovisning upprättas med tillämpning av Redovisningsrådets rekommendation RR 32 ”Redovisning för juridiska personer” från 1 januari 2005. Redovisningen för 2003 och 2004 har upprättats i enlighet med denna. Rekommendationen följer International Financial Reporting Standards (IFRS) utom i de fall svensk lag inte tillåter upprättande av redovisning enligt IFRS eller om andra starka skäl för avvikelser föreligger. Hur bolagets finansiella rapporter påverkas fram-går av not 2.

Bolaget är moderbolag i en koncern vars dotterbolag framgår av not 25. Bolaget upprättar inte koncernredovisning enligt 7:2 årsredo-visningslagen.

Bolaget är ett helägt bolag till AB Electrolux, organisationsnummer 556009-4178, med huvudkontor i Stockholm.

Dotterbolag och intressebolag

Investeringar i dotterbolag och intressebolag redovisas till anskaff-ningskostnad enligt årsredovisningslagen.

Transaktioner med närstående

Alla transaktioner med närstående sker till marknadspriser.

Redovisnings- och värderingsprinciper Intäktsredovisning

Försäljningsintäkter redovisas med avdrag för mervärdesskatt, särskilda varuskatter, returer och rabatter. Intäkter genereras nästan uteslutande från försäljning av färdiga produkter. Försäljningsintäkter redovisas när de väsentliga riskerna och förmånerna som medföljer äganderätten till varan övergått till köparen och när bolaget inte längre är i besittning av eller har kontroll över varan och intäkten kan mätas på ett tillförlitligt sätt. Detta innebär att intäkterna redovisas när varan ställts till kundens förfogande i enlighet med överenskomna leveransvillkor.

Statliga stöd

Ekonomiska bidrag från stater, myndigheter och liknande lokala, nationella eller internationella organ redovisas när det föreligger rimlig säkerhet att bolaget kommer att uppfylla de villkor som är förknippade med bidragen och att bidragen kommer att erhållas. Bidrag hänförliga till tillgångar redovisas i balansräkningen som “Förutbetalda intäkter”

och intäktsförs över tillgångens nyttjandeperiod. Statliga stöd hänför-liga till kostnader redovisas i resultaträkningen som en minskning av motsvarande kostnader. Dessa uppgick 2005 till 1,4 Mkr (1,2).

Övriga rörelseintäkter och övriga rörelsekostnader

Under dessa rubriker redovisas vinster och förluster som uppstått vid avyttring av anläggningstillgångar. Se not 6 och 7.

Lånekostnader

Lånekostnader belastas resultatet för den period till vilken de hänför sig.

Lånekostnader i samband med investeringar i materiella anläggnings-tillgångar redovisas ej i balansräkningen.

Skatter

Skatter innefattar aktuella och uppskjutna skatter med tillämpning av den så kallade Liability-metoden. Bolagets skattebelastning påverkas av bokslutsdispositioner och andra skattemässiga dispositioner.

En avstämning mellan teoretiska och faktiska skattesatser och övriga upplysningar redovisas i not 10.

Finansiella tillgångar och skulder i utländsk valuta

Finansiella tillgångar och skulder denominerade i utländsk valuta värderas till balansdagens kurs. Kursdifferenser som uppstår redovisas i resultaträkningen.

Immateriella anläggningstillgångar Varumärken

Rättigheten att använda varumärken skrivs av över den förväntade nyttjandeperioden. Bolaget skriver idag av ett varumärke på 10 år vilket motsvarar tiden bolaget har rätt till royalty.

Not 1forts Utvecklingskostnader

Bolaget aktiverar vissa utvecklingskostnader för nya produkter under förutsättning att sannolikheten för framtida ekonomiska fördelar bedöms som hög. Aktiverade utvecklingskostnader skrivs av under 3 till 5 år.

Programvaror

Förvärvade programvarulicenser aktiveras på basis av de kostnader som uppstår då den aktuella programvaran förvärvats och satts i drift.

Dessa kostnader skrivs av under 3 år.

Materiella anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar redovisas till historiskt anskaffnings-värde med avdrag för linjära, ackumulerade avskrivningar justerade för eventuella nedskrivningar. Mark är inte föremål för avskrivning, efter-som den bedöms ha oändlig ekonomisk livslängd, men i övrigt grun-dar sig avskrivningar på följande förväntade nyttjandeperioder:

Byggnader och markanläggningar 20–33 år Maskiner och tekniska anläggningar 3–10 år

Övrig utrustning 3–10 år

Bolaget redovisar ytterligare avskrivningar som tillåts enligt svensk skattelagstiftning som “bokslutsdispositioner” i resultaträkningen. I balansräkningen inkluderas de i “obeskattade reserver”. Se not 18.

Nedskrivning

Vid varje bokslut undersöker bolaget om det finns indikationer på att någon anläggningstillgångs värde, inklusive investeringar i dotterbolag, kan ha minskat. När en sådan indikation finns fastställs tillgångens återvinningsvärde. Med återvinningsvärde avses det högsta av en till-gångs nettoförsäljningsvärde och nyttjandevärde. Tillgången skrivs ned med det belopp med vilket tillgångens redovisade värde överstiger dess återvinningsvärde.

Klassificering av finansiella tillgångar

Bolaget har för närvarande finansiella tillgångar och skulder till verkligt värde via resultaträkningen samt lånefordringar och kundfordringar.

Syftet med förvärvet av investeringen ligger till grund för klassifice-ringen.

Leasing

Hyresavtal där de risker och fördelar som är förknippade med ägandet till betydande del finns hos leasegivaren klassificeras som operationella leasingavtal. Bolaget äger sina produktionsanläggningar. Bolaget hyr en del kontorsfastigheter liksom tjänstebilar, gaffeltruckar och viss kontors-utrustning. Samtliga hyresavtal i bolaget är operationella leasingavtal och kostnaderna redovisas direkt i resultaträkningen under respektive period.

Varulager

Varulager värderas till det lägsta av anskaffnings- respektive verkligt värde. Anskaffningsvärdet beräknas enligt metoden vägda genom-snittspriser. Erforderliga reserver är ställda för inkurans.

Kundfordringar

Kundfordringar redovisas vid första redovisningstillfället till verkligt värde och därefter till upplupet anskaffningsvärde med tillämpning av effektiv-räntemetoden med avdrag för avsättning för värdenedgång. Avsättning för värdenedgång görs när det är uppenbart att bolaget inte kommer att kunna inkassera det totala utestående beloppet enligt ursprungliga villkor. Avsättningens storlek motsvarar skillnaden mellan tillgångens redovisade värde och nuvärdet av beräknade framtida kassaflöden dis-konterat till effektiv ränta. Avsättningen redovisas via resultaträkningen.

Likvida medel

Likvida medel består av kontanta medel, banktillgodohavanden och övriga kortfristiga placeringar med hög likviditet. Löptiden för place-ringarna är tre månader eller kortare.

Husqvarna AB ingår i AB Electrolux s k cashpool, innebärande att

Avsättningar

Avsättningar redovisas när bolaget har ett åtagande som en följd av en inträffad händelse och det är troligt att ett utflöde av resurser kommer att krävas för att reglera åtagandet samt att en tillförlitlig uppskattning av beloppet kan göras.

Garantireserver redovisas vid tidpunkten för försäljningen av de produkter som garantin avser och beräknas på historik för motsvaran-de åtaganmotsvaran-den.

Pensioner

Pensioner klassificeras antingen som avgiftsbestämda eller förmåns-bestämda planer.

För avgiftsbestämda planer betalar företaget en bestämd avgift till en separat juridisk enhet och har ingen rättslig skyldighet att betala ytterligare avgifter om denna enhet inte har tillräckliga tillgångar för att betala alla förmåner. Avgifterna kostnadsförs löpande.

För förmånsbestämda planer åtar sig bolaget att tillhandahålla pensionsförmåner som fastställs baserat på slutlön eller genomsnittlig lön under anställningstiden, anställningstid eller andra faktorer som inte är kända förrän vid pensioneringstillfället. Beräkningen av bolagets förpliktelser för förmånsbestämda planer är baserad på officiellt tillgängliga antaganden. Pensionsförmånerna tryggas genom tillskott till en särskild fond eller redovisas som en skuld i balansräkningen.

Pensioner redovisas i enlighet med svensk lagstiftning.

Lån

Lån redovisas vid första redovisningstillfället till värdet av de medel som influtit efter avdrag för transaktionskostnader. Efter anskaffnings-tidpunkten värderas lånen till upplupet anskaffningsvärde med tillämp-ning av effektivräntemetoden.

Derivatinstrument och säkringsåtgärder

Derivatinstrument redovisas vid första redovisningstillfället till verkligt värde vid tidpunkten för kontraktets ingående. Därefter omvärderas derivatinstrumentet kontinuerligt till verkligt värde. Förändringar i verk-ligt värde redovisas i resultaträkningen. Derivat används antingen som säkring av verkligt värde av redovisade tillgångar eller skulder, eller av ett bindande åtagande (säkring av verkligt värde), eller säkring av prognosticerade transaktioner (kassaflödessäkring). För närvarande tillämpas inte säkringsredovisning i bolaget.

Kassaflöde

Kassaflödesanalysen är upprättad enligt den indirekta metoden.

Koncernbidrag

Koncernbidrag redovisas i enlighet med URA 7 (Redovisningsrådets akutgrupp). Koncernbidrag som lämnats för att minska koncernens totala skattebelastning redovisas direkt mot balanserade vinstmedel efter justering för gällande skattesats (28 %).

Not 2 Nya redovisningsregler från och med 2005 Electrolux styrelse har föreslagit att årsstämman den 24 april 2006 fattar beslut om att dela ut samtliga aktier i Husqvarna AB till Electrolux aktieägare. Avsikten är att aktierna i Husqvarna i samband med utdelningen ska noteras på Stockholmsbörsens O-lista.

Avstämningsdagen för utdelning av aktier i Husqvarna och notering på Stockholmsbörsen planeras till andra veckan i juni. Notering på börsen kommer bl a att leda till utökade upplysningskrav i bolagets finansiella rapportering och ändringar i bolagets redovisningsprinciper.

Från och med 1 januari 2005 upprättas bolagets redovisning med tillämpning av Redovisningsrådets rekommendation RR 32 ”Redovis-ning för juridiska personer”. Rekommendationen följer International Financial Reporting Standards (IFRS) utom i de fall svensk lag inte tillåter upprättande av redovisning enligt IFRS eller om andra starka skäl för avvikelser föreligger. Hur bolagets finansiella rapportering påverkas beskrivs i det följande.

Not 2forts

Finansiella instrument

IAS 39, Finansiella instrument; redovisning och värdering, tillämpas i bolagets redovisning från och med den 1 januari 2005. Enligt standar-den ska alla finansiella derivatinstrument klassificeras som en tillgång eller skuld i balansräkningen och redovisas till verkligt värde. Föränd-ringar i instrumentens verkliga värde ska, om säkringsredovisning inte tillämpas, redovisas i resultaträkningen. Enligt standarden får säkrings-redovisning tillämpas endast om vissa villkor är uppfyllda, till exempel kravet på dokumentation, samband med säkrad exponering och effek-tivitetsmätning. Vid redovisningen av säkring av kassaflöde och säkring av nettoinvesteringar rapporteras förändringar i derivatinstrumentens verkliga värde i eget kapital till dess den säkrade posten redovisas i resultaträkningen.

Tidigare tillämpade bolaget periodisering av orealiserade föränd-ringar i derivatinstrumentens verkliga värde under säkringsperioden och utfallet redovisades när den säkrade transaktionen inträffade.

Den 1 januari 2005 redovisar bolaget samtliga derivatinstrument till verkligt värde i balansräkningen till ett nettovärde som påverkar det egna kapitalet. Som omsättningstillgångar bokfördes 119 Mkr och som rörelseskulder 7 Mkr och som uppskjuten skatteskuld 31 Mkr.

Nettoeffekten på eget kapital var 81 Mkr. Tillämpningen av IAS 39 kommer att medföra högre volatilitet i bolagets resultat, nettoupplåning och eget kapital. Det går inte att med säkerhet förutsäga volatiliteten.

Om bolaget, i framtiden, uppfyller kriterierna för säkringsredovisning skulle detta minska volatiliteten i resultaträkningen.

Effekter av övergången till RR32 på bolagets ingående balansräkning den 1 januari 2005

Utgående balans Ingående balans

Mkr före övergången IAS 39 efter övergången

Anläggningstillgångar 806 – 806

Omsättningstillgångar 3 332 119 3 451

Summa tillgångar 4 138 119 4 257

Eget kapital 647 81 728

Obeskattade reserver 424 – 424

Avsättningar 57 31 88

Finansiella skulder 689 – 689

Rörelseskulder 2 321 7 2 328

Summa skulder och

eget kapital 4 138 119 4 257

Not 3 Finansiell riskhantering Finansiell riskhantering

Bolaget är utsatt för riskexponeringar relaterade till finansiella instru-ment såsom likvida medel, kundfordringar, leverantörsskulder, lån och derivatinstrument. Risker relaterade till dessa instrument är främst:

• Ränterisker avseende likvida medel och lån.

• Finansieringsrisker avseende bolagets kapitalbehov.

• Valutarisker avseende resultat.

• Råvaruprisrisker som påverkar kostnaden för råvaror och insatskomponenter i tillverkade produkter.

• Kreditrisker hänförliga till finansiella och kommersiella aktiviteter.

Styrelsen i Electrolux har antagit en finanspolicy samt en kreditpolicy, för hela koncernen som reglerar hur dessa risker ska hanteras och kontrolleras. Varje affärssektor har särskilda finansiella riktlinjer som antagits av respektive sektorstyrelse (samtliga riktlinjer benämns i fort-sättningen finanspolicy). Riskhanteringen utförs bland annat med hjälp av derivatinstrument i enlighet med fastställda limiter i finanspolicyn.

Av finanspolicyn framgår även hur riskhanteringen av pensionsstiftel-sernas tillgångar ska ske. Som dotterbolag i Electrolux-koncernen följer Husqvarna denna finanspolicy.

Den finansiella riskhanteringen har i huvudsak centraliserats till Group Treasury (Electrolux-koncernens finansavdelning) i Stockholm.

Finansiella aktiviteter på lokal nivå hanteras av fyra regionala finans-enheter i Europa, Nordamerika, Asien och Latinamerika. En särskild riskkontrollfunktion inom Group Treasury bedömer dagligen

finansför-valtningens riskexponering. I Electrolux-koncernens policy finns vidare riktlinjer för hur operativa risker förknippade med hanteringen av finan-siella instrument ska hanteras, till exempel genom en tydlig ansvars-och uppgiftsfördelning samt tilldelning av fullmakter.

Ränterisker avseende likvida medel och upplåning

Ränterisk hänför sig till risken att företagets exponering för förändringar i marknadsräntan kan påverka nettoresultatet negativt. Räntebindnings-tiden är en av de mer betydande faktorerna som inverkar på ränterisken.

Likvida medel

Likvida medel består av kontanta medel samt medel deponerade i Electrolux cash pool.

Ränterisker avseende likvida medel

Placeringarna är till största delen kortfristiga. Löptiden för huvuddelen av placeringarna ligger på mellan 0 och 3 månader. En förändring nedåt i avkastningskurvan med en procentenhet skulle minska koncernens ränteresultat med cirka 6,9 Mkr. Se not 16 för närmare information.

Upplåning

Lån upptas huvudsakligen genom upplåning i Electrolux cash pool och överförs till dotterbolag i form av interna lån eller kapitaltillskott. Olika derivatinstrument används i denna process för att omvandla medlen till lämplig valuta. Se not 16 för närmare information.

Ränterisk avseende långfristig upplåning

Enligt finanspolicyn är jämförelsenormen för den långfristiga skuldport-följen att den genomsnittliga räntebindningsperioden ska vara 6 måna-der. Dock ska den maximala räntebindningsperioden vara högst tre år.

Derivatinstrument som till exempel ränteswapkontrakt används för att hantera ränterisken, varvid räntan kan förändras från bunden till rörlig och vice versa.

Finansieringsrisk

Med finansieringsrisk avses risken att finansieringen av företagets kapitalbehov samt refinansieringen av utestående lån försvåras eller fördyras. Genom att hålla en jämn förfalloprofil för upplåningen samt genom att undvika att den kortfristiga upplåningen överstiger tillgänglig likviditet kan finansieringsrisken minskas.

Valutarisk

Med valutarisk avses risken för att ogynnsamma förändringar i valuta-kurser kan påverka resultat och eget kapital negativt. I syfte att hante-ra dessa effekter säkhante-rar koncernen valutariskerna inom hante-ramen för finanspolicyn. De väsentliga valutor som företaget är exponerat för är USD och EUR.

Transaktionsexponering från kommersiella flöden

Enligt finanspolicyn ska säkring av prognostiserad framtida försäljning i utländsk valuta ske med hänsyn tagen till prisbindningsperioder och konkurrenssituation. Företaget säkrar normalt EUR- och USD-flöden upp till 18 månader från 50 till 75 % och flöden upp till 12 månader från 75 till 100 %. För andra valutor är säkringshorisonten 12 månader.

För mer information se Not 16.

Valutakänslighet i transaktionsexponering

Företaget är särskilt utsatt för fluktuationer i valutakursen mellan SEK och USD, EUR samt ett flertal andra valutor. Till exempel skulle en 10-procentig förändring, uppåt eller nedåt av värdet på SEK gentemot valutakorgen, påverka företagets resultat efter finansiella poster på ett år med cirka +/–400 Mkr, allt annat lika. Kalkylen bygger på intäkter och kostnader i bokslutet 2005 och tar inte hänsyn till dynamiska effekter som ändrade konkurrensmönster eller konsumentbeteenden, vilka kan uppstå till följd av valutakursförändringar.

Råvarurisk

Råvaruprisrisk avser risken för att kostnaderna för direkta och indirekta material stiger när underliggande råvarupriser stiger på världsmarkna-den. Företaget påverkas av förändringar i råvarupriser på grund av ingångna leveransavtal, där priserna är kopplade till råvarupriset på världsmarknaden. Riskexponeringen kan delas upp i direkt råvarupris-risk, som innebär full exponering, och indirekt råvaruprisråvarupris-risk, som

innebär en exponering som avser råvaruprisrisken inbäddad i en insats-komponent. Råvaruprisrisk hanteras genom avtal med leverantörerna.

Kreditrisk

Kreditrisker i finansiell verksamhet

Kreditriskexponering uppstår vid placering av likvida medel, men även som en motpartsrisk hänförlig till handel med derivatinstrument. För att begränsa kreditriskerna sker transaktioner primärt med AB Electrolux.

Kreditrisker i kundfordringar

Husqvarnas försäljning sker till ett stort antal kunder, till exempel större återförsäljare, inköpsgrupper, oberoende butiker och yrkesmässiga professionella slutanvändare. För försäljningen gäller normala leverans-och betalningsvillkor. Kundfinansieringslösningar arrangeras även nor-malt av tredje part. I företagets kreditgivningspolicy finns regler som ska säkerställa att hanteringen av kundkrediter omfattar kreditvärde-ring, kreditlimiter, beslutsnivåer och hanteringen av osäkra fordringar.

Not 4 Redovisning per segment Affärsområden

Husqvarnas verksamhet är indelad i två affärsområden, Konsument-produkter och Professionella Konsument-produkter.

Konsumentprodukter omfattar produkter för trädgårdsskötsel och enklare motorsågar. Professionella produkter omfattar högspecificera-de motorsågar, röjsågar, produkter för Park och trädgård.

Finansiell information för de ovan nämnda affärsområdena redo-visas i nedanstående tabell.

Nettoomsättning

Affärsområde 2005 2004 2003

Konsumentprodukter 1 457,5 1 108,5 941,6

Professionella produkter 5 390,9 4 589,0 4 523,4

Totalt 6 848,4 5 697,5 5 465,0

Geografiska segment

Husqvarna är huvudsakligen verksamt på 3 geografiska områden;

Europa, Nordamerika och Övriga världen. Tabellen nedan visar Husqvarnas försäljning per geografisk marknad, oberoende av var produkterna tillverkats.

Nettoomsättning

Marknad 2005 2004 2003

Europa 4 872,5 3 970,7 3 726,5

Nordamerika 1 287,1 1 189,6 1 237,0

Övriga världen 688,8 537,2 501,5

Totalt 6 848,4 5 697,5 5 465,0

Not 5 Nettoomsättning och rörelseresultat

Nettoomsättningen i Sverige uppgick till 902,6 Mkr (756,1 Mkr 2004 och 707,1 Mkr 2003). Exporten från Sverige uppgick under året till 5 945,8 Mkr (4 941,4 Mkr 2004 och 4 757,9 Mkr 2003). Nettoomsätt-ningen till koncernbolag uppgick till 4 390,0 Mkr (3 766 Mkr 2004 och 3 691 Mkr 2003).

Rörelseresultatet inkluderar kursdifferenser som netto uppgår till –9,5 Mkr (93,2 Mkr 2004 och 161,4 Mkr 2003). Kostnader för forsk-ning och utveckling uppgick till 247,1 Mkr (222,2 Mkr 2004 och 200,4 Mkr 2003) och redovisas under kostnad för sålda varor.

Not 6 Övriga rörelseintäkter

2005 2004 2003

Vinst vid försäljning av:

Materiella anläggningstillgångar 7,2 – –

Totalt 7,2 – –

Not 7 Övriga rörelsekostnader

Not 8 Leasing

Framtida minimileaseavgifter i Husqvarna fördelar sig enligt följande:

Operationell leasing

2006 33

2007–2010 22

2011– –

Totalt 55

2005 års kostnader för leasing (minimileaseavgifter) uppgick till 35 Mkr (36 Mkr 2004 och 34 Mkr 2003).

Operationell leasing

Bland koncernens operationella leasingavtal förekommer inga variabla avgifter, av materiellt värde. Det förekommer inga restriktioner i avtalen.

Finansiell leasing

Det förekommer ingen finansiell leasing.

Not 9 Finansiella intäkter och kostnader

2005 2004 2003

Finansiella intäkter

Ränteintäkter och liknande poster

från koncernbolag1) 44,9 55,4 45,8

Utdelningar

från dotterbolag – – –

från övriga 0,6 1,9 0

Finansiella intäkter totalt 45,5 57,3 45,8

Finansiella kostnader

Räntekostnader och liknande resultatposter

Till koncernbolag1) 33,6 35,5 19,8

Till övriga 0,9 1,1 1,4

Omvärdering av derivat till

marknadsvärde 147,0 – –

Finansiella kostnader totalt 181,5 36,6 21,2

1) Bolag inkluderade i Electrolux-koncernen.

Not 10 Skatt

2005 2004 2003

Aktuell skatt1) –395,3 –304,9 –286,2

Uppskjuten skatt 42,1 –1,8 6,2

Totalt –353,2 –306,7 –280,0

1) Beräknad skatt på koncernbidrag är inkluderad med –391,6 Mkr, –300,8 Mkr och –282,3 Mkr för 2005, 2004 och 2003.

Avstämning av effektiv skattesats

% 2005 2004 2003

Teoretisk skattesats 28,0 28,0 28,0

Icke-skattepliktiga resultatposter, netto –0,1 – 0,1

Periodiseringsskillnader 0,1 –0,2 0,6

Övrigt –0,2 0,2 –1,2

Effektiv skattesats 27,8 28,0 27,5

Förändringar i uppskjuten skatt

2005 2004 2003

Uppskjutna skattefordringar och

skatteskulder, netto IB 4,4 6,2 0

RR32 övergångseffekt på IB –31,4 – –

Uppskjutna skattefordringar och

skatteskulder netto IB (efter förändring) –27,0 6,2 0

Redovisat i eget kapital – – –

Redovisat i resultaträkningen

Anläggningstillgångar – – –0,3

Avsättning för pensioner och

liknande förpliktelser 0,4 0,2 3,4

Not 12 Materiella anläggningstillgångar

Maskiner och Pågående

Mark och mark- andra tekniska nyanläggningar

anläggningar Byggnader anläggningar Inventarier och förskott Totalt Anskaffningskostnader

Ingående balans 2003-01-01 16,0 219,1 906,8 43,3 23,9 1 209,1

Årets anskaffningar – 15,0 108,8 4,6 60,5 188,9

Överföring av pågående arbeten och förskott – – 49,7 – –49,7 0,0

Försäljningar, utrangeringar m m – – –187,1 –1,7 – –188,8

Utgående balans 2003-12-31 16,0 234,1 878,2 46,2 34,7 1 209,2

Årets anskaffningar 1,0 11,5 92,0 6,4 28,4 139,3

Överföring av pågående arbeten och förskott – – 33,8 – –33,8 0,0

Försäljningar, utrangeringar m m – – –84,4 –1,0 – –85,4

Utgående balans 2004-12-31 17,0 245,6 919,6 51,6 29,3 1 263,1

Årets anskaffningar 0,3 5,6 76,3 1,8 35,8 119,8

Överföring av pågående arbeten och förskott – – 42,0 – –42,0 0,0

Försäljningar, utrangeringar m m –0,7 – –81,3 –3,1 – –85,1

Utgående balans 2005-12-31 16,6 251,2 956,6 50,3 23,1 1 297,8

Ackumulerade avskrivningar enligt plan*

Ingående balans 2003-01-01 4,4 117,8 575,7 25,8 – 723,7

Årets avskrivningar 0,3 5,2 130,9 3,2 – 139,6

Försäljningar, utrangeringar m m – – –184,3 –1,5 – 185,8

Utgående balans 2003-12-31 4,7 122,9 522,3 27,5 – 677,4

Årets avskrivningar 0,3 5,7 118,7 6,0 – 130,7

Försäljningar, utrangeringar m m – – –82,9 –0,9 – –83,8

Utgående balans 2004-12-31 5,0 128,6 558,1 32,6 – 724,3

Årets avskrivningar 0,3 5,9 131,8 2,6 – 140,6

Försäljningar, utrangeringar m m – –0,1 –80,2 –3,1 – –83,4

Utgående balans 2005-12-31 5,3 134,4 609,7 32,1 – 781,5

Värde enligt balansräkningen 2003-12-31 11,3 111,2 355,9 18,7 34,7 531,8

Värde enligt balansräkningen 2004-12-31 12,0 117,0 361,5 19,0 29,3 538,8

Värde enligt balansräkningen 2005-12-31 11,3 116,7 346,9 18,2 23,1 516,3

* Årets avskrivningar redovisas i kostnad för sålda varor i resultaträkningen.

Taxeringsvärdet uppgick till 175 Mkr för byggnader (175 Mkr 2004 och 173 Mkr 2003), och till 38 Mkr för mark (38 Mkr 2004 och 37 Mkr 2003).

Oavskrivet belopp på uppskrivningar av byggnader och mark uppgick till 4 Mkr (5 Mkr 2004 och 5 Mkr 2003).

Produkt-

Varu-utveckling märke Övrigt Totalt Ackumulerade avskrivningar enligt plan*

Ingående balans 2003-01-01 – 87,1 – 87,1

Årets avskrivningar 5,1 23,2 – 28,3

Utgående balans 2003-12-31 5,1 110,3 – 115,4

Årets avskrivningar 18,4 23,3 0,4 42,1

Utgående balans 2004-12-31 23,5 133,6 0,4 157,5

Årets avskrivningar 46,2 23,2 0,8 70,2

Utgående balans 2005-12-31 69,7 156,8 1,2 227,7 Värde enligt balansräkningen 2003-12-31 119,7 122,0 – 241,7 Värde enligt balansräkningen 2004-12-31 153,0 98,7 7,6 259,3 Värde enligt balansräkningen 2005-12-31 163,7 75,5 6,8 246,0

* Årets avskrivningar redovisas i Kostnad för sålda varor och Försäljningskostnader i resultaträkningen.

Not 11 Immateriella anläggningstillgångar

Produkt-

Varu-utveckling märke Övrigt Totalt Anskaffningskostnader

Ingående balans 2003-01-01 64,5 232,3 – 296,8

Utveckling 60,3 – – 60,3

Utgående balans 2003-12-31 124,8 232,3 – 357,1

Årets anskaffningar – – 8,0 8,0

Utveckling 51,7 – – 51,7

Utgående balans 2004-12-31 176,5 232,3 8,0 416,8

Utveckling 56,9 – – 56,9

Utgående balans 2005-12-31 233,4 232,3 8,0 473,7 Not 10forts

Uppskjutna skattefordringar och skatteskulder

Tillgångar Skulder Netto

2005 2004 2003 2005 2004 2003 2005 2004 2003

Anläggningstillgångar – – – –0,3 –0,3 –0,3 –0,3 –0,3 –0,3

Avsättning för pensioner och liknande förpliktelser 4,1 3,7 3,5 – – – 4,1 3,7 3,5

Övriga avsättningar – 0,9 0,9 – – – – 0,9 0,9

Finansiella skulder och rörelseskulder 11,3 0,1 2,1 – – – 11,3 0,1 2,1

Kvittning av skatt –0,3 –0,3 –0,3 0,3 0,3 0,3 – – –

Uppskjutna skattefordringar/-skulder, netto 15,1 4,4 6,2 0,0 0,0 0,0 15,1 4,4 6,2

Uppskjutna skattefordringar uppgår till 15,1 Mkr varav huvuddelen bedöms bli utnyttjade inom 12 månader.

Not 13 Finansiella anläggningstillgångar

2005 2004 2003

Andelar i intressebolag 2,3 2,3 2,3

Andelar i övriga bolag 7,8 – –

Aktier i dotterbolag 125,0 0,9 0,9

Övriga fordringar 0,2 0,2 0,2

Totalt 135,3 3,4 3,4

Specifikation över aktier och andelar återfinns i not 25.

Specifikation över aktier och andelar återfinns i not 25.