• No results found

Noter till de finansiella rapporterna

In document ÅRSREDOVISNING 2006 (Page 30-43)

i moderbolaget och koncernen består i allt väsentligt enbart av belopp som förväntas företags finansiella och operativa strategier i syfte att erhålla ekonomiska fördelar.

Vid bedömningen om ett bestämmande inflytande föreligger, beaktas potentiella röst-berättigande aktier som utan dröjsmål kan utnyttjas eller konverteras. Dotter-företag redovisas enligt förvärvsmetoden. Metoden innebär att förvärv av ett dot-terföretag betraktas som en transaktion varigenom koncernen indirekt förvärvar dotterföretagets tillgångar och övertar dess skulder och eventualförpliktelser. Det koncern- mässiga anskaffningsvärdet fastställs genom en förvärvsanalys i anslutning till för-värvet. I analysen fastställs dels anskaffningsvärdet för andelarna eller rörelsen, dels

Transaktioner som elimineras vid konsolidering

Rörelsekostnader och finansiella intäkter och kostnader Operationella leasingavtal

Kostnader avseende operationella leasingavtal redovisas i resultaträkningen linjärt över leasingperioden. Förmåner erhållna i samband med tecknandet av ett avtal redovisas i resultaträkningen som en minskning av leasigavgifterna linjärt över leasingavtalets löptid. Variabla avgifter kostnadsförs i de perioder de uppkommer.

Finansiella leasingavtal

Minimileaseavgifterna fördelas mellan räntekostnad och amortering på den utestående skulden. Räntekostnaden fördelas över leasingperioden så att varje redovisningsperiod belastas med ett belopp som motsvarar en fast räntesats för den under respektive pe-riod redovisade skulden. Variabla avgifter kostnadsförs i de perioder de uppkommer.

Finansiella intäkter och kostnader

Finansiella intäkter och kostnader består av ränteintäkter på bankmedel, fordringar de upplånade medlen har använts. Koncernen aktiverar inte ränta i tillgångarnas anskaffningsvärden.

RASTA GROUP AB | Årsredovisning 2006 

Finansiella instrument

Finansiella instrument som redovisas i balansräkningen inkluderar på tillgångssidan likvida medel, kundfordringar, placeringar samt fastighetsoption. På skuldsidan åter-finns leverantörsskulder, konvertibelt lån samt låneskulder.

Redovisning i och borttagande från balansräkningen

En finansiell tillgång eller finansiell skuld tas upp i balansräkningen när bolaget blir förfaller eller bolaget förlorar kontrollen över dem. Detsamma gäller för del av en finansiell tillgång. En finansiell skuld tas bort från balansräkningen när förpliktelsen i avtalet fullgörs eller på annat sätt utsläcks. Detsamma gäller för del av en finansiell skuld.

Likvida medel består av kassamedel samt omedelbart tillgängliga tillgodohavanden hos banker och motsvarande institut samt kortfristiga likvida placeringar med en löp-tid från anskaffningstidpunkten understigande tre månader vilka är utsatta för endast en obetydlig risk för värdefluktuationer.

Klassificering och värdering

Finansiella instrument redovisas initialt till anskaffningsvärde motsvarande instru- mentets verkliga värde med tillägg för transaktionskostnader. Ett finansiellt instru-ments klassificeras vid första redovisningen utifrån i vilket syfte instrumentet för-värvades. Klassificeringen avgör hur det finansiella instrumentet värderas efter första redovisningstillfället såsom beskrivs nedan. Rasta Group AB har följande kategorier av finansiella instrument:

Finansiella tillgångar värderade till verkligt värde via resultaträkningen

Finansiella instrument i denna kategori värderas löpande till verkligt värde med vär-deförändringar redovisade i resultaträkningen. I denna kategori har Rasta Group AB en fastighetsoption samt aktier.

Lånefordringar och kundfordringar

Lånefordringar och kundfordringar är finansiella tillgångar som inte är derivat, som har fastställda eller fastställbara betalningar och som inte är noterade på en aktiv mark- nad. Dessa tillgångar värderas till upplupet anskaffningsvärde. Upplupet anskaffnings-värde bestäms utifrån den effektivränta som beräknades vid anskaffningstidpunkten.

Kundfordran redovisas till det belopp som beräknas inflyta, dvs. efter avdrag för osäkra fordringar.

Andra finansiella skulder

Lån samt övriga finansiella skulder, t.ex. leverantörsskulder, ingår i denna kategori.

Skulderna värderas till upplupet anskaffningsvärde.

Utgivna konvertibla skuldebrev

Konvertibla skuldebrev kan konverteras till aktier genom att motparten utnyttjar sin option att konvertera fordringsrätten till aktier, redovisas som ett sammansatt finan-siellt instrument uppdelat på en skulddel och en egetkapitaldel.

Materiella anläggningstillgångar Ägda tillgångar

Materiella anläggningstillgångar redovisas som tillgång i balansräkningen om det är

Leasade tillgångar

Tillkommande utgifter

Tillkommande utgifter läggs till anskaffningsvärdet endast om det är sannolikt att de

Byggnader, rörelsefastigheter 3 %

Nedlagda kostnader på annans fastighet 3 %

Maskiner och inventarier 10-20 %

Använda avskrivningsmetoder och tillgångarnas restvärden och nyttjandeperioder omprövas vid varje års slut.

Immateriella tillgångar Goodwill

Goodwill representerar skillnaden mellan anskaffningsvärdet för rörelseförvärvet och det verkliga värdet av förvärvade tillgångar, övertagna skulder samt eventualförplik-telser.

Goodwill värderas till anskaffningsvärde minus eventuella ackumulerade nedskriv-ningar.

Övriga immateriella tillgångar

Övriga immateriella tillgångar som förvärvas av koncernen redovisas till anskaffnings-värde minus ackumulerade avskrivningar och nedskrivningar.

Nedlagda kostnader för internt genererad goodwill och internt genererade varumär-ken redovisas i resultaträkningen när kostnaden uppkommer.

Tillkommande utgifter

Tillkommande utgifter för aktiverade immateriella tillgångar redovisas som en till-gång i balansräkningen endast då de ökar de framtida ekonomiska fördelarna för den specifika tillgången till vilka de hänför sig. Alla andra utgifter kostnadsförs när de uppkommer.

Avskrivning

Avskrivningar redovisas i resultaträkningen linjärt över immateriella tillgångars be-räknade nyttjandeperioder. Goodwill prövas för nedskrivningsbehov årligen eller så snart indikationer uppkommer som tyder på att tillgången ifråga har minskat i värde.

Avskrivningsbara immateriella tillgångar skrivs av från det datum då de är tillgängliga för användning. De beräknade nyttjandeperioderna är:

Varumärken 20 %

Patent och licens 20 %

RASTA GROUP AB | Årsredovisning 2006

2

Not 2 - Intäkternas fördelning Intäkter per väsentligt

intäktsslag

Koncernen Moderbolaget

Tkr 2006 2005 2006 2005

Nettoomsättning:

Varuförsäljning 197 733 214 061 -

-Drivmedelsintäkter 3 286 4 744 -

-Tjänsteuppdrag 3 971 3 336

Hyresintäkter från lokal-uthyrning

2 073 965 -

-Franchiseavgifter 1 408 500 -

-204 500 220 270 3 971 3 336 Varulager

Varulager värderas till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärdet.

Nedskrivningsprövning för materiella och immateriella tillgångar samt andelar i dotterföretag

Om indikation på nedskrivningsbehov finns, beräknas enligt IAS 36 tillgångens åter-vinningsvärde. För goodwill beräknas återvinningsvärdet årligen. En nedskrivning

Nedskrivingsprövning för finansiella tillgångar

Vid varje rapporttillfälle utvärderar företaget om det finns objektiva bevis på att en Utdelningar

Utdelningar redovisas som skuld efter det att bolagsstämman godkänt utdelningen.

Resultat per aktie

Beräkningen av resultat per aktie baseras på årets resultat i koncernen hänförligt till

Ersättningar till anställda

Förmånsbestämda och Avgiftsbestämda planer

Kortfristiga ersättningar

Kortfristiga ersättningar till anställda beräknas utan diskontering och redovisas som

Eventualförpliktelser (ansvarsförbindelser)

En eventualförpliktelse redovisas när det finns ett möjligt åtagande som härrör från in-träffade händelser och vars förekomst bekräftas endast av en eller flera osäkra framtida händelser eller när det finns ett åtagande som inte redovisas som en skuld eller avsätt-ning på grund av det inte är troligt att ett utflöde av resurser kommer att krävas.

Moderbolagets redovisningsprinciper

Moderbolaget har upprättat sin årsredovisning enligt årsredovisningslagen (1995:1554)

Ändrade redovisningsprinciper

Inga effekter uppstod i moderbolaget vid övergången till RR 32:05.

Skillnader mellan koncernens och moderbolagets redovisningsprinciper Skillnaderna mellan koncernens och moderbolagets redovisningsprinciper framgår nedan. De nedan angivna redovisningsprinciperna för moderbolaget har tillämpats konsekvent på samtliga perioder som presenteras i moderbolagets finansiella rappor-ter.

Dotterföretag

Andelar i dotterföretag redovisas i moderbolaget enligt anskaffningsvärdemetoden.

Som intäkt redovisas endast erhållna utdelningar under förutsättning att dessa här-rör från vinstmedel som intjänats efter förvärvet. Utdelningar som överstiger dessa intjänade vinstmedel betraktas som en återbetalning av investeringen och reducerar andelens redovisade värde.

Anteciperade utdelningar

Anteciperad utdelning från dotterföretag redovisas i de fall moderföretaget ensamt har rätt att besluta om utdelningens storlek och moderföretaget har fattat beslut om utdelningens storlek innan moderföretaget publicerat sina finansiella rapporter.

Materiella anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar i moderbolaget redovisas till anskaffningsvärde efter avdrag för ackumulerade avskrivningar och eventuella nedskrivningar på samma sätt som för koncernen men med tillägg för eventuella uppskrivningar.

Leasade tillgångar

I moderbolaget redovisas samtliga leasingavtal enligt reglerna för operationell leasing.

Koncernbidrag och aktieägartillskott för juridiska personer

Företaget redovisar koncernbidrag och aktieägartillskott i enlighet med uttalandet från Redovisningsrådets Akutgrupp (URA 7). Aktieägartillskott förs direkt mot eget kapital hos mottagaren och aktiveras i aktier och andelar hos givaren, i den mån nedskrivning ej erfordras. Koncernbidrag redovisas enligt ekonomisk innebörd. Det

RASTA GROUP AB | Årsredovisning 2006 

Not 3 - Övriga rörelseintäkter Koncernen

Tkr 2006 2005

Vinst vid försäljning av anläggningstillgångar 1 666 1 613 1 666 1 613

Not 4 - Övriga rörelsekostnader

Tkr Koncernen Moderbolaget

2006 2005 2006 2005

Lokalkostnader 17 513 21 559 -

-Övrigt 18 537 19 742 369 221

36 050 41 301 369 221

Not 5 - Anställda och personalkostnader

MEDELANTALET ANSTÄLLDA 2006 varav män 2005 varav män

Moderbolaget

Sverige 2 100% 2 100%

Totalt moderbolaget 2 100% 2 100%

Dotterföretag

Sverige 223 26% 229 25%

Totalt i dotterföretag 223 26% 229 25%

Koncernen totalt 225 26% 231 25%

KÖNSFÖRDELNING I FÖRETAGSLEDNINGEN

2006-12-31 2005-12-31 Andel

kvinnor

Andel kvinnor Moderbolaget

Styrelsen 0% 0%

Övriga ledande befattningshavare 0% 0%

Koncernen totalt

Styrelsen 0% 0%

Övriga ledande befattningshavare 20% 20%

LÖNER, ANDRA ERSÄTTNINGAR OCH SOCIALA KOSTNADER

Tkr 2006 2005

Löner och ersättningar

Sociala kostnader

Löner och ersättningar Sociala kostnader

Moderbolaget 1 711 845 1 395 837

(varav pensionskostnad) 1) 385 438

Dotterföretag 51 883 19 283 55 570 22 014

(varav pensionskostnad) 3 866 5 608

Koncernen totalt 53 594 20 128 56 965 22 851

(varav pensionskostnad) 4 251 6 046

1) Av moderbolagets pensionskostnader avser 385 (438) gruppen styrelse och VD. Företagets utestående pensionsförpliktelser till dessa uppgår till 0 (0).

LÖNER OCH ANDRA ERSÄTTNINGAR FÖRDELADE MELLAN STYRELSELEDAMÖTER M.FL OCH ÖVRIGA ANSTÄLLDA

Tkr 2006 2005

Styrelse och VD

Övriga anställda

Styrelse och VD Övriga anställda

Moderbolaget 1 201 510 1 119 276

(varav tantiem o.d) - - -

-Koncernen totalt 1 801 51 793 1 719 55 246

(varav tantiem o.d) - - -

-Av de löner och ersättningar som lämnats till övriga anställda i koncernen avser 1 290 kr (1 056 kr) andra ledande befattningshavare än styrelse och VD.

RASTA GROUP AB | Årsredovisning 2006



Not 6 - Arvode och kostnadsersättning till revisorer

Koncernen Moderbolaget

Tkr 2006 2005 2006 2005

KPMG

Revisionsuppdrag 280 261 50 50

Andra uppdrag 70 - -

-Med revisionsuppdrag avses granskning av årsredovisningen och bokföringen samt styrelsens och verkställande direktörens förvaltning, övriga arbetsuppgifter som det ankommer på bolagets revisor att utföra samt rådgivning eller annat biträde som föranleds av iakttagelser vid sådan granskning eller genomförandet av sådana övriga arbetsuppgifter. Allt annat är andra uppdrag.

Not 7 - Avskrivningar

Tkr Koncernen Moderbolaget

2006 2005 2006 2005

Varumärken 220 220 -

-Patent och licenser 40 - -

-Byggnader och mark 3 618 2 988 -

-Nedlagda kostnader på

annans fastighet 580 158 -

-Maskiner och inventarier 3 900 4 689 18 18

8 358 8 055 18 18

Not 8 - Finansnetto

Koncernen

,

tkr 2006 2005 Resultat från värdepapper och fordringar

som är anläggningstillgångar

- 490

Ränteintäkter på banktillgodohavanden 621 960

Finansiella intäkter 621 1 450

Räntebärande skulder -6 406 -5 473

Finansiella kostnader -6 406 -5 473

Finansnetto -5 785 -4 023

Moderbolaget , tkr

Resultat från andelar i koncernföretag

2006 2005

Utdelning - 1 504

- 1 504

Ränteintäkter och liknande resultatposter

Tkr 2006 2005

Ränteintäkter, koncernföretag 1 328 892

Ränteintäkter, övriga 78 125

Övrigt 33

-1 439 1 017

Räntekostnader och liknande resultatposter

Tkr 2006 2005

Räntekostnader, räntebärande skulder -515 -567

-515 -567

AVGÅNGSVEDERLAG

Vid uppsägning från bolagets sida har moderbolagets och Rasta Sveriges VD rätt att under uppsägningstiden på 6 månader samt ytterligare 18 månader därefter bibehålla samtliga anställningsförmåner.

PENSIONER

Moderbolagets och Rasta Sveriges VD har försäkrings- och pensionsförmåner upp till en kostnadsnivå motsvarande 20 % av utbetald lön.

Bolaget har inga pensions- förpliktelser mot styrelsen.

LÅN TILL LEDANDE BEFATTNINGSHAVARE

Inga lån finns till ledande befattningshavare, ej heller till annan personal.

SJUKFRÅNVARO I MODERBOLAGET

2006 2005

Total sjukfrånvaro som en andel av ordinarie

arbetstid 5% 5%

Andel av den totala sjukfrånvaron som avser sammanhängande sjukfrånvaro på 60 dagar eller mer

50% 57%

Sjukfrånvaron som en andel av varje grupps ordinarie arbetstid

Sjukfrånvaron fördelad efter kön

Män 6% 5%

Kvinnor 4% 5%

Sjukfrånvaron fördelad efter ålderskategori

29 år eller yngre 4% 5%

30-49 år 5% 6%

50 år eller äldre 4% 5%

RASTA GROUP AB | Årsredovisning 2006 

Not 9 - Skatter

REDOVISAT I RESULTATRÄKNINGEN

KONCERNEN, tkr 2006 2005

Aktuell skattekostnad (-)[/skatteintäkt (+)]

Periodens skattekostnad [/skatteintäkt] - -4

Justering av skatt hänförlig till tidigare år - -5

- -9

Uppskjuten skattekostnad (-) [/skatteintäkt (+)]

Uppskjuten skatteintäkt i under året aktiverat

skattevärde i underskottsavdrag - 7 770

Uppskjuten skattekostnad till följd av Totalt redovisad skattekostnad i koncernen -1 999 7 922

AVSTÄMNING AV EFFEKTIV SKATT

Koncernen, tkr 2006 2005

Resultat före skatt 7 530 6 679

Skatt enligt gällande skattesats för moderbolaget -2 108 -1 870 Skatteeffekt av ej avdragsgilla kostnader -69 -19

Skatteeffekt av ej skattepliktiga intäkter 2 264

Utnyttjande av tidigare ej aktiverade underskottsavdrag

- 7 770

Övrigt 176 1 777

Redovisad effektiv skatt -1 999 7 922

AVSTÄMNING AV EFFEKTIV SKATT

Moderbolaget, tkr 2006 2005

Resultat före skatt 1 967 2 744

Skatt enligt gällande skattesats för moderbolaget -551 -768

Skatteeffekt av ej skattepliktiga intäkter - 421

Utnyttjande av ej aktiverade underskottsavdrag 551 347

Redovisad effektiv skatt 0 0

Uppskjutna skattefordringar och -skulder hänför sig till följande

Koncernen, tkr Uppskjuten

skattefordran

Uppskjuten skatteskuld

2006 2005 2006 2005

Övrigt - - 100 121

Underskottsavdrag 5 750 7 770 -

-Skattefordringar/-skulder 5 750 7 770 100 121

Skattemässiga underskottsavdrag för vilka uppskjutna skattefordringar inte har redovisats i resultat- och balansräkningarna

Moderbolaget, tkr 2006 2005

Skattemässiga underskott 8 341 8 892

8 341 8 892

Not 10 - Immateriella anläggningstillgångar Koncernen, tkr Förvärvade immateriella tillgångar

Patent och licenser

Varu-märken

Good-will Totalt

Ackumulerade anskaffningsvärden Ingående balans

2005-01-01

- 1 100 23 235 24 335

Utgående balans 2005-12-31

- 1 100 23 235 24 335

Ingående balans 2006-01-01

- 1 100 23 235 24 335

Övriga investeringar 266 - - 266

Utgående balans 2006-12-31

266 1 100 23 235 24 601

Ackumulerade av- och nedskrivningar Ingående balans

2005-01-01

- -610 - -610

Årets avskrivningar - -220 - -220

Utgående balans 2005-12-31

- -830 - -830

Ingående balans

2006-01-01 - -830 - -830

Årets avskrivningar -40 -220 - -260

Utgående balans 2006-12-31

-40 -1 050 - -1 090

Redovisade värden

Per 2005-01-01 - 490 23 235 23 725

Per 2005-12-31 - 270 23 235 23 505

Per 2006-01-01 - 270 23 235 23 505

Per 2006-12-31 226 50 23 235 23 511

Alla immateriella tillgångar, utom goodwill, skrivs av. För information om avskrivningar, se redovisningsprinciperna i not 1.

Nedskrivningsprövningar för kassagenererande enheter innehållande goodwill bedöms genereras under en genomsnittlig återstående livslängd. Varje år genomförs prövning av nedskrivningsbehov för goodwill.

Nedskrivningsprövningen baserades på beräkningen av nyttjandevärde.

Detta värde grundar sig på kassflödesanalyser för 4 år med start från år 2004. Framtida kassaflöden baseras på en årlig tillväxt takt på 1 % enligt Gordons tillväxtformel. De prognostiserade kassaflödena har nuvärde beräknats enligt en diskonteringsränta på 10 % före skatt, baserade på Capital Enterprise Modell. Med en diskonteringsfaktor om 10% översti- ger nyttjandevärdena de redovisade värdena. Detta visar att den förvärva-de goodwillen, vilken fördelats ut på respektive anläggning kan försvaras.

Företagsledningen bedömer att inga rimliga förändringar i de viktiga antagandena leder till att det beräknade sammanlagda återvinnings- värdet på den kassagenererande enheten blir lägre än deras sammanlagda redovisade värde.

RASTA GROUP AB | Årsredovisning 2006

6

Not 11 - Materiella anläggningstillgångar

Koncernen, tkr Byggnader och mark Nedlagda kostnader

på annans fastighet

Maskiner och inventarier

Pågående nyanläggning

Totalt

ANSKAFFNINGSVÄRDE

Ingående balans 1 januari 2005 104 237 1 065 66 212 2 266 173 780

Övriga förvärv 18 005 14 211 7 365 3 398 42 979

Avyttringar -4 997 - -11 521 - -16 518

Utgående balans 31 december 2005 117 245 15 276 62 056 5 664 200 241

Ingående balans 1 januari 2006 117 245 15 276 62 056 5 664 200 241

Övriga förvärv 15 755 17 479 5 304 - 38 538

Avyttringar/aktivering -207 -125 -2 603 -4 615 -7 550

Utgående balans 31 december 2006 132 793 32 630 64 757 1 049 231 229

AV- OCH NEDSKRIVNINGAR

Ingående balans 1 januari 2005 -7 253 - -47 866 - -55 119

Årets avskrivningar -2 988 -158 -4 689 - -7 835

Avyttringar 199 - 7 266 - 7 465

Utgående balans 31 december 2005 -10 042 -158 -45 289 - -55 489

Ingående balans 1 januari 2006 -10 042 -158 -45 289 - -55 489

Årets avskrivningar -3 617 -580 -3 901 - -8 098

Avyttringar 35 2 2 325 - 2 362

Utgående balans 31 december 2006 -13 624 -736 -46 865 - -61 225

REDOVISADE VÄRDEN

2005-01-01 96 984 1 065 18 346 2 266 118 661

2005-12-31 107 203 15 118 16 767 5 664 144 752

2006-01-01 107 203 15 118 16 767 5 664 144 752

2006-12-31 119 169 31 894 17 892 1 049 170 004

TAXERINGSVÄRDEN

Koncernen, tkr 2006-12-31 2005-12-31

Taxeringsvärden, byggnader (i Sverige) 2 133 1 945

Taxeringsvärden, mark (i Sverige) -

-Moderbolaget, tkr Maskiner

och inventarier

Totalt

ANSKAFFNINGSVÄRDE

Ingående balans 1 januari 2005 46 46

Utgående balans 31 december 2005 46 46

Ingående balans 1 januari 2006 46 46

Utgående balans 31 december 2006 46 46

AVSKRIVNINGAR

Ingående balans 1 januari 2005 -9 -9

Årets avskrivningar -18 -18

Utgående balans 31 december 2005 -27 -27

Ingående balans 1 januari 2006 -27 -27

Årets avskrivningar -18 -18

Utgående balans 31 december 2006 -45 -45

RASTA GROUP AB | Årsredovisning 2006 

Not 16 - Eget kapital Övrigt tillskjutet kapital

Avser eget kapital som är tillskjutet från ägarna. Här ingår överkursfonder som förts över till reservfond per den 31 december 2005. Avsättningar till överkursfond från den 1 januari 2006 och framöver redovisas också som tillskjutet kapital.

Balanserade vinstmedel inklusive årets resultat

I balanserade vinstmedel inklusive årets resultat ingår intjänade vinstmedel i moderbolaget och dess dotterföretag och intresseföretag. Tidigare avsättningar till reservfond, exklusive överförda överkursfonder, ingår i denna eget kapitalpost.

MODERBOLAG Bundna fonder

Bundna fonder får inte minskas genom vinstutdelning.

Reservfond

Syftet med reservfonden har varit att spara en del av nettovinsten, som inte går åt för täckning av balanserad förlust. I reservfonden ingår även belopp som före 1 januari 2006 tillförts överkursfonden.

FRITT EGET KAPITAL Överkursfond

När aktier emitteras till överkurs, det vill säga för aktierna ska betalas mer än aktier-nas kvotvärde, ska ett belopp motsvarande det erhållna beloppet utöver aktiernas kvotvärde, föras till överkursfonden. Belopp som tillförts överkursfonden fr.o.m. 1 januari 2006 ingår i det fria kapitalet.

Balanserade vinstmedel

Utgörs av föregående års fria egna kapital efter att en eventuell vinstutdelning lämnats. Utgör tillsammans med årets resultat, överkursfond och fond för verkligt värde summa fritt eget kapital, det vill säga det belopp som finns tillgängligt för utdelning till aktieägarna.

forts not 11

REDOVISADE VÄRDEN

2005-01-01 37 37

2005-12-31 19 19

2006-01-01 19 19

2006-12-31 1 1

Koncernen - FINANSIELL LEASING

Fastigheterna i Grums, Lilla Edet, Kalmar, Ulricehamn, Hallandsåsen, Vårgårda, Mariestad, Brålanda, Brunstorp, Ödeshög och Nyköpingsbro ägs av Skandrenting.

Dessa hyrs av Rasta Sverige via sale & lease back från Skandrenting AB. Fastigheterna redovisas i koncernen som finansiell leasing och ingår under posten Byggnader och Mark. De variabla avgifterna har fastställts enligt marknadsmässiga villkor och regleras i avtal. När leasingavtalen upphör har Rasta option att köpa fastigheterna.

I leasingavtalen förekommer indexklausuler. 31 december 2006 var värdet på de leasade tillgångarna 112 712 tkr (103 182 tkr). De leasade tillgångarna är säkerhet för leasingskulderna. Rasta Sverige har option att köpa tillbaka fastigheterna var tredje år. Första gången som återköp kan göras är 2007-07-31 och sista gången är 2019-07-31, då hyresavtalet löper ut.

Not 12 - Finansiella placeringar

Koncernen, tkr 2006-12-31 2005-12-31

Finansiella placeringar som är anläggningstillgångar Finansiella tillgångar värderade till

verkligt värde via resultaträkningen

Fastighetsoption 16 858

-16 858

-Kortfristiga placeringar som är omsättningstillgångar Finansiella tillgångar värderade till

verkligt värde via resultaträkningen

Aktier och andelar 1 354

-1 354

-Not 13 - Långfristiga fordringar och övriga fordringar

Koncernen, tkr 2006-12-31 2005-12-31

Långfristiga fordringar som är anläggningstillgångar

Revers 1 982 2 300

Övrigt 86 95

2 068 2 395

Not 14 - Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter

Koncernen, tkr 2006-12-31 2005-12-31

Upplupna intäkter 2 105 1 370

Övriga förutbetalda kostnader 2 495 1 893

4 600 3 263

Not 15 - Likvida medel

Koncernen, tkr 2006-12-31 2005-12-31

Följande delkomponenter ingår i likvida medel

Kassa och banktillgodohavanden 11 273 15 032

Summa enligt balansräkningen 11 273 15 032

Summa enligt kassaflödesanalysen 11 273 15 032

Utöver detta har Rasta en outnyttjad checkkredit om 19 000 (19 000).

RASTA GROUP AB | Årsredovisning 2006



Not 17 - Resultat per aktie

Kr Före utspädning Efter utspädning

2006 2005 2006 2005

Resultat per aktie

Resultat per aktie 0,01 0,04 0,01 0,04

Beräkningen av de täljare och nämnare som använts i ovanstående beräkningar av resultat per aktie anges nedan.

Resultat per aktie före utspädning

Beräkningen av resultat per aktie för 2006 har baserats på årets resultat hänförligt till moderbolagets aktieägare uppgående till 5 531 tkr (14 601 tkr) och på ett vägt genomsnittligt antal utestående aktier under 2006 uppgående till 403 354 893 (337 893 240).

Vägt genomsnittligt antal utestående aktier, före utspädning

I tusental aktier 2006 2005

Totalt antal aktier 1 januari 403 307 272 480

Effekt av nyemission 97 130 827

Totalt antal aktier 2006-12-31 403 404 403 307

Vägt genomsnittligt antal stamaktier under året, före utspädning

403 355 337 893

Resultat per aktie efter utspädning

Beräkningen av resultat per aktie efter utspädning för 2006 har baserats på ett resultat hänförligt till moderbolagets aktieägare uppgående till 5 531 tkr (14 601 tkr) och på ett vägt genomsnittligt antal utestående aktier under 2006 uppgående till 452 354 893 (337 893 240).

Vägt genomsnittligt antal aktier, efter utspädning

I tusental aktier 2006 2005

Vägt genomsnittligt antal aktier under året,

före utspädning 403 355 337 893

Effekt av konvertibelt skuldebrev som

omvandlas till aktier 49 000

-Vägt genomsnittligt antal aktier under året, efter utspädning

452 355 337 893

Instrument som kan ge framtida utspädningseffekt och förändringar efter balansdagen

Rasta Group har utestående teckningsoptioner om 130 729 974 stycken optio-ner, vilka ger en rätt att teckna en ny aktie för 0,50 kr senast i april 2008. Dessa optioner beräknas ej att inlösas förrän tidigast under 2008 och anses därför sakna utspädningseffekt och har därför inte beaktats i beräkningen av resultat per aktie efter utspädning.

Det finns ett konvertibelt skuldebrev om 9 800 tkr som löper med 6 % ränta. Kon-verteringen kan ske till en kurs om 0,10 kr. Antalet aktier efter full konvertering 2007 blir 511 406 559. Innehavaren har per 1 juli rätten att utnyttja sin option att erhålla en aktie per varje innehavd option. Egetkapitaldelen i det konvertibla skuldebrevet uppgår till 9 800 tkr eftersom konvertering med största säkerhet kom-mer att ske under 2007. Det konvertibla skuldebrevet har beaktats vid beräkning av resultat per aktie efter utspädning eftersom det sannolikt kommer ske konvertering under 2007. Under 2007 kommer aktiekapitalet att öka med 980 tkr och övrigt tillskjutet kapital i koncernen kommer öka med 8 820 tkr. I moderbolaget redovi-sas 8 820 tkr mot överkursfonden.

RASTA GROUP AB | Årsredovisning 2006 

Not 18 - Räntebärande skulder

Noten innehåller information om företagets avtalsmässiga villkor avseende räntebärande skulder.

Koncernen, tkr 2006 2005

LÅNGFRISTIGA SKULDER

Banklån 2 890 1 000

Konvertibla skuldebrev - 9 800

Finansiella leasingskulder 113 251 102 686

Övrigt - 130

116 141 113 616 KORTFRISTIGA SKULDER

Kortfristig del av banklån 210

Kortfristig del av banklån 210

In document ÅRSREDOVISNING 2006 (Page 30-43)

Related documents