• No results found

Nuläge – Trosa kommun

In document TSN kallelse 2017-09-28 (Page 100-104)

Även om Trosa kommun i nuläget inte har, eller ingår i någon samverkan med, omlastningscentral så sker en hel del varuleveranser och beställningar genom samordning och i vissa fall genom omlastning.

TROSA KOMMUN PM Sida 4(6)

Teknik- och servicenämnden 2017-09-16

Livsmedel och kost

Kommunen har två produktionskök som producerar mat till förskolor, skolor och äldreboenden. Leveransen av den lagade maten från produktionsköken till mottagningsköken är samordnad.

Förskolorna i Vagnhärad ingår inte i den kommungemensamma kostorganisationen utan dessa sorterar under respektive förskolechef. Hasselbacken och Fageräng är tillagningskök och dessa lagar maten till övriga förskolor i Vagnhärad och

Västerljung. Leveransen av den lagade maten sker samordnat.

I vårt nuvarande livsmedelsavtal har vi förutom avtal med Martin & Servera och Skånemejerier även avtal med lokala sörmlandsproducenter. Beställning måste göras åtskilt gentemot respektive lokal producent som även sköter sina leveranser själv. Utkörningen av basvaror till samtliga mottagningsköken sker via Martin &

Servera samt även från Sörmlands skafferi (potatis).

Omlastning av specerier för frukost och mellanmål till äldreomsorgens boenden görs idag på Häradsgårdens kök. Kökspersonalen packar om varorna och levererar till avdelningsköken inom respektive boende på Häradsgården, Trosagården och Ängsgården. Av praktiska skäl kan inte fullt sortiment eller flexibilitet erbjudas avdelningsköken så detta uppfattas i nuläget som en hantering som inte skapar värde för kunden. Om avdelningen/boendet själva istället skulle beställa direkt från grossist kan utbud/valmöjlighet bli mycket mer flexibelt och det i sin tur skapar mer värde för de boende. Frågan om fortsatt hantering på beskrivet sätt kommer därför att utredas närmare.

Kommande livsmedelsupphandling

De stora grossisterna Martin & Servera och Menigo har angivit att de är öppna för att samarbeta kring leveranser från mindre producenter. Dock krävs en dialog kring hur det ska hanteras avseende volymer, fakturering, kostnader och vi är inte där idag.

Utifrån ett beställarperspektiv ser vi helst att de lokala produkterna kunde beställas via de stora grossisterna. Detta för att köken ska slippa hantera många olika

leverantörer och leveranser. Det är en tidskrävande syssla att hantera flera olika beställningssystem, via grossist lägger man order via webb/digitalt.

En annan väg som också skulle ses som en bra lösning är en samordning mellan de lokala producenterna. Ett exempel på där lokala producenter själva har löst

transportfrågan på ett samordnat sätt är kooperativet, Rheum. Inom kooperativet samverkar flera gårdar/producenter genom en gemensam inköpskanal för

beställningar. De levererar sina varor samordnat i egna bilar.

TROSA KOMMUN PM Sida 5(6)

Teknik- och servicenämnden 2017-09-16

Kontorsmaterial

Kommunens gällnade avtal med Staples är innebär att Staples agerar

omlastningscentral likt Martin & Servera. Staples tillhandahåller i praktiken från en uppsjö olika leverantörer

Sjukvårdsmaterial

Genom kommunens samarbete med Varuförsörjningen tillhandahålls i praktiken merparten av Vård- och omsorgs behov av sjukvårdsmaterial av

förbrukningskaraktär samt rengöring/desinfektion. Mediq fungerar här som en omlastningscentral och distributör.

Utbildning - inställning och beteende

Vi kan se att utbildning och dialog med medarbetare och chefer kan utvecklas i syfte att öka medvetenheten om hur vårt t.ex. beställningsbeteende kan få positiv effekt. Det som initialt kan uppfattas som begränsande kan då bli begripligt och rimligt.

Slutsatser

Vi drar slutsatsen att Trosa kommun har hittat och kan hitta ytterligare vägar för att jobba smartare ur ett klimat- och energiperspektiv, perspektivet små

leverantörer och ett sysselsättningsperspektiv utan att starta eller ingå i en omlastningscentral.

Vi har identifierat ett antal möjliga utvecklingsområden. Dessa listas nedan. Några kan med fördel lyftas in i kommande revidering av klimat- och energiplanen.

• Förändrat beställningsmönster hos såväl tillagnings- som mottagningskök har identifierats som ett enkelt sätt att minska våra transporter. Då våra tillagningskök och i viss mån mottagningskök i dagsläget lagar och serverar i nivå med vad som kan inrymmas inom befintliga lokaler är detta något som vi får utveckla i takt med att vår kapacitet utökas.

• I det fall även förskolorna skulle inlemmas i kostenhetens organisation skulle antalet livsmedelstransporter till förskolorna sannolikt kunna minskas.

Därutöver kan sägas att en sådan förändring sannolikt skulle medföra kvalitativa och kompetensmässiga fördelar.

• Lokala livsmedelsproducenter uppmanas och uppvaktas för att bilda egen samverkan eller ingå samverkan med grossister.

• I kommande livsmedelsupphandling kommer vi att verka för att tydliggöra volymer och leveransperioder av de inköpta lokala produkterna för att möjliggöra bättre planering och stabilitet för åtagandet.

• Vi ställer miljökrav på transportfordon avseende motorer, oljor, däck och i viss mån drivmedel.

TROSA KOMMUN PM Sida 6(6)

Teknik- och servicenämnden 2017-09-16

• Vi fortsätter och undersöker alltid möjligheten att upphandla genom ”andras omlastningscenter” likt sjukvårdsmaterial.

• Genom förändrade rutiner utmanas enheter som ligger nära varandra geografiskt att genomföra gemensamma beställningar. T.ex. beställer Vita och Gula huset kontorsvaror ”samtidigt” genom en gemensam leverans.

• Ekoenheten startar ett projekt för att öka medvetenheten kring

beställningsbeteende. Det kan t.ex. handla om verksamheternas rutiner för inköp och avrop. En framkomlig väg för detta kan vara att peka ut

inköpssamordnare inom respektive verksamhet.

Med anledning av den här rapporten föreslår vi nämnden att anse frågan om en omlastningscentral utred och att ärendet därmed avslutas för denna gång.

Postadress: Trosa kommun, 619 80 Trosa • Tel: 0156-520 00 • Fax: 0156-520 17 • E-post: trosa@trosa.se www.trosa.se

PM Datum 2017-08-09

In document TSN kallelse 2017-09-28 (Page 100-104)

Related documents