• No results found

Nulägesbeskrivning hushållsavfall

Båstads Kommun 2013-2016

15Reviderat WEEE direktiv

5. Nulägesbeskrivning hushållsavfall

5.1 Insamlingssystem

Kommunen har enligt lag en skyldighet att se till att hushållsavfall och därmed jämförligt avfall från verksamheter inom kommunen samlas in och transporteras till en behandlingsanläggning. I Båstads kommun har detta ansva-ret överlämnats till NSR AB från och med 1 januari 2012.

För förpackningar och tidningar med producentansvar finns 15 återvinningsstationer utplacerade i Båstads kommun. Dessa drivs och sköts av Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB (FTIAB) i samarbete med lokala entreprenörer. NSR AB erbjuder även fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar vid villor.

Båstadhem och andra fastighetsägare erbjuder fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar i fler- familjshus som en extra service. Avtal tecknas med valfri entreprenör med tillstånd att hämta producentansvars-material.

5.1.1 Villor

Villaägare kan välja mellan flera olika abonnemang med sortering i fyrfackskärl eller tvåfackskärl i två olika kärl-storlekar. Det finns även abonnemang för odelat kärl för de som väljer att hemkompostera. Tömning av grovavfall och farligt avfall vid fastighet ingår i alla abonnemang. Grovavfall (inkluderar även stort elektronikavfall) hämtas 6 gånger om året efter beställning (max 3 kolli/gång). Farligt avfall (inkluderar även småelektronik och ljuskällor) läggs i en röd box och töms efter beställning 6 gånger om året.

Fyrfackskärl

Varje hushåll har två kärl med 4 fack i varje kärl, två stora och två små fack. Kärlens storlek är antingen 370 liter eller 240 liter beroende på hushållens storlek och behov.

Kärl 1: Har två större fack för restavfall och matavfall och två mindre fack för hårdplastförpackningar och metall-förpackningar.

Kärl 2: Har två större fack för tidningar och pappersförpackningar och två mindre fack för ofärgade och färgade glasförpackning.

Mjukplastförpackningar samlas sedan 1 april 2012 in i en separat mjukplastsäckar som töms efter beställning 6 gånger om året. Tidigare blandades mjukplastförpackningar och hårdplastförpackningar i samma fack.

tvåfackskärl

Varje hushåll har ett kärl på antingen 370-liter eller 240-liter med två fack. I det ena facket läggs restavfall och i det andra matavfall. Förpackningar och tidningar transporteras till någon av de 15 återvinningsstationer som finns i kommunen av varje enskild abonnent.

trägårdsavfallskärl

Villaägare med trädgårdsavfall kan teckna abonnemang för 370-liters trädgårdskärl. Trädgårdskärlet töms 9 eller 18 gånger om året beroende på kundens önskemål.

slam

Fastigheter med enskilt avlopp t.ex. trekammarbrunn eller sluten tank tömmer detta minst en gång om året via NSR AB:s entreprenör.

19

5.1.2 Flerfamiljsfastigheter och verksamheter

Hämtning av grovavfall och röda boxen från hushåll ingår i alla abonnemang tecknade för flerfamiljsfastigheter.

Fastighetsägaren ansvarar för att det finna en uppsamlingsplats för grovavfall och röda boxar och att hämtning sker.

Restavfall

I flerfamiljsfastigheter och verksamheter där hushållsavfall uppstår ska hämtning av restavfall ske minst en gång varannan vecka. Fritidsboenden kan under perioden oktober till mars ha hämtning en gång var fjärde vecka.

Insamling sker i:

• Kärl 190-660 liter

• Säck 160 liter

• Container 3-10 kubik matavfall

Matavfall hämtas minst en gång varannan vecka. Fritidsboenden kan under perioden oktober till mars ha hämt-ning en gång var fjärde vecka. Kärlens storlek varier från 140 liter till 190 liter.

Fettavfall från matlagning

NSVA avgör om en verksamhet behöver fettavskiljare för uppsamling av fett. Tömning av fettavskiljare ska ske minst en gång om året av NSR:s entreprenör. Frityrfett från restaurang och storköksverksamhet ska samlas in i fettunnor. Hämtning ska ske minst en gång om året av NSR:s entreprenör. Insamlingssystemet för fettavfall i kommunen är idag inte tillfredställande och kommer att ses över.

Förpackningar och tidningar

Avtal om hämtning av producentansvarsmaterial tecknas med valfri privat entreprenör med tillstånd att köra detta material.

5.2 Behandling

5.2.1 Restavfall

Källsorterat restavfall omlastas i Vejby, Ängelholms kommun, och transporteras därefter till NSR Åter-vinningsan-läggning i Helsingborg. Avfallet skickas därefter till godkänd förbränningsanläggning för energiåter-vinning.

5.2.2 matavfall

Källsorterat matavfall omlastas i Vejby och transporteras till NSR:s biogasanläggning i Helsingborg. Mat- avfall förbehandlas och rötas tillsammans med organiskt avfall från industrin. Vid rötningen bildas biogas som sedan uppgraderas till fordonsbränsle. Organiska rester som blir kvar efter rötningen används som biogödsel.

Biogödseln pumpas bland annat ut via pipelines direkt till närliggande åkrar.

5.2.3 trädgårdsavfall

Trädgårdsavfall behandlas genom krossning och flisning för framtagande av biobränsle och kompost. Trädgårds-avfall behandlas på NSR Återvinningscentral Båstad och på NSR:s Återvinningsanläggning i Helsingborg.

5.2.4 Fettavfall

Fettavfall ska transporteras till NSR:s Återvinningsanläggning i Helsingborg för att sedan skickas vidare till Svensk Fettåtervinning. Fettet renas och behandlas för att sedan användas som bland annat råvara i kemikalieprodukter.

20

5.2.5 Fettslam från fettavskiljare

Fettslamet från restauranger och storkök pumpas in i NSR:s biogasanläggning i Helsingborg där det efter rötning blir biogas och biogödsel.

5.2.6 Farligt avfall

Farligt avfall från hushållen skickas till NSR:s Återvinningsanläggning i Helsingborg Där finns ett mellanlager för sortering, ompackning och märkning. Avfallet transporteras därefter vidare för slutbehandling till godkänd behandlingsanläggning.

5.2.7 Riskavfall

Riskavfall från hushållen som t.ex. sprutspetsar och kasserade kanyler samlas in i samarbete med apoteken. NSR AB har avtal med samtliga apotek i Båstads kommun som genom avtalet tillhandahåller gratis behållare för smitt-förande, stickande och skärande avfall till privatpersoner. Apoteken har genom avtalet åtagit sig att ta emot fulla behållare och sen skicka det vidare till godkänd anläggning för förbränning av riskavfall.

5.3 avfallsmängder: hushållsavfall

Kommunen har ett stort antal sommargäster och tillfälliga besökare under främst sommarhalvåret. Detta påverkar avfallsmängderna per person där man delar antalet kilon med antalet folkbokförda i kommunen. Detta gör det svårt att jämföra Båstads kommuns siffror med övriga kommuner i Skåne Nordväst och är också anledningen till siffrorna avviker i jämförelse med övriga kommuner i NSR-regionen.

Fastighetsnära kommunalt ansvar (kilo per invånare och år)

Folkmängd 14230

Restavfall säck och kärl 307

Matavfall 8

Grovavfall 11

Trädgårdsavfall 69

Summa hämtat vid fastighet 395

Tabell 1: Insamlade mängder hushållsavfall per invånare (ej producentansvarsmaterial) insamlat vid fastigheter i Båstads kom-mun 2011. Restavfallsmängderna var mycket höga 2011 på grund av att stora mängder matavfall omklassades till restavfall på grund av dålig kvalitet.

Producentansvarsmaterial, fastighetsnära + återvinningsstation + återvinningscentral (kilo per invånare och år)

Totalt varav FNI+ÅVC

Tidningar 64 33

Pappersförpackningar 38 10

Glasförpackningar 27 18

Plastförpackningar 15 2

Metallförpackningar 6 2

Summa förpackningar och tidningar 150 65

Tabell 2: Insamlade mängder förpackningar och tidningar per invånare.

21

Figur 2: Resultat från plockanalys av restavfallet. Andelen producentansvarsmaterial (förpackningar, tidningar, elavfall) och biologiskt avfall (matavfall, trädgårdsavfall) i restavfallet från villor i Båstads kommun 2012.

Figur 3: Resultat från plockanalys av matavfall. Andelen icke matavfall som slängs i matavfallet utgör 6 % av allt matavfall som slängs. Onödigt matavfall som slängs är tex. bröd eller kött för att det blivit för gammalt utgör ca 16 %. Det onödiga matavfallet hade kunnat undvikas genom en bättre hantering av maten. Oundvikligt matavfall är det som verkligen skulle läggas i matavfallet som tex. skal och utgör ca 61 % av matavfallet.

Restavfall (30,1 %) Biologiskt avfall (30 %)

Förpackningar och tidningar (39 %) Farligt avfall (0,2 %)

Elavfall (0,7 %)

Icke matavfall (6 %) Oundvikligt (61 %) Onödigt (16 %) Annat matavfall (8 %) Matavfallspåsar (10 %)

återvinningscentral (kilo per invånare och år)

Restavfall (grovt) 180

Summa återvinningscentral 500

Tabell 3: Insamlade mängder grovavall och återvinningsmaterial vid NSR återvinningscentral Båstad. Även insamlade mängder farligt avfall och elavfall som samlats in både på återvinningscentralen och vid kommuninvånarnas fastigheter.’

Fastighetsnära kommunalt ansvar (ej turister) Kommentar

Restavfall säck och kärl 199 Medelvärde av månaderna januari,

februari, mars, april, maj, septem-ber, oktoseptem-ber, novemseptem-ber, december Tabell 4: Restavfallsmängder 2011 i kg per invånare (turister ej medräknade)

5.4 Plockanalyser

Under flera år har NSR AB specialiserat sig på plockanalyser av hushållsavfall och har i samarbete med Avfall Sverige tagit fram en metod för detta. Plockanalyserna innebär att man sorterar blandat avfall och ser vilken typ av avfall som slängs. Från resultatet kan man sedan få en indikation på vad som behöver förbättras eller om en genomförd insats gett effekt.

22

Related documents