• No results found

4.2 Investeringsprocessen i Euro Accident

4.2.2 Nya investeringar

Enligt Telecom managern skiljer sig investeringsprocessen för nya investeringar åt beroende på vad investeringen avser. För nya investeringar som sker inom exempelvis försäkringssystem finns en tydligare struktur då dessa kontinuerligt sker inom företaget. För helt nya investeringar finns däremot ingen förutbestämd struktur utan denna process utformas efterhand. Två exempel på denna typ av investering som skett nyligen är dels en mobilapp och dels ett nytt telefonisystem. Telecom managern menar att det existerar ett entreprenörstänk inom Euro Accident, där fokus på att genomföra saker är större än skapandet av rutiner. De nya investeringarna kostnadsförs oftast direkt men i vissa enstaka fall kan de tas upp som en tillgång som skrivs av månadsvis. Detta bestäms i samband med en utvärdering som genomförs i varje enskilt fall.

Generellt kan investeringsprocessen för nya investeringar inom Euro Accident delas in i fem faser, där den första fasen är initiering och förstudie. Detta sker på liknande sätt som för de förbättrande investeringarna, det vill säga genom en idé om en möjlig

krav eller behov som man har identifierat på marknaden. Idéerna kan uppkomma på alla nivåer inom företaget, men i många fall sker det på mellanchefsnivå. Till initieringsfasen hör också konkretisering av idén där fördelar och nackdelar vägs mot varandra, detta underlag presenteras sedan för ledningsgruppen om investeringen bedöms fördelaktig.

Den andra fasen i investeringsprocessen, anbudsförfarande och planering, innebär att ledningsgruppen går igenom och tittar på den föreslagna investeringsidén. I de fall det är nödvändigt kan en eventuell marknadsundersökning eller analys genomföras i syfte att checka av behovet eller efterfrågan av tjänsten och hitta konkurrensfördelar gentemot konkurrenter. En ungefärlig prisbild för investeringen i fråga bedöms också, vilket kommer påverka finansieringen i senare faser. Några direkta kalkylmodeller används inte vid bedömning, utan de litar snarare på känsla, erfarenhet och diskussion. Dock kan en viss form av kalkylering förekomma i diskussionerna, där ledningsgruppen går igenom ungefärliga kostnader för ett projekt och bedömer om dessa känns rimliga i förhållande till vad man tror sig kunna tjäna på det. Även här är det värt att nämna att “business value” är ett mycket viktigt kriterium som bör ges hänsyn vid beslut om en investering ska genomföras eller ej. Alla investeringar ska på ett eller annat sätt skapa värde för företaget och dess affär, annars bör de ej genomföras. Överlag finns det inom Euro Accident en väldigt stark koppling mellan nya investeringar och företagets övergripande strategi, där investeringarna på ett tydligt sätt bör stötta de mål som finns uppsatta. Om ledningsgruppen efter utvärdering kommer fram till att företaget bör gå vidare med investeringen tillsätts en projektgrupp bestående av för projektet relevanta personer. Det är denna projektgrupp som tillsammans med ledningen ansvarar för resterande del av investeringsprocessen. Först och främst kontaktas ett urval av leverantörer ofta mellan 10-15 stycken. Detta urval görs bland annat utifrån marknadsanalys och benchmarking gentemot konkurrenter och såväl personliga kontakter som internet utnyttjas. Dessa leverantörer får sedan komma med offerter/anbud.

Den tredje fasen i investeringsprocessen beskrivs som en ren utsållning av leverantörer, vilka skalas av i omgångar tills det endast återstår 2-3 stycken. Avskalningen sker av projekt- och ledningsgrupp och görs utifrån egna matriser med koppling till företagets övergripande mål- och marknadsstrategi. Här beaktas främst mål som påverkar

tillväxten av företaget, marknadspositionen och målkongruensen mot deras tre övergripande strategier; bästa arbetsgivare, bästa val hos förmedlare samt bästa val för kunderna. Systemansvarige anser att dessa strategier sedan länge har beaktats indirekt, även om målsättningarna för ett par år sedan snarare var av monetär art.

Fas fyra består av att de leverantörer som återstår efter avskalningen bjuds in till företaget för att presentera sina respektive offerter för projekt- och ledningsgrupp. När samtliga har presenterat sina förslag tas ett beslut om vilken leverantör man ska gå vidare med. Detta beslut tas av projekt- och ledningsgrupp efter marknadsanalys och utvärdering och styrelsen är aldrig involverad i beslut av detta slag. Vid val av leverantör kan en tidigare pålitlig leverantör definitivt föredras framför en leverantör som man har mindre kunskap om, även om denna skulle erbjuda ett lägre pris. Detta för att minska risken för sekundärkostnader på grund av opålitliga leverantörer. Även i denna fas är det värt att nämna att kalkyler sällan används utan att erfarenhet och rätt känsla är faktorer som väger tyngre. Systemansvarige menar att misstag aldrig går att undvika helt och hållet och det viktigaste är att lära sig av sina misstag och se till att göra annorlunda nästa gång man ställs inför en liknande situation. Investeringsbesluten inom Euro Accident kan därför ses som ett ständigt lärande för att effektivisera processen kring framtida investeringar.

Den femte och avslutande fasen i investeringsprocessen benämns som implementering. Vid mindre nyinvesteringar klarar företaget av att själva finansiera projekten. Skulle det röra sig om större investeringsbelopp kan den amerikanska huvudägaren National General Holding Corporation gå in och stötta ekonomiskt. Det är normalt sett inga problem att få stöd för fortsatt tillväxt och utveckling av företaget. Enligt Systemansvarige har huvudägaren en “amerikansk stil” och delegerar mycket ansvar till anställda i Euro Accident. Om de anställda anser att en investering kommer vara lönsam så litar huvudägarna på detta, även när de går in och stöttar ekonomiskt. Så länge Euro Accidents verksamhet går bra och följer uppställda mål ges mycket frihet till att fatta egna beslut. Själva implementeringsprocessen har ingen generell form och tydlig utvärdering av investeringen saknas. Den utvärdering som sker är i form av att ledningen tittar på utfallet och bedömer om det blev som man hade planerat. Om inte så försöker man göra annorlunda nästa gång och precis som för investeringsbesluten är även investeringsprocessen i det stora hela ett ständigt pågående lärande.

Figur 2: Euro Accidents investeringsprocess