• No results found

nybyggnad av enbostadshus. Dnr S 2017-604

transformatorstation intill befintliga ledningar utmed Suseån

Svartrå 5:9, nybyggnad av enbostadshus. Dnr S 2017-604

Bygglovsnämndens beslut

Bygglov beviljas med stöd av 2 kap och 9 kap 31 § plan- och bygglagen (PBL 2010:900).

Handläggningsavgift: 37 893 kronor (faktureras separat).

Motivering av beslut

Den planerade åtgärden bedöms överensstämma med intentionerna i ÖP för Falkenbergs kommun.

Marken är lämplig för den avsedda åtgärden med avseende på omgivningen, karaktär samt möjlig- heter till väganslutning.

Den sökta åtgärden kan tillåtas med stöd av PBL 9 kap. 31 §:

Bygglov ska ges för en åtgärd utanför ett område med detaljplan, om åtgärden inte strider mot

områdesbestämmelser, inte förutsätter planläggning enligt 4 kap. 2 eller 3 § och uppfyller de krav som följer av 2 kap. och 8 kap. 1 §, 2 § första stycket, 3, 6, 7, 9-11 §§, 12 § första stycket, 13, 17 och 18 §§ i de delar som inte har prövats i områdesbestämmelser. Lag (2014:900).

Bygglovsenheten bedömer att byggnadsföretaget uppfyller kraven i Plan- och bygglagen (2010:900) 2 kap, 8 kap och 9 kap enligt ovan.

Upplysningar

Miljö-och hälsoskyddsnämndens yttrande daterat 2017-03-30 ska beaktas.

Samhällsbyggnadsavdelningens/stadsarkitektens yttrande daterat 2017-03-31 ska beaktas.

Länsstyrelsens yttranden daterade 2017-03-30 och 2017-04-25 ska beaktas.

Bygglovet upphör att gälla, om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vinner laga kraft (PBL 9 kap 43 §).

Byggherren ansvarar för att bygg-, rivnings- och markåtgärder som byggherren utför eller låter utföra, genomförs i enlighet med de krav som gäller för åtgärden enligt PBL eller med beslut som meddelats med stöd av lagen (10 kap 5 § PBL).

Åtgärden kräver tillstånd från fastighetsägaren

Åtgärden får inte påbörjas förrän bygglovsnämnden lämnat ett startbesked (enligt 10 kap 3 § PBL).

Om arbetena påbörjas innan startbesked beviljats ska en byggsanktionsavgift, på minst ett halvt prisbasbelopp (prisbasbelopp 2017 är 44 800 kronor) tas ut.

Falkenbergs kommun Bygglovsnämnden

2017-06-15

/forts § 1205/

För att genomföra åtgärden krävs, enligt PBL 10 kap 9 §, en kontrollansvarig.

Som kontrollansvarig godtas byggherrens förslag till kontrollansvarig:

Namn:

Adress:

Kontrollansvarig är certifierad enligt PBL (2010:900) och BSF 2011:14, KA4.

Tekniskt samråd krävs i detta ärende. Kontrollansvarig och byggherren ska enas om ett lämpligt datum och kontakta bygglovsenheten i god tid för tidsbokning.

Innan startbesked kan ges ska följande lämnas in till bygglovsnämnden:

• Kontrollplan (rivning)

• Kontrollplan (beslutsunderlag)

• Teknisk beskrivning, systemritningar för grundplan och huvudsektion

• VVS- ritningar

• Verifikation avseende byggnadens beräknade specifika energianvändning och genomsnittliga värmegenomgångskoefficient

• Redovisning av mark-och grundläggningsförhållanden

• Redovisning av dagvattenhantering

• Bevis om att färdigställandeskydd har tecknats

• Tillstånd från Miljö & Hälsa för anläggande av enskilt avlopp Ärende/övervägande

Ansökan avser bygglov för nybyggnad av enbostadshus om ca 425m2 byggnadsarea i tre plan samt rivning av befintlig huvudbyggnad som enligt byggherren är i mycket dåligt skick.

Fastigheten som har en äldre befintlig gårdsbebyggelse ligger utanför detaljplanelagt område och utanför sammanhållen bebyggelse.

Den ligger inom område för Riksintresse kulturmiljövård (Ätradalen) och naturvård enligt miljöbalken (MB) 3 kap.

Inom ÖP 2.0 utpekat ekologiskt särskilt känsligt område med särskilt höga värden för naturvård, friluftsliv och kulturmiljövård.

Fastigheten ligger mellan naturreservaten Floastad och Sumpafallen och området norr om gårdsbebyggelsen berörs den av Floastadsreservatet.

Det finns två nyckelbiotoper norr om den befintliga gården (bergbrant, kryptogamflora, ornitologiska värden).

Det finns flera fornlämningar på fastigheten och huvudbyggnaden är markerad med kulturklass C.

Marken betecknas som jordbruksklass 3 och normal- till lokal högrisk vad gäller markradon.

Följande remissinstanser har beretts möjlighet att yttra sig:

Miljö & Hälsa:

Bedömer att positivt bygglov kan lämnas. Anläggning av enskilt avlopp kräver tillstånd från dem.

Eftersom fastigheten ligger i direkt anslutning till skyddade områden kan det komma att påverka lämplig lösning för avloppet. Byggnaden bör byggas radonsäkert.

________________________________________________________________________

Justering

45 (52)

Planenheten:

Översiktsplanens (ÖP) Strategi 1 säger att Falkenbergs kommun ska planera för en hållbar

samhällsutveckling. Till exempel närhet till kollektivtrafik, jordbruksmarkens värde, bevarande av kulturmiljöer och hållbar v/a-lösningar. Placeringen sker i redan befintlig gårdsmiljö vilket innebär att ingen jungfrulig mark tas i anspråk. Byggnaden kommer dock att ha en viss påverkan på riksintresset för kulturmiljö eftersom den tänkta byggnadsstilen inte följer den för landskapet typiska byggnadstraditionen påverkan kan dock inte sägas vara betydande eller av sådan art att riksintressets bevarande motverkas.

Översiktsplanens Strategi 5 säger att Falkenbergs kommun ska skapa möjligheter för bebyggelseutvecklingen på lansbygden.

Förslaget bedöms i huvudsak vara i linje med båda strategierna.

I ÖP 2.0 har kommunen tagit ställning för en restriktiv hållning mot exploatering av jordbruksmark klass 6 eller högre, därmed påverkar inte placeringen värdefull jordbruksmark då den är klass 3.

Stadsarkitekten:

Svartrå 5:9 ligger inom det vidsträckta riksinteresseområdet KN 19 Ätradalen, vilket innebär att en bedömning av påverkan på detta intresse måste göras. Lokaliseringen innebär dock att omgivningspåverkan blir begränsad då exponeringen mot allmänna vägar mm bedöms bli relativt liten.

Den föreslagna byggnaden utgörs av en solitär byggnad som kraftigt avviker från såväl när-liggande bebyggelse som andra byggnader i Falkenbergs kommun. Detta är i sig inget hinder för godkännande, förutsatt att utformning och utförande har höga kvalitéer.

Om man först resonerar kring det faktum att den föreslagna byggnaden avviker så kan man konstatera att flera av de byggnader som idag bedöms ha höga värden har avvikit från gängse utformning då de kom till. Det kan varit fråga om såväl nyskapande arkitektur (exempelvis Falkenbergs stadshus) som gestaltningsmässiga hänvisningar till tidigare historiska epoker (Hjuleberg, Mostorp m fl). Det faktum att byggnaden avviker i sitt formspråk (även volym, material, storlek mm) från omgivande bebyggelse eller från det som vanligtvis byggs idag är i sig inget problem.

Utformningen hänvisar i det aktuella fallet till äldre ideal.

Det har i flera hundra år funnits en strömning, en romantisk våg, bland annat med hänvisningar till äldre borgar och ruiner Detta gestaltade sig i början av förra seklet som nationalromantik. Den föreslagna byggnaden följer i detta senare spår. Byggnaden utgör ett exempel på en arkitektur som tydligt uttrycker lantligt välstånd och rikedom.

Valet av utformning gör att frågan om utförande blir synnerligen viktig. För att inte byggnaden skall upplevas som en kuliss fordras att materialval mm görs så att ursprungliga beständiga naturmaterial används och att utförandet sker med högsta hantverksskicklighet.

Sålunda bör byggnadens yttre delvis utföras i svensk, möjligen till och med halländsk, natursten och fönster, dörrar, smide mm utformas och utföras med högsta ambition då det gäller anpassning till den valda arkitektoniska stilen.

Falkenbergs kommun Bygglovsnämnden

2017-06-15

Länsstyrelsen:

Vad gäller fornlämningar inget att erinra ur kulturmiljösynpunkt då planerad åtgärd ej berör någon känd fornlämning. Länsstyrelsen påminner om att om fornlämning påträffas under grävning eller annat arbete skall arbetet avbrytas och förhållandet omedelbart anmälas till länsstyrelsen.

Vad gäller naturvärden så ligger platsen för det planerade bygget mellan naturreservaten Floastad och Sumpfallen. En del av fastigheten norr om gårdsbebyggelsen ligger inom naturreservatet

Floastad och denna del är även utpekad nyckelbiotop. Detta ligger ca 50 m från planerad byggnation.

Inom reservatet gäller reservatföreskrifter och det är bl.a. förbjudet att uppföra byggnad, anlägga vägar, spränga, schakta, gräva och markarbeta. Åtgärder inom reservatet kräver dispens från reservatsföreskrifterna.

Platsen för det nya huset ligger ca 20 m från nyckelbiotop och åtgärder inom områden med mycket stor betydelse för flora och fauna ska anmälas för samråd enligt 12 kap 6 § miljöbalken (MB 1998:808).

Kulturmiljö Halland:

Den befintliga huvudbyggnaden är kulturhistoriskt värdefull och bör bevaras. I områden som är av riksintresse för kulturmiljövård bör tillkommande bebyggelse anpassas till områdets karaktär. Det föreslagna huset bryter kraftigt mot landsbygdens bebyggelse både till sin arkitektur och

materialval. Om man tillåter bebyggelse som kraftigt bryter mot de värden som riksintresset bygger på kan detta i ängden riskera att orsaka påtaglig skada på riksintresset.

Berörda sakägare är underrättade och inga synpunkter har kommit in.

Bygglovsenheten anser efter en sammanvägd bedömning av att positivt bygglov kan lämnas.

____________

___________________________________________________________________________

Justering

47 (52)

Hjortvägen 26 C 311 41 Falkenberg

§ 1206

Hjorten 4, tillbyggnad av komplementbyggnader samt uppförande av plank. Dnr S 2017-741

Bygglovsnämndens beslut

Bygglov med liten avvikelse beviljas med stöd av 9 kap 31 c § plan- och bygglagen (PBL).

Separat startbesked krävs för att få börja bygga.

Tekniskt samråd och kontrollansvarig behövs inte i detta ärende.

Handläggningsavgift: 8 773 kronor (faktureras separat).

Motivering av beslut

Avvikelsen från detaljplanen är förenlig med planens syfte, tillgodoser ett angeläget gemensamt behov och bedöms utgöra en sådan liten avvikelse från detaljplanen som avses i PBL 9 kap 30-32 §§. Åtgärden bedöms uppfylla kraven i PBL 2 kap, §§ 6, 8, 9 och 8 kap 1-3, 9 – 18 §§.

Kända sakägare med flera har underrättats enligt PBL 9 kap 25 § men inte invänt mot förslaget.

Upplysningar

Bygglovet upphör att gälla, om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vinner laga kraft (PBL 9 kap 43 §). Sökanden bör avvakta med att påbörja

byggnadsåtgärderna innan bygglovbeslutet vunnit laga kraft.

Byggherren ansvarar för att bygg-, rivnings- och markåtgärder som byggherren

utför eller låter utföra, genomförs i enlighet med de krav som gäller för åtgärden enligt PBL eller med beslut som meddelats med stöd av lagen (PBL 10 kap 5 §).

Åtgärden får inte påbörjas förrän bygglovsnämnden lämnat ett startbesked

(enligt 10 kap 3 § PBL). Om arbetena påbörjas innan startbesked beviljats ska en byggsanktionsavgift, på minst ett halvt prisbasbelopp tas ut (prisbasbelopp 2016 är 44 3000 kronor)

Åtgärden kräver tillstånd från fastighetsägaren.

Åtgärden får inte påbörjas förrän bygglovsnämnden lämnat ett startbesked (enligt 10 kap 3 § PBL).

Innan startbesked kan ges ska följande lämnas in till bygglovsnämnden:

• Kontrollplan (beslutsunderlag)

• Teknisk beskrivning

Falkenbergs kommun Bygglovsnämnden

2017-06-15

/forts § 1206/

Innan byggnadsdelen får tas i bruk måste slutbesked ha meddelats enligt 10 kap 4 § PBL.

Ärende/övervägande

Ansökan avser anordnande av en inhägnad och väderskyddad upplagsplats i anslutning till befintlig garagelänga. Syftet är att samla olika upplag som är utspridda på fastigheten samt på kommunal mark för att få ett mer ordnat område.

För fastigheten gäller detaljplan lagakraftvunnen 1975-10-16.

Förslaget redovisar placering på prickmark, mark som inte får bebyggas

Liknande avvikelser har tidigare medgetts på prickad mark och bedöms inte skapa någon olägenhet för angränsande fastigheter eller boende på fastigheten.

Kända sakägare har underrättats men inte invänt mot förslaget.

_____________

___________________________________________________________________________

Justering

49 (52)

§ 1207

Nunnan 4, uppförande av plank. Dnr S 2017-703

Ansökan återtagen. Ärendet utgår.

__________

Falkenbergs kommun Bygglovsnämnden

2017-06-15

§ 1208

Related documents