• No results found

o Fastighetsservice o Måltider

o Lokalvård

VERKSAMHETSUTVECKLING 2021

Pandemin påverkar kommunens

verksamheter mycket under 2020, det är svårt att veta i dagsläget hur det kommer att påverka inför 2021, men det är troligt att det kommer att påverka samhället i stort under en längre tid framöver. Det påverkar oss i form av sjukfrånvaro, förändrade arbetssätt i arbetsgrupperna, socialt, andra krav på chefer, större behov av teknik/digitala lösningar som fungerar väl mm.

För att ha god tillgänglighet och god service gentemot medborgare och interna kunder samt vara en god beställare gentemot entreprenör och interna servicefunktioner utvecklar vi organisation och arbetssätt. Vi implementerar digitala lösningar i större utsträckning.

Under 2020 upphandlas driftentreprenad för gata, park och fastighetsmark. Nytt avtal börjar gälla 2021. Som ett led i

koncernsamverkan kommer Trobo att förvalta Trosa kommuns fastigheter from 2021.

Arbetet med att koppla ihop gång- och cykelnätet fortsätter.

Fortsatt upprustning och utveckling av utemiljöer skolor/förskolor.

Hedebyskolan och Fornbyskolan upprustas ytskikt och skolutrymmen.

Vårt driftåtagande avseende gator och parker ökar i takt med genomförda exploateringar och nya bostadsområden.

Verksamheten utvecklar, förädlar och kommunicerar mer kring våra offentliga rum för medborgare och besökare i Trosa, såsom parker, grönområden, lekplatser,

friluftsområden, badplatser mm.

Vi arbetar kontinuerligt med ett förbättrat underhåll av våra kommunala fastigheter vilket inte bara förbättrar vår miljö genom t.ex. energieffektiviseringar utan även förbättrar arbetsmiljö för såväl anställda som barn och elever.

Tillväxten innebär ett ökat tryck på våra fastigheter då vi har fler barn i förskolor och skolor. Det innebär ökade behov och kostnader avseende till exempel

ventilationslösningar och löpande underhåll.

Utveckling av verksamhetslokaler och kontor på Industrigatan pågår där lokaler för vård och omsorg nu planeras.

Skärlagskolans tillbyggnad beräknas vara färdigställd i slutet av 2020, ombyggnation av kök och anpassning i befintlig lokal beräknas vara klart under 2021.

Isrink och idrottshall byggs i Tomtaklint-området. Plan är att isrink är klar kvartal ,

2021 och idrottshall under kvartal 2, 2022.

Upprustning av Häradsvallens konstgräsplan ska ske 2021.

Lokalförsörjningsplan är framtagen och uppdateras årligen av lokalstyrgruppen och ingår som bilaga i budgetförutsättningarna.

Vi utvecklar infrastrukturen i linje med beslut om stationsläge ostlänken och infart Västra Trosa. Stensundsvägen övertas av Trosa kommun och arbete kommer att ske med underhåll och utveckling.

En utredning rörande utveckling av

kommunens tillagnings- och mottagningskök finns. Med utgångspunkt i ökade volymer tillkommer krav på fler tillagningskök och byggnation planeras att ske under de närmaste åren

Då arbetet inom Driftenheten - måltider är i ett intensivt skede både avseende utveckling av köken samt en organisationsförändring i form av övergång av förskolornas kök till driftenheten finns ett behov av

verksamhetsutvecklare för måltidsfrågor.

Fortsatt arbete med digitalisering av städ för en modern och effektiv organisation, där det är en del av ett nytt fastighetssystem för underhåll.

AME, verksamhet ses över och anpassas efter kommunens framtida behov av

verksamhetsplatser, LSS och arbetskraft.

AME är en viktig part kring integrationsarbetet.

Ekonomiska förutsättningar

Budgeten för 2021 är enligt anvisningar uppräknad med 2 % för löner, 2 % för övriga kostnader . Nämnden har kompenserats för ökade kostnader avseende avskrivning, internränta samt internhyra med 1695 tkr.

Årets rationaliseringar motsvarar totalt 1304 tkr. Detta regleras i internhyresmodellen och innebär att interna hyresgäster får en lägre hyra. Dock kan vi konstatera att

internhyresmodellen inte i nuläget täcker de kostnader som fastighet har. En

genomlysning av modellen och de

ekonomiska förutsättningarna har påbörjats.

Internhyresmodellen behöver uppdateras så att den inte genererar ett underskott i budgeten för fastighet.

Inför 2020 tilldelades nämnden 250 tkr för utveckling av parker och grönmiljö. Den summan är avdragen inför årets budget.

VERKSAMHETEN 2022-2023

Kompetensförsörjning och

kompetensutveckling är områden som vi behöver ha fortsatt stor uppmärksamhet kring. Vi ser att det finns utmaningar i att rekrytera inom vissa yrken tex kockar och teknisk specialkompetens.

Arbetsförmedlingen säger upp stort antal medarbetare. Vi vet inte fullt ut idag hur det kommer att påverka AME lokalt, men indikation finns att kommuner får ett större ansvar rörande arbetslöshet.

När fler anläggningar byggs ökar även driftbehovet, därför behövs utvärdering och utveckling av driftentreprenader, både externa och interna.

Verksamheten bygger ut infrastrukturer, verksamhets-, idrotts-, och

fritidsanläggningar i takt med den ökade tillväxten. Förvaltningen kommer att arbeta intensivt med en mängd investeringsobjekt.

Infrastrukturen utvecklas i linje med besluten kring nytt stationsläge OST länken. Trosa kommun påverkas på flera sätt och en organisation som kan möta de behoven behöver riggas. Arbete med Infart Västra Trosa sker i nära samarbete med samhällsbyggnadskontoret.

Lokalförsörjningsplanen är ett verktyg för att mer effektivt kunna förutse, planera och kommunicera kring kommande behov av lokaler.

Fortsatt utveckling av köken enligt plan.

Ny sjösättningsramp beräknas vara klar 2022.

NÄMNDENS MÅL

Kommunfullmäktige fastställde tolv mål för

mandatperioden i juni 2019. Målen omfattar sex områden, medborgarnas kommun, tillväxt och arbete, kärnverksamheter, miljö, engagemang och finansiella mål.

Teknik- och servicenämnden fastställde mål för mandatperioden i december 2019.

Redovisning av måluppfyllande kommer att göras första gången i samband med delårsbokslut per augusti 2020.

Verksamheten har arbetat med att bryta ned målen till relevanta mål för resp. enhet samt koppla aktiviteter till målen för att arbeta och följa upp dem regelbundet.

Specificering av mål sker i separat dokument som bifogas.

Related documents