• No results found

Hodnocení důležitosti jednotlivých inovací

Předposlední otázka první části průzkumu zjišťovala postoj vůči čepovanému bezlepkovému pivu. Bezlepkové lahvové pivo dnes nabízí několik výrobců, avšak s čepovaným pivem je situace o poznání horší. Z výzkumu plyne, že zhruba čtvrtina respondentů by čepované bezlepkové pivo uvítala. Mnoho respondentů uvedlo, že oni osobně by tuto inovaci neuvítali, ale znají někoho ve svém okolí, kdo by čepované bezlepkové pivo uvítal. Zbylých 21 % se k této inovaci staví negativně.

Obrázek 25: Hodnocení důležitosti jednotlivých inovací Zdroj: vlastní zpracování

Poslední otázka byla zaměřena na zhodnocení jednotlivých inovací a jejich důležitosti pro zákazníka. Pro lepší pochopení byl v dotazníku ke každému typu inovace uveden jeden až dva příklady. Jak je patrné z grafu, ve kterém jsou uvedeny absolutní četnosti jednotlivých odpovědí, za jednoznačně nejdůležitější považují respondenti inovace produktu

26%

(např. chuť, či druh piva). Za důležité nebo spíše důležité je považuje celkem 245 z 279 oslovených respondentů. Pouze 34 respondentů uvedlo, že inovace produktu považují v případě piva za spíše nedůležité, nebo nedůležité. Za druhý nejdůležitější typ inovace považují respondenti inovace v rámci ceny. Inovace obalu, jako například design obalu, jeho velikost či druh obalu, považuje za důležité nebo spíše důležité 144 respondentů, tedy mírná většina. 135 dotazovaných pak uvedlo, že tento typ inovace je pro ně spíše nedůležitý nebo nedůležitý. Jak lze vidět v grafu, inovace v rámci propagace byla hodnocena velmi podobně s mírnou převahou respondentů, pro které je spíše nedůležitá, případně nedůležitá.

Z provedeného výzkumu vyšlo najevo, že procesní inovace a inovace týkající se propagace jsou považovány za nejméně důležité.

Cílem dotazníkového šetření bylo zjistit, jaký postoj zaujímají zákazníci pivovarů k vybraným inovacím. Na základě výzkumu lze tvrdit, že velmi pozitivně jsou vnímány produktové inovace, které přináší zákazníkům širší nabízený sortiment (např. ovocná piva, pivní speciály, bezlepkové čepované pivo) a také odlišnou chuť. Respondenti zároveň považují produktové inovace v souvislosti s pivem za jednoznačně nejdůležitější.

Dotazovaní se také pozitivně vyjádřili k inovaci týkající se čepovaného bezlepkového piva.

Pouze 21 % respondentů by tuto inovaci neuvítalo a vzhledem k tomu, že čepované bezlepkové pivo na trhu není příliš rozšířeno, existuje pro pivovary příležitost tuto mezeru na trhu zaplnit. Naopak velmi negativně se dotazovaní postavili k inovaci obalu v podobě PET lahve. Přes 70 % z nich nepovažuje tuto inovaci za přínos a to i přes výhody, které tento obal nabízí. Poměrně konzervativně se respondenti vyjádřili také k inovacím ve výrobním procesu, v podobě využívání moderních technologií při výrobě piva, které realizovala za účelem zrychlení výroby a úspory nákladů většina velkých průmyslových pivovarů.

Celkem 47 % všech dotázaných respondentů uvedlo, že preferuje raději tradiční výrobní postup, 42 % respondentů odpovědělo, že jim na výrobním procesu nezáleží a pouze 11 % preferuje moderní výrobní postup. Vůbec nejhorší postoj zaujali respondenti k inovaci v podobě tzv. beer art. Tato inovace přináší díky 3D tiskárně možnost vytisknout na pěnu piva jakýkoliv obrázek. Inovaci by uvítalo pouze 12 % respondentů. Většina z dotázaných v této inovaci pravděpodobně nevidí žádnou přidanou hodnotu a za obrázek na pěně piva by si nebyli ochotni připlatit. Dalším důvodem může být fakt, že tuto inovaci neznají a neví, co od ní očekávat. Provedený výzkum prokázal, že inovace v pivovarnictví nemusí být pozitivně vnímány i přes to, že zákazníkům přinesou určité výhody, případně nabídnou něco,

co na trhu dosud není. Dvě z výzkumných otázek prokázaly, že mnoho zákazníků stále preferuje tradici a vůči inovacím jsou skeptičtí. Naopak inovace v podobě nových chutí a druhů piv jsou vnímány pozitivně a to potvrzuje, že zákazníci rádi zkouší nové věci.

4.3.2 Pivovar Svijany

Druhá část dotazníku byla zaměřena na konkrétní inovace PIVOVARU SVIJANY, které byly představeny v kapitole 4.2.4. Jednotlivé inovace přináší společnosti určité výhody, o kterých se však zákazníci musí dozvědět. Nízké povědomí představuje náklady ztracené příležitosti. Cílem druhé části provedeného výzkumu bylo zjistit, jaké je povědomí o těchto inovacích mezi zákazníky a zda některou inovaci na vlastní kůži vyzkoušeli.

Výzkumný vzorek pro druhou část dotazníkového šetření vycházel z respondentů obecné části dotazníku, kteří na otázku zda znají PIVOVAR SVIJANY, a.s. uvedli, že tento pivovar znají. Kladně odpovědělo celkem 277 ze všech 279 respondentů a z toho vyplývá, že pivovar zná většina zákazníků z celé ČR.

A) Stáčírna plechovek

Hlavní konkurenční výhoda této inovace spočívá v jedinečnosti. PIVOVAR SVIJANY je totiž jediný pivovar v ČR, který nabízí nepasterizované pivo také v plechovce.

Komunikace této konkurenční výhody směrem k zákazníkům probíhá v současnosti prostřednictvím nápisu „nepasterizováno“ umístěného na plechovce. V internetových médiích se navíc objevilo několik článků, které informovaly o spuštění nové stáčírny plechovek s nepasterizovaným svijanským pivem a pivovar spuštění linky komunikoval také prostřednictvím článku ve Svijanovinách. V období Vánoc zároveň proběhla akce s názvem

„šťastný a nepasterizovaný“, která však nijak zvlášť neupozorňovala na možnost zakoupit nepasterizované pivo nově také v plechovkách, ale propagovala nepasterizované pivo a pivovar obecně. Avšak speciálně k propagaci této inovace je využívána internetová reklama, která zároveň zobrazuje všechna svijanská piva nabízená v plechovkách. Ukázka jednoho z použitých internetových poutačů je uvedena v příloze I. Na základě těchto akcí by měla být znalost o stáčení nepasterizovaného piva nově také do plechovek poměrně vysoká.

Obrázek 26: Povědomí o nepasterizovaném svijanském pivu v plechovkách