• No results found

Tillfälle 1:

I första observationstillfället kommer vi in på avdelningen när barnen redan är på väg att ta på sig och vi sätter oss lite utanför kapprummet men god insyn och inblick i vad det är som sker där. I kapprummet befinner sig åtta barn och tre pedagoger. Kapprummet är litet och mitt i rummet mellan facken står en bänk som 2 av pedagogerna sitter på när de hjälper barnen, det är fyra barn på varje sida av bänken. Den tredje pedagogen rör sig i rummet och hjälper barnen i de olika momenten.

Pedagog 1:

- Var är skorna frågar pedagogen som samtidigt visar med takk tecken för skor och ger barnet en stund att svara. När barnet inte kan ge ett svar går pedagogen till barnets fack och pekar på skorna.

- Här är skorna säger pedagogen samtidigt som hen visar takk tecken för skor. Barnet går fram till skorna och tittar på dem.

- Var är dina fötter frågar pedagogen och barnet pekar på sina fötter och pedagogen visar att fötterna ska vara i skorna. Sedan försöker barnet ta på sig skorna själv en stund innan pedagogen hjälper till.

Pedagog 2:

- Ta dina skor säger pedagoger men går själv och hämtar skorna till barnen ifråga och ställer dem framför barnet.

- Ta på dig skorna. Pedagogen upprepar sig med uppmaningen att barnet ska ta på sig skorna men väntar inte speciellt länge på en respons från barnen. När barnet inte tar på sig skorna går pedagogen fram och hjälper barnet på med skorna.

32

- var är dina fingrar frågar pedagogen och visar sedan att vanten ska på handen, tar vanten och visar rent praktiskt att vanten ska vara på handen och fingrarna ska in i vanten och barnet tittar på pedagogen, barnet visar sin hand och vill ha hjälp.

- var är din tumme frågar pedagogen när barnets tumme hamnar fel. Barnet visar sin hand för pedagogen och pekar på sin tumme. Pedagogen hjälper till att få tummen rätt i vanten.

Tillfälle 2:

I det andra observationstillfället följer vi med barnen och pedagoger ut i kapprummet. Den här gången är det även åtta barn och tre pedagoger. En av pedagogerna befinner sig på bänken, två av dem sitter på golvet. Vid detta observationstillfälle har vi valt att följa en pedagog med hens samspel med två barn för att koncentrera urvalet. Här benämner vi barnen vid Barn 1 och Barn 2.

- Vi ska gå ut nu säger pedagogen till Barn 1 som visar intresse för annat.

- Var är dina skor undrar pedagogen och ger barnet kort till respons. Pedagogen tar barnet i handen och går till facket för att hämta skorna. Pedagogen ger barnet skorna i handen och leder barnet till mattan.

När barnet kommer till mattan säger pedagogen till barnet: - Här kan du ta på skorna.

Pedagogen går för att hjälpa Barn 2 med sin mössa och säger: - Här är din mössa, kan du ta på dig den?

Visar med takk var mössan ska sitta. Barnet försöker men pedagogen hjälper till innan barnet klarar det själv eller ber om hjälp.

Pedagogen går tillbaka Barn 1 på mattan och frågar var barnet gjort av skorna för pedagogen hade lämnat barnet på mattan med skorna. Pedagogen letar en stund men hittar bara en sko innan hen skiftar sin fokus till ett barn som nästan är klar med att klä på sig. Pedagogen uppmärksammar att detta barn nästan är färdigklädd:

- wow vad snabb du är, du är ju snart klar! Här går pedagogen fram och bekräftar igen att barnet var snabb.

33

Barnen får sedan sitta och vänta på att pedagogerna klär på sig. Vi uppfattar att barnen börjar bli varma och rastlösa av att sitta och vänta för några gånger får pedagogerna be barnen stanna på mattan och inte skrika.

Tillfälle 3:

Utifrån analyserna från de två tidigare observationstillfällen valde vi att nu fokusera på Pedagog 1 och dess samspel och kommunikation med ett barn på avdelningen. Till det tredje observationstillfället kommer vi in på avdelningen när pedagogerna diskuterar att de ska gå ut och att de ska dela upp barnen i två grupper när de går ut.

Pedagogen bjuder in barnen i samtal om vad som ska ske nu:

- Vad ska vi göra nu tror ni och ger barnen möjlighet att svara men får inget svar och säger då:

- Vi ska gå ut samtidigt som pedagogen visar tecken för “ut”.

Vissa av barnen reagerar positivt och går till grinden avdelningen har ut till kapprummet, 2 av pedagogerna börjar gå ut med en grupp på ca 4-5 barn.

När de kommer ut i kapprummet sätter sig pedagogen på bänken och berättar vilket väder det är och vad barnen behöver ha för kläder för att inte bli blöta och frysa. Pedagogen använder sig av det bildstöd som de har i kapprummet samtidigt som hen förstärker med takk.

I följande sekvens är pedagogen tydlig verbalt och med takk till de olika uppmaningar hon ger barnet samtidigt som hen pekar på vad alla plagg är.

- Här är din overall säger pedagogen till ett barn och lägger ut overallen på golvet. Pedagogen pekar på overallen och säger:

- Sätt dig i overallen så ska jag hjälpa dig. När barnet inte förstår hjälper pedagogen barnet att sätta sig i overallen och visar vart fötterna ska ut.

- Kan du hitta dina fötter? Barnet börjar dra i overallen, får hjälp av Pedagogen att dra ut fötterna och barnet blir glad när fötterna kommer ut och Pedagogen förstärker barnets reaktion

- Titta där är dina fötter, du kunde ju!

Pedagogen frågar vad barnet behöver ta på sig nu innan de går ut men får inget svar utan fortsätter och visar med takk:

34 - Skorna!

Related documents