• No results found

Vid observationstillfälle 8 var sex inlärare närvarande till en början. En av inlärarna var Kathy som talade mycket lite svenska, men som övertalades att sitta med och bara lyssna. Detta gjorde hon till en början, men gick efter ungefär femton minuter. Samtalet kretsade till en början kring städhjälp, men kom sedan att handla mer och mer om kulturella skillnader mellan inlärarnas hemländer och Sverige för att sedan avslutas med att inlärarna berättade om vad de skulle göra på semestern.

Tabell 8

I likhet med observationstillfällena 6 och 7 dominerade inlärarna kolumnerna som redovisar antalet yttringar och initiativ. Vad gäller språkstöttning så innehöll det här observationstillfället ovanligt få stöttningar från både lärar- och inlärarhåll, något som kan förklaras av att inlärarna, med undantag från Kathy som senare lämnade diskussionen, alla låg Interaktionstur

Ledaryttranden (fyra ord eller mer)

Ledaryttranden (mindre än fyra ord)

Inläraryttranden (fyra ord eller mer) Inläraryttranden (mindre än fyra ord) Ledar- initiativ Inlärar- initiativ Språkstöttning ledare/inlärare Språkstöttning inlärare/inlärare 1 2 3 1 2 3 1 3 3 5 1 4 2 1 5 1 1 3 1 5 1 1 4 2 1 6 1 3 1 7 5 2 1 8 1 1 3 1 1 9 3 2 1 1 10 1 6 3 1 2 11 3 1 1 12 1 1 2 1 1 13 4 1 1 14 2 3 1 15 1 1 4 1 16 2 6 3 1 Totalt 19 6 61 16 6 10 3 3

36

på en relativt hög språklig nivå. Såhär såg några av interaktionsturerna ut som är representativa för det här observationstillfället:

T1

Ledaren: Vad pratade ni om där ute egentligen?

Michel: Om tvätta bil och så. Hennes man säger till henne: varför du inte vet hur man kan göra det? Hon förstår inte för i Kina de betalar och andra folk, eh, tvättar bilar.

Irina: Hon jobbade på kontoret i Kina och hon hade människor som städade hemma och städa, eh, tvättade bilen.

Kathy: You know, he ask me why you not wash car. I say I don’t know and he [gestikulerar hur man gör när man tvättar fälgarna på en bil]. Why you not know?

Ledaren: Det är ju annorlunda i Sverige. Eh, här tvättar man ju ofta sin egen bil. Jag känner människor som tycker att det är ganska kul att tvätta bilen. Om man har en fin bil så vill man ju ta hand om den, kanske. Jag vet inte. Jag tycker det verkar rätt tråkigt.

I turen ovan tog ledaren både initiativ för interaktionen och avslutade den. Michel och Irina fungerade som Kathys språkrör och förklarade vad de hade pratat om utanför rummet. Ledaren lät också Kathy komma till tals trots att hon pratade engelska.

T3

Nader: Om man tvättar bilen på morgonen, bam på kvällen den är smutsig igen. Om man tvättar på kvällen, den är smutsig igen på morgonen. Det har regnat eller.

Irina: Den första bil vi hade vi tvättade en gång på våren. Inte mer. Jag vill inte tvätta bilen eller städa hemma. Jag vill spendera tid med familjen.

Ledaren: Ja nu har vi ju sånt här ROT-avdrag så man kan anlita städhjälp och så kostar det inte, eh, man kan dra av på skatten eller nåt sånt, va? Så det är ju inte så dyrt längre, va?

Irina: Ja, nu vi har bara en inkomst och jag är hemma, men nästa år om jag jobbar vi ska ha sån städhjälp. Inte ofta, kanske en gång månad. Eller fjorton dagar.

Hassan: Men om du gör det med barnen, med din man, ni umgås ändå. På söndag, man går upp. Vad göra? Vi städar tillsammans. Eller min fru hon lagar mat och jag städar.

Ledaren: Ja, så kan man ju verkligen göra. Då umgås man ju ändå. Irina: Men den städhjälp den ger fler jobb också.

Ledaren: Ja så kan man också se det.

Interaktionsturen ovan är ett bra exempel på autenticiteten i de flesta interaktioner som ägde rum under diskussionsträffarna, då inlärarna fick komma med egna funderingar och erfarenheter kring olika ämnen. Som det står beskrivet ovan så innehöll det här observationstillfället ovanligt få språkstöttande yttringar. I den fjärde interaktionsturen fanns dock fyra språkstöttande kommentarer; tre från ledarens sida och en från Irina:

T4

Michel: För fem eh, förr… Ledaren: För fem år sedan.

Michel: För fem år sedan i Brasil någon bildade en bolag… Ledaren: Eh, startade ett företag, eller nåt sånt?

Michel: Och den blev jätte-successful. Det var en sån, eh, kvinnor som kan tvätta din bil och de har bara en vit sån. Irina: Bikini.

Michel: Nej, vit tröja och så naken under. Ledaren: Ah, wet t-shirt.

37

I turen ovan gick ledaren in med språkstöttande kommentarer vid tre tillfällen. Den första ägde rum då ledaren hjälpte Michel att uttrycka ”för fem år sedan”, den andra då ledaren modifierade Michels uttryck ”någon bildade en bolag” och den tredje då ledaren satte ord på ”vit tröja och så naken under”. Irina försökte också hjälpa Michel att sätta ord på det han menade genom att föreslå ”bikini”.

5 Analys

Något som man kan se tydligt utifrån tabellerna och redogörelserna ovan är att interaktionsmönstren under sfi-aktiviteterna och diskussionsträffarna skiljer sig åt på flera punkter. Vad gäller själva innehållet i sfi-undervisningen och diskussionsträffarna så rörde sig innehållet i sfi-undervisningen till stor del kring språklig form, det Ellis skriver om i termen ”activity”, medan innehållet i diskussionsträffarna till stor del rörde sig kring språkligt innehåll, det Ellis skriver om i termen ”topic” (Ellis 1999:212).

Related documents