• No results found

Inom branschen vågkraft är OEM-företagens behov och krav på leverantörerna att de främst ska tillhandahålla kvalitets- komponenter, kringtjänster och ha hög leveranssäkerhet. Därefter anser hälften av företagen att leverantörerna bör tillhandahålla prisvärda komponenter, vara tillgängliga globalt, besitta kompetens för produktutveckling samt ha ett gott samarbete/samordnade resurser med OEM-företaget. Att OEM-företagen värdesätter kvalitet kan förklaras med att komponenterna och produkterna befinner sig i en hårt utsatt miljö och måste klara av de påfrestningar som de utsätts för. Det leder annars till merkostnader i form av service och underhåll för OEM-företagen. Det har även att göra med säkerhetsaspekter. Då kraftbolagen ställer höga krav och har avtal på tillförlitlig elleverans medför kvalitetsaspekten att OEM-företagen får nöjda slutkunder. Om kraftbolagen är nöjda innebär det sannolikt att de förlänger kontrakten med OEM- företagen samt att deras rykte och anseende bibehålls.

Vidare ser OEM-företagen leveranssäkerhet som ett grundkrav för leverantörerna. Om leverantörer levererar med hög leverenssäkerhet innebär det positiva följder som exempelvis att företagen inte behöver hålla stora lager av komponenter, vilket betyder minskad kapitalbindning.

102 Hård miljö innebär

att kringtjänsters betydelse ökar

Lägre pris bidrar till konkurrens- kraftig produkt Global tillgänglighet Kompetens/ produktutveckling Samarbete/ samordnade resurser Övriga köpkriterier Ingen profilering i dagsläget

Kringtjänster i form av exempelvis support och service är viktigt eftersom vågkraftsanläggningarna ligger i en kärv miljö och utsätts för påfrestningar. Om en anläggning havererar och företaget inte inom rimlig tid får support medför det att företaget inte kan uppfylla deras avtal och löften till deras slutkunder samt skadar OEM-företagens anseende.

För att kunna erbjuda en konkurrenskraftig produkt och öka marginalen är det av vikt att köpa in prisvärda komponenter från leverantörerna. Båda företagen är även aktiebolag, vilket betyder att aktieägare därmed ställer krav på att företaget ska ge avkastning i form av aktieutdelning. I studien framkommer det emellertid att trots att priset är viktigt är OEM-företagen under vissa omständigheter villiga att betala ett högre pris för komponenterna om leverantören kan tillgodose med andra köpkriterier som de värdesätter högre.

Vidare anser ett av OEM-företagen att det är viktigt att leverantören finns tillgänglig globalt. Orsaken till det är att OEM-företagets marknad i framtiden inte bara är Sverige utan globalt. Det betyder att vikten av att erbjuda service och support globalt ökar samt att OEM-företaget vid en etablering utomlands redan har en upparbetad leverantör.

Då vågkraftverk är en relativt ny produkt är det av stor vikt att finna leverantörer som kan bistå med att utveckla och förbättra tekniken och därmed produkten. Det betyder att även kompetens/produktutveckling tillhör viktiga köp- kriterier. Ett av företagen nämner dock att leverantörer i dagsläget på grund av den låga tillverkningsvolymen inte anser det lönsamt att investera i produktutveckling. Samarbete/samordnade resurser är även viktigt eftersom det kan skapa en effektiv värdekedja som bidrar till att kostnaderna för komponenterna minskar.

Vad gäller det övriga identifierade köpkriteriet leverantörens varumärke anser ett av OEM-företagen att varumärket handlar om kvalitetsaspekter och därmed innefattas under kvalitet. Det andra företaget anser att leverantörer kan tillgodose kvalitetsprodukter även om de inte har ett starkt och väl- etablerat varumärke. Eftersom denna marknad inte har kommersialiserats ännu kan leverantörens varumärke i framtiden få större vikt när marknaden mognat då behovet av att särskilja sig från konkurrenterna ökar.

Av studien är det inte möjligt att genom OEM-företagens profilering se en koppling till deras köpkriterier. Anledningen till det är att OEM-företagen är i brytpunkten till

103 Kundernas behov påverkar köpkriterier Positiva ekonomiska följder

kommersialisering och därför ännu inte har profilerat sig på marknaden annat än genom att tillhandahålla med en unik produkt. Det kommer sannolikt att förändras när marknaden mognat och behovet av att profilera sig och särskilja sig från konkurrenterna ökar.

OEM-företagen bekräftar att deras köpkriterier påverkas av deras kunders krav och behov. Samtliga köpkriterier har dock inte en tydlig koppling till slutkundernas krav på tillförlitlig leverans. Däremot innebär dessa köpkriterier positiva ekonomiska följder för OEM-företagen, vilket sannolikt är skälet till att dessa köpkriterier är av så stor vikt.

104

REKOMMENDATIONER

I detta kapitel ges rekommendationer till ABB grundat på de slutsatser vi har dragit av denna studie.

Vi rekommenderar ABB att se över möjligheten att möta OEM- företagens komponentbehov samt börja penetrera solenergi- branschen för vidare etablering som leverantör. Det grundar vi på att branschens framtidsutsikter ser positiva ut då investeringsstödet kommer att förlängas och även utökas till att omfatta privatpersoner samt att ekonomiska bidrags- system finns i flertalet länder. De krav OEM-företagen ställer på leverantörerna är, på grund av marknadens tidiga stadium, de primära köpkriterierna kvalitet, pris och leveranssäkerhet. Denna information bidrar med underlag för hur ABB ska tillmötesgå OEM-företagens behov.

Vad gäller vågkraftsbranschen rekommenderar vi ABB att bevaka den fortsatta marknadsutvecklingen. Anledningen till det är att framtidsutsikten för denna bransch i dagsläget är osäker eftersom vågkraft inte har etablerats kommersiellt ännu samt att det inte finns några fullskaliga vågkraftskoncept som verkat över en längre tid. Med tanke på att det endast är två företag som har sin verksamhet i Sverige rekommenderar vi ABB att ändå ta kontakt med dessa för att avgöra om ABB:s produktportfölj är intressant för OEM-företagen. De krav OEM- företagen främst har på sina leverantörer är att de ska tillhandahålla kvalitetskomponenter, kringtjänster och ha hög leveranssäkerhet. ABB bör även ta hänsyn till att denna marknad är i utvecklingsstadiet och därmed är i behov av leverantörer som tillhandahåller prisvärda och anpassade komponenter som OEM-företagen i dagsläget inte har tillgång till.

Related documents