• No results found

som är av störst betydelse

tillgodoses. För att vara så attraktiva på marknaden som möjligt betyder det att de ställer samma krav på leverantörerna som kunderna ställer på dem. n67 Solar betonar här vikten av att arbeta med leverantörer som därmed kan anpassa sig efter marknadens krav och kundens behov. Endast GPV menar att kundernas krav inte har så stor betydelse för deras köpkriterier.

VÅGKRAFT

Köpkriterier

Företagen är samstämmiga vad gäller vissa av de köpkriterier de anser är viktiga. Båda företagen lyfter fram att de ställer höga krav på komponenterna i form av att de håller och har en lång livslängd. Grunden till företagens höga krav på kvaliteten är den kärva miljö komponenterna och produkten befinner sig i. Övriga faktorer som företagen är samstämmiga i är vikten av att leverantören erbjuder bra priser och leverenssäkerhet. Det för att kunna erbjuda en konkurrenskraftig produkt gentemot andra alternativ på marknaden. Sea Power International värdesätter på grund av kostnadsfaktorn därför ett brett utbud av standardkomponenter

hos leverantören samt lagerhållning. Sebased däremot betonar vikten av att arbeta med företag

som finns i globalt. Det eftersom deras marknad i framtiden inte bara är Sverige utan hela världen. Närheten till leverantören kopplas även samman med tillgänglighet om något går fel med produkten och att leverantören erbjuder någon form av support. Att även arbeta med stabila leverantörer som kommer finnas kvar på marknaden anser Seabased även är viktigt. Det eftersom de tappar tid om dessa går i konkurs.

Båda företagen anser det svårt att rangordna de köpkriterierna som är av störst betydelse. Seabased anser däremot att bland de viktigare köpkriterierna är att leveranstider hålls, kvaliteten på produkten samt global tillgänglighet. Global tillgänglighet handlar om att leverantören ska kunna erbjuda service och support på kort tid samt att de inte ska behöva finna en ny leverantör vid etablering i nya länder. Det betyder att kringtjänster även anses vara bland de viktigaste köpkriterierna. Sea Power International anser att kompetens är det viktigaste köpkriteriet. Det handlar om leverantörens kompetens i att sätta ihop de olika delarna efter deras specifikation, men även deras kompetens vad gäller

77

Leveranssäkerhet är

en självklarhet

Köpkriterier kan skiljas åt Övriga köpkriterier Samarbete/ samordnade resurser

designen av deras produkt. Sea Power International anser även att de köpkriterierna som är av störst betydelse är att leverantören innehar ett brett utbud av framförallt nyckel- komponenterna på grund av kostnadsfaktorn samt kvalitets- aspekten. Leveranssäkerhet menar Sea Power International är en självklarhet. Likaså att ha ett gott samspel med leverantörerna anses vara ett måste. Det eftersom de bygger en av världens första vågkraftsanläggningar. Det gäller samtliga leverantörer, men främst leverantörerna till nyckelkomponenterna generatorer och elsäkerhetssystem. När anläggningen är färdig anser Sea Power International även att kringtjänster är oerhört

viktigt. Det betyder att Sea Power International inte placerar sig i ett område där de inte har tillgång till

kompetens och service. Support, förklarar de, är väldigt viktigt eftersom anläggningen finns i krävande miljöer.

Seabased anser, till skillnad från Sea Power International, att köpkriterierna kan skilja sig åt vid olika situationer. Här nämner Seabased att vid prototypparkerna kan de få kompromissa när det gäller kvalitet eftersom komponenterna antingen inte finns eller är färdigutvecklade. Kvalitet och livslängd är dock viktigt även i prototypparker. Seabased lyfter även fram global tillgänglighet. Den anser Seabased inte är så viktigt för närvarande eftersom de verkar i Sverige. När de sedan kommer ut på en global marknad blir det viktigare att ha stora leverantörer som har support över hela världen.

Anledningarna till att övriga identifierade köpkriterier inte är av lika stor vikt för företagen presenteras i det som följer. Seabased anser att kompetens/produktutveckling är en viktig del men då de för närvarande inte tillverkar i stora volymer anser leverantörer inte att det är lönsamt att starta en produktutveckling. Detta köpkriterium, menar de, kommer däremot att bli mer relevant i framtiden. Vidare betonar Seabased vikten av att leverantören innehar kompetens vid behov av någon form av specialinriktning och av den orsaken kommer detta köpkriterium relativt högt på listan när det i framtiden blir relevant.

Seabased anser vidare att samarbete och samordnade resurser är av vikt. De menar däremot att det till en början kan vara svårt att veta om ett företag uppfyller det de lovar. Det är istället något som utvecklas över tid då de märker att företaget uppfyller sina löften.

78 Varumärke

Företagens profilering

Kundernas krav

Vad gäller de positiva fördelar företagen kan få av leverantörens varumärke skiljer sig svaren åt. Seabased menar att leverantörens varumärke är en kvalitetsaspekt och därmed faller in därunder. Varumärket bidrar i sin tur att det känns bra för deras slutkunder att de har en etablerad leverantör som tillhandahåller kvalitetsprodukter samt är en trygghet för Seabased. Sea Power International anser däremot inte att leverantörens varumärke har så stor betydelse. De understryker att trots att vissa leverantörer inte syns lika ofta som exempelvis ABB betyder det inte att de inte är en leverantör att räkna med.

Tabell 5. Sammanfattning av de köpkriterier som är av störst betydelse inom branschen vågkraft.

Aspekter som påverkar köpkriterierna

Företagen menar att de i dagsläget profilerar sig och särskiljer sig från sina konkurrenter genom att de tillhandahåller med en unik produkt. Seabased väljer dock att vara relativt diskreta i sin marknadsföring fram till dess att de känner att de har en färdig produkt som de kan producera i större volymer. Trots det syns Seabased ofta i olika medier eftersom intresset för vågkraft är stort.

Båda företagen är samstämmiga i vilka krav slutkunderna, det vill säga kraftbolagen, ställer. Det handlar om trygg och tillförlitlig leverans av energi, vilket betyder att kvaliteten och funktionen på produkten är av största vikt. Seabased understryker att för slutkunderna handlar det egentligen mest

Köpkriterier Seabased Sea Power

International Kvalitet   Pris  Leverans- säkerhet   Samarbete/ samordnade resurser  Global tillgänglighet  Kompetens/ produktutveckling  Kringtjänster  

79

om att kunna tjäna igen det de har investerat. För företagens del betyder kundernas köpkriterier att de väljer leverantörer som tillhandahåller kvalitetskomponenter, vilket därmed ökar företagens tillförlitlighet gentemot kunderna.

80 Rätt kvalitet handlar om att motsvara kundens kvalitets- behov. Kvalitet Gott rykte

Related documents