• No results found

TÄHELEPANU! Kõik juhised tuleb läbi lugeda. Järgige kasutatava Hilti elektrilise tööriista kasutusjuhendis too-dud ohutusnõudeid. Juhiste eiramise tagajärjeks võivad olla rasked vigastused. HOIDKE JUHISED HOOLIKALT ALLES.

4.1 Elektriohutus

a) Vältige kehalist kontakti maandatud pindadega, näiteks torude, radiaatorite, pliitide ja külmiku-tega. Kui Teie keha on maandatud, on elektrilöögi oht suurem.

b) Kui teostate töid, mille puhul võib tarvik tabada varjatud elektrijuhtmeid või omaenda toitejuhet, hoidke seadet üksnes käepidemete isoleeritud pindadest. Kokkupuude pingestatud elektrijuhtmega

võib seada pinge alla ka seadme metalldetailid ja põhjustada elektrilöögi.

c) Enne töö algust kontrollige tööpiirkond üle me-talliotsijaga, et teha kindlaks varjatult paikne-vate elektrijuhtmete, gaasi- ja veetorude asukoht.

Seadme metallosad võivad näiteks elektrijuhtme vi-gastamisel pinge alla sattuda. See tekitab tõsise elektrilöögi ohu.

4.2 Inimeste turvalisus

a) Olge tähelepanelik, jälgige, mida Te teete, ning toimige elektrilise tööriistaga töötades kaalutle-tult. Ärge kasutage seadet, kui olete väsinud või uimastite, alkoholi või ravimite mõju all. Hetkeline tähelepanematus seadme kasutamisel võib põhjus-tada raskeid vigastusi.

b) Kandke isikukaitsevahendeid ja alati kaitseprille.

Isikukaitsevahendite, näiteks tolmumaski, libisemis-kindlate turvajalatsite, kaitsekiivri või

kuulmiskaitse-et

vahendite kandmine – sõltuvalt elektrilise tööriista tüübist ja kasutusalast – vähendab vigastuste ohtu.

c) Elektrilise tööriista kasutamise ajal hoidke lapsed ja teised isikud töökohast eemal. Kui Teie tähele-panu juhitakse kõrvale, võib seade Teie kontrolli alt väljuda.

4.3 Nõuetekohane käsitsemine ja kasutamine a) Kasutage elektrilist tööriista, tarvikuid,

lisasead-meid vastavalt käesolevatele juhistele. Arvestage seejuures töötingimuste ja teostatava töö iseloo-muga. Elektriliste tööriistade kasutamine otstarbel, milleks need ei ole ette nähtud, võib põhjustada oht-likke olukordi.

b) Kasutusvälisel ajal hoidke elektrilisi tööriistu las-tele kättesaamatus kohas. Ärge laske seadet ka-sutada isikutel, kes seda ei tunne või pole siintoo-dud juhiseid lugenud. Asjatundmatute isikute käes on elektrilised tööriistad ohtlikud.

c) Enne mis tahes seadistustöid seadme kallal, tar-vikute vahetust ja seadme hoiulepanekut tõm-make pistik pistikupesast välja ja/või eemaldage seadmest aku. See ettevaatusabinõu väldib seadme tahtmatut käivitamist.

d) Hoidke seadet ettenähtud käepidemetest kahe käega. Käepidemed peavad olema kuivad, puhtad ja vabad õlist ning rasvast.

e) Enne seadme sisselülitamist eemaldage selle kül-jest reguleerimis- ja mutrivõtmed. Seadme pöör-leva osa küljes olev reguleerimis- või mutrivõti võib põhjustada vigastusi.

f) Hooldage seadet korralikult. Kontrollige, kas seadme liikuvad detailid töötavad veatult ega kiilu kiini. Veenduge, et seadme detailid ei ole murdunud või kahjustatud määral, mis mõjutab seadme töökindlust. Laske kahjustatud osad enne seadme kasutamist parandada. Ebapiisavalt hooldatud elektrilised tööriistad on põhjustanud palju õnnetusi.

4.4 Töökoht

Tagage tööpiirkonnas hea ventilatsioon. Halva venti-latsiooniga töökohta kogunev tolm võib kahjustada ter-vist.

4.5 Tolm

Seade kogub kokku olulise osa tekkivast tolmust, kuid mitte kogu tolmu.

a) HOIATUS: Pindade töötlemisel tekkiv tolm võib si-saldada kemikaale, mis on vähkitekitava toimega, võivad kahjustada loodet, põhjustada viljatust, te-kitada püsivaid hingamisteedekahjustusi ja teisi tervisehäireid. Sellisteks kemikaalideks on näiteks pliivärvis sisalduv pli, tellistes, betoonis, müüritises või looduskivis sisalduv kristalliline kvarts, aga ka keemiliselt töödeldud ehituspuidus sisalduv arseen ja kroom. Ohu suurus sõltub sellest, kui tihti selli-seid töid tehakse. Kemikaalidega kokkupuute vä-hendamiseks peavad kasutaja ja teised inimesed töötama hästi ventileeritud ruumis ning kasutama nõuetekohaseid isikukaitsevahendeid. Kasutage konkreetse tolmu jaoks sobivat hingamiskaitse-maski, mis filtreerib mikroskoopsed tolmuosake-sed ning hoiab tolmu näost ja kehast eemal. Väl-tige pidevat kokkupuudet tolmuga. Kandke kait-seriietust ja peske tolmuga kokkupuutunud nahka seebi ja veega. Tolmu sissehingamine, tolmu sattu-mine silma või nahale võib soodustada tervistkahjus-tavate kemikaalide sattumist organismi.

b) Enne töö alustamist selgitage välja tekkiva tolmu ohuklass. Kasutage professionaalset sertifitsee-ritud tolmuimejat, mis vastab kehtivatele tolmu-kaitsealastele nõuetele.

c) Kui kasutate seadet ilma tolmueemalduseta, tu-leb tolmutekitavate tööde korral kanda kerget tol-mukaitsemaski. ETTEVAATUST Tolm võib kahjus-tada hingamisteid, põhjuskahjus-tada nahahaigusi ning allergilisi reaktsioone.

5 Kasutuselevõtt

ETTEVAATUST

Veenduge, et töörežiimilüliti on konkreetseks tööks sobivas asendis.

5.1 Tolmueemaldusmooduli TE DRS‑Y paigaldamine 2

JUHIS

Tõhusa tolmueemalduse tagamiseks ei tohi meiseldus-tarviku osa, mis ulatub üle imipea, olla pikem kui 145 mm ja lühem kui 30 mm.

JUHIS

Veenduge, et reduktorikael / lisakäepideme välispind on puhas õlist ja rasvast. Kui tolmueemaldusmooduli TE DRS‑Y paigaldamisel on selle detailid õlised/rasvased, võivad tolmueemaldusmoodul TE DRS‑Y ja lisakäepide töötamisel paigast nihkuda. Samuti ei tohi õli ega rasva olla lisakäepideme kinnituslindil põhikorpuse küljes. Vaid rasvavabad detailid tagavad lisakäepideme ja seadme vahel piisava nakke. Pühkige reduktorikael / lisakäepi-deme välispind õlist ja rasvast puhtaks.

ETTEVAATUST

Kasutada tohib üksnes joonisel 4 kujutatud terav- ja lapikmeisleid, piikimistarvikuid, kroonpuure ja löök-puure.

et

Veenduge, et monteerimise ajal ei ole elektrilises tööriis-tas tarvikut.

1. Tõmmake seadme toitepistik pistikupesast välja.

2. Keerake lahti seadme külge monteeritud lisakäe-pide.

3. Eemaldage lisakäepide seadme küljest.

4. Valige imisüsteemi õige kooste vastavalt joonisele 4 ja monteerige detailid põhikorpuse külge.

5. Lükake kokkumonteeritud süsteem koos lisakäepi-demega üle padruni kuni reduktorikaelani /lisakäe-pidemeni. Mudelite TE 50, TE 60, TE 70(2) ja TE 80 puhul kasutage adapterit.

6. Pöörake põhikorpus ja lisakäepide soovitud asen-disse.

7. Keerake lisakäepide tugevasti kinni.

8. Enne tarviku paigaldamist määrige tarviku padru-nisse kinnituvat osa Hilti määrdega. Viige tarvik padrunisse. Tarviku paigaldamisel järgige elektrilise tööriista kasutusjuhendit.

9. Ühendage mobiilne tolmuimeja tolmueemaldus-mooduliga.

JUHIS Ainult löökpuurimisel:

10. Reguleerige lõõtstihendi pikkus selliseks, et puuriots ulatub ca 15mm välja.

11. Paigaldage sügavuspiirik.

12. Seadke sügavuspiirik soovitud puurimissügavusele.

13. Kinnitage sügavuspiirik tähikpidemega, et vältida selle paigastnihkumist.

5.2 Tolmueemaldusmooduli mahavõtmine 3

ETTEVAATUST

Tarviku vahetamisel kandke kaitsekindaid, kuna tar-vik muutub töötamisel kuumaks.

1. Tõmmake seadme toitepistik pistikupesast välja.

2. Lahutage mobiilne tolmuimeja tolmueemaldusmoo-dulist.

3. Eemaldage tarvik padrunist.

4. Keerake lisakäepide lahti.

5. Tõmmake tolmueemaldusmoodul maha.

6. Paigaldage seadme lisakäepide.

6 Töötamine

ETTEVAATUST

Järgige kasutatava Hilti puurvasara kasutusjuhendis toodud juhiseid. Kasutage moodulit üksnes koos joo-nisel 4 nimetatud seadmetega, vastasel juhul tekib vigastuste oht.

ETTEVAATUST

Veenduge, et moodul ei lähe liiga kuumaks. Tempe-ratuuril üle 80°C hakkab materjal sulama.

ETTEVAATUST

Ärge hoidke seadet töötamise ajal imipea või imitoru vastas.

ETTEVAATUST

Veenduge, et töörežiimilüliti on konkreetseks tööks sobivas asendis.

ETTEVAATUST

Ärge kasutage tolmueemaldusmooduli imikorpust ega imitoru/imipead mooduli kandmiseks või juhtimiseks. Kasutage selleks ettenähtud pidemeid.

6.1 Kasutamine JUHIS

Elektrostaatilise efekti vältimiseks kasutage antistaatilist tolmuimejat.

JUHIS

Kui tolmueemaldusmoodul on külge monteeritud, tuleb tolmuimeja töötamise ajal sisse lülitada.

JUHIS

Tühjendage tolmuimejat regulaarselt.

1. Ühendage tolmuimeja elektrilise tööriistaga ja lüli-tage sisse.

2. Lülitage elektriline tööriist sisse.

et

Related documents