• No results found

oktober: Hälsofrämjande och förebyggande insatser

In document Nätverket Uppdrag Hälsa (Page 13-17)

antagit ett positionspapper kring Hälsofrämjande sjukvård. Ingvor Bjugård, utredare vid sektionen för hälsa och jämställdhet berättade om innehållet och SKL:s arbete framöver inom detta område. Nätverken kommer att fokusera extra på uppföljning under 2014 – indikatorer som kan följas över tid, för att följa en god och jämlik hälsa.

Checklistor för beslutsfattare. Psynk-projektet på Sveriges Kommuner och Landsting har tagit initiativ till en checklista för politiker och beslutsfattare. Ing-Marie Wieselgren, projektledare för Psynk berättade om tanken med checklistan och ville gärna få Nätverkens synpunkter på innehållet och användbarheten. Ing-Marie är nationell samordnare kring psykisk hälsa, tillsammans med Anders Printz, Socialdepartementet.

Befolkningsutveckling och vårdkonsumtion. Ralph Harlid reflekterade över det faktum att befolkningen i Göteborgsområdet kommer öka vilket leder till ökat behov av Hälso- och sjukvård. Hur kommer vårdtyngden att påverkas när vi blir fler och också äldre och

urbaniseringen fortsätter? Urbaniseringen är en global trend och påverkar levnadsförhållanden och hälsan, både positivt och negativt (segregation och försämrad socioekonomi på landsbygd t ex).

Konkurrensverkets referensgrupp

Konkurrensverket har regeringens uppdrag att följa upp landstingens arbete med vårdvalssystem i primärvården ur konkurrenssynpunkt. Inom ramen för uppdraget ska de bland annat analysera

www.natverken.se 14 (17) utvecklingen beträffande mångfalden av vårdgivare inom primärvården och analysera

förutsättningarna för kvalitetskonkurrens. Uppdraget ska slutredovisas till Regeringskansliet senast den 28 februari 2014. Nätverken har fått en förfrågan om, och tackat ja, till att delta i en referensgrupp där Åsa Löfvenberg NUH AU, Värmland deltagit.

Övrigt

Lokala utbildningar och föreläsningar

Anne Bylund har under året engagerats för planerandet och genomförandet av utbildningar samt informationsträffar enligt nedan:

 Strategiutvecklingsdagar kring framtidens hälso- och sjukvård i Jämtland med länets samtliga kommuner och landsting, 6 februari och 21-22 mars.

 Förläsning för Beredningen för behovsstyrning, Östergötland, 13 november.

Presentationsmaterial

En enkel folder som beskriver Nätverken med kontaktuppgifter till respektive arbetsutskott finns framtagen. Utöver det finns även OH-bilder som är tillgängliga för medlemmarna.

Materialet finns på www.natverken.se.

Nätverksfilmen

Nätverken har producerat en film för att belysa och stimulera diskussioner kring en

behovsbaserad styrning och uppföljning av hälso- och sjukvården. En demokratiskt styrd hälso- och sjukvård av god kvalitet utgående från medborgarnas behov är ett stort och komplext område att hantera och diskutera. Våra bilder är olika även om vi kanske använder samma uttryck. Filmen vill, på ett lite provokativt sätt, visa hur olika våra bilder kan se ut.

Den kan användas i utbildningar och gemensamma utvecklingsarbeten och en enkel

handledning har tagits fram för att få ut mesta möjliga vid användningen. Tänkt målgrupp för filmen är förtroendevalda/befolkningsföreträdare och tjänstemän i landsting och regioner.

Filmen, som använts vid ett flertal tillfällen runt om i landet, har uppskattats som en bra ingång för diskussioner om en behovsbaserad styrning. Filmen med en kort handledning kan köpas för 500 kronor.

www.natverken.se och Nätverkens nyhetsbrev

www.natverken.se är en unik samlingsplats för underlag från hela Sverige kopplat till Nätverkens kärnvärden. Driften sköts via avtal med Stockholms läns landsting och Västra Götaland har webbadministratörsansvaret.

Sarah Öfwerström, Västra Götaland, är nätverkens webbansvarige. De landsting som valt att utse webbansvariga har i och med det personer som har till uppgift att stimulera

erfarenhetsutbytet via webben genom att lägga ut dokument/rapporter/underlag som är av intresse för Nätverkens medlemmar.

Lokalt webbansvariga idag finns i följande landsting/regioner och de är:

Blekinge: Annika Mellquist, Halland: Patrik Birgersson, Jämtland: Hans Fröling, Norrbotten: Gun Vikström, Skåne: Kristin Skoog, Sörmland: Lena Johanson Blom, Västernorrland: Christina Mattson, Västmanland: Marianne Thörnholm,

Västra Götaland: Maria Borg och Sarah Öfwerström, Örebro: Carl Olsson samt Östergötland:

Monica Ulriksson.

www.natverken.se 15 (17) Nyhetsbrevet har drygt 450 prenumeranter och bygger på information från Nätverkens

aktiviteter, våra medlemmar samt samverkanspartners. 5 nyhetsbrev har skickats ut under året och ytterligare ett inplaneras i december.

Tack till våra samarbetspartners

Nätverkens synsätt och arbetsområden är organisationsövergripande. Erfarenheter visar att det finns stora vinster för medborgarna om befolknings- och behovsperspektivet är en gemensam bas för samverkan mellan landsting, kommuner och andra aktörer.

Nätverket Uppdrag Hälsa samverkar nära med Nätverket Hälsa och Demokrati samt med flera nationella organisationer – till vilka Nätverken vill skicka ett varmt tack för aktiv, engagerad och utvecklande samverkan.

Sveriges kommuner och landsting (SKL)

Under året har Nätverken träffat representanter från SKL vid några tillfällen. Det är angeläget att uppdatera varandra på pågående aktiviteter och fokusområden. Nätverken har också haft möjlighet att disponera sammanträdeslokaler vid behov på Hornsgatan 20.

Övriga samverkanspartners

Samverkan sker även med Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet (FHI), Prioriteringscentrum, Nätverket för hälsofrämjande sjukhus och vårdorganisationer, Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) samt Myndigheten för Vårdanalys (MYVA) samt Swedish Medtech.

www.natverken.se 16 (17)

Organisation

Det informella arbetssättet är grunden för Nätverkens arbete. Verksamheten finansieras av medlemmarna som också styr den formella organisationen, ägarmötet, nätverksgruppen och arbetsutskottet.

Ägarmötet

Ägarmötet är Nätverkets beslutande organ. Det består av utsedda representanter för ordinarie medlemmar. Varje medlem (landsting/region/kommun) utser en representant ur

nätverksgruppen att företräda sig i ägarmötet. Regionbildningar (f n Stockholm, Skåne och Västra Götaland) utser två representanter.

Ägarmötet ansvarar för att såväl löpande som strategiska frågor behandlas, t ex: fastställa handlingsplan, regelverk, medlemsavgift, budget. Övriga uppgifter är val av ordförande och medlemmar i arbetsutskottet, granskare samt valberedning.

Utöver årsmötet 5 december så har ägarmötet även träffats 31 maj för att diskutera en förändring av medlemsavgifterna.

Landsting/region Ägarrepresentanter och i förekommande fall ersättare Blekinge Annika Mellqvist, Gunilla Skoog

Dalarna Suzanna Westberg, Johan Larsson Gävleborg Anders Tollmar

Halland Staffan Carlsson, Åse Allberg, Petter Larron

Jämtland Nina Fållbäck Svensson, Hans Fröling, Ingela Jönsson Norrbotten Anders Öhlund

Skåne Christina Ståhl, Charlotta Gyland

Stockholm Eva Hellström, Gunilla Benner-Forsberg, Stefan Bengtsson Sörmland Anna Ekholm, Håkan Wramner

Uppsala Christina Lindberg, Niklas Rommel Värmland Eva Stjernström, Åsa Löfvenberg Västerbotten Helen Björklund, Eva Grahn Västernorrland Peter Hollbrink, Anna Gidlund Västmanland Åke Tegelberg

Västra Götaland Ralph Harlid, Susanne Tedsjö, Håkan Sundberg, Håkan Hilmér Örebro Olle Bingerud, Katrin Boström

Östergötland Bengt-Göran Emtinger, Henning Sand

Nätverksgruppen

Nätverksgruppen är Nätverkets arbetsforum. I denna grupp kan fler representanter för medlemmarna än ägarmötets samt representanter för samarbetspartners ingå.

www.natverken.se 17 (17) Gruppens uppgift är att arbeta praktiskt med Nätverkets frågor och att stödja aktiviteter vid hemlandstingen.

Arbetsutskott

Arbetsutskottet är Nätverkets beredande organ och initierar och driver frågor av principiell natur. I arbetsuppgifterna ingår att verkställa ägarmötets beslut, bereda frågor till ägarmötet och samordningsgruppen, löpande följa Nätverkets ekonomi och beslutande verksamhet samt att företräda Nätverket i olika sammanhang. Arbetsutskottet har träffats 7 mars, 4 juni, 27 augusti (telefonmöte), 5 november (telefonmöte) samt vid två tillfällen tillsammans med Nätverket Hälsa och Demokratis arbetsutskott, 21 januari och 22 augusti.

Arbetsutskottet har under 2013 utgjorts av:

Ralph Harlid, Västra Götaland, ordförande Annika Mellquist, Blekinge

Christina Ståhl, Skåne

Gunilla Benner-Forsberg, Stockholm Olle Bingerud, Örebro

Staffan Carlsson, Halland Åsa Löfvenberg, Värmland

Valberedning

Valberedningen har bemannats av Katrin Boström, Örebro, Johan Larsson, Skåne samt Eva Stjernström, Värmland.

Koordinatorfunktionen

Koordinatorn är underställd Nätverkets ordförande och samordnar det löpande arbetet.

Koordinatorn har i uppgift att stödja, utveckla och samordna Nätverkens beslutade

aktivitetsområde, sköta Nätverkens löpande ekonomi, vara samordnande mellan Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa och på olika sätt stödja och vara bollplank till medlemmarna.

Anne Bylund har varit koordinator på 80 % under året, Charlotta Gyland 50 % fram till och med maj, Sofie Edberg, 80 % från 1 november. Patrik Birgersson, landstinget i Halland har ansvarat för den praktiska hanteringen av ekonomin på 15 %. Sarah Öfwerström, Västra Götaland har svarat för systemadministration av hemsidan på 10 %.

5 december 2013

Ralph Harlid Anne Bylund,

Ordförande Koordinator

In document Nätverket Uppdrag Hälsa (Page 13-17)

Related documents