• No results found

OLIKA GRUPPERS RÄTT TILL FÖRSÖRJNINGSSTÖD Sammanfattning av socialtjänstens möjligheter att ställa krav

In document Riktlinjer för ekonomiskt bistånd (Page 33-47)

Vid prövning av rätt till ekonomiskt bistånd ingår prövning av om behovet kan tillgodoses på annat sätt. Av förarbetena till lagen framgår att den enskilde är skyldig att efter förmåga bidra till sin försörjning. Detta innebär bland annat att socialtjänsten kan kräva att arbetslösa som söker ekonomiskt bistånd aktivt söker arbete och deltar i insatser som bedöms främja möjligheterna att få arbete.

Socialtjänsten kan även som en del i utredningen kräva att den enskilde deltar i praktik eller arbetsträning. Kraven på en arbetslös biståndssökande person kan ingå som ett led i prövningen antingen jämlikt 4 kap 1 § SoL eller jämlikt 4 kap 4 och 5 §§ SoL. Det är viktigt att det i utredning och beslut klargörs vilka lagrum som tillämpas.

4 kap 1 § SoL

Socialtjänsten kan som huvudregel kräva att en arbetslös person står till arbetsmarknadens förfogande på heltid och att denne tar anvisat arbete. Den biståndssökande måste söka och ta varje lämpligt arbete. Ett arbete är enligt 11 § lagen om arbetslöshetsförsäkring lämpligt om:

- Skälig hänsyn tagits till den sökandes förutsättningar för arbetet och andra personliga förhållanden.

- Anställningsförmånerna är enligt kollektivavtal eller om sådant inte finns, i vart fall är skälig i förhållande till de förmåner arbetstagare med

likvärdiga uppgifter får vid jämförliga företag och föreskrifter om förebyggande av ohälsa och olycksfall följs.

- Arbetet inte hänför sig till arbetsplats där det råder arbetskonflikt till följd av stridsåtgärder.

På den som arbetar deltid kan krav ställas på heltidsarbete, om det är möjligt att få. I kravet på den enskilde ingår också att denne deltar i insatser, exempelvis arbetsmarknadsutbildning, praktik eller arbetsrehabiliterande åtgärder för att höja sin kompetens och förbättra sina möjligheter att få ett arbete. Även

grundutbildning i svenska och kompetenshöjande verksamhet räknas hit.

Socialtjänsten kan som huvudregel inte kräva motprestation i form av oavlönad heltidssysselsättning som inte är att betrakta som arbete, arbetsmarknadspolitisk åtgärd, praktik eller kompetenshöjande åtgärd. Socialtjänsten kan dock ställa krav på deltagande i praktiskt arbete när det ingår som en tidsbegränsad del i en

utredning och är motiverat utifrån den enskildes situation. Krav på deltagande i en viss aktivitet ska alltid föregås av en individuell bedömning av den

biståndssökandes behov och förmåga.

De allmänna reglerna om möjligheten att ställa krav på biståndssökande kan inte i samma utsträckning användas för människor som har allvarliga missbruksproblem eller svår psykisk ohälsa.

När det gäller personer som helt eller i stor utsträckning vägrar medverka i socialtjänstens utredning som ska ligga till grund för en handlingsplan kan detta dock utgöra grund för avslag eller för att reducera biståndet.

34

Den enskild ska ges noggrann information om kravens innebörd och vad som blir konsekvensen om kraven inte följs. Den enskilde och handläggaren skriver i detta sammanhang en handlingsplan där det framgår vilka konsekvenser det blir om inte planen följs.

4 kap 4 § SoL

I 4 kap 4 § SoL står det att ”Socialnämnden får begära att den som får

försörjningsstöd under viss tid ska delta i av nämnden anvisad praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet om den enskilde inte har kunnat erbjudas någon lämplig arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

Den praktik eller kompetenshöjande verksamhet som avses i första stycket ska syfta till att utveckla den enskildes möjligheter att i framtiden försörja sig själv.

Verksamheten ska stärka den enskildes möjligheter att komma in på

arbetsmarknaden eller, där så är lämpligt, på en fortsatt utbildning. Den ska utformas med skälig hänsyn till den enskildes individuella önskemål och förutsättningar.

Socialnämnden ska samråda med Arbetsförmedlingen innan beslut fattas enligt första stycket. Lag (2013:421).”

Syftet med praktik eller andra kompetenshöjande åtgärder är att förhindra passivisering i ett långvarigt biståndsberoende. Deltagandet i kompetenshöjande verksamhet är ett led i en medveten strategi att närma sig arbetsmarknaden.

Deltagandet ska föregås av en individuell bedömning av den enskildes behov och förmåga.

Handläggning av bistånd till arbetslösa

De allra flesta som har behov av försörjningsstöd saknar arbete. Den största andelen är arbetsföra och oförhindrade att börja arbeta direkt, men några har någon form av hinder som måste övervinnas för att de ska bli helt eller delvis arbetsföra.

Att stå till arbetsmarknadens förfogande

Den som är arbetslös och bedöms som arbetsför ska stå till arbetsmarknadens förfogande och söka arbete aktivt. Detta innebär att vara anmäld på

Arbetsförmedlingen och söka arbete enligt de krav Arbetsförmedlingen ställer på den sökande. Krav ska ställas på att den arbetslöse som saknar försörjning ska söka vilket arbete som helst som han eller hon anses kunna klara av. Det kan även gälla tillfälliga och mindre kvalificerade arbeten som den sökande omgående ska kunna ta. Med utgångspunkt i barnets bästa och utifrån kunskapen om att barn med yrkesarbetande föräldrar har bättre förutsättningar i sina liv än barn i

bidragstagande familjer, kan det även vara motiverat att även barnfamiljer flyttar för att föräldrarna ska kunna långsiktigt försörja sig genom arbete. Arbetets varaktighet och omfattning måste då övervägas, liksom konsekvenserna av en flytt för eventuella övriga familjemedlemmar.

Den som är arbetslös och söker försörjningsstöd ska erbjudas stöd i sitt

arbetssökande. En utredning för att klargöra vilket behov av stöd den sökande har

35

ska göras. Utifrån denna utredning görs en planering tillsammans med den enskilde och en handlingsplan upprättas. Av handlingsplanen ska framgå vilka krav på motprestationer socialtjänsten ställer för att försörjningsstöd ska kunna utgå. Socialtjänsten ska verka för att den arbetslöse aktiverar egna resurser. För att nå ett gott resultat för den enskilde är det viktigt att krav kombineras med aktiva och stödjande insatser. I arbetet kan stöd- och motivationssamtal ingå. Krav ska ställas på att den arbetslöse ska delta i praktik eller kompetenshöjande verksamhet och han/hon är skyldig att redovisa sitt arbetssökande. Det är viktigt att den som deltar i kompetenshöjande verksamhet aktivt tar del av verksamhetens

möjligheter. Erbjudandet kan exempelvis innebära att den arbetssökande får tillgång till datorer, handledare, coachning, svenskundervisning eller

kompetenshöjande praktik.

Handlingsplanen ska regelbundet följas upp och eventuella ändringar ska göras i samband med uppföljning. Om den enskilde inte bedöms uppfylla kraven för rätt till försörjningsstöd kan denne många gånger behöva mer stöd eller andra insatser.

Den som uppmanas att delta i praktik eller kompetenshöjande verksamhet, arbetsträning eller utredande verksamhet ska delta i detta. Om den enskilde inte bedöms uppfylla kraven att stå till arbetsmarknadens förfogande, exempelvis genom att inte söka arbete eller genom att vägra delta i kompetenshöjande verksamhet, arbetsträning eller utredande verksamhet påverkar detta rätten till försörjningsstöd för hela familjen. Detsamma gäller vid frånvaro från aktivitet utan dokumenterat giltigt skäl. Vid frånvaro pga. sjukdom mer än fem dagar ska sjukdomen styrkas med läkarintyg. På motsvarande sätt ska sjukdom styrkas vid frånvaro för vård av sjukt barn. Läkarutlåtande gällande arbetsoförmåga som hindrar deltagande i den kompetenshöjande verksamheten ska uppvisas.

Ledigheter beviljas inte utanför verksamheternas ordinarie sommar- och

juluppehåll. Ordinarie förskolas eventuella semesterstängning utgör inget hinder för att stå till arbetsmarknadens förfogande, eftersom föräldrarna alltid erbjuds plats på alternativ förskola.

Om det inte finns några särskilda skäl för undantag är huvudprincipen att försörjningsstöd inte ska kompensera för den avstängning från ersättning det medför att säga upp sig på egen begäran. Den arbetslöse är berättigad till försörjningsstöd fr.o.m. den dag rätt till arbetslöshetsersättning inträder.

Socialtjänstens ansvar i en akut nödsituation ska dock beaktas.

Den som studerar på SFI betraktas som arbetslös. Svenskstudierna är i dessa fall en av flera möjliga insatser för att öka den enskildes möjligheter till anställning.

Samma krav på motprestationer ska ställas som för arbetslösa och den sökande ska när som helst vara beredd att avbryta aktivitet för att påbörja erbjudet arbete.

Arbetslösa med otillräcklig föräldrapenning

Föräldrapenning ska tas ut sju dagar i veckan. Barnet ska vid 8 månaders ålder anmälas till barnomsorgskön och bekräftelse på platsansökan ska visas upp. Så snart det är praktiskt möjligt ska den hemmavarande föräldern ställa sig till arbetsmarknadens förfogande. Detta innebär att så snart barnomsorgsplats erbjuds ska den accepteras. För tid efter det att barnomsorgsplats erhållits föreligger ingen

36

rätt att vara föräldraledig viss tid. Lagen om föräldraledighet reglerar endast förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Arbetslösa med sociala och medicinska problem

Människor har i regel betydande resurser även då det finns problem av något slag.

För att socialtjänsten ska ställa andra krav än de som ställs på arbetslösa enligt ovan, ska problematiken vara allvarlig och omfattande. Sådana skäl kan vara allvarligt missbruk, svår psykisk ohälsa eller dokumenterad arbetsoförmåga p.g.a.

sjukdom. Personer med denna problematik har ofta behov av insatser från andra enheter inom socialtjänsten eller från landstinget. För att vara berättigad till försörjningsstöd ska den enskilde medverka i planering i syfte att bli arbetsför eller medverka till att få annan ersättning ur det generella

socialförsäkringssystemet.

Sjukskrivna

För att arbetsoförmåga vid sjukdom ska godkännas ska en person ha ett relevant läkarutlåtande som styrker oförmåga att arbeta eller delta i kompetenshöjande verksamhet, helt eller delvis. Det är inte sjukdomen i sig som bedöms utan arbetsförmågan. Insatser ska erbjudas i form av samverkan med familjeläkare, psykiatrimottagning och försäkringskassa.

För att vara berättigad till försörjningsstöd ska den sökande medverka till

behandling och rehabilitering i syfta att bli arbetsför. Arbetslös som är sjukskriven på deltid ska delta i kompetenshöjande verksamhet i förhållande till

sjukskrivningens omfattning.

Personer med psykisk ohälsa

När det gäller personer med svår psykisk ohälsa och beteendemässiga störningar måste social-tjänsten först utreda de grundläggande problemen innan

socialtjänsten tar ställning till hur socialtjänsten på bästa sätt kan stärka den enskildes framtida försörjningsförmåga. I arbetet med personer med psykisk ohälsa är det oftast nödvändigt att samverka med familjeläkare, andra enheter inom Individ och familj och med landstinget.

Personer med missbruksproblem

Sökande med lindriga eller begynnande missbruksproblem kan erbjudas kompetenshöjande verksamhet om det bedöms att det är en lämplig åtgärd.

Krav på uppvisande av urinprov kan ställas i utredande syfte. Vägrar den sökande att medverka i att utreda vilket behov av hjälp från socialtjänsten han/hon har kan biståndet vägras eller reduceras. För personer med pågående aktivt missbruk kan försörjningsstödet reduceras då det inte används till avsett ändamål.

Socialtjänsten har enligt 5 kap 9 § SoL ett ansvar att hjälpa missbrukare att få den hjälp de behöver för att komma ifrån sitt missbruk. Nämnden ska planera hjälpen i samförstånd med den sökande och noga följa upp att planen följs. Arbete och försörjning har ett nära samarbete med Vuxenenheten.

37 Studerande

Vuxna studerande i grund- eller gymnasieskola/motsvarande

Huvudregeln beträffande vuxna studerande är att de ska försörja sig själva genom de stödformer som finns inom studiestödssystemet. Undantag kan göras av medicinska, sociala eller arbetsmarknadsmässiga skäl.

En handlingsplan ska upprättas tillsammans med den enskilde med inriktning på arbete, fortsatta studier eller annan ordnad sysselsättning samt med sikte på att möjliggöra en egen försörjning.

Sökande som studerar på grundskolenivå ska alltid söka bidragsdelen av studiemedlen.

Personer som saknar grundskolekompetens i ett eller flera ämnen kan studera och samtidigt vara berättigade till försörjningsstöd. Om taket för utbetalning av bidragsdelen har uppnåtts ska en bedömning göras om studierna ska fortsätta. Det bör i sådana fall vara en kortare tid och ingå i en planering för att bli behörig till fortsatta studier på gymnasienivå med egen försörjning i form av studiemedel.

Studier på högskola/universitet ska finansieras med studiemedel.

Sambo/make/maka till person som studerar på högskola/universitet är inte berättigad till försörjningsstöd. Makar och sammanboende har gemensam ekonomi och ska båda bidra till familjens försörjning. Se vidare under rubrik

”Studerande som har familj”.

Svenska för invandrare

Vuxna som läser svenska för invandrare – SFI - samt grundläggande SFI-utbildning kan beviljas ekonomiskt bistånd.

Försörjningsstöd beviljas till SAS (studier i svenska som andra språk åk 1-9 grundskolenivå) om det inte framkommit skäl för att annan planering är mer lämplig, t ex att sökande kan få arbete eller har svårt att tillgodogöra sig undervisningen.

SAS-studierna kan kombineras med andra studier på grundskolenivå eller med yrkesinriktade studier på gymnasienivå/motsvarande.

Slutbetyg från SAS ger behörighet att söka gymnasiestudier. Studerande på SAS ska söka bidragsdelen av studiemedlen.

Studerande på gymnasienivå eller liknande/vuxna med ordinarie arbete

Vuxna studerande som tar studieledigt från ett ordinarie arbete och påbörjar studier medges inte kompletterande försörjningsstöd då behovet kan tillgodoses genom återgång till arbetet.

Övriga vuxna

Yrkesutbildningar på Komvux samt andra utbildningar på gymnasienivå inklusive Svenska 2A och Svenska 2B ska söka studiemedel, lånedel och bidragsdel hela studietiden.

38

Särskilda skäl

Studerande på gymnasienivå som p.g.a. olika skäl inte är berättigade till studiemedel från CSN kan för att genomgå kortare utbildning om maximalt tre månader eller avsluta studierna beviljas försörjningsstöd under maximalt tre månader efter beslut av handläggare i ärendet. Vuxna studerande på gymnasienivå enligt ovanstående men som har ett längre behov av försörjningsstöd kan av särskilda skäl och efter särskild prövning beviljas försörjningsstöd.

Orienteringskurser

Personer som uppbär försörjningsstöd och har uppburit försörjningsstöd en längre tid kan delta i orienteringskurs/förberedande kurs med försörjningsstöd för att prova om intresse finns för vidare studier.

Övriga studier/sysselsättningsprojekt

Arbetsmarknadsutbildningar

Studerande vid, av arbetsförmedlingen godkända, arbetsmarknadsutbildningar beviljas kompletterande försörjningsstöd till aktivitetsstöd/motsvarande.

Deltagande i arbetsmarknadsutbildningar jämställs med arbetsmarknadsåtgärder.

Sysselsättningsverksamheter

Vuxna som deltar i särskilda sysselsättningsverksamheter i samarbete med

exempelvis Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan m.fl. beviljas försörjningsstöd under förutsättning att deltagande i verksamheten innebär en individuell planering för att erhålla arbete, påbörja studier eller annan sysselsättning samt en framtida egen försörjning.

Studerande som har familj

Kompletterande försörjningsstöd kan beviljas till hushåll där en i familjen är vuxenstuderande på gymnasienivå, förutsatt att maximalt studiemedel tas ut.

Studiemedlet tas då upp som inkomst i beräkningen av försörjningsstödet.

Bedrivs studierna på högskola/universitet beviljas ej kompletterande

försörjningsstöd om den studerande har faktiska möjligheter att få arbete utan att fullfölja studierna.

Om någon ska avbryta studierna för att stå till arbetsmarknadens förfogande ska detta ske så att det finns möjlighet att återuppta studierna vid senare tillfälle. Den studerande kan behöva fullfölja en pågående kurs eller termin.

Studerande under studieuppehåll

Enligt 4 kap 1§ Socialtjänstlagen (SoL) har den som inte kan få sitt behov av försörjning tillgodosett rätt till försörjningsstöd. Rätten är dock förenat med vissa krav. Enligt 4 kap 4§ SoL har socialtjänsten rätt att ställa krav på den enskilde att delta i anvisad praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet.

39

Om den sökande inte har inkomster eller tillgångar som kan användas till hans försörjning kan han ha rätt till försörjningsstöd.

För ha rätt till försörjningsstöd ska den sökande också stå till arbetsmarknadens förfogande d v s

- vara anmäld på Arbetsförmedlingen

- kunna visa att han under terminen aktivt sökt feriearbete - inte vara tjänstledig från ett arbete

- delta i anvisad praktik

Sökande under 21 år som går på gymnasiet och ska fortsätta sina studier på gymnasial nivå, d v s alla studier som inte betraktas som högskole- eller universitetsstudier, är försörjda av sina föräldrar och har då inte rätt till försörjningsstöd.

Högskolestuderande har inget uppehåll mellan höst och vårterminen och är därmed tillförsäkrade skälig levnadsnivå med studiemedlet under juluppehållet.

Övriga studerande kan efter prövning beviljas reducerad norm, och efter särskild prövning januari hyra, under juluppehållet under förutsättning att de kan visa att de varit aktivt arbetssökande under höstterminen.

Ungdomar under 21 år som går i skolan

Föräldrarna har enligt föräldrabalken försörjningsskyldighet för ungdomar som går i skolan till dess den unge fyller 21 år. Till skolgång räknas studier i

grundskola eller gymnasieskola och annan jämförbar grundutbildning. För

ungdom som fyllt 18 år är föräldrarna försörjningsskyldiga bara om den unge går i skolan. Gör den unge ett uppehåll i sin skolgång är föräldrarna inte

försörjningsskyldiga under uppehållet men försörjningsskyldigheten träder in igen om och när barnet återupptar skolgången. Ferier och tid då barnet på grund av sjukdom är förhindrad att delta i utbildningen anses i praxis utgöra tid då skolgång pågår. Försörjningsskyldigheten upphör alltså inte under sommarlovet mellan två årskurser i gymnasieskolan. I de fall föräldrarna har försörjningsplikt ska

ungdomen räknas in som barn i hushållet om det inte finns särskilda skäl för att ungdomen ska ha bistånd som eget hushåll.

Ungdomar under 21 år som går i skolan och har eget hushåll

Studerande ungdomar som efter särskild prövning beviljats eget boende, kan beviljas ekonomiskt bistånd efter att föräldrarnas försörjningsförmåga utretts.

Personer 65 år och äldre

Personer som är 65 år och äldre som ansöker om försörjningsstöd ska hänvisas till försäkringskassan för att ansöka om äldreförsörjningsstöd. Om försörjningsstöd beviljas i avvaktan på beslut hos försäkringskassan ska det återsökas.

40 Företagare och personer med fria yrken

Ekonomiskt bistånd beviljas inte till den som är egen företagare. Aktiebolag representerar en realiserbar tillgång liksom vissa handelsbolag och enskilda firmor. En del enskilda firmor representerar ingen tillgång och bedriver i princip ingen verksamhet. I dessa fall ska den sökande avregistrera firman hos

Bolagsverket, alternativt Skatteverket, skriva in sig på arbetsförmedlingen och ställa sig till arbetsmarknadens förfogande för att bli berättigad till ekonomiskt bistånd. Egna företagare som erhåller aktivitetsstöd (starta eget-bidrag) från Arbetsförmedlingen kan beviljas kompletterande försörjningsstöd. Krav på att redovisa inkomster från företaget föreligger.

Undantag kan göras i de fall behovet bedöms som kortvarigt (högst 3 månader), eller om verksamheten i företaget ger viss inkomst och den sökande inte bedöms vara möjlig att placera på lönearbetsmarknaden inom överskådlig tid.

Sökanden med fria yrken (konstnärer, författare, artister, frilans etc.) har ofta F-skattsedel eftersom detta är ett krav från deras uppdragsgivare. Deras ansökan om försörjningsstöd ska prövas på samma sätt som för andra hel- och

deltidsarbetslösa, d.v.s. de ska vara inskrivna på Arbetsförmedlingen och söka alla tillgängliga lämpliga arbeten.

Inskrivna för kriminalvård eller rättpsykiatrisk vård

För personer inskrivna inom kriminalvården ska Kriminalvårdsmyndigheten svara för alla kostnader under verkställighetstiden med undantag för den enskildes kostnader i form av hyra. För hyra och andra kostnader förknippade med eventuell bostad gäller i vissa fall särskilda regler som beskrivs nedan. Sökandens möjlighet till inkomst från arbete inom kriminalvårdsanstalten ska alltid utredas innan ekonomiskt bistånd beviljas.

Personer som är häktade, inklusive de som genomgår rättspsykiatrisk undersökning, får häktesbidrag från kriminalvården och ska inte beviljas försörjningsstöd. Personer som dömts till fängelsestraff har i princip rätt att omgående påbörja verkställigheten. Vid ansökan om försörjningsstöd i avvaktan fängelsestraff kan behovet tillgodoses genom att den sökande inställer sig hos Kriminalvården. I samband med avslutning av kriminalvård ligger ansvaret för bistånd enligt 4 kap 1 § Socialtjänstlagen på folkbokföringskommunen under en

Personer som är häktade, inklusive de som genomgår rättspsykiatrisk undersökning, får häktesbidrag från kriminalvården och ska inte beviljas försörjningsstöd. Personer som dömts till fängelsestraff har i princip rätt att omgående påbörja verkställigheten. Vid ansökan om försörjningsstöd i avvaktan fängelsestraff kan behovet tillgodoses genom att den sökande inställer sig hos Kriminalvården. I samband med avslutning av kriminalvård ligger ansvaret för bistånd enligt 4 kap 1 § Socialtjänstlagen på folkbokföringskommunen under en

In document Riktlinjer för ekonomiskt bistånd (Page 33-47)

Related documents