• No results found

Med olycksrisker i vägplanering menas en plötslig händelse såsom en olycka med farligt gods samt de effekter och konsekvenser detta kan innebära för människa, omgivande miljö samt väganläggningen (MSB rapport 2019/2020).

För detta projekt har en riskutredning tagits fram (PM Risk, Trafikverket 2020). Syftet med utredningen är att belysa olycksrisker i bygg- och driftskede knutet till planerad anläggning. Analys görs av effekter för människa, miljö och egendom. I detta avsnitt beskrivs endast risker kopplade till driftskede, under kapitel 19 beskrivs risker kopplade till byggskedet.

17.1. Bedömningsgrunder och bedömningsskalor

I detta kapitel används en riskanalysmetod enligt riskmatris i MSB:s publikation Olycksrisker och MKB. I detta kapitel bedöms därför inte värde, effekt och konsekvens likt tidigare aspekter utan om en risk är på en acceptabel nivå eller inte. En samlad konsekvensbedömning görs dock utifrån de identifierade riskerna för nollalternativet respektive planförslaget som utgår ifrån om riskerna sammantaget ökar eller minskar.

17.2. Nuläge/förutsättningar

I tidigare nämnd riskutredning har en riskinventering genomförts med syfte att

identifiera skyddsobjekt och riskobjekt. Vidare har en grov indelning av sannolikhet och konsekvens för respektive skyddsobjekt genomförts för att bedöma riskernas storlek och behov av skyddsåtgärder.

Planerad väg utformas delvis som 2+1-väg med två körfält i norrgående riktning. Den norra delen innan anslutning till befintlig väg 27 planeras som 1+1-väg. Passagen över väg 646 utgörs av en bro. Vägen förses med mitträcke över hela sträckan. Sidoräcken kommer att sättas längs med bron samt där det krävs på grund av bankhöjder.

Hastigheten kommer att vara 100 km/h. Vägen, likt befintlig väg 27 utgör primär led för transport av farligt gods.

Längs befintlig sträcka av väg 27 genom Hallabro har det enligt statistik från

Transportstyrelsen inträffat tolv olyckor där någon skadats mellan år 2005-2020. I två fall var inte motorfordon inblandade och i åtta fall var det singelolyckor med

motorfordon. Längs de anslutande vägarna har inga olyckor registrerats inom 1,5 km från väg 27.

Det finns många parametrar som avgör konsekvenserna för miljön vid en olycka med utsläpp som följd. Hur stort utsläppet blir beror på hur mycket som finns i tanken, hålets storlek och hur snabbt läckan kan stoppas. Utsläppshastigheter och

spridningsegenskaper beror på ämnets fysikaliska egenskaper, lagringstryck och temperatur tillsammans med yttre faktorer som väder- och vindförhållanden samt topografi och markförhållanden vid olycksplatsen.

Risker för den planerade anläggningen finns kopplade till klimatförändringar och den ökade nederbörd som framtida klimatförändringar förväntas medföra. Enligt de

133

modelleringar som gjorts för att förutspå det framtida klimatet kommer

nederbördsmängderna att öka i Blekinge län. Fram till år 2100 förväntas ökningen totalt sett bli uppemot 15-20 % (Länsstyrelsen Blekinge län 2011).

17.2.1. Skyddsobjekt Bebyggelse

Längs med befintlig väg 27 ligger enskilda bostadshus och radhus nära vägen. Det hus som ligger närmast vägen ligger på ett avstånd om drygt 10 meter från vägen.

Närområdet kring den planerade vägen utgörs till största del av skog. Där planerad väg passerar väg 646 finns ett litet område med åkermark. Den enda yta som med någon regelbundenhet samlar en större grupp människor samtidigt är idrottsplatsen där det finns en fotbollsplan tillhörande Belganet/Hallabro IF. Avståndet till fotbollsplanen är som närmast cirka 30 meter från den planerade vägen. Enskilda hus ligger nära planerad väg längst i söder och längst i norr. Norr om samhället ligger ett hus cirka 10 meter från planerad väg.

Yt- och grundvatten

Söder om Hallabro passerar befintlig väg 27 och planerad väg en vattenförekomst, Vierydsån. Vierydsån är ett naturligt vattendrag som enligt senaste klassning uppnår god ekologisk status. God kemisk status uppnås inte på grund av förekomst av Bromerad difenyleter, kvicksilver och PFOS över gällande riktvärden (VISS 2020).

Den planerade vägen passerar även en mindre bäck, ett biflöde till Bräkneån, i höjd med idrottsplatsen. Bäcken är inte registrerad som vattenförekomst och har därmed inga miljökvalitetsnormer.

17.3. Konsekvenser

17.3.1. Nollalternativ

Trafikverket har de senaste åren vidtagit åtgärder gällande säkerhet för befintlig väg 27 och riskerna antas därmed ligga på en acceptabel nivå. Riskerna för olyckor och därmed påverkan på tredje man, miljön och egendom som finns då trafik och särskild tung trafik går genom samhället bedöms dock öka i och med att trafiken ökar i nollalternativet.

Sammanlagt bedöms riskerna i nollalternativet vara acceptabla men öka något och därmed medföra små negativa konsekvenser.

Konsekvens nollalternativ

Positiv Ingen Liten negativ Måttlig negativ Stor negativ

134 17.3.2. Planförslag

Hälsa

I och med att trafiken flyttas ut från Hallabro kommer antalet byggnader och oskyddade individer som är lokaliserade inom vägområdet att minskas drastiskt. Risken för en allvarlig olycka minskar också genom de trafiksäkerhetshöjande åtgärder som genomförs.

Flytten av farligt godstrafiken från Hallabro innebär även en förbättring av samhällsrisknivån. Efter utbyggnad kommer samhällsrisknivån utmed sträckan generellt att ligga på acceptabla nivåer. Sammanfattningsvis kommer således

risksituationen efter ombyggnad vad gäller olyckor med farligt gods att vara väsentligt bättre än i både nollalternativet och nuläget.

Miljö

En händelse som skulle kunna innebära stor negativ påverkan på naturmiljön är en trafikolycka med utsläpp av fordonsbränsle som följd. Om trafikolyckan omfattar transport av farligt gods kan utsläppen potentiellt bli stora och innefatta även andra kemikalier än fordonsbränsle. De miljöer som främst är känsliga för denna typ av utsläpp är vattendrag i och med att utsläppen snabbt kan sprida sig och nå flera olika typer av flora, fauna och livsmiljöer på vägen. Konsekvenserna av ett sådant utsläpp skulle därför bli störst i anslutning till Vierydsån eller intill biflödet till Bräkneån.

Utsläpp i mark är lättare att snabbt begränsa och gräva bort, framförallt om utsläppet inte hinner nå grundvattnet. Att ett eventuellt utsläpp skulle nå vattenskyddsområdet bedöms som minimal då planerad väg ligger nedströms vattenskyddsområdet.

Risken för trafikolycka reduceras genom att vägen kommer att byggas med hög säkerhet avseende kollisioner. I och med höga hastigheter finns också högre krav på vägunderhåll vid snö och halka varmed risken för krockar och singelolyckor minskar ytterligare. För att ett utsläpp ska ske krävs också att transportkärl eller bränsletank går sönder. I dag är transportkärlen för farligt gods väldigt säkra och det är mer sannolikt att utsläpp skulle ske från fordonets bränsletank vid en olycka. Sannolikheten för en olycka med utsläpp av farligt gods som följd bedöms mycket låg. Så också att ett utsläpp sker i ett känsligt naturområde.

Riskvärdering

Av riskanalysen framgår att ingen av riskerna, sannolikhet sammanvägt med

konsekvens, är speciellt stora. Riskerna kopplade till hälsa och skador på tredje man är de som individen ofta upplever som de mest allvarliga eller viktiga. Värdering av dessa risker kan därför ur en subjektiv synvinkel bedömas något högre.

Ingen av de bedömda riskerna bedöms så stora att de är oacceptabla. Riskerna överlag bedöms minska gentemot nollalternativet dels på grund av att vägen kommer att byggas med hög säkerhet avseende kollisioner, dels för att trafiken minskar inne i Hallabro samhälle där bland annat oskyddade trafikanter finns.

Konsekvens planförslag

Positiv Ingen Liten negativ Måttlig negativ Stor negativ

135

17.4. Förslag till ytterligare åtgärder

Inga ytterligare åtgärder föreslås.

17.5. Osäkerheter

Det finns flera osäkerheter i riskanalysen som är viktiga att ta i beaktande. Bland annat redovisar rapporten bedömda risker, inte kalkylerade, vilket innefattar ett mått av subjektivitet. Vidare baseras flera av bedömningarna på inhämtad statistik från redan inträffade händelser. Denna typ av underlag är bra men ger inga garantier för det framtida utfallet.

Själva begreppet olycka inrymmer också mycket slump. Vill det sig riktigt illa kan flera osannolika omständigheter inträffa samtidigt vilket kan leda till mindre eller större olyckor. Detta kan vara svårt att ta hänsyn till i bedömningen.

136