• No results found

I följande kapitel beskrivs tidigare utredda alternativ från tidiga utredningar och förstudie till vägplan.

8.1. Tidigare utredda alternativ och bakgrund till val av korridor

Flertalet utredningar och därmed alternativ har genom åren tagits fram för väg 27 och förbifart Hallabro. Nedan beskrivs en tidig utredning kallad utredning lokalisering samt förstudie och vägutredning i enlighet med då gällande planläggningsprocess och de alternativ som hanterades i respektive utredning.

Utredning lokalisering

Utredningen behandlade hela sträckan mellan Möllenäs och Djuramåla förbi de två samhällena Backaryd och Hallabro. Korridorer öster och väster om Backaryd och Hallabro identifierades. För Hallabro förordades ett förslag väster om samhället med motiveringen att det skulle innebära att vattenskyddsområdet undviks utan att vägen blir väldigt lång samt medföra en gynnsammare etapputbyggnad tillsammans med alternativet öster om Backaryd. Utredningen kompletterades senare med en miljöstudie.

En kulturmiljöutredning gjordes av Blekinge museum.

Förstudie

Även förstudien behandlade sträckan mellan Möllenäs och Djuramåla. Förstudien beskrev problemställningar och förutsättningar för projektet. Tre tänkbara

huvudalternativ utifrån tidigare underlag studerades vilka utgick ifrån att antingen nyttja befintlig vägsträckning eller tänkbara förbifarter för Backaryd och Hallabro.

Två av alternativen innebar utbyggnad av befintlig väg. Det ena med ombyggnad av plan och profil för att möjliggöra mitträcken och det andra endast med mitträcke där vägens nuvarande plan och profil medger detta.

Det tredje alternativet innebar förbifarter med en sträckning öster om samhället i Backaryd och en sträckning väster om samhället i Hallabro. Genom Backaryd och Hallabro föreslogs den befintliga vägen bli miljöprioriterad med hastighetssänkande åtgärder samt åtgärder för minskad barriäreffekt och ökad säkerhet.

Väghållningsmyndigheten beslutade efter vägutredningen att projektet skulle gå vidare och belysa åtgärderna i steg 3 och 4 i åtgärdsvalstudietrappan, vilket innebär

vägförbättringsåtgärder eller nyinvestering/större ombyggnad.

Förstudien utgjorde underlag för samråd och för länsstyrelsens beslut att projektet kan antas medföra betydande miljöpåverkan.

Vägutredning

I vägutredningen studerades flera alternativ. Utgångspunkten var ett 0+-alternativ som dels var ett eget alternativ, dels kunde kombineras med förbifarter förbi Backaryd och/eller Hallabro. Nedan beskrivs alternativen med fokus på Hallabro.

46

Alternativet 0+ innebar att befintlig vägsträckning behålls men att åtgärder vidtas för att förbättra trafiksäkerheten. Trafiken kommer då att fortsätta gå genom samhällena vilket innebär en flaskhals för genomfartstrafiken. De störningar för boende längs vägen som trafiken orsakar kommer fortsättningsvis att finnas kvar och förstärkas i takt med att trafiken ökar. Då 0+-alternativet endast medför ombyggnad i befintlig sträckning blir intrång och markanspråk relativt små och endast i anslutning till befintlig väg.

Initialt studerades tre alternativ för förbifart Hallabro. Alternativ 3 skulle lämna befintlig väg 27 i en punkt cirka 1,5 kilometer söder om Hallabro för att sedan korsa väg 646 cirka 300 meter väster om befintlig väg och därefter ansluta till övriga alternativ.

Sträckningen förkastades av följande skäl:

• Antal meter nybyggd väg blir längre än i övriga alternativ, vilket medför ökade kostnader.

• Sämre linjeföring

• Den södra infarten till samhället blir lång, cirka 1,8 kilometer.

• Befintlig sträcka har god standard. (Den är redan breddad och där ligger få hus.)

• Mycket jordbruksmark tas i anspråk.

• Fornlämningar berörs.

Alternativ 1 och 2 för förbifart låg inom samma vägkorridor och var relativt lika i södra delen men hade olika sträckningar i den norra delen av korridoren. Gemensamt för båda alternativen var en väg med hög standard på sträckan och att genomfartstrafiken flyttas ut från Hallabro. Alternativet med förbifart innebär en något längre vägsträcka med högre hastighet vilket medför ökad bränsleåtgång och därmed utsläpp av

luftföroreningar. Förbifarten medför även intrång i främst skogsmark samt i området intill idrottsplatsen med sina motionsspår och strövstigar. Hallabro samhälle avlastas från trafik vilket medför att trafikmiljön för främst de oskyddade trafikanterna förbättras och antalet bullerutsatta personer minskar. Av förbifartsalternativen förespråkades alternativ 1 då det sammantaget bedömdes innebära större fördelar och mindre negativa intrång än alternativ 2. Alternativ 1 medför cirka 600 meter kortare sträcka nybyggd väg och således mindre intrång i naturmark.

Trafikverket tog efter vägutredningen beslut om att gå vidare med de alternativ som innebar förbifarter öster om Backaryd och väster om Hallabro. En korridor förbi Hallabro definierades som rymde båda förbifartsalternativen från vägutredningen, alternativ 1 och 2. 0+ alternativet förkastades därmed på grund av att störningarna från vägen skulle bli väldigt stora i samhällena med den ökade trafiken och främst den tunga trafiken. Framkomligheten och trafiksäkerheten skulle heller inte bli lika god.

8.2. Bedömning av lokaliseringsalternativ inför fortsatt arbete med vägplanen

Inför det fortsatta arbetet med vägplanen har de tidigare utredningarnas

lokaliseringsalternativ och dess ställningstaganden sammanställts och analyserats. En ny påverkansbedömning av de fyra tidigare identifierade alternativen, tre alternativa förbifarter och ett 0+-alternativ, har gjorts utifrån den information som finns tillgänglig om området idag, se Figur 12.

47

Inga förändringar avseende skyddade områden (riksintressen, Natura 2000, Naturreservat etc) eller andra avgörande förändringar har identifierats.

Figur 12 Identifierade alternativ

I Tabell 2 sammanfattas den nya bedömningen av de fyra lokaliseringsalternativen.

Bedömningen har gjorts i jämförelse med befintlig väg med dess förhållanden och har delats in i fem färger; vit, grön, gul, orange och röd. Vit betyder att alternativet inte medför någon påverkan, grön innebär att påverkan blir positiv, gul innebär liten negativ påverkan, orange måttlig negativ påverkan och röd stor negativ påverkan. Tidigare bedömning som anger att Hallabro 1, alternativ 1 i vägutredningen, är det mest lämpliga stråk att utreda vidare kvarstår efter den nya påverkansbedömningen.

48

Tabell 2 Sammanställning av de aspekter som är alternativavskiljande. Röd =förhållandevis stor negativ påverkan, gul= förhållandevis liten negativ påverkan, orange= förhållandevis måttlig negativ påverkan, grön =positivt, vit=ingen påverkan.

Befintlig väg

Markintrång Lite mark tas i anspråk vid

Landskap En mindre ombyggnation av men till största del genom skogsmark men till största del genom skogsmark men till största del genom skogsmark

49

Naturmiljö Mindre intrång bedöms vara av friluftsliv och vilt i naturmiljön. friluftsliv och vilt i naturmiljön. friluftsliv och vilt i naturmiljön.

50

51

Säkerhet Ny mer trafiksäker väg utformas vilken ger en högre kostnad. vilken ger en högre kostnad.

Ovanstående tabell visar att det inte finns ett alternativ som är odelat positivt.

Sammantaget är nollplusalternativet fördelaktigt gällande aspekter som påverkas negativt av att ny mark tas i anspråk, så som naturmiljö och landskap. Detta alternativ innebär dock stora negativa konsekvenser för boende i samhället. Bullersituationen försämras då trafiken ökar och hastigheten höjs. Tryggheten och tillgängligheten blir otillfredsställande och barns möjlighet att röra sig i samhället påverkas negativt av en stor väg med tung trafik genom samhället trots att passager byggs.

Förbifartsalternativen påverkar naturmarken negativt då mark tas i anspråk, de negativa

52

effekterna bedöms dock kunna begränsas. Det positiva som en förbifart innebär för boende i samhället, och dess livskvalitet, bedöms väga tyngre.

De västra förbifartsalternativens, Hallabro 1 och 2, påverkan på omgivningen är relativt lika. Det östra förbifartsalternativet ger en större omgivningspåverkan.

Alternativskiljande är risk för påverkan på vattenskyddsområdet. Hallabro öst går rakt igenom det skyddade området medan Hallabro 1 och Hallabro 2 ligger på ett avstånd där vattenskyddsområdet inte riskeras av påverkas. Gällande alternativen väster om

samhället, Hallabro 1 och Hallabro 2, bedöms Hallabro 1 mer fördelaktigt på grund av mindre markanspråk, i övrigt bedöms alternativens påverkan på omgivningen vara likartade.

Utifrån de utredningar och bedömningar som tidigare gjorts sammanvägt med den kunskap som finns tillgänglig om området idag bedöms Hallabro 1, som också har rekommenderats i tidigare utredningar, sammantaget vara det mest lämpade alternativet för det vidare arbetet med vägplanen

53